10 Ноември, 2016 16:38 3 644 13

Галъп: Радев увеличава преднината си пред Цачева

  • галъп-
  • радев-
  • увеличава-
  • преднината-
  • цачева

Румен Радев увеличава преднината си пред Цецка Цачева, сочи експресен сондаж на „Галъп интернешънъл” от вчера. На база на данните, към момента може да се калкулира ориентировъчно съотношение от порядъка на 55 на 45% в полза на Румен Радев сред избралите кандидат, за които може да се очаква да гласуват.

Предстои да се разбере какви ще са събитията в последните дни. Затова и данните са най-вече отражение на моментните нагласи. На този етап е трудно да се калкулира ефектът на „Не подкрепям никого“ (доколкото то се употребява за пръв път в такива условия), но анализът сочи, че заедно с него, картината към днешния момент изглежда, най-общо, като 51 на 40 на 9%. 

Сондажът е проведен сред 867 души. Възложен, проведен и финансиран от „Галъп интернешънъл болкан“. Проучването е проведено чрез използването на национална панелна извадка, която дава възможност да се проследят тенденциите в обществените нагласи.

Очакваната избирателна активност най-вероятно ще бъде под тази от последната неделя. Причините за това ще са две – достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността и отчасти се дължат и на референдума. И второ – значителен брой поддръжници на отпаднали кандидати няма да подкрепят никого или няма да гласуват.

Емпирично не се потвърждава твърдението, че електоратът на ГЕРБ не е бил активен на първи тур. Напротив – регистрира се пределно участие – близо милион и двеста хиляди. Проблемът е, че близо 350 хиляди от тях не са подкрепили Цачева, а други кандидати.

Електоратите на Обединените патриоти и Марешки ще играят ключова роля на втори тур, но избирателите на Патриотите явно ще гласуват по съвест, а не по директива. Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки – почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо. Подкрепилите различни от БСП леви формации на първи тур ще гласуват масово за Радев, а привържениците на реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията „Не подкрепям никого“.

Изследването измери нагласите на гласоподавателите по отношение на двамата кандидат-президенти през оценка на четири качества: честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност. Генерал Радев има значителна преднина по отношение и на четирите, като разликата в оценката на избирателите е особено значима по отношение на самостоятелността и обаянието. Всъщност вероятно това е и основната причина за неговия успех. Както и отговорът на въпроса „Кой би защитил по-добре интересите на България?” – 59 срещу 23 в полза на Радев.

Проведено на 8 и 9 ноември сред 867 души, на възраст 18+ в цялата страна. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,4%. Възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл болкан“.

Възложено, финансирано и проведено от Галъп интернешънъл болкан 

  

   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    0 0 Отговор
    Генералът ще спечели това е ясно на всички
  • 2 Картър

    0 0 Отговор
    КЕФ!!!)))))))
  • 3 БАЙ ГАН4О

    0 0 Отговор
    Най после един разумен избор в тази държава

    Коментиран от #4

  • 4 Надеждата умира последна

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ ГАН4О":

    Ох, дано да е разумен или по-скоро дано този човек не влезе в коловоза на досегашните ни политици, а да повлече крак и дай Боже достойни хора да застават начело на Родината ни.
    Винаги съм бил с леви идеи, но последните няколко ръководства ме накараха да не гласувам за тях, както може би сега ще направят и много симпатизанти на ГЕРБ. Писна ни да ни управляват говеда.
  • 5 сашо

    0 0 Отговор
    Дано разума победи време е да се събудим и даизберем правилния ,бог с него
  • 6 John Gotti

    0 0 Отговор
    Абе продажни що така лъжете хората бе?А?
    На први тур само баба ми гласува за Радев, не познавам друг,а за Цецка пък не познавам нито 1. Защо лъгахте хората, че Каракачанов и Марешки са назад и нямат шанс? Тва проучване от кварталния пенсионерски клуб ли е.
  • 7 John Gotti

    0 0 Отговор
    И междудругото честит ви парашутист спуснат от кукловодите от БКП.
    Знаете ли кои държави се управляват от генерали и съответно какви са им икономическите показатели? Е за това са ви такива пенсиите и заплатите. Народа си го е казал ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА или казано по комунистически ПРОСТ НАРОД ПО-ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА.
    Абе с две думи: като нещете асфалт - яжте самолети, като нещете и двете да сте мислили за кой КОЙ гласувате.
  • 8 аз съм

    0 0 Отговор
    Радев - генерал , Боко - менте генерал
  • 9 Димитър Колев

    0 0 Отговор
    Не мога да гласувам за никой от двамата, трябва да съм мазохист, и двамата са замесени с партии които енергично и последователно затриват страната и народа......
  • 10 дано никога нямате власат

    0 0 Отговор
    John Gotti, а аз познавам само хора, който гласуваха за генерал. Всичките се с висше образование, хора с бъдеще и развитие. Явно ти работиш в конюшня.
  • 11 дедко чапи

    0 0 Отговор
    Цачева била обещала блоджъб демек по един джоб на секи който гласува за нея в неделя :) - желаещи?
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Ако не спечели Генерал Радев това значи че Българите сме най продажното и поткупно племе !!! От космоса може да се види и разбере че този ЧОВЕК -Радев е с пъти и класи по интелигентен и умен от госпожата Ц.Цачева !!! И за сега изглежда независим от никого,независимо от поткрепилите го партий и личности !
  • 13 ЦСКА ВЪВ В ГРУПА ВИНОВЕН Е ЛУПИ

    0 0 Отговор
    И аз съм за Генерал Радев,на държавата и трябва човек който е врял и кипял в живота,както е бил той в армията и да има контакти със другите генерали по света,това не е маловажно по значение,Цецка какви контакти има
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове