13 Март, 2017 16:34 19 735 137

Македонци: Българският паспорт е унижение

  • паспорт-
  • македонци-
  • македония-
  • българия

64 000 македонци са станали български граждани през последните десет години

Македонци: Българският паспорт е унижение - 1

"Погазихме идентичността си, за да не гладуват децата ни" - македонски сайт публикува статия за македонци, кандидатствали за българско гражданство. "Това беше най-голямото унижение в живота ни", признават някои от тях пред Дойче веле.

"Кандидатстването за български паспорт бе най-голямото унижение в живота ни. Но нямахме друг изход", разказва пред македонския сайт fokus.mk една трийсетгодишна жена от Велес и признава, че заплатите, които тя и съпругът ѝ получават в Македония, просто не им стигат, за да водят нормален живот. Тя споделя, че нейни близки приятели още преди много години взели български паспорти и се преселили във Великобритания: "И ние със съпруга ми решихме да кандидатстваме за българско гражданство, за да можем да се преместим в чужбина, където заплатите са много по-високи".

Авторката на статията Вики Клинчарова пише, че по време на разговора събеседничката ѝ се изчервила от срам. Срамувала се от самата себе си, защото трудностите в живота я били накарали "да играе по чужди правила и да твърди, че е нещо, което никога в живота си не е била".

Трябваше да научим техните празници и исторически личности”

По-нататък трийсетгодишната жена разказва пред журналистката как цели групи - все кандидати за български паспорти - ползват услугите на посредници, които уреждат формалностите около подаването на документите и ги подготвят за интервюто на български език. "Трябваше да научим техните празници, известни исторически личности, а освен това трябваше да докажем, че имаме български роднини или че някой наш родственик, например дядо, е служил в Българската армия. Беше ни казано да не си и помисляме да споменаваме името Македония", разказва жената. По време на интервюто самата тя отговаряла на въпросите на македонски език, защото не искала да "слага допълнително сол в раната".

Трийсетгодишната македонка разказва още, че цялата процедура трае доста дълго, а и струва немалко пари. "Всичко за мен и съпруга ми излезе 1000 евро. И пак повтарям, за мен това беше унизително, но го направихме в името на семейството и нашето дете."

Аторката Вики Клинчарова е разговаряла и с други македонци, получили българско гражданство. Например с 40-годишния Д.Д. от Неготино. И той кандидатствал за български паспорт заради безпаричието в родната му страна. Сега работел като шофьор на камион. "Ако разгледате обявите за шофьори на камиони, ще видите, че кандидатите трябва задължително да притежават български паспорт - заради пътуванията в чужбина. Взех български паспорт, защото като шофьор поне мога да изхранвам семейството си", признава мъжът. Д.Д. споделя пред македонското издание, че след като получил българско гражданство негови приятели започнали да го наричат "предател".

Срамът е за македонските политици

Във Фейсбук журналистката Вики Клинчарова пише обаче, че македонците, кандидатстващи за български паспорт, няма от какво да се срамуват. Според нея, трябва да се срамуват политиците: "Да не забравяме списъка с имена на политици, които са взели чужди паспорти, а същевременно продават на хората истории за патриотизъм", коментира тя и добавя: "Ние взимаме български паспорти, но пък самите българи са за съжаление - откакто влязоха в ЕС от 9 милиона останаха само 6 милиона."

От публикацията във fokus.mk става ясно, че през последните десет години около 64 000 македонци са станали български граждани. Не е ясен броят на онези, които са подали молби, но все още не са получили паспорти. Същевременно, по данни на Евростат, 18 000 македонци са получили швейцарско гражданство, 10 000 - италианско, а около 4000 са взели австрийски паспорти.

Българо-македонски сюжет откриваме и в германското списание "Шпигел". В една статия за политическата криза в Скопие се казва следното: "Много от хората в България определят македонците като етнически българи и настояват за обединение с Македония. България неведнъж е засилвала военното си присъствие по границата в случаи на кризи в Македония."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 scbg

    275 10 Отговор
    Само един въпрос, като беше толкова срам, защо не отиде в съседна Гърция? Ето това са "новите" македонци...едни кучета
  • 2 Цар Самуил

    169 6 Отговор
    Някои деца в пубертета изпитват подобни чувства към родителите си....Хубавото е, че е временно и рано или късно съжаляват..... но времето лекува.
  • 3 Барон

    206 3 Отговор
    неблагодарна скот
  • 4 Макяти

    188 8 Отговор
    Те не са спирали да бъдат българи ама иди обесняваи на тъпото маке

    Коментиран от #61

  • 5 Макяти

    84 6 Отговор
    Те не са спирали да бъдат българи ама иди обесняваи на тъпото маке
  • 6 Гад

    185 4 Отговор
    Я външно да и прибере паспорта на тази унизената, че да се почувства отново горда. Дее.а и наглеците гадни са тия, направо са си чисти Българи.
  • 7 въх

    85 11 Отговор
    Нямаме армия, с какво ще ги превземем?
    Все едни дебелаци са военните...все едно всички са готвачи.

    Коментиран от #26, #137

  • 8 kusoagaki

    147 11 Отговор
    Македонци ... интересчий.. Най-долната нация . Познавам 2ма Македонци и в момента който получат това което им трябва забравят ,че съществуваш. Най-големите използвачи. Долна нация !

    Коментиран от #11, #23

  • 9 макета

    148 6 Отговор
    Била говорила на " македонски език" ха ха ко каза ко !?????
    На такива незабавно да им се отнемат паспортите и да си ходят по света, като горди "македонци" !
    Не напразно за гърците няма "македония", а само Бивша югославска република Македония -БЮРМ
  • 10 некойси

    181 5 Отговор
    Още по-голям срам е като намерят българския паспорт на дядо си :)
  • 11 Симеон

    123 7 Отговор

    До коментар #8 от "kusoagaki":

    Те не са нация,защото са част от българската такава.Само че мозъците им са промити от сръбска пропаганда.Щом са намерили баба или дядо в родата-то е ясно какви са...
  • 12 Българин да се наричам

    128 7 Отговор
    Видиш ли маке дори и на снимка плясни му един шамар винаги има за какво.

    Коментиран от #114, #115

  • 13 asoos

    148 4 Отговор
    В Македония има сърби българи албанци и нито един македонец
  • 14 Бесен

    118 0 Отговор
    Работя в чужбина и от скоро се сблъсках с няколко макета.всички до един са кандидатствали за Бг. паспорт.Питал съм ги защо .а те всички казват .за да излезем извън. македония.Е питам аз нашите политици.защо по дяволите им дават Бг.паспорти.Иначе никой не каза.че ни мрази:))))
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КЗЛ

    118 5 Отговор
    Като не искат български скоро ще са със албански

    Коментиран от #82

  • 17 КЗЛ

    66 5 Отговор
    Като не искат български скоро ще са със албански
  • 18 БАТЕ ЖОРО

    100 5 Отговор
    огромно унижение за българия е да даваме бг паспорти на такива измекяри. ясно ли е продажници?!
  • 19 БАТЕ ЖОРО

    75 0 Отговор
    скъпо им излязло- 1000 евро за двама. за толкова пари не можеш да станеш и сам, гражданин на буркина фасо. трябва да се започне ново управление от нови хора и да се спре корупцията.
  • 20 БЪЛГАРИН

    71 4 Отговор
    Да им се отнеме на всички псета гражданството и пълна забрана за последващи давания на гражданство,визи и хайде в Албания да ви е супeр!
  • 21 историк

    71 8 Отговор
    Никой не иска още 2 000 000 нещастници-безработни с тяхното тъпо охридско Панчарево!
  • 22 АК 47

    69 5 Отговор
    Що е маке све е гюбре!
  • 23 Реалист

    70 5 Отговор

    До коментар #8 от "kusoagaki":

    НЯМА ТАКАВА НАЦИЯ!!!Тъпия Жельо Желев я призна пръв по-католик от Папата дойде този... да не казвам какъв селянин беше!
  • 24 Хуакин

    59 1 Отговор
    като е унизително да си седят в макето
  • 25 Свети Влас

    64 1 Отговор
    Тук в нашето село са същите гадове.Като му кажеш ко става македонец,той се сърди а помежду им си говорят на някакъв странен измислен македонски.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БЪЛГАРИН

    48 3 Отговор

    До коментар #25 от "Свети Влас":

    Дека сте бе гюбрета и за рибари не ставате,бежанци смотани оземлени от нас БЪЛГАРИТЕ в 1912-1913 година!
  • 28 БАТЕ ЖОРО

    34 2 Отговор
    много коментари и всички са на място, но същественото е, че тези хора, а не само те, и други- бежанци, мигранти и какви ли не още, стават пълноправни българи и тръгват по света да прославят българия. но това е по- малкото зло. ако някой ден тук по някакво чудо, икономиката се съживи и стане благоприятно за живеене, те ще се върнат и ще ни станат съседи, а може даже и работодатели на някои истински българи.
  • 29 Требе да си засран и в мозъка !

    39 2 Отговор
    Да речем че са това дето се мислят - днес е демокрация, но нека кажат кои са следващите държавни глави управлявали след Алекс? Кои са били съпругите, децата, кога са покръстени,кога са приети и признати във Ватикана за християни, да си покажат писмото от времето на Алекс Та до сега. Как са преживяли, времето на Римската империя, със своите царе, как са преживяли- Византийската империя, кой е бил техния лидер тогава, как са преживели, когато идваме ние 681 г. от новата ера ? Те със нас воювали ли са защото и ние сме владели земя на три морета? Те къде са били тогава и къде им са Македонските, Войводи и Боляри? Кои им са маке - цариците. И как са заплодили с Македонско семе когато се пишат за братя със славяните в Русия, изповядат една религия, пишат с тяхното писмо, говорят техния език - славянски, именуват се със славянски имена, имат славянски обичаи и традиции. В същото време албанцитв, гърците, турците, румънците всички си запазват езика а нашето маке говори Бугарски като матерен. Алекс е живял до 25 г. и загива в Индия някъде около 336г. преди новата ера и Маке.империята се разпада. Преди новата 330г. ПЛЮС 681г. от Новата ера когато ние славяните идваме са точно минали 1,000 и косут години и са минали три империи по тези земи. И как баба ти Атанаска е заплодена с македонско калемче от над 1,000г. Преди да е дошла от Русия с дядо ти ЛюПчо Георгиевски? Все едно ние да твърдим че сме Спартанци заради Спартак и жена му Клеопатра! Требе да сме си за.рали г

    Коментиран от #41, #116

  • 30 Гост

    43 2 Отговор
    Ейййй макета като се изкъпете кво остава след банята мръсна вода и чист БЪЛГАРИН не че и ние зс тия боклуци политици сме вързали ама България има история а Македония сега преписва българската история и се мислите за нация оти ви не е.....а майката, няма да я щото и тя е българка
  • 31 майна

    30 2 Отговор
    жалка картина
  • 32 $@$

    68 1 Отговор
    Македония-държава с чуждо име(Гръцко) и чужд език(Български) това държава ли е!
  • 33 Ха ха ха

    40 1 Отговор
    Македонски език ли?
    Ооо неразумниййй юроди!!!
  • 34 семи проф

    35 4 Отговор
    Жалкото е в случая е че и макетата взеха да ни съжаляват....Ако имахме икономиката и стандарта на Германия щяха гордо да казват че са Българи ....И имигрантите ни съжаляват .....С ЕДНА ДУМА СМЕ ГЛАДНИ НО ГОРДИ...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 TIGARA

    21 6 Отговор
    ALBANZITE SHTE GI OPRAVIAT TOIA IZMILEN NAROT
  • 37 Гост

    32 1 Отговор
    Че те и без това са си Българи,а македония никога не е била държава!
  • 38 гост

    35 2 Отговор
    Македонец да се наричам,пълно унижение за мене.
  • 39 Дойче шайзе

    46 6 Отговор
    Само като видях източника Deutsche Welle и спрях да чета ! Тази медия трябва да се закрие със закон заради умишлено водената пропаганда и напрежение което създават сред хората с такива долнопробни статий

    Коментиран от #44

  • 40 венци

    41 1 Отговор
    След като Александър "Македонски" е дал началото на Македония,защо по историческите канали всички водещи,които са световно признати историци го наричат гръцки цар,а войниците му гръцки войници?Същото е и в книгите.Гърците никога няма да ги признаят като държава тия крадци на история,защото не са п.тки като нашите политици!Като не искат да са Българи,скоро ще станат албанци.Тогава ще видим колко ще ги е срам като кандидатстват за Български паспорти!
  • 41 гост

    12 19 Отговор

    До коментар #29 от "Требе да си засран и в мозъка !":

    Май и твоя е доста за.ран , щом повтаряш като папагал за прабългари и славяни , а такива никога не е имало . Българите са траки на 100% .
    Сега разбирам тъпите македонци , като ти чета нелепия пост , щото на тъпака един път като му напълнят главата с глупости, после иди му обяснявай че не е така .
  • 42 Kcaniba

    23 5 Отговор
    за макета само паспорти от Луната!!!
    Албански и турски също са идеални!!!
    Унижените те....
  • 43 Да го духат макетата

    27 2 Отговор
    Унижение е да си македонец и да наричат това там държава!!!
  • 44 кроко

    32 3 Отговор

    До коментар #39 от "Дойче шайзе":

    Лошото е че с такива статии се настройваме едни срещу други - само виж коментарите в какъв стил са.
    И съм сигурен че в Македония сега, по разни медии, също хвърчат подобни статии, които представят нас, българите, като злонамерени спрямо макетата. А на нас ни ги представят като неблагодарни и злонамерени спрямо нас. Има и такива, но са съвсем малко и трябва да работим за елиминирането на тези умишлени заблуди, ако искаме да си върнем Македония с добро и да си нямаме проблеми за вбъдеще.
  • 45 венци

    9 13 Отговор
    Към госта:автохтонната теория е пълна глупост!Седят си тука едни хора и днес са траки,утре готи,после гети и хоп!Българи!Как си го представяш това,а?Направо ви се чудя на такива хора!?

    Коментиран от #58

  • 46 Бай Тъшко

    2 23 Отговор
    Аз много им завиждам на македонците, не на това което са днес, а на това което са били! Днес те и албанците вземат малко по големи пенсии от нашите, ама то ние и нашата продължителност на живот, така де, не доживяваме до пенсия или поне рядко та все тая! Но виште яхната история - https://www.youtube.com/watch?v=VUu654HPN5I
    Владели са "огромната империя на Александър Македонски"
  • 47 Бай Тъшко

    5 29 Отговор
    Македонците са народа имащ история 77 000 години! ИСТОРИЯ 77 000 години! - Цялата истина за Македонците - https://www.youtube.com/watch?v=JqdYrjnxkYc
  • 48 Селянина с колелото

    19 3 Отговор
    Що е МАКЯ все е юнак...що е юнак се е ЛАЙ.О. Тъпи македонци като ни мразите за каво искате паспортчета а? да можете да си спасите от скапаната държавица ли? Знаете ли како става като се изкъпе един македонец.............появява се чист БЪЛГАРИН!
  • 49 кроко

    23 3 Отговор
    Защо сте ми изтрили поста, нима има нещо невярно?
    ЧЕТЕТЕ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ: почти всички, взели италианско, швейцарско или австрийско гражданство СА АЛБАНЦИ!!!

    Статията е писала болна от „македонизъм” мърша и е пълна с лъжи: най-малкото всичките ни празници са еднакви, както и историческите личности, макетата ги крадат за тяхни. НИЩО НОВО НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА УЧИ!

    Идете в македония и си поговорете с хората, по-младите може и да са объркани и с промити мозъци, но от 35-40 и нагоре не са така. И дори младите не мразят и ненавиждат България, това са лъжи.

    Има някаква кампания да се настроим едни срещу други, а не трбява да става така. От два месеца се говори за разцепване на Македония и всякакви проблеми на Балканите. И не е случайно, някой пак иска да дърпа конците и да ни ползват за разменни монети.
  • 50 Гоуст

    13 1 Отговор
    О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?"
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 непознат

    18 0 Отговор
    Вижте тук в България има много турци-помаци и много цигани.В парламента има турски партий даже управляват както албанците в Македония.Каква е разликата тогава.Разликата е че помаците са мирни и работливи хора а шиптарите са мързеливи и буйни,все нещо искат обаче макетата са мека мара,я извади ятагана и здрав бой,имат си две държави там да си ходят.
  • 54 Гого

    9 1 Отговор
    Кво унижение я бие тая овца България е единствената страна която имигрантите са почти толкова колкото е населението на България.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Щеще

    16 1 Отговор
    Скоро като почнат да ви ги сменят с албански паспорти, ще се сетите за какво става въпрос
  • 57 Mercedes-Benz

    14 4 Отговор
    Мале мале, срам ги било тия помияри... Аз на нашите се чудя докога ще дават на тая сган паспорти, само като им чуя гадната реч и селското държание и ми идва да повърна! Цялата западна част на Балканския полуостров е населена с измет хабяща ресурси напразно, няма полза от тия!
  • 58 гост

    16 2 Отговор

    До коментар #45 от "венци":

    И аз ви чудя на примитивната логика и ограниченост .
    Как до 4-и век тук е гъмжало от траки , целия балкански полуостров , бреговете на малаазия ... и на другата сутрин тук нямало нито един тракиец , а гъмжало с българи и то точно в тракийското землище ?????
    Защо няма нито едно материално доказателство за славяни и прабългари , като погребения, селища , предмети ,пари....... ??????
    Ще ти кажа примитив да не се чешиш по кухата манерка - защото са измислени , не ги е имало .
    В земите на съвременна украйна,молдова, русия ,....... са обитавани от скитите ,сродни на траките и те ли са славяни а ??? Сигурно и те са славяни , да ама друг път . Славяни е понятие измислено преди около 200 години с политически цели , лошото е че примитивите вярват и македонците така са им промили мозъка , но тяхното е много по скоро . Целия свят ги знае че са етнически българи само те не знаят .
    Говорят чист български ,много по чист от сръбския . Присвоили са историята българска , като Кирил и Методий ,Самуил и какво ли не още .

    Коментиран от #63

  • 59 Комин

    23 1 Отговор
    Македонците хем берат плодове от това че са взели бг паспорт, хем мрънкат че е унижение... е няма такива на света.
  • 60 Makedonec

    1 28 Отговор
    Ste zaboravile pred 20 godini za edna 4ervena sto pravevte vo Skopje pa sega najdovte da zborite za Makedoncite. Makedoncite ne se trakijci, ne se ni grci , ni iliri ni srbi. Koga ke go svatite ova moze da bideme bratski narod kako sveganite I norvezanite. Isti narod dve drzavi vie vikate. Toa e tocno site sme Makedonci.

    Коментиран от #62, #66, #68, #102, #131

  • 61 БАТЕ ЖОРО

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Макяти":

    като се обобщи, че са подли, интересчии, завистливи и с голямо самочувствие, няма какви други да са. обаче, щом се македончеят, аз не ги ща за българи!
  • 62 кроко

    24 1 Отговор

    До коментар #60 от "Makedonec":

    Пиши поне на килирица, бе! Виж старите табели и надписи в Македония, някъде да виждаш на латиница нещо? Сърбите ви промили мозъка, от тях се научихте на шльокавицата че да се изкарате и вие прозападни. Има глупаци като теб, дето нищо хубаво не ви е влезнало в главата, голо самочуствие без покритие. Вие сте българи, не ние македонци. Доказателство за това е че сте прости като нас!
  • 63 кроко

    3 10 Отговор

    До коментар #58 от "гост":

    Публикувано във факти.бг: Защо няма нито едно материално доказателство за славяни и прабългари , като погребения, селища , предмети ,пари....... ??????

    Има много, ама ако си залупен глупак, няма как да ги видиш! Мадарския конник, колоните на Омуртаг, произхода на Омуртаг, не ти си стигат като доказателство че тук е имало прабългари. Или викаш и те са били траки? Човека ти казва че в следствие на смесването на различни етноси и племена, сме се появили сегапните българи.

    Коментиран от #65

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 гост

    17 0 Отговор

    До коментар #60 от "Makedonec":

    Не братко в заблуда си ,всите сме бугари .Македонци няма .
  • 67 aleksandar mkd

    1 16 Отговор
    da se dava bugarsko grazdanstvo za pari go ima samo vo bg i nikade vo. eu. srbi moldavci ukrinci mozat. da kupat. pasos bgjas. imam od 2006g samo za 200ev. i stanav uste eden MAKEDONEC. vo bg i oste 100000 drugi Makedonci pa nemoj posle neklku godini da ima pratenici vo bg parlament .pr. vo 1995 se dadoja155000pasosi. na albaci i sega poln parlament albanci.
    vikate deka sme bugari pa kakov narod ste ako mu pravite genocid na svojot narod kakva omraza prema pravoslaven narod i sekogas grcite sto podrzavate za niv. ste samo tatari i nisto drugo

    Коментиран от #72, #81, #118

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 mk bg mk

    17 3 Отговор
    Ц Ц Ц ТОЛКУ ОМРАЗА НЕ СУМ ПРОЧИТАЛ НИКАДЕ ЕЕЕЈЈЈ
    ТОЛКУ БЛИЗОК НАРОД А ТОЛКУ ОМРАЗА ЕЈЈЈЈЈ
    МАКЕДОНЕЦ СУМ И КАКО ДА БИДАМ ДРУГО,МАКЕДНОЦ СУМ И НЕ ВЕ МРАЗАМ ВАС БУГАРИТЕ,КАКОВ Е ПРОБЛЕМОТ НЕЗНАМ ДО ВЕКА ЛИ КЕ СЕ ДОКАЖУВАМЕ

    Коментиран от #73, #75

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 гост

    18 0 Отговор

    До коментар #67 от "aleksandar mkd":

    Какъв геноцид и какви татари бe ? Какви татари бe? Къде ги видя тия татари бе? Ти в Бъгария ходил ли си някога ? къде ги видя тия татари ?
  • 73 стоян георгиев

    26 1 Отговор

    До коментар #70 от "mk bg mk":

    омраза казваш?до преди 20 години българите като чуеха македонец и се просълзяваха,но с делата си доведохте положението до тва да ви гледаме като пълни боклуци.идвате вземате ,а после се хвалите как сте ни прецакали.що взимате български паспорти ,а после ревете кво унижение било бе ?унижение е да си лъжец ,а после да изкарваш другите виновни за твоята лъжа.
  • 74 гост

    22 4 Отговор

    До коментар #69 от "Македонец":

    Ааааааа, още един македонски .... Много станахте тука бе Танасе .

    Каква азбука сте дали бе? Цял свят знае че Кирил и Методи са с тракийски произход и са чисти българи . Македонци няма, няма такъв народ .
    И къде ги видя тия татари бе? Аз за 36 години съм обиколил цяла България не съм видял нито един с дръпнати очи или татарин .
    те албанците ще ви докарат акъла .
  • 75 гост

    29 2 Отговор

    До коментар #70 от "mk bg mk":

    Право ви пише тука един българин. Аз до преди време като чуя за македонците съм плакал че са ни разделили държавата , ама вие не заслужавате . Плюете срещу собствените си корени . Цял свят ви се смее дето се мислите за гърци и сте наслагали тези нелепи статуи на Александър и Филип Македонски . Пак ви казвам - Вие сте чисти българи , затова и сте толкова тъпи .
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 гост

    14 0 Отговор

    До коментар #76 от "МКД":

    Братко ке видиш че скоро ще сте пак бугари и ще сте се обединим в една държава , гарантирам ти . То не може да е само лошо ,трябва и хубаво да има .
  • 78 коко

    10 2 Отговор
    И кой пък настоява за обединение с Македония? За да имаме албанско малцинство и някакви объркани зомбита ли?

    Коментиран от #79

  • 79 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #78 от "коко":

    Те албанците много бързо ще си идат в Албания .
  • 80 Българин

    14 1 Отговор
    Отишла е в Англия да опражнява най старата професия и не я е срам стрината а я е срам да има български паспорт.Е на това се вика да се срамуваш от произхода си.Македония=Комунистическа лъжа.
  • 81 Що е маке се е бугарин

    13 1 Отговор

    До коментар #67 от "aleksandar mkd":

    Абе промити мозаци македонски в кавички - иначе български, кога е имало геноцид над македонци от българска страна що се излагате с тези лъжи и защо в македония който македонец има българско самосъзнание го тормозите.Ходил съм в македония и мога да ви кажа че сте изостанала държава и че нищо не става от вас и както каза човек в предишен коментар знаете ли по кое доказва че сте българи повече от всички останали доказателства- прости сте като нас.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Българин

    13 0 Отговор
    По дупата трябва да ни целувате, не го забравяйте
  • 85 Горд че съм Българин

    11 0 Отговор
    Унижение какво унижени ако се върнат малко на зад ще види, че македония не съществува в Историята а това са Български територии ,аАлександър Македонски не е македонец . Тая Сган са просто едно гадно племе което същност са пришълци.
    А на тея ако сме поне малко родолюбци трябва да им отказваме гражданство. Мога само да им пожелая никой да не ги взима на сериозно и дано никога да не влезнат в Европа за която те много си мечтаят. И дано тая Сган се осъзнае , че все пак корените са им от България.
  • 86 Стефан Петков

    12 0 Отговор
    Уважаеми саседи не забравяйте,че сте българи,затова уважавайте българското
  • 87 агент08

    14 0 Отговор
    Скоро ще ви дадат албански паспорти!Но тоя път няма да бъде по желание!
  • 88 Бай ви Курти

    17 0 Отговор
    Те албанците си го казват - Такова животно Македония, нема, половината е българска, половината-албанска. Е да избират ония унизените един ден какви искат да бъдат.
  • 89 Jack Bauer

    12 0 Отговор
    Какви паспорти, какви 5 лева, всеки македонец като се изкъпе си става чист българин. :D

    Коментиран от #111

  • 90 Ани

    10 0 Отговор
    Като се срамуваш да си БЪЛГАРКА, защо не продължи да мизерстваш?Защо хитруваш на дребно и после плюеш тези който са ти помогнали? Те албанците ще подредят като сте такива неблагодарници и се измятате като фурнаджийски лопати.
  • 91 Раде МК

    34 2 Отговор
    Скъпи Братя Българи ! Обичам ви много ( въпреки лошите коментари и емоции ). Кръвта вода не срава. Бог да ви ( ни ) чува и защтитава.
    Целта на тази ( лажовна ) статия е точно това. ДА НИ РАЗДЕЛИ с омраза. Сажалявам че голям % от вас се хванахте на тази въдица. Отворете очите ! От векове ни насъскват едни срещо други. Брат срещто брата. Стига вече. Разбрахме техната мърсна игра. СЪДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА !
    Да направим нещто по този вапрос.
    Благодаря ви за разбирателството и не мразете македонците те са ваша(наша) кръв ако мразиш свойата кръв мразиш се себе си.
  • 92 Възмутен

    17 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Кандидатстването за български паспорт бе най-голямото унижение в живота ни. Но нямахме друг изход",...Как може това да е най-голямото унижение ,а в същото време да нямаш друг изход? Аде! Значи преди това е имало други по-големи унижения щом са избрали българския паспорт....
  • 93 Мене

    14 0 Отговор
    Ми след като не искате български паспорт, вземете сръбски или албански. С тях може да стигнете по-надалеч от собственозно си невежество. И да си знаете, че Македония се нарича област в Северна Гърция а вашата държава дори няма име.

    Коментиран от #103

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Враг

    8 1 Отговор
    Македония е романтична част от Българската държава и народа е с промити Български мозъци със абсолютно фалшива история създадена от България и те чак говорят за гордост където даже има и кръвосмешение във дадена част от историята им,за което един техен пияница и журналист е явен пример.

    Коментиран от #130

  • 96 Враг

    13 0 Отговор
    Македония е държавата която е сега поради това че националния предател др.Жельо Желев предал цялата нация и държавата ни през 1992г.като признава Македония за самостоятелна държава.Но има господ!
  • 97 681 БЪЛГАРИЯ

    10 0 Отговор
    Страна без име на 27 години измислена от соца както и украйна ДА МЪЛЧЪТ
  • 98 Гост

    11 0 Отговор
    Скоро албанците ще я накарат да зачерви бузи от други неща! И не само бузи. Срамежливка!
  • 99 kurac

    7 0 Отговор
    Аз защо ли не ви харесвам Вас... Бездържавници....
  • 100 Петър

    10 1 Отговор
    Е не ви е срам македонци ???? Каква измислена държава сте, 50 % Aлбанци , 30 % Босненци и какво остава ???? Като се унижавате защо търсите Български паспорти, излезте извън страната с вашите паспорти..... няма те срама. Да мълчите там че ???
  • 101 ДЯДО

    10 2 Отговор
    Ейй.. хора успокойте се. Това е провокативна статия от провокативна "журналистка" с измислена история с още по измислено интервю с някаква македонка която има за цел да цитира после вашите изказвания и да се подмокри от кеф, че сте и се вързали. Не я хранете с коментари...
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 историк

    7 1 Отговор

    До коментар #93 от "Мене":

    Само едно дребна забележка,това което наричате северна Гърция,до 1913 година е БЪЛГАРИЯ и никога до този скрит геноцид на Гърците с помоща на Турците там не се е говорило на гръцки!!!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 misli posle govori

    4 0 Отговор
    Открай време в Македония е така всичко е фалшификация
    За Самуил е същата работа....измислено от сръбските и руски комунисти, както и изкуствената държава Македония.

    Ето фактите за Битолския надпис:
    Намерен е през декември 1956 година в Македония при събарянето на Чауш джамия в гр. Битоля, която вероятно е градена с камъни от Битолската крепост. В него владетелят съобщава за обновяването на Битолската крепост и упоменава, че е цар на България и "българин по род".[3] Информация за откритата плоча се разчува незабавно в града и е изнесена в България с помощта на македонския българин Панде Ефтимов. По това време той среща в Битоля свой съгражданин, който му разказва, че на един строеж, са открили мраморен камък с някакви надписи по него.[4] На следващата сутрин те отиват на строежа, където Панде вижда надпис на който се разчита думата ”българин”. Прави няколко снимки с фотоапарата си и отнася материалите в българското посолство в Белград, заради което впоследствие е осъден.[5] Снимка на надписа е изпратена в България и през 1959 г. от друг местен човек - Георги Калоянов, на професор Александър Бурмов, който прави публикация за надписа в сп. „Пламък”.[6] По това време София избягва да дава гласност на тази информация, понеже Белград и Москва подобряват чувствително отношенията си след разрива през 1948 г. Все пак, след Мартенския пленум на ЦК на БКП от 1963 година, официалната власт открито започва да критикува водената между 1944-1958 година в България ма
  • 107 misli posle govori

    3 0 Отговор
    кедонистка политика и недвусмислено променя позициите си. Така, надписът е разчетен окончателно, след като българските учени Йордан Заимов и съпругата му Василка Тъпкова-Заимова се добират до Битолската плоча през 1968 година. Това става, след като от Съюза на учените в България е организирана екскурзия в Македония, при която в Битолския музей съпрузите, които предварително са подготвени, взимат отпечатък на надписа. Вероятно акцията става с помощта на българските тайни служби. Така се възстановява по-голямата част от текста, който е публикуван в труда "Битолския надпис на Иван Владислав, самодържец български. Старобългарски паметник от 1015-1016 година.", издаден от БАН през 1970 г. Този факт нанася тежък удар на привържениците на македонизма, като директорът на Битолския музей, който е сърбин, след публикацията незабавно е уволнен, а плочата задълго е прибрана в хранилището на музея. Като пример за огромното историческо и политическо значение на надписа може да се даде неотдавнашен скандал в Република Македония, възникнал при изготвянето на туристически каталог на Битоля. Френското консулство в Битоля, спонсориращо изготвянето на каталога, използва за корицата част от текста на плочата, съдържаща думата "български". Забелязано от местните власти, това предизвиква гневна реакция и спиране на каталога от печат. Френският консул се извинява за "недоглеждането" и каталогът е издаден с друга снимка на корицата.[7]
  • 108 misli posle govori

    5 0 Отговор
    Открай време е така в Македония, за съжаление
    Е па ние немаме доказ, ама твърдим
  • 109 misli posle govori

    0 0 Отговор
    Айде, чете тука тогава. лек Ви ден!!!
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81_(1015)
  • 110 Капитана

    2 3 Отговор
    На македонците не трябва да се издават български паспорти.Правителството не трябва да прави нищо за тяхното облагодетялстване.Не трябва въобще да се мисли,че те са българи и имат нещо общо със нас.Контактувал със доста македонци и мога да ви кажа че всички те само ни мразят и презират,затова трябва коренно да се разграничим от тях.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 историк

    4 0 Отговор
    Бай Тъшко ли си, бай Ташко ли, не те знам... Бай Дръжко ли си, или Тажко- бая ще тъжиш с тази наука, която проповядваш из форумите. То весел човек няма нужда от измислен свят, за да лекува комплексите си. Ама разправяй ги тези за 700 000 те години македонска история на баба си, която членува в "ОМО Илинден". На какъв език са говорили македонците, преди българите да дойдат на Балканите? Защо няма и следа от този език, както няма и следа от тракийския, освен някоя и друга "-пара", или "-брия"? Защо се пише сред гърците, че македонското потекло е от митичния герой Херакъл? Защото сте митологична държава, т.е. живеете си в някаква приказка и се самозалъгвате. Винаги, когато чета за корупцията в Македония си казвам наум: "Леле, колко са лоши българите, дори когато нямат българско самосъзнание!".
  • 113 El Torro

    4 0 Отговор
    Аз пък срещнах онзи ден в град Кройцлинген (СН) един македонец от Скопие със Скопска регистрация дето почти не говореше македонски, и когато го поканих да изпием по едно кафе каза, че е от Скопие, но е албанец. Те такива македонци дето почти не говорят македонски досега не бях срещал.
  • 114 Русев

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин да се наричам":

    например дядо, е служил в Българската армия
    „Трябваше да научим техните празници и исторически личности”
    ги подготвят за интервюто на български език.

    Аз по тези точки не виждам никакви проблеми.Дядо ти със сигурност е служил в БА.Историческите личности вие си ги присвоихте-просто трябва да си признаете,че са българи.Колкото до уроците по български-излишни са.Вие си говорите на български.Само че,с диалект.Ай, честит паспорт!Хаирлия да е!
  • 115 Русев

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българин да се наричам":

    Така е.Лошото е,че когато и да го удариш все ще е късно.
  • 116 Русев

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Требе да си засран и в мозъка !":

    Не се коси!Ще го измислят.
  • 117 Вазов

    7 2 Отговор
    Как е възможно за толкова кратко време около 80-100 години да бъдат промити мозъците на българите-македонци. Най добре го е казал Вазов "О неразумний юруде поради що се срамиш да се наречеш българин".

    Коментиран от #120, #132

  • 118 Русев

    4 0 Отговор

    До коментар #67 от "aleksandar mkd":

    Я в човката ве,маке!Отивай си взимай албански паспорт като ти е скъп българския!

    Коментиран от #126

  • 119 незнайко

    5 0 Отговор
    МАКЕДОНЦИТЕ СА БИЛИ ВИНАГИ ГАДНЯРИ И ИЗПОЛЗВАЧИ.Какво ме интересува мене БЪЛГАРИНА, че те искали да работят в Англия !!! Отвратителна балканска нация !!!
  • 120 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #117 от "Вазов":

    Какъв Вазов те гони? За Паисий Хилендарски да си чувал? За "История славянобългарска"?
  • 121 Мария

    7 0 Отговор
    Въпросната срамежлива да си върне българския паспорт и бъде лишена от наше гражданство.Практиката Сульо и Пульо да вземат българско гражданство да бъде прекратена.Въпрос на себе уважение от страна на БЪЛГАРИЯ е.
  • 122 Митака

    4 1 Отговор
    Изчервила се е от срам,защото лъже!
    ...македонците са червеи,бълхи,глисти,гладни въшки...брагодарение на БГЛГАРИТЕ ...хляб ядът...
    Македонците са Боклуци...
    Българите им помагат-те неблагодарни....
    ...живях с такива...мизерници...даже ме и ограбиха...
    Нека да се срамуват македонските бълхарници!
    как да просперира България....около нея и в нея само боклуци...македонци,турци,сърби и цигани...
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Пижо без Пенда

    8 0 Отговор
    По този повод : В турско време един българин сам, доброволно приел исляма. На вторият ден отива в конака. Влиза при бея и казва :
    Ага, ти знаеш, че живея до църквата. Сутрин като започне да бие камбаната ми пречи на вярата. Да вземеш да наредиш да не я бият повече. Беят плеснал с ръце и извикал веднага заптието и му наредил :
    - Хасан изведи тоя правоверен на двора и му удари 10 тояги на голо. Вчера стана мюсюлманин и камбаната вече му пречи.
  • 125 Хукут

    2 0 Отговор
    Колко малка, препикана от албанците територия, а колко много боклук на родила.
  • 126 Хукут

    1 0 Отговор

    До коментар #118 от "Русев":

    Да вземе и вазелин за физическия изпит.
  • 127 Иван

    6 1 Отговор
    Абе, живея постоянно в Прага, Чешка република и започвам работа на ново място. Разбира се, всички разговаряме на чешки, но у един от колегите откривам доста силно произношение като от Балканите. Стана на въпрос и той си призна: "Маке съм!". Хубаво, преминахе всеки на своя си език и с удивление 15 минути по-късно установяваме, че макар някои неща да са различни, все пак се разбираме без накъсвания на речта и без преводач. Стана на въпрос, че общият език е български и макето просто отказа да говори, почервеня, побеля и после премина на чешки. Ама такъв гладък разговор на диалектен български език протече (произхождам от селски род и много време прекарвах при баба на село), че самото маке не беше сигурно какво трябва да каже. Таковал съм им мамата, без тях не е по-зле, лошото е, че измряха над 155 хил. войници и офицери от страна на българския народ в желанието си да видят Родината обединена и свободна, а колко десетки хиляди погинаха като бежанци и бяха ранени... Подарете ги на албанците тези кучета, бе, те знаят какво да ги правят...

    Коментиран от #129

  • 128 Стеф

    3 0 Отговор
    Да, унижение е да се говорят такива глупости!Защо като е говорела на извънземен език, в посолството са я разбирали? Дали не е защото е и техният език?
    ТОВА Е ЯВНА ПРОВОКАЦИЯ!
  • 129 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #127 от "Иван":

    Иванчо, на 3/три/ поколения са им промивали мозъците с бугарите-татари. Трудно ще стане от един път да се възроди българщината ...
  • 130 Русев

    0 0 Отговор

    До коментар #95 от "Враг":

    Какво, какво?!?!
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Григор Колев

    1 0 Отговор
    Хайде личностите и празниците да ги научи е лесно ( то дето се вика са си същите)
    И езика същия само трябва едно и вместо jда научи.

    Ама как доказа, че дедо и е българин. Е това е голяма загадка.

    Или Дядо и българин, баба и българка а тая е чистокръвна македонка чудо на генетиката и биологията :)
  • 134 Едо

    2 0 Отговор
    ПРЕДИ ДА ВЛЕЗЕТЕ В ЗАВЪРТЯНИ ТЕ ПОДРОБНОСТИ, НЕ Е ЗЛЕ ДА ЗНАЕТЕ НЯКОИ ОСНОВНИ НЕЩА. ДУХОВНОТО Е МНОГО ПО ВАЖНО ОТ БИОЛОГИЧНОТО И МАТЕРИАЛНОТО.
  • 135 Бат.Влад

    1 0 Отговор
    що е МАКЕ все е ПРОСТО
  • 136 Македонофоб

    3 0 Отговор
    Тези, които наистина се чувстват “македонци” са или тесногръди невежи, или психично обременени люде ...

    Едновременно ми е и гнусно и жално за тези объркани българи, с изкривено национално самосъзнание и забравени родови корени ... жал ми е за обикновените хорица в Македония/Западна България, на които са им вменявани лъжи и полуистини десетилетия наред ... и те са приемали фалшивия си свят за реален ... тъжно е !
  • 137 анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "въх":

    Стани доброволец и отивай.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове