23 Ноември, 2016 15:55 1 257 2

АБВ настоява Едвин Сугарев да бъде отзован от консулството в Ниш

  • едвин сугарев-
  • абв-
  • отзован-
  • ниш
АБВ настоява Едвин Сугарев да бъде отзован от консулството в Ниш - 1
Снимка: Уикипедия

Външно министерство бездейства докато наши представители в чужбина уронват престижа на България. Това заяви по време на пресконференция депутатът от ПГ на АБВ Георги Кючуков. По думите му с действията си български дипломати влошават отношенията на страната ни с държави като САЩ, Русия и Молдова.

„Повод за външнополитическата част на нашата пресконференция са непремерени изказвания на наш дипломатически представител в Ниш. Г-н Едвин Сугарев си позволи без съгласуване с външното ни министерство да изрази между първо и второ гласуване на президентските избори своето становище по отношение на бъдещия президент, който в крайна сметка се явява и негов директен началник, независимо кой ще бъде той. Позволи си след втория тур на изборите, който съвпада и след времето след втория тур на САЩ, да отправя послания към българския народ, а и не само към българския народ, с които да чертае апокалиптична картина както от избора на нашия бъдещ президент, така и от избора на президент на САЩ. По този повод председателят на ПП АБВ отправи отворено писмо до министър-председателят на България, с което настоява за незабавното отзоваване на този наш политически представител, който петни името на държавата ни. Това отворено писмо е в сайта на АБВ“, посочи той.

„Има ли външно министерство желание, възможност да контролира дейността на нашите дипломатически представители извън страната? Те се явяват официални представители на държавата ни и всяко тяхно изявление оказва влияние върху отношенията ни с редица държави“, попита още Кючуков. Той припомни откритата политика срещу номинацията на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН, водена от представителя ни в Ню Йорк. Според Кючуков недопустимо е и поведението на българския посланик в Турция, който не присъства по време на официалната среща между Ердоган и премиера Борисов.

Във връзка с темата Георги Кючуков изрази недоумение и от поредната липса на реакция от страна на външното ни ведомство по повод поредната новата провокация от страна на турския президент. „Вчера излезе едно негово изявление, в което той директно оспорва клаузите на „Лозанския мирен договор“ и твърди, че той трябва да бъде преразгледан. Това отново поставя въпроса нашата държава чрез външното ни министерство и посолството ни ще поиска ли официална информация за речта на господин Ердоган? Ще се обърне ли внимание на турската страна, че подобни изявления не са в унисон със съвременния свят, и че всяко вадене на скелети от гардероба, влошава отношенията между балканските страни“?

Отношение по поведението на външно министерство и в частност на министъра в оставка Даниел Митов взе и експертът по външна политика към АБВ и член на ИБ на партията Георги Димитров.

„Обръщам внимание на факта, че през последните години във външното ни министерство се извършват политически мотивирани уволнения и назначения. Потъпкват се правата на служителите и върховенството на закона като цяло. Става дума и за подмяна на значителен брой посланици, броени месеци преди изтичането на мандата на сегашния президент, което поставя наследника му пред свършен факт. Това е недопустимо както от политическа, така и от морална гледна точка. Този процес продължава от известно време, а в списъка с новоназначените посланици фигурират редица политически назначения на хора без никакъв опит в тази дейност и неотговарящи на критериите за заемане на дипломатическа длъжност. Отговорност за това, наред с външното ни министерство и правителството, носи и президентът Росен Плевнелиев“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чубака

    1 1 Отговор
    Сугарев_на въжето
  • 2 българин

    1 1 Отговор
    Да не забравяме, че Едвин Сугарев работеше против националните ни интереси, като лобираше за спиране на реактори от АЕЦ "Козлодуй".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове