Last news in Fakti

6 Декември, 2016 08:21, обновена 6 Декември, 2016 09:34 2 866 11

Стотици задържани у нас афганистанци искат обратно вкъщи

  • терористична-
  • заплаха-
  • бъчварова-
  • афганистанци-
  • задържани-
  • обратно

Няма доказателства за терористична заплаха, заяви Бъчварова

Стотици задържани у нас афганистанци искат обратно вкъщи - 1
Снимка: bTV

Около 300 афганистански граждани са подали документи за доброволно връщане в родината си, като броят им може да достигне 500 души. Това обяви по bTV вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова.

По думите й процедурите вървят бързо заради доброволния им характер, като подкрепа оказва и посолството на Афганистан у нас.

Именно жители на размирната страна бяха най-активни по време на бунта в Харманли, като след него властите анонсираха, че всеки, който не спазва правилата у нас го грози депортация.

Отново афганистанци, но законно пребиваващи у нас се разследват за разпространяване на фалшиви информации за готвен терористичен акт у нас, посочи Румяна Бъчварова. Тя посочи, че на събитие вчера не е съобщавала за реална заплаха: „Виждам съзнателно и преднамерено изопачаване на моите думи от издания, които не бяха на тази среща”.

Отново в манипулации тя обвини и избраната за вицепрезидент Илияна Йотова, която вчера обяви, че европейската помощ за защита на границите е с една трета по-малка от обявеното и е обвързана със строежа на нови бежански центрове.

Бъчварова не пропусна да отбележи, че Йотова е поискала да присъства на откриването на европейската гранична служба на „Капитан Андреево” и премиерът я е поканил, при което е чула ясно от ресорния еврокомисар, че парите са 160 млн. евро, а не по-малко.

Показаният от избраната за вицепрезидент официален отговор с друга цифра бил с „дву- или тримесечна давност” „Има процедури за одобряване на проектите, за които са дадени”, обясни вицепремиерът в оставка.

Тя посочи, че в четвъртък ще бъдат одобрени 59 млн. евро за убежище, миграция и интеграция. Бъчварова подчерта, че от тях само 1,7 млн. са за нови обекти, които ще са т.нар „кризисни площадки”, които ще се използват при засилен натиск. Тя ги описа като „пространство с ограда”, електричество и канализация, където може да се разположат контейнери или палатки за максимум 200 човека.

Румяна Бъчварова беше категорична, че на територията на площадките мигрантите ще остават за не повече от месец, като за това време ще става ясно дали получават статут или ще бъдат връщани. За момента е избрана една локация, която е бивша гранична застава.

Вицепремиерът в оставка посочи, че към момента бежанският натиск е изключително скромен, като за седмица са заловени само двама нелегално преминали границата и други 120 не са били допуснати да влязат.

Румяна Бъчварова не даде ясен отговор дали ГЕРБ биха подкрепили правителство с мандата на Реформаторския блок, но даде да се разбере, че подобен сценарий е възможен: „Трябва да има разговор с РБ и да се вземе решение. РБ е основният ни политически партньор”.

Тя коментира и скандала с ултра луксозните джипове, които горските стопанства си купиха, за да ги дадат след това на НСО и цяла България да види как премиерът Бойко Борисов кара един от тях. „Това е практика, за да се използват ресурсите на държавата там, където има нужда. За данъкоплатците е по-изгодно вместо да се купуват две места, да се използват наличните”, каза тя.

Според нея няма „нищо незаконно в това премиерът на една държава да се движи в сигурен автомобил”.

„Няма потвърждение за терористична заплаха в България. Няма доказателства за наличието на такава заплаха. Има лица, които разпространяват такава информация. Службите работят и всяка една информация се проверява”, каза отново Бъчварова и по Нова телевизия.

„Имаме информация, че в част от чуждите медии, се разпространява информация, че на територията на България може да се извърши атентат във връзка със събитията в Харманли, но няма доказателства, които потвърждават такава реална опасност”, категорична беше тя.

На въпрос къде са местата, където ще бъдат настанявани още бежанци и колко бежански лагера ще бъдат изградени Бъчварова съобщи, че страната ни е поискала средства за изграждането на три площадки, които да се използват в кризисни ситуации и където да се сложат фургони или палатки.

„Информацията, че площадките ще са седем, е невярна. Поискали сме средства само за три площадки”, категорична беше Бъчварова. Тя уточни, че на всяка една от тях ще има относително малък брой бежанци – 200-300 човека. Едно от местата е бивша застава на гранична полиция, което не се намира в населено място. То е близо до Лесово, но няма да създаде притеснение за гражданите.

"Това е мярка, която всяка една държава е длъжна да предприеме. Ние не можем да си затворим очите и да не правим нищо приложение, че международната обстановка се усложнява", заяви отново вътрешният министър в оставка.

Тя беше категорична, че в бежанските центрове има условия и процедури, които се спазват, за да има контрол над бежанците. Бъчварова заяви, че това е начинът, защото в противен случай чужденците спокойно ще се разхождат из улиците.

"Искахме да направим такава площадка в Бояново, но бяхме възпрепятствани от протести, водени от депутати на БСП", допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УУУУУУУУУУУУУУ

    17 6 Отговор
    МНОГО КЪДЪРЕН МИНИСТЪР МАЛКО СА ТАКИВА КАТО НЕЯ ААА ЗАБРАВИХ БОЙКО ТОЙ Е ЗА ПРИМЕР В ЦЯЛ СВЯТ
  • 2 ТИКВОЧА

    16 5 Отговор
    ТАЯ БАБИЧКА ГОВОРИ САМО ГЛУПОСТИ ЗА ДА ОСТАНЕ ДОВОЛЕН ТОЗИ ДЕТО Я НАЗНАЧИ НА ТОВА МЯСТО КЪДЕТО ИЗОБЩО НЯМА РАБОТА ТАЗИ ЖЕНА .С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКАМ ТЕЗИ ХОРА ДА СИ ОТИДАТ ЗАЩОТО СА ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ.
  • 3 незнайко

    16 2 Отговор
    Абе в този свят няма ли един свободен остров, в който да приберат всички бежанци, а строят лагери в БЪЛГАРИЯ ? Тези фургони могат и на острова да ги поставят. Ще им доставят храна и вода и няма да има нужда от пазачи.

    Коментиран от #4

  • 4 кирцата

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Има в Белене.
  • 5 Истината

    18 4 Отговор
    Защо непрекъснато лъжат. Парите които дадоха на Борисов са точно за бежански лагери в България. Затова изтеглиха част от европейския контингент от границата с Турция и ги прехвърлиха заедно с нов от Унгария, на границата със Сърбия. ЕС плати да станем лагер за бежанци в "задния двор" на Европа. Затова ГЕРБ сега не искат да участват във властта,защото знаят на какво обрекоха българският народ!
  • 6 Ник

    14 4 Отговор
    Не искам повече стари кифли. - Вече имам ( ГЕРБ ) Гастро Езофагиална Рефлексна Болест
  • 7 индианеца

    16 4 Отговор
    Най-тъпото при сектантите на Гроб винаги е било, че всички освен Вожда им, НЯМАТ собствено мнение!
    Шефа винаги им казва, какво да говорят, как да се държат и т.н.
    Типичен пример с Митето Очите!
    Боко, шефа на МВР и другарката на снимката имаха една и съща версия за паркоместата, едно и също от 3 места, това означава, че институциите реално не функционират, няма разделение на властите, а има авторитарно и лично управление, цялата държава се превърна във фирма ЕТ"Боко".
    Гроб стигнаха до там, че даже си направиха и техен си Съд и го нарекоха Спецсъд, толкова безочливо погазване на правата на гражданите и ценностите никога не е имало.
  • 8 антрашпиц

    1 3 Отговор
    Индианец какво очакваш от тия комундета дет си мислят че като се пребоядисат ще се променят....
  • 9 Вирус

    3 2 Отговор
    Страшното ще се случи, когато И от Западна Европа по силата на Дълбинското споразумение започнат да депортират у нас десетки хиляди мигранти, попаднали в ЕС от държавите-членки, на чиято територия първо са проникнали.
    Само тази година Германия е върнала обратно на Австрия около 10 000 мигранти.
    Така ще ги прехвърлят от една страна до друга докато стигнат и до България, тъй като повечето от тях са влезли в ЕС първо на наша територия.
    България ще се превърне в буферна зона за нежеланите от никого (дори от Меркел) мигранти - опасни, маргинализирани мюсюлмани, утайката на обществата от които са избягали.
  • 10 Нафарфорий

    8 2 Отговор
    Брях, кога меркел се боядиса?
    Аз нямам нищо против да дойдат талибаните ше ги настаним у лагерите, ма от ония дето са с комин!!!!!!!!!!!
  • 11 Хубава когато идваш, два пъти по-хубава

    1 0 Отговор
    Два пъти по-хубава когато си отиваш! Бъчварова ти знаеш че си толкова министер колкото е председателя на Мин съвет. Едни картунковци. Тази ПАРОДИЯ и ПАРАД на ПРОСТОТИЯТА в страната не ще да продължи дълго. Сами разбирате ли че ще се търси един ден отговорност за непрофесионализъм , за престъпно отношение към защита на реда в страната, към спазване на конституционните права на гражданите, за бездействие и злоупотреба с власт? Търпението на масите може също да се в окаже дефицит. Мислете за утрешният ден и за реда и спокойствието в страната. Колко жалки е народа да дава съвет за съвест на държавен служител. До къде сме паднали. А може ли още?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове