11 Февруари, 2017 12:31 2 002 6

Референдумът по острието на бръснача

  • референдумът-
  • острие-
  • бръснача
Референдумът по острието на бръснача - 1

Сагата с Референдума за мажоритарния вот продължава да се движи по острието на бръснача. Аха да го бъде, да ама не. Върховният административен съд реши на тричленен състав, че референдума няма да бъде задължителен, макар и ЦИК неправилно да е определил броя на участвалите в гласуването граждани, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове. Това постанови Върховния административен съд, след като увеличи действителните гласове с 492, но установи, че не достигат все пак 11 505 гласа. В съобщението на съда се посочва, че той изцяло е основал решението си на резултатите от назначената от него математико-статистическа експертиза.

Решения на съда не се обсъждат. Но доколкото ни е известно броенето на бюлетините е било в 44 секции, където са открити допълнително 500 бюлетини, колко ли ще бъдат открити, обаче ако се видят резултатите в 1030 секции, е логичният въпрос?!

Решението не е окончателно. Дали инициаторите на референдума от Шоуто на Слави ще обжалват решението на петчленен състав на ВАС все още не е известно. Официалното становище на организаторите на референдума ще стане ясно в понеделник 13 февруари.

Факти.бг припомня, че страстите бяха възбудени от въпроса за смяната на предизборната система. Политическият ни елит като чуе за мажоритарен вот му настръхват косите, защото няма как да си подреди листите. Пък какво от това, че никой от тях не е избиран с 2 500 000 гласа, толкова колкото казаха „да” за мажоритарния избор. Единствено от ГЕРБ казаха, че нямат нищо против мажоритарния вот, някои го определиха като популизъм, други не. В програмата си обаче те не заложиха смяна на изборната система, а свикване на Велико народно събрание за изработване на нова конституция. От партията на Бойко Борисов предлагат да отпадне депутатският имунитет. Целта е да се гарантира равенство пред закона на всички български граждани.

Всички останали партии заговориха всякакви небивалици за мажоритарния вот, който бил апокалипсиса на нашето съвремие. Добрите примери, където има мажоритарен вот се пропускаха. Именно тези политици се опитват да променят волята на народа, като предлагат смесени, пропорционални или каквито искате други системи. Те трябвало да определят системата, защото избирателите били прости и не им било ясно що е то... Удобно, когато трябва да ги избират избирателят е умен, когато трябва да се съобразят с мнението на избирателя, той е прост и не разбира, а мераците му трябва да бъдат натикани в канала.

В същото време Слави Трифонов предупреди всички тези политици, че ако новия парламент не се заеме с волята на народа ще си потърси гражданските права пред парламента. Сагата политици срещу избиратели не свършва до тук. Тепърва предстои да видим нейното развитие.

P.S.

Факти.бг напомня на читателите, че народът категорично заяви чрез референдум волята си да избира депутатите с мажоритарен вот. Политическата класа се уплаши и предпочете пак да се скрие в безличните партийни листи.

Факти.бг счита, че е нагло да искаш от някой мнението му, когато току що си му ударил шамар, за да замълчи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кроко

    13 0 Отговор
    Според мен престъпниците в парламента още с приемането на закона за референдумите са заложили капанче как от самосебеси да става нищожен, с тези тъпи изисквания колко % от незнам си какво да са отиши да гласуват!

    Трябваше да бъде като изборите: ако на първи тур няма над 50% избирателна активност, се прави втори тур и която позиция от въпросте спечели най-много, става задължително! А сега разни които са отрицателно настроени по въпросте на референдума, не ходят да гласуват за да бъде невалиден и после викат "ами другите милиони хора дето не са оитишли да гласуват, кво правим с тяхното мнение!"

    Да сте гласували, бе!
  • 3 цепа

    4 0 Отговор
    Ако тия дето идват сега на власт имат поне малко акъл.Те ще направят нещо за да спрат тия 2.5 милиона да си го изкарат на тях ;)

    Коментиран от #4

  • 4 Ядеитн

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "цепа":

    От тези 2,5 милиона дето са гласували за референдума 2,499 милиона са страхливи мишоци - каквото и да дърдалясват няма да си зарежат работа, дом и семейство за да бутнат държавата.
  • 5 аец ов

    3 0 Отговор
    До сега не съм писъл никога коментари, но сега ще си позволя да искажа мнение по въпроса. На 33 години съм, 25 години видяхме че с тази система НЕ СТАВА, не знам дали и с мажоритарната ще стане, но трябва да се опитаме да променим нещо. Цял свят ни се смее, румънците дори се борят да отстоят своето и издигнаха плакати "Тихо да не събудим Българите". Да Слави не е подходящ за министър председател (лично мнение), но факт е че той единствен се бори да направи нещо и то спазвайки правилата. Между другото това са двете неща нужни за да се оправи тая държава- да се спазват правилата и да има контрол, нищо повече. Колкото по въпроса за задължителното гласуване аз гласувах с не, а на другите два въпроса с да.(лично мнение и право на избор). НЕ СПЕТЕ БЪГАРИ , СТИГА СПАХМЕ ако Слави отиде пред народното събрание аз ще съм първият с него, иначе по добре да "бием кепеците " на държавата и кой от където е.
  • 6 гост

    1 0 Отговор
    Скъпи сънародници,
    с референдум или не,не излезем ли да изметем боклука,
    обстановката в БГ ,ще се влошава .
    Мажоритарни избори,с тази политическа каста ,не биха се получили,агонията ще продължи.
    Трифонов и референдума=Бареков и Костинброд,поредния
    СЦЕНАРИЙ !!!
    -Когато беззаконието стане закон,реакцията е задължителна!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове