Last news in Fakti

17 Февруари, 2017 10:20 1 844 9

Безработните дължат месечно по 18,40 лв. за здравни вноски

  • безработни-
  • здравна вноска

От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 18,40 лева. Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г. от 1 януари 2017 г. е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 460 лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху 230 лв.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така например здравната вноска за месец януари 2017 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2017 г.

От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айай

    9 0 Отговор
    Но защо е тази бюрократична въртележка, с дподаването на данъчна деклар.7 примерно от безработен, който трябва да си внедсе осигуровката? Нали обещаха предизборно всички партии, да намалят бюрокрацията драстично? Да се създаде дори електронен улеснен достъп? А излиза, че бюрокрацията си остава вездесъща тук? Човека щом подава примерно сумата 18.40 лева като вносител е ясно, че е безработен и си плаща ЗО. Трябва ли всеки месец да виси по опашките човек, просто, за да губи време, да оправдава бюрократичнитеп риумици на някои хора? Ето това няма да позволи да се оправи тук никога, докато не се унищожи всеки бюрократичен напън в тиквите на стотици хиляди хора създадени още от соца и досега на държавна служба - те си мислят по бюрократичен, а не по произвнодственно икономичен начин. Няма да се оправи тук. Писна ми от тази ддържава и сериозно искам да се махна. Да, аз, българина се отвратих от България като политици, редица бюрократи и изобщо не ми се живее вече тук. Съжалявам, че се родих в тази небългарска бюрократична държавица. Тя е враг на всеки почтенн дребен предприемач и толерира само вредните за нас неща. Затова загиваме емигрираме изчезваме. Ами с такива ръководители така се случва с народите...закономерни последици. Вместо да премахнат бюрократичните спънки пред хората, те да се амбицират да произвеждат търгуваат легално печелят и да плащат и данъци, тия ни съсипват с номенклатурни наредби и не смееш вече и да предприемеш нищо. Ами да върви по дяволит

    Коментиран от #3

  • 2 Васичка Атанасова

    10 0 Отговор
    никога не съм внасял здравни осигуровки
    и ТОВА Е МОЯ ПРОТЕСТ
    ПРОТИВ ЦИГАНИТЕ
    В ТАЗИ СКАПАНА ОБЛАСТ НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ
  • 3 Пеньо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Айай":

    Абсолютно си прав! И за това никой отвън не ни е виновен! Ние сами си го правим! Дълбоко съм отвратен и от политици и от бюрокрация и за съжаление единственото, което мога да напиша, като "утеха", е че има и държави с по-отвратителна бюрокрация.
  • 4 Г(Е)РОБ

    5 0 Отговор
    И данък въздух и слънце да плащат или... Направете концлагери за длъжници бе червени серсеми!
  • 5 Мадлена

    6 0 Отговор
    Безработни да плащат 18лв.???Откъде ще намерят тези пари за да си платят задълженията към държавата???
  • 6 Българин

    2 0 Отговор
    Да, аз, българина
    се отвратих от България!Цитирам първият коментар.Когато работиш ,а парите не ти стигат за да живееш нормално когато искаш да живееш нормално да си направиш ремонт на къщата или да си купиш кола която да не се разваля постоянно - теглиш кредит.И аз така направих и сега като си го изплатя.М..ната и на бюрокрацията м..ната им на лъжливите политици,м..ната му на здравоопазването майната му на всичко което не е наред.ВЕДНАГА ще напусна Булгаристан отвратен съм и аз като колегата.Патриот съм обичам родината Най великият българин за мен е апостолът на свободата Васил Левски.Но в днешно време живеем в един абсурд и народът не търси сметка защо взема най малко пари в европа и защо живее зле.
  • 7 1234

    1 0 Отговор
    Говорим за трайно безработни ,предполага се,че като не работи един човек значи той съответно и не получава никакви пари.Питам господата взели това Соломоновско решение ОТКЪДЕ АДЖЕБА ТОЯ ЧОВЕК ЩЕ ГИ ИМА ТИЯ 18.40 лв,че да ги даде за осигуровки?Да предположим,че проси за да си купи нещо да яде,сега да си иска и за здравни осигуровки ли?След като господата ,,демократи"изтърбушиха цялата държава и всичко стана тяхно,защо затвориха заводите където хората работеха и изкарваха хляба си?Сега какво ?Всички не могат да станат велики бизнесмени,пък и да станат някакви там дребни производители на нещо сипак ще има хора които няма да има какво да работят.Тя държавата е за това за да осигурява работа и на по посредствените хора дето не могат да си направят завод,или магазин,че да се изхранват.Нищо не става от сегашните ,,бизнесмени",те просто са едни лакоми за пари хора,които не се спират пред нищо ,само и само всичко да заграбят ,да го продадат,да си вземат комисионните и да си живуркат.Погледнете другите държави така ли са?
  • 8 1234

    0 0 Отговор
    Само роптаем,и нищо не предприемаме.Април идва нашите прадеди поне въстание направиха,а ние какво чакаме,че неги прогоним тия дето ни разграбиха държавата.Да им видим сметката за няколко дена,те не са кой знай колко души.Крадат и обират банките и никой нищо не им прави.На времето в дивия запад на края на населеното място е имало табели с броя на жителите,и ако застрелят някого ,на излизане го изваждат от общия брой на населението,така,че ний табели имаме,знаем кои крадат държавата......трябва само да отбелязваме колко са премахнатите.
  • 9 Бай село

    1 0 Отговор
    Какъв абсурд , безработните дължат на държавата по 18,40лв! АЛооооо в кой свят живеем? Имаме ли държава ? Не ви ли е срам ,ч е прогонихте 2,5 милиона млади Българи извън страната , а сега почнахте и тия , които останаха? Как е възможно човек , който няма пари за хляб , да плаща здравна осигуровка? Осигурете на народа работа , той сам ще си плаща осигуровките, а не да го рекетирате! Защо държавата е мащеха към собствения си народ , а към цигани и бежанци е майка? На циганите ток безплатен ,социални помощи , здравни осигуровки стипендии за децата им , дето не ходят на училище, на бежанците , храна ,дрехи , подслон , лечение и какви ли не привилегии. Нашите управници на Българина предлагат ,ниска заплата, мизерна пенсия ,най лошия стандарт за живеене в Европа , граничещ с геноцид ! Е има неща за които са щедри , например цена на стоки ,ток ,парно , вода , горива , за тия неща нямат равни на себе се ! Не забравят и да ни правят избори през две години , да ни са живи и здрави след броени дни пак ще си ги избираме!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове