27 Февруари, 2017 09:18 3 478 11

Откъде идват парите за заплати и пенсии?

  • заплати-
  • пенсии-
  • дебат

Предизборен сблъсък между Мартин Димитров, Константин Проданов и Веселин Марешки

Откъде идват парите за заплати и пенсии? - 1

„Заплатите ще бъдат нормални, ако имаме нормална държава – ако спрат да ни ограбват картели и монополи, и техните марионетки. Няма как да имаме нормални заплати, пенсии и здравеопазване, ако по бензиностанциите ни крадат с надценка от 50-60 стотинки”, заяви в студиото на „Здравей, България” Веселин Марешки, лидер на партия „Воля”.

Предизборната кампания започна, а кандидатите за депутатските кресла ще спорят и кръстосват идеи в ефира на NOVA. Във втория дебат „НОВИТЕ 240. ДУМА СРЕЩУ ДУМА” предизборните платформи на "Нова република", "АБВ-Движение 21" и "Воля" представиха Мартин Димитров, Константин Проданов и Веселин Марешки.

„У нас трудът е драстично подценен. Това може да се промени – с преразпределителна политика на държавата в областта на данъчната система и чрез минималната работна заплата”, заяви от своя страна лидерът на АБВ Константин Проданов.

„Средната работна заплата се определя не от държавата, а от бизнеса. Ние предлагаме румънски модел за борба с корупцията, който ще доведе до повече справедливост и до по-малко кражби в държавата. На следващо място предлагаме деференцирано ДДС от 9% за книги, лекарства и храни”, каза Мартин Димитров от „Нова република”.

„Една от нашите мерки е поетапно увеличаване на минималната работна заплата с 10% на година. Това е напълно постижимо и няма да разори фирмите и бизнеса”, смята Проданов. Той допълни, че заплатата може да нарасте до 700 лева в края на един четири годишен мандат. „Предлагаме и деференцирана работна заплата за вишисти”, заяви още той.

„Имаме стратегическа цел – най-богата и демократична страна. Това ще стане като върнем в държавата тези 10 млн. лева, откраднати от предишните управляващи и ги инвестираме в държавата”, каза Марешки. Той допълни, че подкрепя изграждането на АЕЦ „Белене”, но при ясни правила.

„Изключително важно е да пазим ниските данъци и плоския данък, който БСП и АБВ се опитват да отменят. Това е пътят към растежа и нарастване на доходите”, категоричен е Мартин Димитров.

„Честно е да бъдат увеличавани всички пенсии равномерно според осигурителния стаж на конкретното лице. Ако рязко бъде вдигната само минималната пенсия, се обезсмисля труда. Тези, които са работили повече накрая ще получават толкова, колкото другите, които са работили по-малко. Тоест пенсионният модел трябва да стимулира заетостта и труда. Ние казваме така – с растежа на икономиката могат да се увеличават и пенсиите. Това е добрият вариант – който не води до бюджетен дефицит. Против варианта сме със заеми да се увеличават пенсии”, заяви Мартин Димитров.

„Ние говорим за възможност при 6-7% икономически растеж и при намаляване на кражбите в икономиката, както и при събиране на тези средства в сребърния фонд, новоотпуснатата пенсия след четири години да бъде 700 лева, а средната пенсия за всички останали – 500 лева. Литва и Латвия успяха да направят подобни неща, защо ние да не можем”, заяви още Димитров.

„Ние предлагаме диференцирано ДДС за храни, лекарства и книги, което ще има веднага ефект и той ще е най-силен върху най-бедната група в обществото. Това е преимуществената европейска политика. Не може въобще да няма ДДС, но може да е 9%”, допълни той.

„Съгласен съм с това, че не може да се увеличава само минималната пенсия. Трябва да се търси подход за увеличаване на всички пенсии и то с оглед на това, че пенсионната система е осигурителна система. Тоест увеличението трябва да зависи от осигурителния стаж и прослуженото време. Механизмите, които ние предлагаме са свързани именно с това”, заяви Константин Проданов.

„Ние не обещаваме конкретни числа, а предлагаме подход. На първо място коефициентът за прослужен стаж, който в момента е 1,12, да бъде увеличен първо на 1,2, после на 1,3 в рамките на мандата. Другият механизъм, който ние предлагаме е свързан с отчитане на факта, че пенсионната система е осигурителна и трябва да се гледа кой колко е внасял. Той е свързан с преизчисляване на всички пенсии на базата на осъвременен осигурителен доход. Пари ще дойдат по няколко линии – на първо място трябва да бъде повишен максималният осигурителен доход”, поясни още Проданов.

„Няма значение каква пенсия предлагат конкурентите ми, защото те са готови веднага да я ограбят с по-високи цени при монополите и картелите”, коментира Веселин Марешки.

„Окрадените пари от българите трябва да се върнат в бюджета и през тях се прави увеличението на пенсиите. Разликата е, че когато ние казваме двойно увеличение на пенсиите, казваме за тези хора, които са ги оставили със 127 лв. Ние ще направим магазини, в които тези хора, както и социално слаби, ще могат да пазаруват основните стоки и услуги без ДДС и без надценка, което означава двойно намаление на цените на тези стоки. По този начин един път с двойно увеличение на пенсиите, един път с двойно намаление на цените става четворно увеличение на доходите на хората”, обясни Марешки.

„Слабата страна на предложенията е, че никой не предложи реалистични източници на средства. Твърдението, че ще имаме увеличение на максималния осигурителен доход и осъвременяване на пенсиите не го осигуряват тези пари, тъй като над 50% от всички пари за пенсии идват от данъци. В същото време се предлага намаляване на основния данък, който пълни бюджета, а именно ДДС. Тоест имаме вътрешен конфликт в тези идеи и в крайна сметка имам резерви, че всичко е постижимо”, коментира дебата експертът и бивш социален министър Иван Нейков.

„Не може да ограбиш народа си и след това да му даваш подаяния за Коледа и Великден. Ние искаме да направим така, че хората да не се нуждаят от това”, заяви Веселин Марешки.

„Ние предлагаме въвеждане на семейно подоходно облагане и актуализиране на майчинските”, каза Константин Проданов.

Според Мартин Димитров е важно да се дефинират кои са социално слабите хора и да няма злоупотреби с тези пари.

Програмата на партия „Воля” е насочена срещу неграмотността и детската раждаемост. „Предвиждаме пари за всяко родено дете и евтини апартаменти за млади семейства”, каза Марешки.

Според Проданов не е правилно да се спират помощи по етнически принцип.

Мартин Димитров е на мнение, че социалната помощ не трябва да се превърне в социална безработица. „Ромската общност трябва да праща децата си на училище”, категоричен е той.

От АБВ предлагат безплатни ясли и детски градини. „Това много ще помогне на ромското население да се интегрира”, категоричен е лидерът на АБВ.

„Затова трябва да спрем стоежът на АЕЦ „Белене”, за да има пари”, отговори му Димитров.

„А защо не спряхте санирането?”, попита го Проданов.

„Силната обща страна на всички в позицията беше, че всеки един иска определено поведение от този, който ще получава помощи. Това е добро и така трябва да бъде. След като получаваш от обществото ти му дължиш определено поведение. Слабата страна е, че се получи едно смесване между социално подпомагане, демография, семейна политика. Всъщност личи липсата на целенасоченост. Например, една от най-рисковите групи от гледна точка на социалното подпомагане е самотни възрастни жени. Те са гнездо на бедност, а не чухме нищо за такива фокус групи, които са източника на голямата бедност”, коментира Иван Нейков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 plama

    14 5 Отговор
    Марешки с тези популистки простотии къде е тръгнал?
    Който не е изперкал помни колко "честен"бизнесмен е той!
  • 2 Гост

    10 5 Отговор
    Стига с този плосък данък, не може тези, които работят за 500 лв. да плащат същия процент данък като тези, които си играят с милиони, подоходно (т.е. тези, които изкарват милиони, а всички знаем, че те укриват по-голямата част от доходите си, да плащат и по-голям процент данък) облагане е начинът да се налеят някакви пари в хазната

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 3 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Не тлкова голям е проблемът, че парите в хазната са малко а, че не отиват по предназначение.
  • 4 xxx

    5 4 Отговор
    Зад новите лица са скрити все стари измамници. Необходима е пълна промяна.
    Без корупция, без субсидии, честни хора.
    ПП,, ВЪЗРАЖДАНЕ,,
    Стела Банкова, М. Христов, П. Пасков,
    К. Костадинов, който написа бг история вместо мин. на образованието
  • 5 Корумпий Рушветков

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Даже африканците това отдавна са го осъзнали! Но ние не и не.....По глупаво нещо от плоския данък няма!

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Корумпий Рушветков":

    А умен данък има ли ?
  • 7 Крум

    6 1 Отговор
    След ревизия на прехода, ще се осигурят бюджетите за 30г напред.
    Пари се проследяват много лесно….много години назад
  • 8 123

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Плоския данък дава възможност на дребния и среден бизнес да съществува. Ако някой получава 500 лв. заплата ще плати 50 лв. плосък данък. Ако получава 20 000 лв. заплата ще плати 2000 лв. данък, т.с. със 1500 лв повече от другия, защо да нее справедливо.
    Ако минем на варианта на БСП, дребния и среден бизнес ще изчезне, едрият ще скрие половината от оборота и тогава този който взема 500лв. заплата ще бъде или безработен или ще му дават 300 лв. заплата под масата.

    Коментиран от #9

  • 9 Поп Грую

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Как ще скриеш половината от оборота, чадо? Нали при първата данъчна проверка ще ти скъсат ... айде да не казвам? Ама не обяснявай, че има начини, кажи един от тях, да се посмеем!
    А какво ще кажеш за 5% данък за малките предприятия, 10% за средните и 20% за големите?
  • 10 пешо от мала фуча

    4 0 Отговор
    какви плоски,квадратни или обли данъци бе хора!
    истината е елементарно проста:
    държавата не внася осигуровки и данъци на държавните служители!
    е,представете си около 2млн. души/държавни и общински служ./ със
    средна заплата около 1300лв-това е около 2,5милиарда лв. заплати
    на месец,какви данъци и осигуровки трябва да се заделят,да,да ама не,държавата не го прави и това е още от времето на соца!
    освен това държавата,както и банките не работят с пари,тя работи с платежни документи,както и големите фирми също,тези хартийки
    са за нас,простолюдието,пък и държавата винаги може да си ги
    напечати!
    а съвсем друг е въпроса откъде държавата има тези милиарди,за да
    изплати на чиновниците такива заплати,ха отговорете си на този
    въпрос,като никой не внася данъци и краде ддс!

    Коментиран от #11

  • 11 Дядо поп

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "пешо от мала фуча":

    Ако продължим със смятането след,като държавата дава 2,5
    милиарда на месец за заплати на чиновници,то за 12 мес.
    са 30 милярда,като им прибавим и разходите за парно през
    зимата и клима през лятото сигурно ще станат 35 млд. за
    издръжка на паразити.
    За да има пари в държавата трябва или да се увеличат
    приходите,икономиката да работи по-добре или да се
    намалят разходите.А разходите идват от чиновниците най-
    вече.При намаляване на бюрократичната тежест и икономи-
    ката ще почне да пуска повече,а това никой не го казва,не
    защото не го знаят а защото си оставят вратички за гепене.
    Легално можеш да крадеш примерно като назначиш някой
    с 1500 лв заплата ,който нищо продуктивно не прави и
    хората гледат ,като телета и казват-да трябва да има и тази
    служба.Златните години за България са когато единствените
    чиновници са били само бирниците,не е имало хиляди
    агенции,комитети и,какви ли не служби.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове