Last news in Fakti

16 Февруари, 2017 17:21 925 0

Стефан Янев: България активно участва в мисиите на НАТО

  • стефан янев-
  • нато-
  • българия-
  • мисии-
  • отбрана-
  • активно-
  • алианс

България полага усилия за повишаването на разходите за отбрана

Стефан Янев: България активно участва в мисиите на НАТО - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

В рамките на двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел служебният ни министър Стефан Янев представи позицията на страната ни по обсъжданите въпроси, свързани с визията за развитие на алианса, засилването на трансатлантическата връзка, изграждането на модерно възпиране и отбрана, включително общото противодействие на хибридни и кибератаки срещу един или повече съюзници.

Министър Янев подчерта, че независимо от крайно усложнената среда за сигурност, алиансът има потенциала, енергията и ресурсите да се справи с възникналите нови предизвикателства и заплахи. За целта е необходим задълбочен анализ на постигнатото, но и на цялостния подход към дългосрочната адаптация на НАТО. „Противодействието на тероризма и асиметричните заплахи се превръща в задача от първостепенно значение за НАТО“, отбеляза министър Стефан Янев, цитиран от пресцентъра на министерството на отбраната.

В изпълнение на решенията от Варшава, алиансът трябва да инвестира допълнителни усилия и средства, за да реализира приетата концепция за проектиране на стабилност.

Подпомагането и изграждането на отбранителен капацитет в страните от региона на Близкия изток и Северна Африка е един от приложимите инструменти за справяне със съществуващата там несигурност и нестабилност, които на свой ред пораждат нелегалната миграция и трафика на хора.

По отношение на политиката за споделяне на отговорностите и тежестите в НАТО, министър Стефан Янев акцентира върху необходимостта от разглеждането й в по-широк аспект, а не само в контекста на разходите за отбрана. В този смисъл той подчерта, че Република България активно участва в операциите и мисиите на алианса – в Афганистан и Косово, в Средиземно и Егейско море, както и в подкрепата на усилията на водената от САЩ коалиция в борбата срещу ИДИЛ. Последният пример е с присъединяването към оперативния бюджет на програмата на НАТО за ранно предупреждение и контрол от въздуха (АУАКС), считано от 1 юли 2017 г.

Стефан Янев изрази задоволство от постигнатия напредък по изпълнение на задачата от Варшава за изграждане на засилено предно присъствие на НАТО в региона на Прибалтика. Същевременно, подчерта необходимостта от прилагане на пропорционални и адаптирани към специфичните условия мерки в югоизточния фланг на НАТО. Последното е от изключително важно значение за сигурността на България, която поради географското си разположение е изложена на рискове и предизвикателства от двете стратегически направления.

По време на заседанието на Комисията НАТО-Грузия министър Янев засвидетелства солидарността и съпричастността на нашата страна с усилията на Грузия за защита на своята териториална цялост и суверенитет. България ще продължи да подкрепя Грузия в процеса на интеграция и подготовка за членство в алианса. Една от най-важните непосредствени задачи е реализацията на Съдържателния пакет и изграждането на отбранителен капацитет. В качеството си на посолство за контакт на НАТО, българското посолство в Тбилиси ще популяризира политиките на алианса с цел увеличаване на подкрепата за евроатлантическата интеграция на Грузия и ще оказва необходимата административна и логистична поддръжка за успешното реализиране на планираните мероприятия и визити на високопоставени функционери от НАТО.

В рамките на форума министър Янев проведе двустранна среща с министъра на отбраната на Италия Роберта Пиноти. Двамата министри подписаха „Спогодба между министерство на отбраната на Република България и министерство на отбраната на Италианската Република за военно сътрудничество“, с която се определят рамките за сътрудничество в областта на отбраната и военните отношения между двете страни в сфери от взаимен интерес. Настоящата спогодба отменя подписаното през 1999 година споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, отчитайки новите реалности в резултат на пълноправното членство на страната ни в НАТО и ЕС.

След срещата, в отговор на журналистически въпроси служебният министър на отбраната Стефан Янев разясни, че в съответствие с решенията на срещите на върха на НАТО в Уелс и Варшава, България, заедно с останалите съюзници, полага усилия за повишаването на разходите за отбрана в условия на международна финансова криза.

„Считам обаче, че е необходимо провеждането на национален дебат по отношение на разходите за отбрана, включително и за изготвянето на национален план, каквото предложение беше направено по време на срещата. През последните години ние сме длъжници на въоръжените сили предвид свитите разходи с близо 40%, което доведе до редица затруднения в бойната подготовка на силите, големия некомплект на личния състав и други проблеми“, каза министърът на отбраната.

По отношение на сигурността в Черноморския регион, той отбеляза, че са приети няколко допълнителни мерки, като увеличаване на военноморското присъствие и засилено провеждане на учения, повишаване на ситуационната осведоменост и подобряване на координацията в подготовката на постоянните военноморски сили на НАТО при взаимодействието им със силите на останалите съюзници в Черно море.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове