21 Февруари, 2017 14:01 1 163 0

Да освободим децата от тютюневата реклама

  • тютюнева реклама-
  • цигари-
  • пушачи-
  • деца

Кампания до политиците обяви Коалицията за живот без тютюнев дим

Да освободим децата от тютюневата реклама - 1

За политическа воля за освобождаване на децата и младежите на България от тютюневата реклама призоваха правозащитници, здравни и рекламни специалисти. Представители на националната Коалиция за живот без тютюнев дим оповестиха старта на креативна застъпническа кампания с подкрепата на рекламна агенция The Smarts, под надслов: “Рекламата на цигари им продава цигари“, на адрес в интернет reklama.bezdim.org. Инициаторите оповестиха шокиращи данни на Световната здравна организация (СЗО) от 2016 г., според които България е на 2-ро място в Европа по брой на 15-годишните, които пушат поне веднъж седмично. За преодоляването на проблема е необходима държавническа решителност и пълна забрана за рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия, заявиха те.

Коалицията за живот без тютюнев дим разпрати писма до всички политически сили, регистрирани за участие в предстоящите парламентарни избори. Гражданските активисти и експерти настояват политиците да поведат борба срещу тютюневата „епидемия“ в България и да ограничат достъпа на тютюневата индустрия до деца, младежи и непушачи чрез рекламни, промоционални и спонсорски послания – така, както изисква международното и европейско законодателство. Законови текстове за пълна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия ще бъдат предоставени на желаещите да ги подкрепят политици, заедно с всички нужни икономически обосновки за тяхното прилагане. Промените на закона се налагат, защото нормативната уредба у нас не ограничава достатъчно възможностите за реклама и промоция на тютюневите изделия и поставя всички граждани, но най-вече непушачите, децата и младежите, в уязвима позиция, обясни д-р Гергана Гешанова – председател на Коалиция за живот без тютюнев дим.

Видео клип, изработен доброволно от агенция The Smarts, с участието на водещи имена сред креативните, филмови и рекламни специалисти, се върти в социалните мрежи и вече е гледан от почти 150 000 българи. Провокативният клип пресъздава спираща дъха отблъскваща реалност, в която единственият начин да предпазим децата от тютюневата реклама е да закрием очите им. Клипът завършва с риторичен въпрос за децата и тютюневата реклама: „Да забраним да я виждат или да забраним да я има?“ „Производителите на тютюневи изделия, чиято употреба е доказано опасна и пристрастяваща, инвестират огромни средства в реклама с една единствена цел - да привличат нови клиенти. Тоест нови пушачи. Време е да признаем, че новите пушачи са децата ни.“ Това не е просто неморално. Това е престъпно и законът трябва да се намеси. Нека обединим настоящите и бившите пушачи с една обща кауза - да не отглеждаме бъдещи пушачи.” – призовава Радослав Бимбалов, управляващ партньор в The Smarts.

България е на второ място в Европа по брой на младежите на 15-годишна възраст, които пушат поне веднъж седмично, като това са 30% от момичетата и 21% от момчетата. По данни на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD) за 2015 г. 7% от учениците на възраст до 13 г. употребяват ежедневно цигари, като процентът при 16 годишните нараства до 25%.
Глобалното проучване на тютюнопушенето при учениците (GYTS) за 2015 г. посочва, че 10,9% от учениците между 13 и 15 години в България употребяват редовно цигари.

Да освободим децата от тютюневата реклама

Допълнителните промени в законодателството се налагат, тъй като Законът за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСИ) все още са разрешава външната реклама и рекламата в местата за продажба. Парадоксален е фактът, че чл. 30 от ЗТТСИ забранява продажбата на цигари на лица под 18 години, а рекламата им е разрешена. На практика децата и младежите ежедневно са под въздействието на реклами на продукт, който е забранен за тях и опасен. Допустими са и други изключения, сред които използването на търговска марка, когато в рекламата не участват лица под 18 години и тя не е предназначена или насочена към тях. Възможността тютюневите компании да завземат рекламните съоръжения във и извън населените места, трябва незабавно да се прекрати, ако управляващите в България държат да опазят здравето и благополучието на младите хора, а и на всички нас, подчерта д-р Гешанова.

„Дори и да не ни се вярва, рекламите на цигари по улиците също продават, въпреки че върху тях няма изобразен продукт. Те продават усещането за свобода и бунт, продават измамата, че си специален и че цигарите ще те направят независим“, заяви Бимбалов. Всички знаем, че рекламите обаче често оцветяват истината в твърде ярки цветове, за да създадат обект на желание. Но този път ние направихме обратното. Създадохме една реклама, предназначена за „негледане“, обясни творческият директор на The Smarts.

Д-р Маша Гавраилова, бивш завеждащ отдел „Опазване на общественото здраве“ в МЗ, а в момента председател на Сдружение „България без дим“, цитира авторитетни научни изследвания в различни страни и региони на света, които доказват, че пълните забрани за реклама на тютюневи изделия намаляват употребата им с от 6 до 25 процента. Обстоен преглед на девет дългосрочни проучвания през 2008 г., включващи 12 000 младежи, сочи, че рекламата и промоцията на тютюневи изделия увеличават вероятността подрастващите да започнат да пушат. Рекламата на местата за продажба също доказано насърчава младежите да пропушат, затова трябва да бъде преустановена във всичките й форми, обясни д-р Гавраилова.

По данни от Великобритания, всяка форма на реклама на тютюневи изделия, която младежите разпознават, повишава вероятността да започнат да пушат със 7%. „Необходима е пълна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия, за да предпазим непушачите, родителите, работещите хора, но най-вече тези, които са твърде млади, за да вземат информирани решения – децата и подрастващите. Една европейска държава не може да ги остави на произвола на агресивния маркетинг на тютюневата индустрия, който им натрапва ранен избор с негативно влияние върху целия им живот“, коментира председателят на Коалицията за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове