8 Февруари, 2017 06:30 12 093 10

Боршош фалира НДК

  • боршош-
  • фалира-
  • ндк

Изпаднах в потрес, когато видях една невиждана и скъпоструваща кампания, която никога не е правена в НДК, наричаща се "Носителят на промяната" в едно луксозно списание, а и по всички вестници след това. На централно място в нея е ликът на Мирослав Боршош - назначения през 2014 г. изпълнителен директор на НДК, коментира Христо Друмев във в. „Дума”.

Помислих си - защо е всичко това? Кому е нужно?
ПР кампанията - приказка, внушава, че е наложително да се направи един страхотен ремонт, защото от откриването на НДК през 1981 г. та досега не били правени никакви ремонти.
Флагрантна лъжа!
И не само това...
Обяснява се, че с предстоящото от 2018 г. българско председателство на Съвета на ЕС е дадено мощно начало на реализирането на истинска модернизация на НДК. Обаче... ръководството се тревожело, че досега на НДК са преведени едва 17 млн. лв. от държавния бюджет и настоява бързо да получи поисканите и обещани още 18 млн. лв., иначе дейностите по ремонта са застрашени.
На това ще кажа само едно: през всичките години, през които бях генерален директор, НДК не е получил нито един лев държавна издръжка. НИТО ЕДИН ЛЕВ ОТ ДЪРЖАВАТА! Напротив, правеха се приходи от около 9-12 милиона лева на година, плащахме корпоративен данък. Само от ДДС отиваха 2 милиона лева към НАП. А ремонтите, които сме направили за около 12 милиона лева, са за наша сметка, от приходите на НДК.
Да не говорим, че оставих на сметка около 6,6 милиона лева готови пари за ремонт за зала 1, на които следите се губят, питам, но отговор няма. Всичко това до 2011 г., когато бях отстранен от заемания пост заедно с цялото ръководство от министър Симеон Дянков.
Моята история в НДК е кратка и не се нуждаеше от кампания, самите цифри на резултатите го показваха. 23 години работих за НДК, като 21 от тях бях негов генерален директор. Точно за 30-годишнината на НДК, на пресконференцията, която направихме за програмата за честването, вицепремиерът, който сега е следствен, ни освободи всички. Много се смениха през последните пет години, последно на върха на НДК застана станалият силно популярен с кампанията си на "носител на промяната" Мирослав Боршош .
На темата - очевидно е, че трябва да се направи ремонт на НДК преди важното за страната събитие, няма две мнения, всички са съгласни, включително и правителството....

НДК всяка година подготвя финансов доклад, който се изпраща на НАП. Тук става дума за финансовия отчет на 2015 г., т.е. годината, през която Боршош е директор. Връщат му го, защото в него липсва подписа на принципала на НДК. Така Боршош иска не иска го изпраща на вицепремиера Томислав Дончев. От този доклад става ясно, че ЧИСТАТА ЗАГУБА ОТ ДЕЙНОСТТА НА НДК ЗА 2015 Г. е 9,270 млн. лв. Трудно ми е да си представя как е реагирал Томислав Дончев, който има безспорни качества на точен човек и държавник. Най-вероятно се е хванал за главата.
Дончев от своя страна пише гневно писмо на Боршош, с което изисква да му даде точна картина на финансовото състояние на НДК. Тогава започва нещо, което на роден български език се нарича "смучене на пръсти". Боршош отговаря с писмо, в което са изброени десетки неща, които нямат нищо общо с предстоящото председателство на България на Европейския съюз през 2018 г.

Той посочва наистина смешни неща - като изработването на технически паспорт на сградата и обследване за енергийната й ефективност. Посочва се някакво число, колко пари са похарчени. Да, ама не! Същите тези дейности са приключили още през 2009 г. Документите, паспортът и енергийното обследване се намират в НДК срещу подпис, регистрирано е и е изпратено на Агенцията за енергийна ефективност. Въз основа на този паспорт и това обследване се взима решение, когато се наложи, 4 милиона лева да се дадат от българската държава за двете сгради на НДК. Но... когато отворите папката, ще видите, че една доста интересна личност, някой си Станиславов, дългогодишен наемател на НДК, ги е направил тези неща наново и е получил около тройно по-голям хонорар от този, който вече е платен. За същото.
По-нататък следват ред странности: 1-во, проектиране и изменение на обект зала "Перото", което и до ден днешен не е узаконено от ДАГ, поради неуредени евакуационни възможности; 2-ро, проект и изпълнение за преобразуването на уникалната за България многофункционална амфитеатрална Зала 2 с въртяща се сцена в обикновена театрална зала с комична украса от стари обувки, отново - при грубо нарушение на авторските права. Тези обувки са накачени символично, защото залата е преименувана на големия ни режисьор, покойния Крикор Азарян, иначе - мой личен приятел. Но защо се именува Азарян? Тук не засягам въпроса за професионалните достойнства на твореца Азарян и за необходимостта неговият талант да бъде почетен по този начин. Още при съграждането на НДК има едно решение на Министерството на културата - залите в НДК да не се кръщават на отделни големи български певци или изпълнители. Защото тогава за някоя зала ще се спори дали да се казва Борис Христов или Николай Гяуров, дали Златю Бояджиев или Дечко Узунов и т.н. Сложиха името Азарян и... разгромиха залата. Буквално. Но за това преоформяне няма никакво запитване и одобрение от авторите, които са създали тази зала. И не само това - един музикален магазин, един от най-хубавите, които може да има София, бе превърнат в театрална зала набързо, без каквото и да било разрешение. Получи името "Нов театър", но стана известен като Театъра Кадурин заради външното финансиране от една известна лекарка, работеща тогава във ВМА. Този театър след няколко месеца фалира. Сега е празно място...
Така изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош налага "нови процеси на работа" в комплекса, вярвайки, че примерът ще е приложим за целия държавен апарат!
Боршош се оказва любимото дете на ГЕРБ. И наистина си вярва, че примерът му трябва да бъде приложен за цялата държава. Той разказва в едно лъскаво списание как се е стигнало до това, до неговите "успехи". Най-напред е бил председател на младежкото СДС, след това е бил в групата, която е предложила Бойко Борисов за кмет на София. Ако е това, тази връзка е срамна.

В. „Сега”: 23 г. не стигат да приключи едно дело за реституция

Наказателни, граждански и административни дела се разглеждат извън всякакви разумни срокове. Това отчита Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) след извършена проверка на 139 заявления на хора, оплакали се от бавно правосъдие в периода 1 октомври - 31 декември 2016 г. От въпросните 139 случая 92 са се оказали основателни - 31 по наказателни и 61 по граждански, търговски и административни дела.

В хода на проверката съдебните инспектори са се натъкнали на драстични примери. Дело за реституция е продължило 23 г. 5 месеца и 20 дни. Допуснати съществени забавяния, причинени от действията на съдилищата, отчитат инспекторите. Най-сериозни те са в първоинстанционното производство, продължило 13 г. и 3 месеца. Делото е отлагано общо 58 пъти, от които 41 поради нередовно призоваване на някои от страните, в това число 34 пъти поради нередовното призоваване на един от ответниците. Постановеното решение е отменено на втора инстанция и делото е върнато за ново разглеждане. Два пъти второинстанционните решения са били отменяни от ВКС и делото пак е връщано за ново разглеждане.

14 г. 4 месеца и 5 дни е продължило дело за кражба на кола. Досъдебното производство е продължило 5 г. 3 месеца и 8 дни, въпреки че са били налице всички предпоставки да приключи в много кратък срок - делото не е с висока фактическа и правна сложност, извършителят е бил известен още от момента на образуване на производството, свидетелите в по-голямата си част са служители на МВР, което улеснява установяването и призоваването им, заключенията по назначените експертизи са изготвени в определените срокове, отчита инспектората. Досъдебното производство 5 пъти е връщано за допълнително разследване и за изпълнение на вече дадени, но пренебрегнати задължителни указания. По-късно втората инстанция е приела, че първоначалното гледане на делото е проведено от незаконен състав, и го връща за разглеждане от друг състав. Това удължава общата продължителност на производството с близо 4 г. Пред новия съдебен състав делото е продължило 4 г. 9 месеца и 16 дни. През март 2015 г. е започнало отначало заради смяна на съдебен заседател.

„24 часа”: ГЕРБ контраатакува: Ген. Константин Попов повежда листата в Пловдив

Първокласният военен пилот ген. Константин Попов по всяка вероятност ще поведе листата на ГЕРБ в Пловдив. Предложението идва от местната организация, която внася в момента номинацията на доскорошния началник на отбраната в Изпълнителната комисия на партията. Ген. Попов ще е от гражданската квота. Той е силно свързан с града на тепетата, тъй като кариерата му започва като млад летец в авиобаза Граф Игнатиево. След това е неин командир. Дълги години е живял в Пловдив, изтъкват от ГЕРБ.

„Труд”: Кметица вилнее в район Младост

Гладна стачка пред сградата на Столичната община ще започне утре Изабела Сярова, която е собственик и инвеститор в строеж срещу блок 64 в квартал „Младост 1“, съобщи тя пред „Труд“.

Жената ще откаже да се храни и ще пие само вода заради безумията на новата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева, която я подлага на тормоз заради намерението й да строи.

Сярова е и против решението на Столичната община Иванчева да спира строежи на жилищни сгради със средно застрояване. То бе издадено от Йорданка Фандъкова на 26 януари 2017 г.

Изабела Сярова се оплака от административен тормоз заради градежа на 4-етажната сграда върху неин собствен терен. За обекта са влезли в сила всички видове разрешителни. Това станало повод за безпрецедентни проверки от страна на НАГ, ДНСК, Главната инспекция по труда. Имало и заплахи от страна на привърженици на кметицата. Сярова разказа, че по време на протести пред строежа й няколко души се опитали да съборят оградите и избили телефона от ръцете на дъщеря й.

„Стандарт” Тео Ушев си бъбри със Спилбърг

Най-добрите от световната филмова индустрия всяка година се събират в "Бевърли Хилтън" за традиционен обяд и групова снимка на номинираните за "Оскар". В понеделник 165 кандидати за най-престижното отличие в седмото изкуство, най-големите звезди на Холивуд и топкинаджии от различни краища на планетата бяха свикани в Лос Анджелис. Сред тях за първи път имаше и един "тъмен балкански субект", снажен като истински Крали Марко, но с невинна широка усмивка, в която личи чистосърдечната радост от труда и постигнатия успех. Историческото присъстивие е на Теодор Ушев, номиниран в категорията "Късометражна анимация" за "Сляпата Вайша" по едноименния разказ на Георги Господинов. Тео беше в компанията на Мел Гибсън, Никол Кидман, Райън Гослинг, Стивън Спилбърг... "Какъв ден само... От дясната си страна виждам Ема Стоун, Мат Деймън, Натали Портман, Октавия Спенсър", сподели вълнението си художникът аниматор във Фейсбук.

След като преминат по малката пътека пред фотографите - която не е червена, а черна, баш майсторите се събират в балната зала, където пият шанпанско и се сдружават. Именно там Тео е имал шанса да си поприказва с носителя на "Оскар" и корифеи Стивън Спилбърг. „Давам му някои съвети... Страхотен разговор с мистър Супер Спилбърг", написа Ушев под снимката, която документира сюблимния момент. Тео се снима и с номинирания за главна роля Кейси Афлек и Мат Деймън. След това звездите се събират в по-голяма зала за обяд с гурме меню. А за историческата снимка са призовавани един по един под звуците на аплодисментите на своите колеги. Медиите са единодушни, че Виола Дейвис, която е номинирана за поддържаща роля за "Прегради", е получила най-възторжени аплаузи за деня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 55666

    31 3 Отговор
    Окъде пък го извадиха този к..ут Боршош - има вид на плейбой лентяй и мошеник - сега направих справка - "лидер на младежката организация на СДС" - той и Радан Кънев по негов модел - дават му се 10 министерски поста и проваля не само партията си ами и цялото правителство, при такава десница то комунистите-социалисти са по-стока
  • 2 Един от вас

    8 18 Отговор
    Друмев испусна сладкия кокал и сега съска от злоба. Трябва да разчита на подаяния от скъпата си женичка съветнитничка на господин Радева по случаеност прецедент на Бълхария.
  • 3 Гост

    10 0 Отговор
    Т.е пригответе се кенефът да е още дъъъълги години кенеф.
  • 4 Иван

    7 12 Отговор
    Това, че е бил 23 години шеф на НДК според него значи, че трябва да е там докато е жив. Освен това НДК-то се скапваше и течеше от всякъде по негово време, ми да е направил ремонта по негово време, сега какво се оплаква. Не, че оправдавам новите те.....
  • 5 свински черва

    9 1 Отговор
    Разни неща за Боршош с интересни допълнения в коментарите https://slivensega.wordpress.com/2015/03/09/мирослав-боршош-любовник-на-румяна-бъ/
  • 6 гост

    3 1 Отговор
    Изабела Сярова нека да гладува, живея в младост 1 и знам къде иска да строи, странно е как там са и дали разрешение за строеж, затваря се съществуваща улица, първо да се провери как са и дадени тези разрешения и после да се пише че "кметица вилнее в район Младост", хората избраха Д.Иванчева точно за това, да ревизира разрешенията за строеж, дадени в нарушение на закона и с рушвети !
  • 7 Тошбиян

    3 3 Отговор
    Живков трябваше да изтреби още врагове на народа и сега такива елементи нямаше да има защото щяха да са премахнати още в зародиш и нямаше да се размножават
  • 8 Шаро

    3 0 Отговор
    Абе вместо да гладува жената да си иска даденият рушвет от бившата кметица АВДЖИЕВА, която бая парички събра и ги препра а фирмички на поставени лица, ама прокуратурата не я пипа. Ще гладуват и други строители и инвеститори, понеже са броили грешни парици на бившата кметица ,а новата им одряза мераците.
  • 9 Аз не обичам селото

    0 1 Отговор
    Селяните да си Одят У село, там има много въздух и пространство. Там няма да протестира ме от София като си строят кочините.
  • 10 Жалко за политическите намеси

    1 0 Отговор
    Щом Друмев се намеси се вижда дългата ръка на Митко Гестапото. Сигурно в Банкя са комшии с него и Тошо Тошев- баш комшията на Димитър Иванов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове