Last news in Fakti

28 Януари, 2017 17:40, обновена 28 Януари, 2017 19:16 4 282 17

Отвориха Промахон

  • гърция-
  • стачка-
  • фермери-
  • трактори

Гръцката полиция успя да овладее напрежението на фермерите от Серес, които следобед блокираха за кратко района около гранични пункт Промахон.

Все още остава обаче блокиран пътят от Серес до Солун. Гръцките власти призовават да се използват алтернативни маршрути.

Тракторите, които и тази зима се отправиха на традиционния си поход към българската граница, са успели да преодолеят засиленото полицейско присъствие. От няколко дни полицейски части и жандармерия са разположени по основни пътища в Северна Гърция в опит да не допускат земеделските машини да достигнат границата. Въпреки това фермерите са успели да заобиколят по планински пътища и така са стигнали на около 200 метра от граничния пункт.

Земеделците успяха да достигнат близо до граничния пункт Промахон, но обещават, че няма да блокират границата за дълго време, а само ще протестират там. Профсъюзите предлагат блокади на границата от 17 до 19 часа всеки ден. Те са готови да спрат и движението по обходни маршрути, ако не се оттеглят частите на полицията.

На границата с Македония земеделците са спрени само на половин километър от пункта и реално преминаващите нямат възможност да пътуват за Солун. За понеделник е предвидена блокада на границата с Македония.

Вътре в страната блокадите по магистралата Солун-Атина засега са само на три места със спиране на движението за два часа.

По магистралата Солун-Александруполис има малко на брой трактори, без да пречат на движението.

За неделя се очаква засилване на блокадите по гръцките пътни артерии.

Правителството отново призова за преговори по исканията на фермерите, но при отворени пътища и граници.

Гръцките земеделци започват мащабните протести срещу високото данъчно облагане, недостатъчното субсидии и промените в пенсионната система, припомня БНР.

Български превозвачи заплашиха с контраблокада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    8 0 Отговор
    Почва се пак май.
  • 2 Ник

    18 4 Отговор
    Крайно време е Българската държава да си свърши работата.
    Мярката е проста. Месец май се затварят граничните пунктове с Гърция за 1 година - точка по въпроса, а всеки който иска да почива в Гърция допълнително 100 евро туристическа такса... - Например!
    Така Варна и Бургас ще върнат част от загубите си от контейнерния превоз и част от туристите. Какво има да се говори повече?

    Коментиран от #8

  • 3 VMORO

    8 0 Отговор
    Бойкот за всякакви гръцки стоки! Те и без това не струват.
  • 4 Патриот

    5 4 Отговор
    Браво на "Ник"!
    Точно това трябва да се направи!
    Те тези козечукачи неразбират от думи!
  • 5 Лъчо

    7 0 Отговор
    Но какво искат да постигнат гърците с такива блокади? Реално те си вредят на икономиката, понеже блокирайки магистралите спират трафика на тирове, на туристи. И те губят и превозвачите губят. Ако не харесват някакъв договор, сключен от властите, ами да блокират властите и лабут по властите! така правят нормалните хора, не блокират пътища. Тия се научиха от някои други и сега им стана традиция да блокират пътищата?

    Коментиран от #9

  • 6 ИСТИНАТА

    5 0 Отговор
    Тук нещата могат да се оправят само с твърда ръка по масата на Европейските мижитурки. Видно е, че ЕС изобщо не го интересува какво губи България от тези блокади. За сега Гърция е приоритета за тях. Затова България трябва да постави един вид ултиматум - или ЕС да приравняват страната ни ведно с останалите или се насрочва референдум по членството ни! В момента ситуацията е толкова неясна и напрегната,че вероятността ЕС да реши проблема за дни е реална.
  • 7 калиспера

    6 2 Отговор
    При положение, че миналата година тези блокажи нищо друго не им донесе освен, че жените им шавнаха по други мъже не виждам причина пак да го правят ! Но прчина има и тя е че невероятно ги дразни България и българите - мразят ни защото смятат, че сме мн. по-добре от тях и завиждат ! Вижте само отношението им към гърците тръгнали към Банско напр. псувни, обиди. и т.н. защо са тръгнали за България и пр., а да не говорим, какви на нас ни ги мислят ! Към тези които ходят в Гърция на почивка, пак си ходете, щом искате, но спрете да им правите евала на маляките и да си мислите, че сте им приятни и приятели те гледат на вас само, като на куче касичка! Може да не ви харесва, но е факт имайте достойнство и се дръжте на ниво! Това ми е от 15 г опит в общуването с всякакви гърци и почти няма изключения !
  • 8 Morgoth

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ник":

    Така не можеш да ги уплашиш, а и няма да удариш хората които стачкуват, с което само ще си навлечеш омразата на напълно невинни хора и то най-вече българи.
    Лятото като дойде жега и засух просто трябва да им се спре Струма за две седмици (нямаме язовири за по-дълъг период) - тогава същите тези фермери които си поливат земите от нея ще останат на сухо и ще търпят драстични загуби. Едно лято само трябва да се направи този номер и повече няма да посмеят да затварят границите ни.

    Коментиран от #10

  • 9 Morgoth

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лъчо":

    Всъщност не става дума за "гърците", а гръцките фермери. Те не стачкуват против българите, а против собственото си правителство и блокират всичко което успеят, просто тук при нас ни боли само от нашата граница, затова тя има силно медийно отразяване.
    Гръцките фермери са свикнали с ред привилегии, които неразумно са им били дадени от политици които са искали да бъдат избрани отново. Сега когато кинтите свършиха започва отнемането на тези привилегии и съответно фермерите не са особено щастливи.
    За разлика от останалите тяхната работа е сезонна - зимата нямат какво да правят. Те не стачкуват лятото, не защото си пазят туризма, а защото ще им изгори цялата продукция. Затова пък зимата имат цялото време на света и могат да жулят узо и сувляки по граници и магистрали.
  • 10 Ник

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Morgoth":

    А ми не знам чия омраза ще си навлека. Благодарение на глупостите на ГЕРБ сега Варна и Бургас губят на година над 1 млрд лева. 20 000 контейнера които минаваха през морските ни пристанища сега минават през пристанище Солун. Хиляди хора останаха без работа, така, че не виждам какво по- лошо от това може да се случи!
    А мярката е достатъчно ясна! Влиянието върху Гръцката икономика на подобна мярка със сигурност ще ги накара да се замислят сериозно върху поведението си. Гърция не вади парите си основно от селскостопанска продукция. Гърците се изхранват от туризъм, морски бизнес, кариерни материали и накрая е селскостопанската продукция. Когато ги удариш по първите две позиции със сигурност ще изреват на умряло. Аз съм в морския бранш вече 17 години. Парите, които се вадят от контейнери надхвърлят в пъти парите от винетки и други тол такси.

    Коментиран от #11

  • 11 Morgoth

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ник":

    Морската индустрия на Гърция не можеш да я спреш. Ако затвориш границата целия трафик ще се пренасочи през Македония и ние само ще губим от такси. Да не говорим, че подобна война срещу цялата държава Гърция заради едни мижави фермери и някакви пренебрежително малки загуби от тяхната стачка ще доведе до сериозна ответна реакция, а Гърция колкото е да е зле в момента е в пъти по-силна и икономически и на политическата сцена в Европа. Накратко - затворим ли официално границата ще ни наврат в кучи г.з.
    А хората на които ще попречиш са нашите туристи - не е важно дали гърците ни уважават или сме куче-касичка - важното е, че обслужването им е в пъти по-добро и много хора ходят там не защото им е по-близо или по-евтино, а защото обслужването е на много по-добро ниво.
    И последно за същите тези наши превозвачи - едно затваряне на границата за тях ще бъде като да се самобичуват понеже гръцките фермери стачкували.

    Коментиран от #12

  • 12 Ник

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Morgoth":

    Вероятно не ме разбра!
    Първо: 20 хил. контейнера на година за България през Солун! Не говоря за транзитно преминаващите. Там Цифрата е друга!
    Тези контейнери няма къде да отидат. Варианта е само да бъдат пренасочени към Българските пристанища! Когато получателя е Българска фирма няма никакъв избор. Товара се пренасочва през Български порт и това е! Печелят Българските фирми не ш...ните Гърци!
    Второ: Преминаването през Македония означава да минат по регламентите за ТИР карнет. Не всички превозвачи притежават разрешително затова и по- важното доставката се оскъпява заради отклонението.
    Трето връщането на контеайнерите през нашите пристанища води до значително по- големи приходи така че не знам за какви загуби ми говориш? Печалбата от винетки е смешна спрямо парите от контейнерите.
    Четвърто: Гърците са значително по- зависими като приходи от България, отколкото ние от тях. Затваряйки границите ще ги лишиш от пазар както за собствените им стоки, така и за транзитно преминаващите, от които ш...ните гърци печелят.
    Ефекта ще е толкова корав, че повярвай Гърците ще реват от тук до Брюксел.
    А това е само в плюс за нашата икономика.

    Коментиран от #13

  • 13 Пловдив

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ник":

    Не ми се прави на интересен с тия контейнери - никой няма право да затваря границата освен правителството!
    Искам целогодишно да мога да ходя до Турция и Гърция - както и го правя.
    Там морето е друго - чисто, тихо, не като нашето с лайна в него и съм се връщал с обриви и диарии.
    Обслужването е на ниво в Гърция - тук разни селски бекове и девици, пазарени за сервитьори не могат да обелят и дума, камо ли да знаят какво е включено в менюто.
    Качеството на храната е ниво над нашите препържени мазнини и малограмажни порции.
    Тишината и липсата на стрес е върховен момент в избора ми да ходя на море поне по 5 пъти от май до края на септември в Гърция!
    А във Варна или Бургас - няма и да стъпя!
    Така че, стига с твоите контейнери и блокади - смешен си!

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 asen

    3 0 Отговор
    Чета и си мисля колко не си помним историята! Те договорите и между държавите са за парлама .Иначе Александруполис се казва Дедеагач и е договорен като икономическа зона и Бългаско пристанище ,след първата световна война.По това време дядовците на тези дето им казвате "гръцки фермери" са Българи.Едни избягали , а другите са се погърчили т.е.ЕНИЧАРИ ,но гръцки.И сега не могат да гледат и да търпят,?българското.
    И ги е яд и не дават в Дедеагач да се говори за българско.
    Слабички са ни политиците ,
  • 16 Ник

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пловдив":

    Не ме интересуват личните ти предпочитания! Може да обичаш да се обличаш в розово и да си падаш по мъжките ласки само че темата е нещо съвсем различно!
    Темата включва освен обзор на събитията и разсъждение върху това, кое е най правилното решение щото така да се стигне до там тези вероятно вече 5 години блокади да бъдат спрени!
    Видимо, е че поведението ти е функция на липсата на познания и опит. В крайна сметка правенето на лютеница, брането на домати и патладжан и гледането на животни нямат много общо с МИО. Стой си там на борсата в Плодовитово и не се занимавай с теми, от които нямаш представа
  • 17 Васичка Атанасова

    0 0 Отговор
    ГЪРЦИТЕ СА ГАДОВЕ
    НО СА ЕДИННИ
    А НИЕ НЕ СМЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове