Last news in Fakti

22 Февруари, 2017 06:29 7 730 14

Вдигат таратайки от варненските улици

  • таратайки-
  • стари коли

Преглед на печата

Фирмата „Общински паркинги и Синя зона” във Варна започва мащабна акция по преместването на всички стари коли, които са излезли от употреба и паркирани безразборно из целия град, съобщава "Монитор".

Репатрирането им ще става по нова общинска наредба, обясни директорът на фирмата, инж. Младен Иванов. Според него, досегашната наредба била толкова тромава, че трябвали месеци, за да се разчистят улиците от старите автомобили.

Над 2200 стари и изоставени таратайки ръждясват в междублоковите пространства и задръстват улиците на Варна, които и без това се задъхват от липсата на пространство. „Имаме доста стъпки, които се правят, за да се установи, че автомобилът е излязъл от употреба. Първо се вижда външното му състояние, което показва, че не е каран отдавна. След това се проверява техническият преглед, съставят се опис, констативен протокол и снимки. След това изпращаме запитване до колегите от КАТ-Варна за справка на собственост и изпращаме писмена заповед с краен срок за разчистване на заетото от автомобила им прострнаство“, обясни процедурата инж. Иванов.

„Най-добрият възможен изход за собственика е да се свърже с рециклираща фирма, от която могат дори да му я транспортират, и да спечели някой лев, като я предаде за скрап”, посочи инж. Иванов.

Ако собственикът не направи това, колата се пренася с паяк до паркинг за излезли от употреба превозни средства. Проблемът е, че от години той е препълнен, тъй като доскоро липсваше срок за престоя на автомобилите там. Сега този въпрос се решава с новата наредба. „Както е написано в закона и съответно в новата наредба, след третия месец тези автомобили ще се предават за разкомплектоване и това няма да струва пари на общината”, коментира още директорът на общинската фирма.

До края на година всички излезли от употреба автомобили по варненските улици ще бъдат премахнати, обещават от „Общински паркинги и Синя зона”.

„Труд“: Вдигат таксите в Софийския университет

Девет факултета на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ искат увеличаване на семестриалните такси за новоприетите студенти. Предложенията ще бъдат гласувани днес на заседание на Академичния съвет на университета, пише "Труд".

Ако предложенията бъдат одобрени, в някои специалности ще плащат двойно. Задочното обучение в Историческия факултет ще скочи от 200 на 400 лв, редовното от 590 на 600, а за докторанти – от 450 на 900 лв.

Редовното обучение във Факултета по класически и нови филологии ще струва 100 лева повече – 690 лв., това за докторанти от 600 на 1000 лв., както и за тези във Факултета по славянски филологии.

За специалностите „Публична администрация“ и „Регионално развитие и политика“ задочното обучение ще се вдигне от 150 на 300 лв., а редовното от 380 на 420 лв. Таксата за задочното обучение по специалността „Туризъм“ ще стане 420 вместо 150 лв.

Значително ще скочи и таксата за чуждестранни студенти по фармация – от 4650 на 7700 евро.

По-високи такси се предлагат и за Богословския факултет, Стопанския и този по начална и предучилищна педагогика. Предвижда се намаляване на таксата за редовно обучение в специалност „Математика“ от 800 на 640 лв.

Без промяна остават таксите за новоприети студенти, докторанти и специализанти в Биологическия факултет, Медицинския факултет, Факултета по журналистика, Физическия факултет, Факултета по педагогика и Юридическия факултет.

Не се предвиждат промени в таксите за явяване на изпит и те остават 30 лева.

„Монитор“: Над 7000 безработни богаташи

7132-ма безработни получават около и над средната заплата, докато си стоят у дома и разполагат със свободното си време. Става дума за нашенци, които взимат обезщетение за безработица между 900 лв. и 1560 лв. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за ноември 2016 година. В същото време според НСИ средната заплата през този период е била 974 лв.

Статистиката на НОИ показва, че 2665 от получаващите обезщетение са получавали между 900 лв. и 1200 лв. месечно. Така те са били с по-високи доходи от някои учители и чиновници, които се трудят редовно. Други 4477 без работа пък са взимали между 1201 и 1560 лв., което надвишава заплатата на миньорите.

Според Кодекса за социално осигуряване обезщетението за безработица е в размер на 60% от трудовото възнаграждение. Това означава, че преди да станат „високоплатени“ безработни тези хора са печелили между 1500 и 2600 лв. В същото време обаче делът на най-богатите клиенти на бюрото по труда е едва 5,05% от всички безработни с право на обезщетение.

Около една пета от получаващите компенсация или 20,96% взимат между 200 и 250 лв. месечно. Приблизително още толкова – 20,71%, пък получават минималния размер на обезщетение, който е до 150 лв.

Така на практика близо половината от взимащите компенсация са получавали не повече от 250 лв., което означава, че са били осигурявани на по-малко от минималната заплата.

През ноември миналата година 86 608 безработни са получавали компенсация. Най-голям дял от тях са в София – 11 483-ма, а най-малко във Видин – 1031.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 чо ГОШО

    5 2 Отговор
    Браво на Варна

    Коментиран от #6

  • 3 Бобо

    0 1 Отговор
    Кога ще започне и община София да си върши работата?
  • 4 Хъм

    0 4 Отговор
    варненска таратайка със софийски номер...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 варна

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "чо ГОШО":

    много шум за нищо.пред нашия блок има 4 таратайки и никой не ги вдига.преди сигнализирахме местното кметство,дойде един с халваджииски тефтер,огледа ги и .........така 5 години от тогава. Не само преглед ами и ченгетата след като ги спрат служебно за неплатена гражданска да минават и да ги вдигат. от паркинг събиращ около 60 автомобила, има поне 30 които стоят като паметници,с изтекли граждански,прегледи.Щом нямаш пари да я караш, аут. стоят по балконите и си зяпат таратайките.Един дъртак само я пали, не е карана от 3 години.
  • 7 58455985999999

    6 0 Отговор
    А КОЙ ЩЕ НИ ПЛАТИ ЗА РАЗБИТИТЕ НОСАЧИ ШАРНИРИ И ПОХАБЕНИТЕ ГУМИ ДОКАТО НИ ПРАСКАХА ПО СКАПАНИЯ КИРЛИФ ПЪТ ОКОЛО БОТЕВГРАД ЩОТО ОНИЯ ЛЕНТЯИ НА ЕЧЕМИШКА И ВИТИНЯ СА НЕМЪРЛИВИ СМОТАНИ И НЕКЪДЪРНИ.ЦЯЛО ЛЯТО 5 КИЛОМЕТРА ПЪТ НЕ МОГАТ ДА ОПРАВЯТ. КОЙ ЩЕ ПЛАТИ КАЗВАЙТЕ КОЙ.
  • 8 сссссссссс

    0 4 Отговор
    Идеално да ги вдигат най после да разкарат Лади, Трабанти,Москвич, и други стари боклуци че града се напълни само с тях ако може и старите Астри .
  • 9 Беларусь

    2 0 Отговор
    Относно безработните богаташи,такива само батька Лукашенко ги оправя!!!Не работиш в продължение на 6 месеца и те вписват в графа лентяй тунеядец,ако не си търсиш работа съотвтните служби ти намират!!Нямаш право на избор,ако откажеш затвор до 1 година а там се бачка!!!PS,това се отнася за всички навършили пълнолетие.Изключение има само за инвалиди учащи се и майки с деца до 3годишна възраст! Факт!!
  • 10 marvel

    0 0 Отговор
    В Беларус такъв разлигавен тип демокрация няма,никакви изоставени брички и таратайки (тачки) в Минск не видях!Просто законите са строги и никой не смее да си позволи подобно нещо!!
  • 11 А дано

    1 7 Отговор
    Трябва да има закон коли под 2000г да няма на пътя също така коли с газ .И задължителни коли без катализатор да се спират от движение

    Коментиран от #12, #14

  • 12 роби

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "А дано":

    С твоята колица от 2010 год примерно или 2015 год ,с гадните пластмаси и умрял мотор,ще я смениш след 2-3 години .....мислиш ,че си по екологичен ли? А аа,да....имаш ТЕСЛА!!!
  • 13 bai hui

    3 1 Отговор
    Еееее,ма кои сте вие, та да съдите. Съдниците алооо вие ли сте ми купили моята Таратайка,та я давате за скрап А?
  • 14 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "А дано":

    А може би искаш "по твойта лайсна" да тръгнем и да забраним въобще колите в града? Само колелета и пеша. Тогава дали ще си толкова "отворен" и категоричен. Бързата помощ ще ти дойдат примерно с вело рикша. И катафалката и тя... Ще си се вмирисал докато те закарат до екарисажа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове