15 Ноември, 2016 18:35 1 239 4

Евродепутати искат промяна на вредната политика на ЕК за мигрантите

  • евродепутати-
  • промяна-
  • вредната политика-
  • ек-
  • мигрантите

Ангел Джамбазки инициира конференцията „Миграционна политика и граничен контрол“

Евродепутати искат промяна на вредната политика на ЕК за мигрантите - 1

Българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки заедно със своите колеги от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) д-р Юси Халла-ахо (Финландия), Андерс Вистисен (Дания), Козма Злотовски (Полша), Улрике Трибезиус (Германия) и Бернд Кьолмел (Германия) организира конференция на тема „Миграционна политика и граничен контрол“.

Тя се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел, като целта ѝ бе задълбочаване на конструктивния обмен на мнения и добри практики в работата по отношение на миграцията и граничния контрол за постигане на работещи решения.

Участие в нея взеха правителствени представители, сред които зам.-министъра на вътрешните работи на Албания Илона Гйебреа, членове на националните парламенти, политически анализатори, правни експерти, дипломати от ЕС и страни извън него, както и представители на частния сектор, участващи активно в управлението и сигурността на границите.

Джамбазки подчерта, че ако не се противодейства на този процес, Европа, която познаваме в сегашния и вид, ще се разпадне. Той наблегна още на нуждата от промяна по отношение на политиката към Република Турция. Той се позова и на данни на Службата на Върховния комисар на ООН по бежанците, според които през 2017 г. броят на хората, нуждаещи се от релокация заради разрастващите се конфликти в Близкия Изток и Северна Африка, ще се увеличи със 72%  в сравнение с тези за 2016 г. В тази връзка според Джамбазки действащото Дъблинско споразумение не отговаря на духа и характера на времето и създава непосилна тежест върху пограничните страни-членки.

Не желаем държавите от южната граница да се превръщат в буферни зони. Тяхно право е да охраняват граници си, категоричен бе Джамбазки и призова за подписване на споразумения за реадмисия като това с Афганистан.

Сред дискутираните теми на събитието бе и правният анализ на Женевската конвенция за бежанците и по-специално неясните и субективните елементи в определението на понятието „бежанец”. Конвенция от 1951 г. е била създадена в момент, когато миграцията е била вътрешноевропейска. По начина, по който я тълкува сега, съдът в Страсбург разширява нейния обхват и затруднява репатрирането, тъй като прави изискванията за връщане по-строги от тези за приемане. По този начин Европа не може да смогне с броя бежанци, които следва да приеме на своя територия. Държавите-членки трябва да се допитат за възможностите конвенцията да бъде преработена, така че да постигне първоначалните си цели; да се разгледат съществуващите правни основание за създаване на безопасни зони и да се преразгледа определението на „безопасна държава“.

Женевската конвенция не съдържа в себе си изискване за събиране на семейства. Това задължение е създадено от ЕС с Директива 2003/86/ЕО. За пореден път Европейският съюз си е поставил непосилната цел да се превърне в морална свръх-сила, давайки първоначална закрила и подслон, които в последствие стават постоянни и  се превръщат в свръх тежест за неговите страни-членки.

Доцент Милен Михов, народен представител от Патриотичния фронт и заместник-председател на ВМРО, открои няколко елемента, които са важни за обществото в България. Сред тях е позицията, че неконтролируемата миграция през Турция трябва да бъде спряна и че изграждането на граничните защитни съоръжения е необходимо, защото охраната на българската южна граница е равносилно на защитата на Европа.

Неговите виждания бяха подкрепени от представители на Финландия, Дания, Германия, Албания, Словакия и Чехия. Делегацията от Швеция от своя страна изрази опасения, че страната им е достигнала своя критичен лимит на възможностите си за прием на мигранти, в голямата си част идващи от Афганистан. Според тях граничният контрол трябва да бъде възстановен и мерките са наложителни, тъй като в страната им вече са се обособили 55 зони, в които дори полицията не смее да влиза.

Професорът по право във Великотърновския университет Николай Проданов представи информация за проблема с охраната на държавната граница между България и Турция - външна граница за ЕС - и една от най-горещите точки в Европа в ситуацията на миграционна криза. Въпреки усилията на Гранична полиция и въпреки съоръженията, все още има преминаване през нея. Създалото се положение изисква създаване на Изпълнителна агенция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи, която принципно да бъде полицейска структура с военна организация. За нейната дейност трябва да бъдат осигурени човешки и материален ресурс, а в   състава ѝ ще бъде разумно да премине и сегашната Дирекция „Миграция“ на Министерството на вътрешните работи, обясни Проданов.

Депутатите от групата на ЕКР се обединиха около тезата, че щедрите социални помощи и политическата коректност на много от страните в Западна Европа допринасят за големия приток на мигранти.

 

Сегашната система е остаряла и неефективна. За да предпазим нашето общество, трябва да намалим драстично броят на мигрантите, а това може да се случи чрез ефективен контрол на външните граници. Миграцията е най-належащият проблем на нашето общество и оказва негативен ефект върху държавните финанси като по този начин ощетява граждани на страните-членки, посочиха консерваторите.

Конференцията предостави уникалната възможност участниците и гостите да обсъдят своите виждания и практически предложения по темата, да обменят опит и да споделят какви трудности срещат и възможните според тях решения. Гости и участници се обединиха около тезата, че е нужна незабавна промяна на вредната политика  на Европейската комисия и че сегашната система насърчава нелегалната миграция и трафика на хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай

    2 0 Отговор
    Точно така, Джамбазки, напълно те подкрепям!
  • 2 Хасан

    0 3 Отговор
    Джамбазки гласува за ДПС и върна Доган в политиката..

    Коментиран от #3, #4

  • 3 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Лазиш по нервите на хората. Ако е нужно Доган да се върне в политиката за да излезе местан и да се свърши с гаДОСТ и намесата на ердоган в българските вътрешни работи, то нека е така.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове