18 Януари, 2017 11:13, обновена 18 Януари, 2017 14:04 1 649 25

Плевнелиев: Приключи един труден, но успешен мандат

  • кснс-
  • президент-
  • мандат-
  • росен плевнелиев
Плевнелиев: Приключи един труден, но успешен мандат - 1
Снимка:БТА

Един труден, но успешен мандат приключи. Бяхме свидетели на многобройни конфликти и паралелно протичащи кризи.

Това заяви в заключителната си пресконференция за своя мандат Росен Плевнелиев.

Той призна, че е работил с пет правителства и три парламента. Не мога да не отчета, че назначените от мен две служебни правителства донесоха до успокояване на политическата ситуация.

Президентската институция не е на силната ръка, а на баланса. Това посочи Росен Плевнелиев.

Той припомни, че е въвел пряката демокрация в страната. По време на моя мандат се проведоха три народни допитвания. Аз бях първият държавен глава, който не обещаваше, а проведе три референдума.

Аз съм първият президент, който свали доверието от правителство. Аз осигурих приемственост при изпълнението на програмата България 2020. Пето правителство работи по нея, а не я оспорва.

Плевнелиев припомни, че е водил активно икономическа дипломация. В момента Германия днес е най-големият търговски партньор.

Завършихме 2016 г. с финансов излишък. Няма дефицит. Приходите и броят на туристите са рекордно високи. България е на плюс с 17 млрд. лв. Ползваме се с високо доверие на международните пазари.

Като убеден европеец казах, че ЕС е моето семейство. Осъдих незаконната анексия на Крим от Русия.

Правя разлика между Кремъл и руския народ. Обичам Русия, но не одобрявам водената от руския президент политика на преразпределяне на сферите на влияние.

Моята визия е за историческата трансформация на България и Балканите от периферия и поле на интереси на Великите сили към интегрална част от обединена Европа.

Искам България да е господар на собствената си съдба, а не да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато Великите сили си играеха със съдбата на държавите в периферията, каза Росен Плевнелиев.

Той определи ЕС като уникален проект за мир и стабилност в Европа.

Подкрепих санкциите срещу Русия, но отидох на закриването на Зимните Олимпийски игри като подкрепа на олимпизма, припомни Росен Плевнелиев.

Във вътрешнополитически план също имаше кризи, ниско доверие в институциите и протести. Работих с три парламента. 2013 г. и 2014 г. бяха особено тежки. Бях първият президент, назначил две служебни правителства. Президентската институция бе център на стабилност. Президентската институция не е на силната ръка, а на баланса. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев на пресконференцията по повод завършването на мандата си.

Президентът припомни ролята си за налагане на българските стоки в чужбина. Той е пътувал 123 пъти в чужбина по време на целия си мандат. В момента експортът е един от двигателите на българската икономика.

В края на мандата ми електроенергийният пазар е либерализиран и гражданите са свободни да избират доставчика си на ток. „Много пъти апелирах гласът на народа да бъде чут. Вече пето правителство изпълнява националната програма България 2020. Днес Германия е най-големият ни пазар. Горд съм, че в моя мандат се изпълнява на-мащабната програма за модернизация. Строят се пречиствателни станции, метро, магистрали. Икономиката е в подем. Имаме ръст от 3,6%. Дефицит няма. Здравната каса вече не е на минус. НЕК видимо се оздравява. Приходите и броят на туристите са рекордно високи“, заяви Плевнелиев. По думите му днес България се ползва с доверието на пазарите. „Имаме рекордно ниски лихви и върху кредите на гражданите. За първи път от 17 години страната ни бе изправена пред финансова криза. Реформата в енергетиката доведе до оздравяване на сектора“, допълни той.

Плевнелиев припомни, че е била направена и важна крачка в процеса на реформиране на съдебната система, включително с промяна на Конституцията и Закона за съдебната власт. „Днес голямата тема в обществото е за справедливостта на страната. Всички сме длъжници на народа и носим отговорност за ниското доверие на гражданите в институциите. В международен аспект водих последователна политика за активно членство на България в ЕС и НАТО“, каза още Росен Плевнелиев.

Той се похвали, че е запазил добрия тон със своите предшественици. Съветът на президентите трябва да бъде запазен и съхранен. Надявам се Румен Радев да продължи тази политика, както направих аз.

Плевнелиев призова Румен Радев да продължи политиката на религиозна толерантност.

Аз съм убеден евроатлантик. Нашата сигурност е гарантирана единствено в НАТО. По време на моя мандат преживяхме първия терористичен акт на българска земя в най-ново време, преживяхме кибератаки и бежански натиск, каза президентът.

Той отбеляза приноса си в увеличаването на парите за армия и отбрана.

Сигурно съм допуснал и грешки вярвам, че не съм допуснал стратегическа грешка. Днес България стои добре. Вярвам в нашия потенциал. Надявам се идващите след нас да надградят. По десетте приоритета, които работих, изпълних всичко което обещах. Основен принцип бе да посочвам проблемите, да имам позиция. Не работих по опорни точки, не работих с преводач, изнасях речи на няколко езика. Работих с 41, 42 и 42 НС и с пет правителства. Не допуснахме дълбока институционална криза. В последния месец от мандата с един безпрецедентен акт отстъпих на новия президент да направи служебен кабинет. Чувствах се като точния човек на точното място. Благодаря на всички в президентството. България стои добре на фона на кризите по света.

За съжаление светът ще бъде в тежка фаза на развитие, прогнозира Плевнелиев. Той предупреди, че един от рисковете, който стои пред България, е отнемане на българското председателство на Европейския съвет, ако България работи за разделение в него. Има риск от нова миграционна вълна, от геополитически провал. Търсих смисъла в простите неща, каза Плевнелиев и посочи като примери създадения Бизнеспарк, дуално образование, три магистрали и др.

Оставам посветен на прогреса на образованието, на технологиите да се случат за България. Не се боря за власт, има и друг смислен начин да служиш на народа. Няма да правя политическа партия, каза Плевнелиев. Ще работя с политическите партии, ще бъда лидер, ще работя в САЩ, Германия, Полша, Брюксел, Сърбия, Турция. Ще следя България да не бъде отклонена от правия път, ако бъде поставен под въпрос демократичното и евро развитие на България. Ще напомня за демократичната и европейска мечта на българския народ и тя трябва да се реализира.

Ще ми се президентът Радев да подкрепи принципи, зад които и аз застанах – принципът на приемствеността. Радев пое прекрасен ангажимент за надграждане на Българската Коледа. Идва време и за съвета на президентите, той се зарадва, отново като символ на приемственост. Ще очаквам и ще дам пълната си подкрепа, когато има нужда от мен. Ще ми се и той да стъпи на същия принцип. Разбира се, ще бъдем различни, разбира се ще има критика, но много ми се иска тази критика да е стъпила на коректни аргументи.

Народът не очаква чудеса, но знаем, че всеки може да допринесе със смислени проекти. Най-трудният момент в мандата ми бе февруари 2013 г., голямата криза, която промени моето президентство. Не очаквах, че министър председателят ще подаде толкова рязко оставка. Казах на Станишев да направим коалиционно правителство. Но бях оставен сам. Събрах гражданите и профсъюзи и работодатели, минахме през кризата. Не ми бе лесно и с правителството на Орешарски, имаше многопластови атаки по 17 направления.

Успех беше, че в тези непредсказуеми предизвикателства на терор, политическо противопоставяне и граждански протести, България стоеше добре. Ние не бягаме от грешките си.

Важно е, че не сбъркахме в големите неща. Това заяви в отговор на журналистически въпрос Росен Плевнелиев.

Като грешка той призна своята новогодишна реч от 2013 г.

Искам да бъде разбран за Русия. Аз съм за върховенство на правото и затова съм против. Аз искам мир и единственият начин това е да имат правила за всички.

По тази причина няма как да си мълча и затова съм за санкциите. Те работят. Аз изследвам как те действат и тази събрана от мен информация ще получи президента Румен Радев.

Не трябва да допускаме прецеденти. Руският пример може да бъде подет в Южнокитайско море. Представяте ли си какво би станало в онзи регион.

Готов съм да предам своя опит на президента Радев за съставянето на служебните кабинети. Те трябва да организират изборите така, че да няма съмнения в тяхната честност.

Маргарита Попова посочи, че една от грешката на Плевнелиев е политиката му да се откаже от правото си да назначава шефа на ДАНС.

Все пак трябва да се помисли за увеличаване на капацитета за президентската администрация. Президентът има правомощия, но те трябва да бъдат подплатени със съответния ресурс.

Плевнелиев призна, че е допуснал грешка като се е предоверил на Станишев и Местан за назначаването на новия шеф на ДАНС. Гордея се, че взех принципна позиция на това решение, което предизвика протести.

Неуспехът и провалът на президентската институция не е успех за никой. За това призовавам всички политически партии да помогнат на президента Румен Радев. Не го оставяйте сам.

Най-важната оценка идва от народа, заключи Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    25 2 Отговор
    По скоро приключи една дикататура мандат е за страните с демокрация а при нас няма такава има еднолично управление.
  • 2 Трол

    23 2 Отговор
    Един "ОлИг" по-малко!
  • 3 без думи

    20 3 Отговор
    УУУууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу............
  • 4 цъ цъ цъ

    28 2 Отговор
    Егати и наглеца е тоя--сам си дава оценка че мандата му бил успешен......дееееее и лицемерното човече
  • 5 дамммм

    30 1 Отговор
    Смешшшшшшкоооо.
  • 6 чех

    30 1 Отговор
    Нека потърпевшите кажат дали мандата е успешен !
    Хибриден президент
  • 7 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    6 32 Отговор
    Най големият от досегашните !!!

    Първия влязъл в политиката С ПАРИ а не за ПАРИ!!!
  • 8 релито е такова

    22 1 Отговор
    Най-успешният мандат!??!!!?!?!.......само че в стойка Г........
  • 9 Варна

    28 1 Отговор
    Гледах му изявлението на този ХХХ и получих киселини!
    Фактите говорят:
    1. - 5 Правителства и отказан 6 ти мандат...
    Чудо на чудесата!
    2.- Нямало дефицит..
    Не е много сигурно! -МФ не е публикувало справките от средата на 2016г.
    3.- Рекордно ниски лихви по кредитите!
    - Чудесно само дето това зависи от ЕЦБ. Просто на няколко пъти шефа на ЕЦБ Марио Драги взе мерки!
    4.- Приходите от туризъм са рекордно високи!
    - Само дето забрави да каже че те са високи спрямо 2015год, когато благодарение на него летния сезон бе провален а приходите намаляха с 500 млн. лева. - Когато обяви в официален документ руснаците за врагове
    5.- Мащабна инвестиционна програма!
    - Е да ама мен метрото на София с парите на цялата държава не ме топли! Магистрали! - Ми магистрала Струма и Марица, които пак отиват към София прецакаха бизнеса на Варна и Бургас. Сега корабите разтоварват не в БГ а в Гърция и Турция. А ние загубихме хиляди работни места и над 1 млрд. годишен приход
    6.- Реформа в Енергетиката...
    - Кое по- точно е реформата? Договора с Американските тецове, ВЕИ-тата на Бориславова, затваряне на Южен Поток за сметка на Турски, Източен Кръг и Северн Поток?...
    - Хайде да не изброявам всичко, че ще хвана язва
    ТОЛКОВА СЪМ ЩАСТЛИВ ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА ГЛЕДАМ ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ!

    Коментиран от #10

  • 10 жтооор

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "Варна":

    Пич,заради тоя кун не си заслужава да се косиш..-та чак и язва да хванеш.То е ясно че сме зле-ама главният виновен е народа...
  • 11 Не съм горд с този президент

    17 1 Отговор
    И защо народът не е щастлив от всичките "аз съм горд...", "аз съм първият...", "аз съм щастлив..."?
  • 12 гост

    16 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Искам България да е господар на собствената си съдба, а не да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато Великите сили си играеха със съдбата на държавите в периферията, каза Росен Плевнелиев - снищо не го показа,даже напротив помагаше повече от активно да сме зависима нация,мишок смотан!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Aзнемога

    15 1 Отговор
    Подлога ей това е той г.золизец пводажен жалко че всичките ни политици са такива
  • 15 Истината

    12 0 Отговор
    "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ", ти наясно ли си с какви пари Плевньо влезе в политиката ? Ако правосъдието си свърши работата, стаичката в Централния го чака. Сега няма как да се скрие в САЩ защото се изхвърли и на Тръмп.
  • 16 МММ

    14 1 Отговор
    От "Изповедта на един гей"
  • 17 Morgoth

    5 7 Отговор
    Президента Плевналиев тотално се провали в едно единствено нещо - PR-ът си. За хората той остана един слабохарактерен президент управляват от назаначилият го Бойко Борисов.
    Истината - той имаше ясна, честна и праволинейна политика в посока евроатлантически ценности. До колко е полезна толкова крайна позиция е друг въпрос, но за разлика от други фурнаджийски лопати той си отстояваше позицията. Твърда и ясна позиция видяхме от него и по повод назначението на Делян Пеевски. Реално този женствено държащ се президент имаше много повече топки от предния. Освен това се справи добре с най-важното си задължение - назаначаване на качествени служебни правителства.
    За съжаление в съвременния свят PR-ът е най-важното нещо и ако не съумееш да се "окрякаш яйцето" хората остават с впечатлението, че нямаш такова.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Върбан

    9 0 Отговор
    Дори не прочетох статията .Само думите в заглавието беше достатъчно.Успешен мандат.ХАхахаха ,.Псевдо българин ,страхливец и национален предател.Ще дам само един пример въпреки че са много :речите му за 3-ти март - срамна и обидна за всички ,които гордо се наричат българи ,казана от човек,който е доказано тоалетната хартия на краварите.
  • 20 ТИКВОЧА

    9 0 Отговор
    ЕДИН П.ТЬО ПО- МАЛКО ТАКЪВ СМЕШНИК НЕЕ ИСТИНА ЩОМ И ЖЕНА МУ СЕ СРАМУВА ОТ НЕГО КАКВО ОСТАВА ЗА ЕДИН НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН . ТОЙ ЩЕЛ ДА НАШЛЯПА РУСИЯ . СРАМУВАМ СЕ ОТ ТОЯ.
  • 21 Кемосаве

    7 0 Отговор
    Не успешен мандат.Дано новият президент ген.Радев да направи нещо добро за България.
  • 22 рес еоод

    4 0 Отговор
    лошото е , че си вярва
  • 23 Лупи

    1 0 Отговор
    Гледайки почти единодушните мнения на хората относно долната, хлъзгава и нищожна личност на бившия ни президент не се съмнявам, че мандата му е бил успешен. Чак се чудя това човече лудо ли е, ярко тъпо ли е, невероятен нарцис ли е или някаква комбинация от трите? Не може да виждаш народната "любов" към тебе под път и над път и да излизаш всеки път и да говориш за успехи и добро управление. Тоя дори членове на ГЕРБ сигурно биха го били.
  • 24 гост

    3 0 Отговор
    Най-четящия (защото не помни ) изсказващ се СМЕШНИК !!!! България загуби страшно много от продажната му политика !!!
  • 25 tost

    2 0 Отговор
    Най големия лигльо ,управлявал България до сега.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове