25 Декември, 2016 23:28 2 710 14

Възпоменателен митинг в Горско Дюлево в памет на Мустафа Юмер

  • митинг-
  • горско дюлево-
  • мустафа юмер
Възпоменателен митинг в Горско Дюлево в памет на Мустафа Юмер - 1

Гюнер ШЮКРИ

В момчилградското село Горско Дюлево се проведе възпоменателен митинг-мевлид в памет на Мустафа Юмер, убит през 1985-а година, когато диктаторският режим осъществява поредния етап на Възродителния процес в Кърджалийско. Заедно с родителите и близките на загиналия, както и репресирани и организатори на декемврийските събития от 1984 година от региона, събитието уважиха председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, зам.председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и инж. Хасан Азис, генералният секретар на Народно-републиканската партия в Турция Кямил Съндър, евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючюк, народните представители Ердинч Хайрула, Джейхан Ибрямов, Салиха Емин, Мустафа Ахмед, Айхан Етем. Тук бяха още депутатът от Народно-републиканската партия на кипърските турци Армаган Джандан, депутатът от Обединена демократичната партия на кипърските турци Зеки Челер, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметове на общини и населени места и много жители от околните места.

Проявата е част от поредицата възпоменателни митинги, посветени на жертвите срещу т.нар. Възродителен процес в Кърджалийско преди 32 години.

Ученици от близкото село Груево рецитираха стихове на турски език под ръководството на Илкнур Кязим.

„Мустафа Юмер беше изключително принципен човек. Добър по душа, скромен и човечен, но ставаше ли дума за чест и достойнство, ставаше твърд като камък и с непреклонна воля”, сподели Айше Мехмед, леля на загиналия Мустафа Юмер. Тя бе дошла специално за събитието от Бурса.

Ръководството на ДПС и гостите поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Мустафа Юмер. Всички присъстващи бяха нагостени с три казана пилаф, приготвен от 73-годишната Хюрю Салим.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи кратка молитва в памет на загиналия Мустафа Юмер и за всички жертви по времето на Възродителния процес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мръсен помак

    17 6 Отговор
    Стефанаки,не те ли е срам,днеска е Коледа ,а ти ни занимаваш с това.Колко ти плати агент Павел да публикуваш това точно днес?
  • 2 300

    17 4 Отговор
    И ако всички дружно си хванете фесовете и отидете при Ердоган да си ядете пилафа ще направите голяма добрина на България.
  • 3 гост

    10 4 Отговор
    И като са толкова големи турци , що не отиват в Турция ,ами дремят тук ?Никой с пръст не ги е докоснал , а ореваха света .Някои от тях дори имали някакви нагли претенции към и без това ограбеното българско землище .
  • 4 петак

    7 3 Отговор
    Никой не говори за това срамно нещо което комунистите извършиха в угода на Сталин и Тито - за една нощ смениха паспортите на всички хора от пиринският край с нова националност: националността българин беше заменена с македонец.
  • 5 петак

    8 1 Отговор
    По времето на комунизма турците в Бългания се ползваха с права които никой българин не можеше да ползва: влизаха в университетите с 2- и работеха частно тютюн, за което комунистите си затваряха очите. Целта беше създаване на турска комунистическа интелигенция, която да промени Турция. Тези хора получили висше образование в България действително се интегрираха в Турция след като избягаха там при възродителният процес, но не промениха Турция в лява посока. България може само да има полза от ставащото днес в Турция, ... ако имам държавници, не политици
  • 6 Васичка Атанасова

    12 0 Отговор
    АХ ДА ВЗЕМА ЕДИН КАЛАШНИК
  • 7 Жоро

    8 0 Отговор
    Защо ни е нужна тази провокация? Турски политици, турски речи, турски песни и турски манджи на Коледа. Миналото е такова, каквото е и не може да се промени. Но на Коледа да ни внушават чувство за вина, а медиите да им дават трибуна ми идва малко в повече.Да го бяха направили тихо и кротко, без фанфари, а не да ни набутват тяхната правда по тоя подъл начин.
  • 8 ГАГУЗА

    10 1 Отговор
    Оо, Стефанаки! Следващата новина да не е "Гърците в България направиха помен за Никифор l Геник"
  • 9 Петко

    6 1 Отговор
    Стефанаки я кажи в Гърция как се отнасят към останалите там българи и помаци.Дали имат още не гръцки имена.
    За Турция няма въобще да питам,там е най голямата демокрация,все пак хората са с вековни традиции в геноцида.
  • 10 шварки

    3 1 Отговор
    От каква нужда това се представя като новина и събитие?!Това е поредната провокация на амуджите.Трябва да се вземат мерки или най-малкото да почерпим гостите с топла свинска пача и пръжки ами Коледа е тук е така
  • 11 Ник

    3 1 Отговор
    До колкото помня, на обществени места и събития е противозаконно да се говори език различен от Бъргарския! - Тук се говори за Рецитали на ученици, които са Български граждани на турски език!
    Предлагам на Автора, ако все пак е очевидец да вземе и да сезира прокуратурата за случая.
    Не знам да ли си дават сметка хората, че при тази настъпателна политика от страна на турците в България, това ще доведе до тежък конфликт с доста жертви!
    Тези провокации на турците трябва да спрат защото ще се лее кръв и то в не чак толкова далечно бъдеще!
  • 12 Мършата

    0 0 Отговор
    Заставам твърдо срещу човека, който предаде СДС Ахмед Доган! В синьото пространство няма място за предатели, които направиха приватизацията и след това си гушнаха обрачите от фирми и най-нагло предадоха мечтата на милиони българи! Истинските ДЕМ ОКРАТИ потънахме заедно в кораба на ДЕМОКРАЦИЯТА, макар и зле, но сме живи! Предателите (ПФ) и ДПС постоянно призовават хората за всякакви празни глупости на нищожни митинги, подигравайки им се, но хората чувстват, че зад техните истерични крясъци няма нищо! Истинският лидер се познава по гласа, и всички хора ще го последват защото се усеща, искрения призив

    Коментиран от #14

  • 13 Етническите партий са уж забранени в бг.

    4 0 Отговор
    В Турция правим ли възпоменание за тракийците и прогонването им.НЕ. Гърците правят ли възппменание е Турция за изселените и избити гърци.Не.Арменците правят ли възпоменание за геноцида срещу тях.НЕ.Бай Тошо има няколко основни грешки-че не ги изсели турците докрай и другата е ,че събираше сръбски, турски, влашки и гръцки цигани, за да стане уж България 10 милиона.Е да ама последиците са ясни, едно от най-големите процентно цигански населения,в топ 5 на Европа по брой мусюлмани и за капак, страхливи и продажни до дъно депутати. Нищо добро не ни чака.
  • 14 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мършата":

    Ти май си един от заблудените които още не са разбрали че СДС и останалите нароили се партии са проект на определени лица от старата ДС ,които по това време а и сега разполагат с власта ,контактите и парите . И на практика си присвоиха цяла държава с народа като роби . За една вечер от обикновени помияри се превърнаха в милиардери .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове