Last news in Fakti

13 Януари, 2017 09:36 17 593 35

Почина бебето Дилян, чието лечение бе забавено

  • бебе-
  • делян-
  • почина

13-месечният Дилян от Русе, чиято съдба трогна хиляди българи, е починал вчера. Бебето страдаше от рак на гръбначния стълб, а лечението му бе забавено.

Дилян се ражда през декември 2015 г. Скоро след раждането става ясно, че момченцето страда от тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб. Лекарите обаче казват на родителите, че у нас детето им не може да получи адекватно лечение, и ги насочват към помощ в чужбина.

Семейството започна кампания за събирането на средства и това се оказва по-лесната задача, защото родителите се сблъскаха с тромавия бюрократичен апарат на Фонда за лечение на деца. През април м.г. майката на Дилян - Даниела Христова публикува гневно писмо в социалните мрежи, в което обвини тогавашния шеф на фонда Павел Александров в арогантност и некомпетентност. Майката обяви, че е подала документите на детето си на 10 март 2016 г., но до 21 април отговор не е имало.

Именно забавянето на лечението на Дилян стана причина за проверки и промени във фонда. Междувременно в пловдивска клиника бебето премина през тежки химиотерапии, от които туморът не се повлия и отговорът на клиники в чужбина бе, че лечението е невъзможно.

Родителите взеха изключително тежкото решение да приберат детето си в Русе и да го гледат в домашни условия.

Вчера 13-месечният Дилян е починал. Ден преди бебето да си отиде, майка му написа в профила си във Фейсбук:

"Знаете, че преди 3 месеца, беше започнато обезболяване. Въпреки всичко има дни, в които болката надделява...има цели денонощия, изпълнени с безпокойство... За последно ми се усмихна преди повече от месец. Беше една лека и измъчена усмивка, но все пак усмивка. Няма го вече онова дяволито пламъче в очичките му. Гледат ме две малки,измъчени оченца...две големи зеници,пълни със страх... Болестта направи тялото му неузнаваемо... Думите не стигат ........".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    36 3 Отговор
    Да почива в мир малкото бебенце ;( няма как да се борим срещу природата...
  • 2 Петров

    53 1 Отговор
    Господи защо не помогна на малкото ангелче,,защо,много се разтроях когато прочетох статията,,, много е тежко,,,дано малко ангелче си на по добро място където няма болка, тъга,,😢

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Msux

    11 26 Отговор

    До коментар #2 от "Петров":

    Защото няма господ

    Коментиран от #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6

    57 0 Отговор
    Бъдете проклети всички заради които се е забавило лечението на това невинно създание, тази държава е обречена не отпуска пари за най-скъпото си, децата си......!!!!!
  • 7 гост

    57 0 Отговор
    давайте парите на бежанците и на циганите за помощи и да си плащат цигарите и пиенето ,цялата държава това я чака помнете ,всички които са забавили процедурата по разглеждане и отпускане на помощ да ви накаже господ дано ,как не ви е срам бебе да го остави държавата да умре ,дайте пари пък после да си ги връщат хората,в целия свят няма толкова проста и малоумна държава с толкова прост народ и управници и с толкова глупава администрация ,за бежанци и за глупости има пари в бюджета ,дано всички ви да накаже господ по най -безмилостният начин.
  • 8 КИРИЛИЦА

    44 0 Отговор
    Почивай в мир малко ангелче! Дано наистина си на едно по-добро място от този алчен свят! Поклон...
  • 9 Ранко

    25 17 Отговор
    Това е заради великата партия ГЕРБ.Гласувайте отново за тоя мафиот с голямата празна глава.нИЩО НЕ СА НАПРАВИЛИ.сАМО КРАДАХА.и ПО НОВА ГОДИНА СИ РАЗДАДОХА ПЛАЖОВЕТЕ ПАК.в ПОЧИВНО ВРЕМЕ.
  • 10 Човек

    36 0 Отговор
    Демографски срив в държава, където властва бездушие към най невинните и мили същества - децата. Какво повече да очакваме от такава държава? НИЩО! !!
  • 11 Венков

    23 0 Отговор
    Да почива в мир детенцето,каквото и да кажа ще нищо в сравнение от това което чуствам,пари за всякакви дивотии и простотии се намират,а за ДЕЦАТА НИ не,та те са най–важните и са пред всичко останало!!!
  • 12 Иво

    18 1 Отговор
    КОЙ ще поеме отговорността за забавеното лечение?

    Коментиран от #13

  • 13 Еко

    21 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иво":

    Никой,ще си прехвърлят топката един на друг с надеждата да се забрави случая,съжалявам родителите,да почива в мир детенцето.
  • 14 1234

    21 2 Отговор
    Жалко за невинното същество , но такъв му бил късмета , ако се казваше Дурмуш а не Деян сега нещата щяха да са съвсем други. Дано там където е сега да има правда и покой ,почивай в мир мъниче на това общество Български деца не са нужни!
  • 15 дЪЛГИЯТ

    15 2 Отговор
    Тате да грабва Калашника...
  • 16 веселин василев

    19 2 Отговор
    Думите са излишни-нищо няма да върне малката душичка,нищо няма да направи болката по малка.....Държава която убива децата си(най-ценното)-няма право да съществува...Предпочитам да се прекръстя мехмед майкъл дзян дзин...не ми пука как стига държавата да се грижи за децата ни...Нашата не става значи вече е време да я зачеркнем от картата на света...Мисля че всички които имат деца ще се съгласят с мен че е по-добре да се прекръстят,да ни превземат,но да се погрижат за децата ни..
  • 17 Скорпион

    25 0 Отговор
    Хйде малко по сериозно омряло е дете,човек малък невинен човек на близките му ще им липсва цял живот.Ама Изхарчиха 3 милярда за месец а детенцето си замина заради липса на стотинки.Просташка държава населена с простаци.
  • 18 Някой

    12 2 Отговор
    Скъпи дами и господа, стига сте обвинявали всички партии и политици, за това, че България отдавна не е държава.Не забравяйте, че каквато си направим държавата, такава ще бъде.
  • 19 Гост

    12 1 Отговор
    Да почива в мир малкото ангелче, пари за тези в парламента има за нови коли ДЕБЕЛО.ЕРКОВЦИ, а за наи святото децата ни няма, държавата на бездушниците, срам, да ср търси отговорност от хората виновни за това
  • 20 Васичка Атанасова

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Msux":

    ИМА ИМА ГО
    И ВСИЧКО ВИЖДА И ВСИЧКО СЕ ЗАПИСВА В КНИГАТА НА ЖИВОТА
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 стария

    5 0 Отговор
    А пари за бежанци и м...ли има !!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    3 2 Отговор
    Аз си мисля че не трябва да се отричаме от БЪЛГАРИЯ ( защото това е една ВЕЛИКА страна) а просто да казваме държавата в която живеем Докато си е върнем.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Селянина с колелото

    4 0 Отговор
    Думите не стигат, да кажа колко е голяма мъката, да преживееш това. Думите не стигат да кажа колко са мръсни парите от които зави това да си жив, да е живо едно същество което не е навредило на никой, думите не стигат да кажа колко искам да измрат всички от които зависи това да плащаме едно човешко същество да е живо. Думите вече не стигат, няма думи, хората остават безмълвни пред всичките глупости които гледат ден след ден.Нямам думи с които да изкажа съболезнования на семейството! Просто ми се насълзиха очите след като прочетох това! Никой ама никой не трябва да живее и миг след като съдбата му е да спекулира с хорското нещастие заради едни скапани пари! ИСКРЕНИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ! КЪМ ВАС! РОДИТЕЛИТЕ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Маринка

    1 0 Отговор
    Светлина на духа му да почива в мир малката душичка златна.
    Не мога да спра да плача.
    Виновните Господ да ги съди тук явно закони няма...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове