Last news in Fakti

24 Февруари, 2017 15:09 2 188 0

81 язовира са за незабавно изпразване

  • язовира-
  • вап-
  • проверка-
  • предаварийно състояние
81 язовира са за незабавно изпразване - 1

Върховна административна прокуратура /ВАП/ възложи извършването на проверка на национално ниво - по спазване разпоредбите на Закона за водите /ЗВ/, в частта относно поддържането в технически изправно и безопасно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях на територията на цялата страна. Организирането на проверката бе възложено на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/. Проверката се реализира от създадената в структурата на специализираната администрация към ДАМТН главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях".

В резултат на създадената организация главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" извърши проверки на 4390 язовира. В преобладаващите случаи, извършените проверки установяват неизпълнение на изискванията за безопасна техническа експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, както и масово неизпълнение на издадените предписания.

Основната част от проверяваните язовири - 54,44%, са в неизправно частично-работоспособно състояние или неизправно-неработоспособно състояние. Спрямо есента на 2015 година (54,23%) има незначително увеличение. Установени са 81 броя язовири в предаварийно състояние. Издадени са 5736 броя предписания за подобряване на техническо състояния на язовирните стени, преливните съоръжения и основните изпускатели, свързани с безопасната техническа експлоатация, с цел привеждането на язовирните стени и съоръженията към тях в съответствие с изискванията на Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние. Характерът на дадените предписания в много случаи е свързан с наложително обследване състоянието на съоръженията, възлагане проекти за ремонт или възстановяване, приемане изготвени проекти, възлагане изпълнението на приети проекти, приемане на извършените ремонтни работи, като всички изброени дейности са свързани с финансиране, което не е планирано за 2016 г. Констатирани са множество язовирни стени и съоръженията към тях с неизяснена собственост. В тези случаи, съгласно предвиденото в чл.138б от Закона за водите, са уведомявани областните управители, които следва да осъществяват организацията и техническата експлоатация на язовирите до влизането в сила на съдебното решение, с което се установява собствеността или до установяване на собственика.

Въпреки многобройните нарушения няма предприети принудителни административни мерки по чл.199б от ЗВ. Съставените в резултат на проверките актове за установяване на административни нарушения са само 11 броя. Липсват данни за издадени наказателни постановления, както и за реализиране на административнонаказателна отговорност в пълен обем. Поради това и на основание на чл.145 ал.1 т.6 от ЗСВ, ВАЛ изготви предложение до председателя на ДАМТН - да предприеме необходимите организационни мерки за активизиране на дейността по налагане на принудителни административни мерки и по реализиране на административнонаказателната отговорност. В изпълнение на така изготвеното предложение председателят на ДАМТН ни уведомява, че във връзка с реализиране на административнонаказателната отговорност са издадени 5 броя наказателни постановления по образувани общо 13 броя административнонаказателни производства, като същевременно не са намерили основания за налагане на принудителни административни мерки.

С възлагателен акт от 13.01.2017 г. на ВАП е възложена допълнителна проверка на ДАМТН - в съответствие с нормативните изисквания за техническа и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, съобразно експертната компетентност и притежаваната от представителите на ДАМТН професионална квалификация, да установят и посочат язовирите и/или съоръженията, при които е налице най-висока степен на неизпълнение на тези изисквания и едновременно с това е налице най-сериозна опасност от възникване на аварии и съответните вредни последици за населението, както и в какво се изразява неизпълнението конкретно за всеки от тях. По отношение на така определените язовири и съоръжения да се предприемат спешни мерки - нови предписания с изключително кратки срокове за изпълнение, принудителни административни мерки и други неотложни дейности по реда на чл. 145, ал.2 от ЗВ с цел предотвратяване или ограничаване на вреди в случаи на опасност от наводнение.

По искане на ДАМТН и предвид лошите метеорологични условия през периода на м. януари - м. февруари 2017 г. срокът на проверката е продължен до 13.03.2017 година. До настоящия момент е изпълнено указаното по т. 1 от възлагателния акт, като са определени и посочени 205 броя язовири и/или съоръжения на територията на цялата страна, при които е налице най-висока степен на неизправност и същевременно опасност за населението.

Върховна административна прокуратура извърши проверка по реда на надзора за законност, по спазване разпоредбите на Закона за водите и Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние, по повод сигнал за опасност от бедствие, поради забавяне на процедурата по изпълнение на проект за ремонт на язовирната стена на язовир „Бели Искър" и прилежащите й съоръжения.

Проверката установи следното:

Статутът на язовир „Бели Искър" е променен от публична общинска на публична държавна собственост.

С решение на технически експертен съвет, назначен със Заповед № РД-02-14-586 от 27.07.2016 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството, е приет „Анализ на техническото състояние на язовирната стена на язовир „Бели Искър" за периода 14.06.2012 г. -12.06.2015 г."В цитирания анализ е дадена оценка за състоянието на язовирната стена на язовир „Бели Искър" и прилежащите й съоръжения, относно тяхната конструктивна и технологична сигурност и влиянието им върху околната среда, като „неизправно - частично работоспособно състояние". Съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние, влязла в сила на 14.10.2016 г., когато техническото състояние на язовирната стена и съоръженията към нея се определя като „неизправно-частично работоспособно, се налагат ограничения в натоварването и се предприема ремонт.

Предвид приетата от техническия експертен съвет негативна оценка за състоянието на стената на язовир „Бели Искър" и прилежащите й съоръжения и с цел предотвратяване на негативни и опасни последици в региона, с Разпореждане от 12.01.2017 г., на основание Закона за съдебната власт, на всички оторизирани от закона с конкретни задължения и правомощия държавни и общински органи и дружества е разпоредено предприемане на спешни координирани мерки за извършване на рехабилитационни и укрепителни работи на язовирната стена и съоръженията към нея, както и създаване на необходимата организация за непрекъснатото спазване на наложено ограничение в натоварването и поддържането на водното ниво до приключване на рехабилитационните и укрепителните работи.

В хода на проверката е установено, че независимо от посочената промяна по отношение на собствеността на язовир „Бели Искър", в нарушение на Закона за държавната собственост /ЗДС/, в продължение на повече от 6 години и до настоящия момент възникването на право на собственост в полза на държавата не е удостоверено по надлежния ред - чрез издаване на акт за публична държавна собственост.

С Разпореждане от 18.01.2017 г., с оглед правомощията и задълженията на областния управител на София област е разпоредено - в рамките на правомощията му и в изпълнение на законовите му задължения за удостоверяване на правото на частна или публична държавна собственост, да предприеме спешни мерки за издаване на акт за публична държавна собственост по отношение на язовир „Бели Искър".

В изпълнение на Разпореждането от 12.01.2017 г., към днешна дата са получени отговори от всички адресати, с изключение на министър-председателя на Република България. Всеки от тях, в рамките на правомощията и задълженията си, изразява готовност за съдействие и уверява за спазване на наложеното ограничение в натоварването и поддържането на водното ниво на язовира. По отношение на необходимостта от незабавни действия по извършване на рехабилитационни и укрепителни работи на язовирната стена и съоръженията към нея, обаче, видно от отговорите, се отрича съответният орган да е отговорен за стопанисването и поддържането на техническото състояние на язовирната стена и съоръженията към нея, поради което не се предлагат никакви мерки и отговорността за това се препраща към собствениците и лицата, които стопанисват язовира и съоръженията. Съобразно посоченото в отговорите, по отношение на някои от адресатите на Разпореждането от 12.01.2017 г. е изискана допълнителна информация в съответствие с твърденията им, като отново е акцентирано на необходимостта от предприемане на конкретни мерки и осъществяване на координация помежду им. Към настоящия момент ВАП не е уведомена за конкретно предприети действия по започване на рехабилитационни и укрепителни работи на язовирната сетна на яз. „Бели Искър" и прилежащите й съоръжения.

В изпълнение на Разпореждането от 18.01.2017 г. са съставени актове за публична държавна собственост № 5212-5216/03.02.2017 г., утвърдени от областния управител на Софийска област за недвижимите имоти, представляващи язовир „Бели Искър".

Проверката по преписката продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове