Last news in Fakti

12 Декември, 2016 20:58 1 241 4

Румяна Бъчварова:  Можем да въведем по-строги мерки за Хитрино

  • хитрино-
  • цистерна-
  • мвр-
  • румяна бъчварова
Румяна Бъчварова:  Можем да въведем по-строги мерки за Хитрино - 1

В утрешния ден е възможно да се наложат по-строги ограничителни мерки, защото навлизаме във фаза на по-специфични действия по цялостната аварирала композиция. Това заяви на брифинг за ситуацията в Хитрино вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя апелира да се разпространява само и единствено достоверната и проверена информация, която предоставят членовете на кризисния щаб.

Седем цистерни са напълно източени, две наполовина, останали са три, по източването на които се работи, обясни министър Румяна Бъчварова на регулярен брифинг във връзка с трагичния инцидент в Хитрино. По думите й днес са били извършени обезопасителни действия, в хода на които са се получили някои усложнения, забавили работата с няколко часа. „Изготвили сме план за действие, който ще ви представим в утрешния ден, за да видим какво ще се случи тази нощ, защото колегите работят на денонощен режим“, съобщи вътрешният министър. Тя обясни, че днес е осигурен достъп на жителите на селото да влязат в домовете си и да нахранят животните си, както и да си вземат необходимите лични вещи, документи или лекарства . По думите на министър Бъчварова, „в утрешния ден мерките за сигурност остават ограничителни, може да се наложат и по-строги ограничения, защото навлизаме във фаза на по-специфични действия, в по-трудната част от работата по цялостната аварирала композиция“. Тя категорично заяви: „Всяка информация – към зрителите, читателите, слушателите, която не излиза от щаба, не трябва да се възприема за достоверна. Обективната и основната информация се предоставя от членовете на щаба, след проверка от най-достоверните източници, с които ние разполагаме“. Поводът за позицията е свързан с появилите се днес от различни места оценки и невярна информация. Бъчварова изрази разбиране към съпричастността на всички към ситуацията, към трагедията на хората, но обърна внимание на отговорността в такава критична ситуация към информацията и към тези, които я разпространяват.

В момента е рано да определяме срокове за приключване на рисковата операция, правим всичко възможно да работим в темп, който да гарантира сигурността на хората, които работят на място, на гражданите, и разбира се, да се справим по-бързо с тази ситуация, поясни вътрешният министър. Тя благодари на колегите си от МС, които на извънредното заседание днес взеха решение за отпускане на необходимите средства и е създадена организация за начина, по който се гарантира като начало финансирането на първите разходи, които се дават сега на евакуираните хора. Обсъдена е и законната формула за следващите стъпки – облекчаване на битовите разходи по осигуряване на остъкляване, предприемане на мерки за възстановяване на домовете, както и начина, по който ще се разпределят средствата за изграждане на новите жилища. „В много добра комуникация сме с разследващите органи. Фирмата имаше специфични изисквания към този процес. Но им беше обяснено, че за нас е най-важно, първо, да гарантираме провеждането на спасителните и възстановителните дейности, и след това да съдействаме за разследването. Това е също една линия на отношения, по които работим“, съобщи вътрешният министър.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов подробно обясни предстоящите действия на екипите. „Тази нощ пет екипа пожарникари и спасители продължават своята работа. Те, заедно с още девет души, специалисти, имат за задача да бъде източван максимално количество пропилен и откаран в Бургас. Утре сутринта ще започне изграждане на площадки, за да могат крановете, които ще бъдат доставени тази нощ, да се включат в спасителната операция. Това изисква и налагането на по-строги мерки за сигурност. Започва най-тежката и рискова част от нашата дейност, в която не може всичко да бъде 100 % предвидено“. Той обясни, че днес, при премахване на контактната мрежа, е възникнала ситуация с непредвидими последици, която е овладяна, но се е наложило в рамките на час и половина-два да бъде спряно източването на цистерните. По думите му има изтичане на газ, което не представлява заплаха за живота на хората, но е възможно образуването на облак, който да се възпламени, това е най-големият риск. В такава ситуация работят служителите, които са подготвени за това. Всички те участват на доброволен принцип, знаят каква е опасността, предупредени са, че работят при особена ситуация и независимо от квалификацията им не спирам да им напомням по няколко пъти на ден „Продължавайте да бъдете особено внимателни, не приемайте работата като рутинна, да не правим грешка.“

По думите на министъра на здравеопазването Петър Москов на място остават да дежурят 5 екипа на бързата помощ. Той даде информация и за настанените в болничните заведения във варна и Шумен пострадали хора. Поясни, че с разпореждане на директора на РЗОК всички аптеки и практикуващите лични лекари ще дават нужните медикаменти на хората само срещу рецепта без рецептурна книжка и протокол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хан крум

    1 0 Отговор
    как е възможно след 4 минутно изказване да не кажеш нишо....съществено.....черните кутий на локомотива дават информация за скороста,например....а тя не се споменава....дали наистина не се укрива нещо.....всеки автомобил минава задължително гражданска отговорност...а влаковете? а милионите от програмата на евросъюза спечелила фирмата?...омръзна ми власт имащите да излизат от тоалетната без да СИ ИЗМИЯТ РЪЦЕТЕ......
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Възмутен

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Това е българско село
  • 4 ХойБай

    0 0 Отговор
    Като прост човечец продължавам да се питам:
    - Защо като са ревнали да пращаме SMS-и ние с по 300-500 лева заплати и въшливи пенсии, то ония с премиите в хиляди от НС не дарят за сиромасите по една заплата... хайде поне аванс да бъде!
    - Като кмета го гледам че е турчин - съответно ДПС-арец де е неговата партия и неговия Хасан-Доган да дари едно милионче на сиромашията?!
    - Ми като има и Национален Траур то комшулъка ЕрбапДоган дето му е мило за всички турци из България не дари нещичко на турчолята си за Коледа... Забравих те български празници не тачат.. поне от хорска срама 100 турски лири да бе пратил!
    - Май и пир правят вече у нас по време на чума та търсят балами да дарят по 1 левче... като че ли с него ще се оправи нещо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове