Last news in Fakti

29 Декември, 2016 10:07 3 376 29

Не приемам Русия да морализаторства за оръжия

  • даниел митов-
  • русия-
  • алепо

Русия има своя интерес, но той не е българският, заяви министър Даниел Митов

„Не приемам обвинения от страна, която е виновна за цивилни жертви в Алепо. Русия не е част от договора за търговия с оръжие, от конвенцията за забрана за касетъчни боеприпаси и противопехотни мини. Не може страна като нея да морализаторства срещу България, която стриктно си спазва ангажиментите”, коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV външния министър Даниел Митов информацията на Москва, че в Сирия са намерени оръжия българско производство.

„Има междуведомствена комисия за експортен контрол. Българската страна спазва стриктно стандартите – не сме изнасяли оръжие за Сирия след началото на конфликта през 2011 г.”, подчерта той.

Относно обвиненията на Москва, че България използва руски лицензи, Митов отвърна, че след разпада на СССР лицензите спират да бъдат обслужвани и различни държави започват да произвеждат променени оръжия – с конструктивни изменения, с изменения в материалите, така че по същество това е различен продукт.

Относно думите на президента Росен Плевнелиев, че Русия води съзнателна политика за подкопаване на ЕС отвътре, Митов коментира, че президентът казва неща, които са известни на всички.

„Не става думи за врагове. Стават обаче големи геополитически размествания и дестабилизацията на ЕС е факт именно заради тях. Русия не ни е враг, но трябва да се види реалността такава, каквато е. Не става въпроси за врагове, а за интереси”, подчерта министърът.

Води се целенасочена кампания за възстановяване на някакъв тип руско влияние държави, които са част от ЕС ни НАТО – и това не е само в Източна Европа , но и в Западна, смята той.

„Започва се едно говорене в стил „някой си бил слуга на някого”. Но ние сме част от съюзи, които имат ценностни фундаменти. Не е нужно да смятаме някого за враг, за да можем да изричаме истини. Русия има своя интерес, но той не е българският. Нашият е да бъдем част от образования, цивилизован европейски свят”, подчерта външният министър.

„Идеята, че България може да бъде извадена от НАТО, например, е проблемна. А такива идеи се лансират. НАТО е най-големия гарант за българската национална сигурност. 70% от военния потенциал в света е в НАТО – това е най-големият военно-политически съюз в историята на човечеството. Излизането ни от НАТО е заплаха”, посочи Митов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 345

    19 5 Отговор
    Аман, да ни управляват някакви хора, които първото им работно място е министър на нещо си....
    Не подценявам специалността му, ама пред време в СУ само тези, които не успяваха да влязат нещо друго да учат се записваха в дисциплини като политология, социология и други подобни квазидисциплини....
  • 2 Баш майстура

    7 13 Отговор
    Ние сме европейци ,няма две мнения в това . Там е цивилизацията и просперитета в икономически и политечески аспект. Спешно трябва лустрация ,ЛУСТРАЦИЯ.
  • 3 Българе

    15 8 Отговор
    Това значи ли че с български оръжия с руски патент са убити руски войници!??!а дедите им воюваха в Шипка и Плевен!!

    Коментиран от #25

  • 4 Путко Мафани

    23 6 Отговор
    Имам усещането, че ако не открие враг, който да осмисля животът му този ще изпадне в депресия! По ирония на съдбата, като погледнем в автобиографията му става абсолютно ясно, че произлиза от онези, които до 89год. лижеха едни други ботуши и се кълняха във вечна вярност. Това първеню, е същата версия на Р. Гечев и Кристалина Георгиева изпратени с партийни поръчения в САЩ.
    Бих го сурвакал това Л-но докато мърда
  • 5 Дедо

    17 4 Отговор
    В Русия след това изказване ще изпаднат в огромно притеснение! Когато през втората световна България обявила война на САЩ американските генерали изпаднали в същия потрес понеже не знаели нито къде се намира, нито били чували за нея!
  • 6 Михо

    3 14 Отговор
    За българският путлераст, руското оръжие е мирно оръжие!
  • 7 хии

    18 5 Отговор
    Кой си ти бе, митов, че дръзваш изобщо да коментираш Русия?
  • 8 Истината

    21 4 Отговор
    А каква друга позициа да вземе едно Американско протеже. На всички е ясно че силовите министерства (външно,вътрешно и военно) получиха назначение от посолството на САЩ. Затова и така упорито се опитват да удължат властта си. Все пак са наясно,че ако не успеят да си намерят закрила от "работодателите" Народа ще им потърси сметка.
  • 9 misli posle govori

    7 9 Отговор
    Путин да отговори защо през 2006г. защо заедно със Сърбия искат регистрация на партия "ОМО Илинден-Пирин", малко преди присъединяването ни към ЕС.
    Партията има за цел териториални промени, с откъсване на Петричко и Благоевградско към Република Македония.Само да припомня, че Македония е проект на Коминтерна и послушните български комунисти подкрепят този антибългарски акт.После съдействат със създаване на изкуствена македонска азбука и език.На дата 15 юни 2006г. Софийска градска прокуратура е възложила на Национална служба "Полиция" допълнителна проверка.След проверката се оказва, че 1168 лица не са дали съгласие да бъдат приети за членове на партията, 158лица не съществуват на посочен адрес и 5 са психично болни от общо 5800 подписа, с които е рег. тази партия "фантом"
  • 10 ножаров

    11 6 Отговор
    Г-н Митов невярвам на нито една ваша дума ...
  • 11 misli posle govori

    9 12 Отговор
    Троловете при получаване на рублите да попитат в руското консулство защо заемат антибългарска позиция в полза на Сърбия, Румъния и Гърция от момента на Освобождението ни през 1878г.
    Доказателства бол, колкото щете.
    -По време на Съединението 1885г.
    -През 1902г. не си спазват договора за защита от Румъния.(Нападнати сме през 1913г., като руснаците са им давали понтони за форсиране на р.Дунав.
    -1916г. защо участват в окупацията на Южна Добруджа заедно с румънци и сърби.Руски кораби бомбандират Варна с кораби.
    ......В списъка си имам поне десетина враждебни акта, пък тогава да обвиняват Вселената за собствените си провали
    -
  • 12 2222

    12 5 Отговор
    Да господин министър , Руснаците вземат цивилни жертви в Сирия защото воюват с бандитите, а това се случва на война. Нима вие, като въоръжавате бандитите се имате за по добри и хуманни? Като управляващи прилагате голяма демокрация, няма що. Тероризирате собствения си народ, а други унищожавате , като правите търговия с незаконно произведени оръжия! Като ни направихте член на НАТО без да ни питате ,защо не произвеждате тяхно оръжие без лиценз? Жалки мишоци за пари сте способни на всичко! Скарахте ни с Русия , но утре като ни изгонят от НАТО и ще плачем на Турско рамо за защита ,а тях ги знаем колко са милостиви!Който пусне питомното и тръгне да гони дивото е гола вода!
  • 13 Истината

    8 5 Отговор
    "misli posle govori", Слушай, това че изреждаш толкова "научни" факти,изобщо не те прави по-умен в нашите очи. Ти си все този продал душата си сорос за трийсет сребърника. Не ние а ти си продал себе си и мисля че не би трябвало да ни доказваш какъв "БЪЛГАРИН СИ"!
  • 14 додо

    8 3 Отговор
    Супер тъпо парче! Нищо чудно зловонието от този да остане дълго след като сме пуснали водата в казанчето.
  • 15 onq s konq

    3 14 Отговор
    Стар боклук и русофилстващи лумпени като се запалят,няма угасяне!Ей матрьошки русколицензни,как я мислите тая да ни връщате под "съветско" и да слагате прът в колелета на БМВ-тата бе?Това че на пияна глава сте се оженили за рускини си е ваш проблем,ама кой ви е научил от затънтени руски деревни да драскате в български сайтове?Или вероятно се чувствате задължени на Путин да си заслужите борша чрез лаене по Българската европолитика?

    Коментиран от #16

  • 16 Да го тура на Катъра

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Ей Кобилкин тъкмо четох в една статия как БМВ не влиза вече втора година в класацията на най- популярните марки в САЩ.
    Направо получих оргазъм като се сетих за теб и бракмата, която си вкарал под сайванта. Тя и без това не е много популярна зимно време. - Нещо не ги карат на сняг ми се струва :-))
  • 17 7777777

    7 1 Отговор
    Конник, пръта ти го слагат още в РУСИЯ, защото и там се произвеждат бмв-та! Че даже и мерцедеси ще почват да правят! Как ще караш руска кола, направо ще се побъркаш! Пиши си молбата за излизане от ЕС!
  • 18 Botev

    5 0 Отговор
    Момчета, момчета...
    Оръжия, оръжия.... Правят ли се - използват се. За да се използват - постоянно си поддържат изпитателни райони по земното кълбо (спомнете си Виетнам, Афганистан и т.н.... дълъг списък ... в момента - Сирия). От Наплеон та през всички следващи войни германската военна индустрия е работила с пълна пара и продавала оръжия на двете воюващи една срещу друга страни... Втората световна война е позатворена за производителите на оръжия, само дето руските Катюши се движат върху американски транспортни машини (скромно некоментиран факт) и.... основните изводи:
    1. Оръжия се произвеждат, защото това е най-сигурната работа (държавни поръчки - в основата на икономическата мощ на САЩ и вероятно на доста други страни) и естествено трябва да се използват - където и както се споразумеят играчите....
    2. Парите (и осигуряваните работни места) от тази дейност са в основата на човешката дивотия ...
    Извод - за да не дивее човекът, трябва да изчезнат парите....Иначе всяка монета си има две страни и разправиите ви русофили-русофоби и разни други сега се появяват ... ще си умрем с тези спорове... Те са лишени в основата си от разум....

    Коментиран от #20

  • 19 jambazina

    4 0 Отговор
    Точно па тоа за български интерес да говори...
  • 20 Бат Ваню

    1 8 Отговор

    До коментар #18 от "Botev":

    .... да зема да довърша малко.... Ти сигурно си над 55 ... Ако парите изчезнат кво се получава ? Социализъм... Умрелия ... ха ха ха... Аз тука не мога да разбера умрелите русофили.... Целия свят е наложил санкции на Русия, ние сме членове на НАТО, Евросъюза и те ревът Русия - Путя ... ха ха ха. и... се чудя тия хора българи ли са или .... :( Митов много добре обеснява.... Ние гледаме нашия интерес.. българския... а той е НАТО и ЕВРОСЪЮЗА ... не сме против Русия... Един наш държавник е казал навремето "Винаги с Германия, никога против Русия"....
  • 21 Бат Ваню

    1 1 Отговор
    Къде е Бай Хой ... ха ха ха..... да земе отношение по темата... ама...компетентно , задълбочено.... ха ха ха.... липсва ми нещу ... х а ха ха....с подчертаване на текса .... ха ха ха.... Искам да гуедам и да не вервам на ушите си.... аааааааааааааааааахххххххххххххххххххххх......
  • 22

    1 4 Отговор
    Mitov e absolutno prav. Rusia e nai-golemiat frag na Bulgaria

    Коментиран от #23

  • 23 Трол

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от " ":

    frag,frag, колко да е Фраг, колкото Америка ли?
  • 24 Кирето

    4 1 Отговор
    Абе,тоя няма ли да престане да говори само глупости и тъпотий?Вижда,че му идва краят да управлява и върши само дивотий.
  • 25 Туч

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българе":

    значи че спешно трябва да идеш на лекар
  • 26 no name no face no number

    3 1 Отговор
    Г-н Митов след като сте толкова компетентен, защо все пак не отговорихте:
    Как българското оръжие попадна в ръцете на терористите. Лесно е да обвиняваш другите,но е жалко да го правиш когато ние(България) сме по - криви от тях и мнооого нагли.
  • 27 misli posle govori

    1 1 Отговор
    Момче, слушай фактите служат ги казвам по една причина.
    Америка, водещите страни от ЕС и Русията си имат интереси.
    Русия има интереси на Балканите от столетия.В нейните планове е създаване на малки и зависими държави.
    Ние като нация трябва винаги да останем с отворен ум и да разбираме причинно-следствените връзки, ЗАЩО днес българите нямат държава от над 180 000км2, по времето на Сан-стефанска България.Т.к Русия ни се бърка най-често във вътрешните дела и нищо братско няма в това да се притопля славянското единство.То просто притъпява нашата осторожност и на всеки десетина години ни се забива нож в гърба на нашите истински единородни братя- братята българи
    Вървете със спечелените рубли в една Библиотека да почетете 10лв. струва една читателска карта, вместо да простеете по цял ден и да търкате клавиатурата
  • 28 НЯП

    0 0 Отговор
    Кой се интересува от тебе бе Мунчо? Я се скрий някъде и не се показвай повече, че достатъчно посрами държавата ни!
  • 29 1234

    1 0 Отговор
    Бат Ваню ти или си рода на Митов или си от неговото обкръжение, разбира се в това нищо лошо ,то всеки си шета на акъла. Да министъра , каза , че ,,ние гледаме нашия интерес,, но не разбрах интереса на народа , кой гледа? Да не би парите от оръжията и от евро фондовете да стигат до народа? Нищо подобно , на народа са изборите ,данъците , такси ,цени ,,качественото ,, здравеопазване и всички негативи, а парите и лаврите са за..... а познай на кого? Много правилно си написал ,че щом изчезнат парите настава социализъм ,но аз искам да те попитам , щом парите влязоха в една шепа главорези , какво е настъпило сега? Иначе името Ваню дето си избрал е доста добро за европеец, няма нищо общо с руското! Хайде весело посрещане на новата година.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове