Last news in Fakti

9 Декември, 2016 12:28 852 2

АБВ иска парламентарна комисия за мигрантската вълна

  • абв-
  • парламентарна-
  • комисия-
  • мигрантската-
  • вълна
АБВ иска парламентарна комисия за мигрантската вълна - 1
Снимка: БТА

АБВ настоява за формиране на временна анкетна комисия към Народното събрание, която да разгледа проблемите, които поражда мигрантският натиск към България. Депутатите от ПГ на Алтернатива за българско възраждане ще търсят подкрепа от страна на всички парламентарно представени политически сили. Идеята е комисията да бъде свикана на паритетен принцип на участие със срок на действие в рамките на един месец.

„Предлагаме всяка парламентарна група трябва да излъчи по двама свои представители, които от своя страна на паритетен принцип участват в изясняването на всички факти и обстоятелства, свързани с мигрантския поток и мигрантската вълна“, посочи депутатът от АБВ Лъчезар Никифоров.

Предложението бе мотивирано и от страна на председателя на парламентарната комисия по отбрана и зам.-председател на ПГ на АБВ ген. Михо Михов, който обясни, че процедурата по събирането на необходимите 48 подписа от народни представители за формирането на комисията, вече е започнала. „Целта на тази временна анкетна комисия е да оцени ефективността на действията на изпълнителната власт на централно и местно ниво, за разрешаване или нормализиране на бежанския проблем. За съжаление видно е, че разходваните наши и европейски средства, както и граничен и войскови ресурси, не доведоха до желания резултат. Затова смятаме, че има нужда от парламентарен контрол и дори ревизия на постигнатото с изграждането или недоизграждането на така нареченото преградно съоръжение - ограда, разходваните средства и положените усилия от МВР, МО и външното ни министерство“.

„Държим да се изяснят всички факти и обстоятелства около така нареченото възпиращо оградно съоръжение. Каква е реалната стойност до момента, на какъв етап е изградено и всъщност има ли достатъчна ефективност от неговото присъствие там. Този въпрос има няколко поднюанса. Първият от тях е дали се предвиждат да бъдат изградени други допълнителни съоръжения по държавните ни граници. На второ място: до каква степен е гарантирана сигурността на морските ни граници и на трето място, но не по важност, са въпросите, свързани със сигурността с вътрешната ни граница с Гърция“, посочи от своя страна депутатът от ПГ на АБВ Светослав Белемезов. По думите му фактът, че границата ни с Гърция е вътрешна за ЕС, я прави по –слабо охранявана и подходяща за нелегален трафик на мигранти. „Ако в Турция понастоящем пребивават около 3 млн. бежанци, в Гърция те са около 60 хил. Тази ситуация не бива да бъде подценявана“.

„Държим да бъде направен анализ на това какви са финансовите параметри и параметрите за подкрепа, които са обсъждани с ЕС. Настояваме и за анализ на споразуменията за реадмисия на чужденци към техните държави по произход. В бежанските центрове в България към ДАБ, дирекция „Миграция“ на МВР, бежанците от Афганистан са повече от половината. „Следва да отчетем, че всички други въпроси, които са релевантно отнесени към миграционната криза като тероризъм, като трафик на хора и радикализация, трябва да бъдат поставени една обща картина. Това ще ни даде възможност и основания да търсим всички обстоятелства и факти около тези процеси“, заяви още Белемезов.

Отношение по темата взе и депутатът от ПГ на АБВ доц. Георги Кючуков, който заостри вниманието около няколко обезпокояващи момента, свързани с бежанската вълна към България и Европа. „Буди безпокойство един факт, на който се натъкнахме преди няколко дни - германската страна и германският съд е взел решение за връщане в България на над 1000 човека, които са получили бежански статут у нас. Тези хора би трябвало да получат бежански статут въз основа на Женевската конвенция за бежанците, а според нея бежанец в България може да бъде само по изключение. Т.е., една от задачите на тази комисия, е да провери начина, по който с лека ръка се дава бежански статут на голяма част от мигрантите. Второто, което е подценявано според нас досега, е възможността за мигрантски поток през морската ни граница. Преди три, четири месеца в "Дипломатик куриер" излязоха неопровержими данни, че мафиотски структури закупуват имоти и плавателни съдове в северозападната част на Турция. И още тогава се появиха предупреждения, че през морските ни граници в Черно море се готви следващият мигрантски поток“, посочи доц. Георги Кючуков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 677

    0 2 Отговор
    АБВ са изпята песен.
    ДС-то ги вади от архива,за да ни разделят и владеят и номера минава.
    Такива са и другите.
    Зарежете тия партийки.
    Не се чува никой да протестира,а говорят че милиони са недоволни.
    Къде са?

    Коментиран от #2

  • 2 фен

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "677":

    Изпята е твойта песен!Видяхме ги "големите" партии,какви ги сътвориха за 27 години!Ти ако си доволен,аз не съм!Ще гласувам за АБВ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове