Last news in Fakti

2 Март, 2017 14:42 2 472 20

Полагали ли са непълнолетни ученици труд според закона?

  • ученици-
  • труд-
  • езикова гимназия-
  • иван вазов

Непълнолетни ученици от езикова гимназия са карани да работят на пълен работен ден, без заплащане и без съгласието на родителите им. За това сигнализира редакцията на Факти.бг родител на дете от Езикова Гимназия "Иван Вазов", гр. Пловдив. Според настойника учениците били манипулирани и принуждавани да подписват декларации със задна дата.

Ето какво написа разтревоженият родител до редакцията ни:

Здравейте, родител съм на едно от 36 деца от Езикова Гимназия "Иван Вазов", гр. Пловдив участвали на Винария 2017 г. в гр. Пловдив. Бих искала да Ви сигнализирам как за поредна година деца от цитираното по-горе училище полага обществено полезен труд от 9.00 да 19.00 часа пет дни на панаира, и не като преводачи и практика на езика, а като продавачи на продукти боравещи с пари. Част от децата на 15,16,17 г., тоест непълнолетни и без съгласие на родителите. Без каквото и да е възнаграждение. А на база лични договорки между ръководството на училището и Джудзепе Акардо как да работят 36 деца от училището на панаира. Мисля, че тук държавните органи трябва да се самосезират и погледнат за сивата икономика в страната на гърба на децата и бъдещото ни подрастващи поколение. Как възпитава образователната ни система и на какво ни учи децата и какъв пример им дава в живота. Как се случва всичко това без знанието на Инспектората, МО, Инспекцията по труда. Как г-жа Вихра Арамян зам.-директор обяснява, че това е езикова практика и под манипулацията им като преподаватели, карат децата да подписват декларации със задна дата. Дата 01.03.2017 г., когато мероприятието е приключило, под заплахи, че в утрешния ден те са хората, които решават съдбите и завършването на тези деца. Ако това е нашата образователна система, в която учители под заплахи решават съдбите на тези деца и дават частни уроци без да издават касови бележки... Е жалко за нашата образователна система. Нека този сигнал се счита, като такъв до министерство на образованието, Инспектората, инспекцията по труда и италианското посолство в България! Жалко, че точно такъв пример дават нашето образование, нашите училища и учителите, които го представляват!

Факти.бг потърси и мнението на цитираната в писмото зам.-директорка г-жа Вихра Арамян. Тя категорично отрече учениците да са карани да работят и обясни, че всички са участвали на доброволен принцип, като за да се запишат собственоръчно, предварително са им поставени условия да разговарят със своите родители. Присъствието им на форума било единствено и само с цел развитие на комуникативните им способности, запознаването им с италиански, традиционни производства, различни професии и позиции във фирмените структури, с цел и професионалното им развитие.

„Очевидно лицето подало сигнала е знаело, че детето му е на изложението и ако не е било съгласно, то е следвало да го спре. Ако родителят не е бил съгласен и ни е уведомил за това, то незабавно щяхме да спрем участието му. Учителите са инспектирали на място участието на учениците, разговаряли са с всички тях и никой не е споделил недоволство или нещо, което го притеснява. Учениците получават сертификат, че са участвали, който е крайно необходим на онези от тях, които кандидатстват в университети в чужбина, обясни г-жа Арамян.

Декларациите, които са подписвали учениците със задна дата, били съгласно чл. 54, ал.1, т.2 от Наредба за приобщаващото образование, която гласяла, че след отсъствие на ученика от учебни занятия е необходимо родителят да декларира, че знае че детето му през съответния период е било на определеното място. Съгласно това изискване такива декларации се събират сега, т.е. след периода на отсъствие, каза г-жа Арамян.

А ето какво е записано в тази наредба: Чл. 54. (1) Ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини в следните случаи: 2. поради участие в други дейности извън процеса на училищното образование - при представяне на документ от спортния клуб, в който ученикът членува, от организаторите на състезания, конкурси, олимпиади, фестивали, концерти, спектакли, изложби и други, и след потвърждение от родителя, представителя на детето или лицето, което полага грижи за детето, с писмо, по имейл или в телефонен разговор. Т.е. В случая става дума за членове от Наредбата, които уреждат правилата за отсъствие на учениците.

Конкретният въпрос обаче, дали децата са полагали труд според закона, остава без отговор. Явно на него ще трябва да отговорят от Инспекцията по труда и от Инспектората към Министерството на образованието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даскала

    5 4 Отговор
    ДАСКАЛИТЕ СА КРАДНАЛИ ПАРИТЕ....КВО СЕ ЧУДИМ И МАЕМ В БЪЛГАРИЯ СМЕ
  • 2 минко николов

    6 0 Отговор
    Аз искам да попитам как така декларация със задна дата ще искат учителите!!!!!
    Ами ако бе се случило нещо с някое дете кой щеше да е виновен родителя ли ?????
  • 3 Ученик

    6 5 Отговор
    Учителките ни принудиха да си мълчим,защото те са наши преподаватели и сме зависими от тях.Работихме цял ден без почивка,дори за обяд.Това не беше езикова практика,а ТЪРГОВСКА ПРАКТИКА.След подадените сигнали зам.директорката се изплаши и ни принуди да подпишем декларацийте.
  • 4 Родител

    6 2 Отговор
    После искате да учите децата на справедливост.... Страхотен пример,нека се трудят по цял ден и да не получават нищо,а вие се продавайте за една торбичка с подаръци ! ;)
  • 5 Иван

    6 3 Отговор
    Аз съм сигурен , че директорката не знае нищо. Тя е невинна и си е купила кожено яке от мола на гърба на децата.Тези са си за прокурор.
    Как така непълнолетни деца ще продават по щандовете на панаира без предварително искано писмено разрешение на родителите и уведомена инспекция по труда по надлежния законов ред???????? Къде е инспектората на образователното министерство - ,,,,,,,слънчоглед ли яде!!!!
  • 6 Ученичка

    8 2 Отговор
    За разлика от възмутения родител, който не е застанал с името си, аз нямам неговите опасения. Името ми е Ани Мелконян, от десети клас съм и като един от участниците във въпросното проведено мероприятие съм изключително поразена колко много и неверни неща са казани по въпроса.
    Нека се изясним: всички ние, които участвахме бяхме ДОБРОВОЛЦИ, които бяха наясно къде отиваха, при това със знанието на родителите ни. Sapori d'Italia не се провежда за пръв път и също така не е за пръв път с участието на ученици. Възможността да сме част от мероприятието е съобщена в училище и е изцяло по желание, като ни беше разяснено, че няма да получим парично възнаграждение и че отиваме, за да упражним езика си и да опитаме една по-различна, близка до работната, среда. С чиста съвест мога да кажа, че всички ученици останахме изключително доволни от преживяването и не сме питали за каквото и да е заплащане. Проблемът се започна от родители, които за пореден път предявяват претенции за некоректно отношение към нас, учениците. Нито един учител не ни е заплашвал, никой не ни е принуждавал да подписваме нищо. Мога да гарантирам, че нито един от 36те участници не е бил накаран да прави нищо неправомерно.
    Смятам за изключително позорно да се клевети по този начин училището, дало ни тази невероятна възможност, учителите, които биват набеждавани като едва ли не престъпници. Безкрайно възмутена съм, че всичко това стигна до медиите по този грозен начин и омърсява репутацията на елитн
  • 7 Ученик

    3 4 Отговор
    Много интересно, как всички ученици се възмущавахте по време на работния Ви процес на винарията в панаира, как Ви карат да работите и продавате повече и повече, и питахте по колко ще Ви заплатят, а сега когато Ви събраха учителките и зам.директорката и Ви говорят разни неща от позицията на силата се обърнахте да ги защитавате от страх, че в утрешния ден те са хората, които Ви решават Вашето бъдеще на оценки и дипломи. Ако на това "да продаваш и боравиш с пари" в днешно време се нарича учебна практика на езика е жалко.... Няма нужда тогава от обучение на езика.... И ако някои родител нещо е знаел, то е че сте на винарията , за да практикувате език, а не за да работите. Интересно защо ли италианците си вземат работни "пчелички" безплатно от училище, а не от Бюрто по труда? Интересно защо, ако Ви се води практика на езика присъстват и отиват само част от учениците, а не всички учащи езика? Интересно изобщо има ли заложено в учебната програма на училището "практика на езика на винария"? Интересно как се водите на училище през учебния процес, а в същото време отсъствате от учебните занятия? Интересно Кой носи отговорност за някое от учениците, ако нещо се случи с някое дете или трябва да мислим, когато се случи инцидент? Интересно как всички италиански фирми са си заплатили, за да присъствате и работите на щандовете им, а учителите Ви говорят друго? Интересно защо нито един от учителите Не защитава Вашите интереси? Въпроси след въпроси, а после на какво учим и
  • 8 Явор Николсев

    6 3 Отговор
    До ,Ани Мелоконян.
    Мило дете , явно си роднина на зам. Директорката но да ти кажа нещо което не четеш правилно и не го разбираш !!! Има Закони в България и тетрябва да се спазват, и няма такова понятие ...ДОБРОВОЛНО - за непълнолетни деца.Родителите трябва писмено да дадат съгласие за такива неща.
  • 9 Родител

    3 1 Отговор
    Крайно време е българския учител и училищното ръководство да защитава интересите на децата, които представляват и обучават, още повече когато правят такива договорки и пазарлъци за участие на учениците в такива мероприятия! Защо учителите не защитават интересите на децата пред чуждите фирми и италианеца, който представлява италианските фирми участвали на изложението??? Защо ли? Защо ли? Дали училищното ръководство е уведомило МО и Инспектората за участието и присъствието на тези деца на винарията?
  • 10 Петко ВИП

    4 2 Отговор
    До учителите:-) Да ядохте кюфтета не ревахте ааа .Вместо на учениците да дадат чанти с мезенца , че са работили като хамали вие го взехте нали !!! А сега да видим кон Боп яде ли или Крава от теленце бизее ли. Италианците си са платили и с пари и с чанти за децата ама на ,,,алчност,,алчност,, то бива бива наглост ама и да заплашват учениците , е ще страдат ако си признаят това вече лошо, много лошо :-):-):-)Госпожи ууубразователи.
  • 11 Ученик

    4 3 Отговор
    До Явор Николсев.
    Интересно как изкарахте момичето роднина на зам. директорката при условие, че са с различни фамилии, но няма да коментирам това ваше глупаво заключение. Всички родители бяха дали съгласието си, много от тях даже присъстваха на винарията. Това беше УЧИЛИЩНА ЕЗИКОВА ПРАКТИКА. Прав сте ,трябваше да попълнят декларации, но след като дадоха устното си съгласие декларациите станаха формалност. Не виждам защо медиите и даденият родител дал интервюто трябва да преувеличават ситуацията? Лично аз за пореден път участвам във Винарията и ще продължа ,защото предоставя възможност за нови контакти, които в бъдеще ще са от полза.
  • 12 Ученик

    4 1 Отговор
    До "Ученик"! Не ставайте смешни! Езикова, трудова или каквато искате я наричайте, факт е, че за Вашето присъствие няма документи... Факт е, че на езикова практика ходят всички ученици, а не избирателно.... Факт е, че за "превод" труда Ви е квалифициран и по-скъп... Езикова или не..., не се оплитай те, ЗАЩОТО В Тази държава има ЗАКОНИ и Вашето училище и преподаватели Не правят изключение!!! Интересно в утрешния ден, какво ли бихте направили и казали под натиск!
  • 13 Явор Николсев

    4 3 Отговор
    До ,,Ученик,,,
    Аз само цитирах Закона и искам да допълня г-жо преподавател представящ се за ученик, че с устно съгласие можете само да ги закарате на кино или на пикник. За такива мероприятия с цел използването на деца като продавачи ,да ходят да развалят и връщат пари на вас ви трябва документ- декларация за позволение от двамата родители същото е и когато ги карате на екскурзии в чужбина,,,,,ДЕКЛАРАЦИЯ,,,, запомнете го защото сте се в барака с двата крака и дано инспектората ви го наложи с цялата си тежест този Закон.А след това и прокуратурата направи проверка как сте хапвали и пили с парите дадени за това мероприятие.Лека вечер ви желая;-)
  • 14 Учител

    5 3 Отговор
    Госпожа Вихра Еремян не казва истината. Тя е бивш служител на Инспектората по образование и настоящ председател на общинската образователна комисия. Жалко, че си позволява такива важни пропуски. Също така може да проверите дали има роднинска връзка между г-жа Мелконян също служител в Инспектората по образование Пловдив и въпросната по-долу ученичка Ани Мелконян. Дали казаното от нея е обективно и дали Регионално управление на образованието също не е знаело за тази практика.
  • 15 Учителка

    7 3 Отговор
    Вярно е всичко и аз работя в това училище.Корупцията там и заплахите йъм учениците са ежедневие.
  • 16 Sinqta ptica

    1 0 Отговор
    Da furlqt bobaaa
  • 17 Психиатър

    6 6 Отговор
    Каня госпожа жалващата се на безплатен преглед. Тя не била съгласна ?! Да, ама е изпращала сина си/ дъщеря си пет дена на панаира - това са били дните, в които е била съгласна. След това (на шестия) се присеща, че не е съгласна... Дали не става въпрос за биполярно разстройство с елементи на параноидна шизофрения? Защо пуснахте за втори ден след зверската експлоатация (от първия) горкото дете, което най-вероятно се е тръшкало и врещяло вкъщи как не иска повече да ходи "да работи"? Защо го принудихте? Защо не защитихте правата му още като се разбра, че няма нито един италианец, с когото да продума горкото? Срамота! Само не казвайте, че е имало и вериги, осигурени специално за да ги привържат към работните места! За това твърдение ще трябва вече да ви насочим към специалистите в Карлуково.
  • 18 Никола Николов

    6 3 Отговор
    До -Психиатър !!!!!!
    Аз съм мъжа на жалващата и те каня във вкъщи , да ти го наложа където трябва за да даваш после по качествени съвети от това естество. И знаеш ли г-жо Зам.д?????р, ще ви спре кранчето с подаръците .... въпрос на дни е.
  • 19 Психиатър

    4 6 Отговор
    Г-н съпруг на жалващата се разбира се, че ще се отзова на любезната покана. Оставете ми адреса, ще пътувам от Варна специално за това щастливо събитие. Радвам се, че обявихте пред обществеността вашите наклонности и ще мога да прегледам и вас... Първата стъпка е да си признаем, че имаме проблем. Поздравявям ви! А каквито подаръци сте правили на г-жа заместник директорката си ги вземете, на мен ще ми се отблагодарявате след лечението.
  • 20 Независим

    3 1 Отговор
    Всичко написано от коментиращите учители е прекрасно като идея но стигаше да бъде и реалност. Децата наистина да упражняват езиковите си възможности като превеждащи да се запознават с всичко което сте написали а не да бъдат продавачи. Това е една различна професия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове