Last news in Fakti

2 Март, 2017 10:50 8 415 31

Спрей изненада за наглеци "Махни колата"

  • паркиране-
  • софия
Спрей изненада за наглеци "Махни колата" - 1
Снимка: в. "Монитор"

Софиянци наказват неправилно паркирали шофьори, като шарят с графити и надписи колите им. От началото на месеца редица автомобили осъмнаха с графити из кварталите. За да се отърват от срамните надписи, собствениците ще трябва да се бръкнат с над 1000 лева за пребоядисване, пише в. „Монитор“.

До саморазправата хората прибягват, защото институциите са абдикирали от задълженията си и хората сами се опитват да въдворят ред. За целта гражданите се въоръжават със спрейове, с които изписват примерно "Махни колата". За това алармираха бдителни граждани във Фейсбук.

Под снимка с наказана кола хората масово изказват неодобрението от своеволието. "Не е това начинът, но вече ставаме роби на тези автомобили. Всеки комплексар си купува трошка без значение дали му трябва или не и всички трябва да понасяме това. Жалко че няма институции, които да заместят спрея", е написал Костадинов.

Според Михалев пък всички "тревни и тротоарни площи станаха паркоместа и аз да съм пешеходец - ще го направя, писна ми колите да са на тротоара, а аз да вървя по пътя или в някоя кал...".

Столичани регулярно се организират при акции по масово вдигане на чистачките на неправилно паркирали автомобили. При тази форма на протест няма материални щети, а шофьорите веднага забелязват отправената по този начин забележка.

Преди време пък будни столичани проведоха акция "Паркирал си като идиот", като лепяха и стикери "Аз искам да бъда инвалид", "Извинете ме, че съм простак", "Аз съм идиот". Във форумите непримиримите граждани обсъждат, че не трябва да нанасят поражения върху автомобилите на наглите шофьори и затова е по-добре лепенките да се поставят на прозорците на автомобилите.

В централната част на София пък се води истинска битка за тротоарите и местата извън платената синя зона. Собствениците на гаражи превземат тротоарите пред тях с падащи антипаркинг стълбчета


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    41 19 Отговор
    Който се е въоръжил със спрей и се е приготвил да руши чужда собственост трябва да е готов и да си изяде боя като го хванат.

    Коментиран от #4, #24

  • 2 баш батка

    39 9 Отговор
    Защото полицията се преориентира да пази дилърите и курвите. Не се занимава с простолюдието не е печеливш бизнес. Да не говорим и ,че София е едно голямо село. Призив към всички ново-софиЙци - Моля регистрирайте си бракмите и личните карти на адреса на който пребивавате и си плащайте данъците. Така вие ,ще може да се наречете СофИец някой ден (след курс по правоговор естествено).

    Коментиран от #12

  • 3 кроко

    20 28 Отговор
    Ако ми падне някой с такъв спрей ще го направя на пихтия.
  • 4 Мирослав

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "123456":

    Или да набие някого...
  • 5 BAD

    15 4 Отговор
    Саморазправата е противозаконна! Трябва някой да разреши вече строителството на паркинги и също така да осигури площ около блоковете за парко места и детски площадки.
  • 6 мдам

    28 2 Отговор
    Въпроса е че не само той е спрял така, а ако забелязвате цялата редица коли. Дали на всички са им надраскали колите ? Вариант 2 е че този човек просто е спрял на мястото на някой от блока, който си мисли че мястото е негова собственост. Селянията е масово явление. Всички си мислят че като спират 2 седмици колата на едно и също място и то става тяхно.
  • 7 Иван

    12 1 Отговор
    Масово гаражите се ползват за магазин или склад към съседен магазин, а наглеците паркират колите ПРЕД гаража на тротоара. Това, че има гараж не дава право да се паркира на тротоара пред гаража. Например на ул. 20-ти април в София това е масово явление. Има зелена зона и колчета по тротоарите. Това добре, но пред гаражите няма колчета и от едната страна въобще не може да се върви от коли.
  • 8 коста

    13 10 Отговор
    Такъв ако го хвана ще го съблека гол и ще го боядисам целия със спрея му! Как не го е страх да не му строшат някъде кокалите - понеже ако някой го хване да му шари по колата - боя ще е най-малкото!
    идиоти!
  • 9 Петър Дойнов

    3 3 Отговор
    И какво, една бутилка спирт е 100 лева ли бре, серсеми?!? :D
  • 10 коста янков

    20 4 Отговор
    Тая кола пари струва - като я драскаш рушиш собствеността на някой друг, което си е престъпление! Ако тъпанаря решил да драска колата не го е кефило как е паркирал човека, да беше снимал колата и да подаде сигнал където трябва. Човека щеше да си отнесе глобите ама да му шариш колата, да обръщаш чистачки и да пукаш гуми е това е по-голяма простотия от това да спреш някъде където е забранено ПО НЕВОЛЯ!
  • 11 даа

    29 1 Отговор
    на бедняка трошката надраскали тия лумпени, да пробват на мутрите да го направят това.... интересно какъв резултат ще има
  • 12 кроко

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "баш батка":

    Не е само това, общините могат да си докарват прилични приходи от глоби, но няма да допуснат полицаите да го правят, защото хората така или иначе няма къде да паркират и ще ги настроят срещу властта.
    Инче чак пребоядиване не е вярно че ще е нужно.
  • 13 гостенче

    13 10 Отговор
    Вие хубаво се заканвате да напердашите някой който ще ви нашари колата (което няма да е без причина).
    А ако там долу седи някой като мен и чака, да види заради кого се налага жена му с бебешката количка, да ходи по улицата, с риск да я отнесат колите, защото някой нагъл селянин с е изпляскал единствен той на тротоара.
    Е тогава си мисля, че някой ще се моли да му надраскам колата и да си отивам.
    Поне такива бяха на последния ербап думите "Добре бе човек защо сега така. Надраскай я, изкриви и чистачките, и аз като видя ще разбера и повече няма да спирам тук"
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бате Цецо

    20 1 Отговор
    Проблемът има 2 страни в зависимост от гледната точка дали си пешеходец или си с кола. И двете страни имат своите аргументи.
    Но дългосрочното решение не е нито в боя, нито в боята.
    Проблемът е в презастрояването и недалновидно проектираната градска инфраструктура. Та решението може да се окаже лесно от законодателна гладна точка, но ще накърни интереса на много инвеститори. Решението е НАМАЛЯВАНЕ НА ПЛЪТНОСТТА НА ЗАСТРОЯВАНЕ за новите строежи. За старите вече едва ли нещо мможе да се направи.
    Към момента максималната плътност на застрояване на терени в различни зони е:

    в малки населени места – 50%;
    в предимно жилищни зони – 40%;
    в смесени жилищни зони – 60%;
    комплексно в жилищни зони – от 17% до 40%;
    в централни зони в големите градове – 100%.
    Просто да се намалят с 1/3 и да се спазват.

    Коментиран от #20

  • 19 Различен

    7 5 Отговор
    Писна ми да чета само за София и софиянци! Като че ли други населени места в тази държава няма.
    Ми решението на проблема е много просто! Направете някой друг град столица на България и след 20-30 години, София ще си стане онова хубаво кално село, каквото е било преди 130 години!

    Коментиран от #25

  • 20 Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Бате Цецо":

    Браво на Бате Цецо. Един единствен разумен смислен и предлагащ решение коментар. Всички останали налитат на бой като гледам, а това не е решението- нито спрея нито неправилнота паркиране са за подражание, бих казал и двете са еднакво укорими. Елате да видите в Угария има ли паркирали така? Даже ако не паркираш в посока на движение на лентата има глоба, а не за неправилно място само. И глобата се налага за макс 5 мин след като се направиш на хитрец. Но са частни фирми не са общински и няма отърване. Но и естествено както е написал Бате Цецо е мислено в мащаб и занапред, а не е грабено, но в БГ всеки след входната чу врата другото е чуждо и .ере и прави "квото си знае". Постовете на всички "биячи" тук просто доказват предното. Така, че след като решението винаги е да се стигне до лична саморазправа никога няма да живеете като бели хора и да има оправия и ред.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Да бе Да

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "123456":

    И е*** и сръбска музика + плащане за пребоядисване.
  • 25 Сурубараши

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Различен":

    недей да философстваш.Като неискате за София да четете много е просто - не четете.Ама верно нека друг град стане столица да се изнесат от "Софията" както казвате на диалект всички като теб.Да стане по-хубаво място за живот.
  • 26 Пежо гледа сеири

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Коньо, вземи още един авер с БМВ и тоя като си пътува някъде извънградско го притеснете от двете страни. Може и да му "помогнете" да излезе в нивата. :-)
  • 27 ник

    2 0 Отговор
    10 годишно хлапе вчера пред очите ми на паркинга на блока изряза парче от фолиото на капака на колата за да провери дали е истински карбон, като му викнах какво прави то избяга
  • 28 Джак

    4 1 Отговор
    "За да се отърват от срамните надписи, собствениците ще трябва да се бръкнат с над 1000 лева за пребоядисване." Обаче "Макаров" с изтрити номера е евтин.
  • 29 Mercedes-Benz

    4 2 Отговор
    Истината е една - София няма капацитета за повече от 1.5 млн. жители, затова кой от къде е! И после да няма "той северозапада е изостанал район" и т.н. сядате си на задниците и бачкате, за да си вдигнете на крака общините, дядовците ви така са правили по полетата едно време, работа и само работа. Ако някой ви пречи да работите отивате и протестирате! Аман вече всяка 3-та кола в София е от някъде си и карат като че са на селската права, засичат, спира се по средата на пътя все едно са на селския мегдан и т.н.
  • 30 ндндндн

    3 2 Отговор
    Като вече всеки може да си купи трошка за 600-700лв е така.
    Ако колите бяха по-скъпи нямаше да си купуват по няколко коли хората и да ги паркират безобразно. Един закон за забрана на коли над 10 години, ще реши проблема. Няма нужда да се губят пари от намаляване на плътността на застрояване. А ако се вкара такъв закон ще се поизчисти и въздуха, понеже по-новите коли разполагат с различни ЕВРО стандарти, катализатори и тн. Но явно на никой не му се мисли в тази насока!
  • 31 kusoagaki

    2 0 Отговор
    Просто по всяка улица редовно да минава патрулка и да пише глоби на всеки паркирал неправилно. Така с средствата от глобите (да се надяваме) ще се направят паркинги а пешеходците ще има къде да вървят и всички ще са доволни.Въпреки това си мисля ,че дори и да се направят паркинги те ще ги направят платени което е тъпотия ,но хей... нали трябва да лапат отвсякъде колкото могат :D .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове