15 Юни, 2017 13:35 3 172 21

Депутатите отхвърлиха мажоритарния вот

  • мажоритарен вот-
  • герб-
  • бсп-
  • парламент

ГЕРБ не събра подкрепа за смяна на пропорционалната система

Депутатите отхвърлиха мажоритарния вот - 1

Със 121 гласа "против", 98 "за" и 1 въздържал се парламентът отхвърли на първо четене предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот.

Управляващата партия, която предложи пълна мажоритарна избирателна система в два тура, беше подкрепена само от "Воля" на Веселин Марешки и един независим депутат. Против бяха коалиционният партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти", както и опозицията от БСП и ДПС. Така законопроектът за промени в Изборния кодекс не мина.

По време на дебатите ГЕРБ се опитаха да убедят колегите си защо трябва да приемат предложението им.

"Хората искат да избират в едномандатен район кандидати лице срещу лице, които не са анонимни. Връзката между избрания народен представител и избирателя е по-голяма. Мажоритарният вот прави изборите интересни, той е непредсказуем”, мотивира предложението депутатът от управляващите и бивш конституционен съдия Георги Марков.

По думите му предимство на мажоритарната система е и правенето на по-големи и по-силни мнозинства.

Той призова колегите си от другите партии да зачетат мнението на българите, подкрепили тази избирателна система на референдума.

„Всички българи искат да е силно управлението. За да е силно то, не трябва само можещ премиер и можещи министри. Трябва да има и силно парламентарно мнозинство”, заяви Марков.

Най-големият проблем в едно законодателството, свързано с изборната система, е районирането, опонира му обаче Николай Александров от "Обединени патриоти“, които не подкрепят коалиционния си партньор.

БСП по традиция припомни вече известните си опорни точки, че само в Африка и Азия има мажоритарна система.

"Ако ДПС се ръководеше чисто от партийния си интерес би трябвало да подкрепи мажоритарната система. Тъй като сме национално отговорна партия, няма да подкрепим така предложените изменения", йезуитски заяви Джейхан Ибрямов. Първоначално от Движението на Сокола подкрепиха промените в правната комисия, но часове по-късно се отметнаха.

Ще подкрепим предложението за промени в Избирателния кодекс, тъй като сме твърдо за въвеждането на мажоритарен елемент, заяви Пламен Христов от партията на Марешки.

„Ние също имаме собствено мнение и собствени идеи, които смятаме, че са полезни за обществото. Вчера внесохме в деловодството наше предложение за изменение на Изборния кодекс, което се различава в основната си част и по специално в броя на районите. Ако предложението на ГЕРБ е за 240 едномандатни района, в нашия вариант се запазва броят, какъвто са сега. Също многомандатни”, обясни той.

И подчерта, че така ще се спестят средства на държавата при организирането на избори.

"Ще избегнем прехвърлянето на този горещ картоф – кой и как ще разпредели новите 240 едномандатни избирателни района”, коментира още депутатът от "Воля".

Междувременно президентът Румен Радев отхвърли предложението на ГЕРБ разпределението да прави именно той.

По конституция президентът няма нито правомощията, нито капацитета като институция да извърши райониране за мажоритарни избори. Това коментира днес във Варна президентът Румен Радев.

Той посочи, че президентът има ясни правомощия и ангажименти към изборния процес и те са регламентирани в конституцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Все едно

    15 2 Отговор
    Сами да си сложат бесилката.
  • 2 Будалата

    21 8 Отговор
    Нищо добро не ги чака тези партии. Който не зачита волята на народа , в един момент усеща любовта му. Бой с камъни и дърве .Събуждай се народеее.
  • 3 dragula

    8 7 Отговор
    Всички, които са за мажоритарен вот, да видят какво се случи сега във Франция. Макрон спечели президентските избори. Направи си партия и тя ще спечели и парламентарните избори. С 33 % от гласовете ще имат 80 % от мандатите. Като много от кандидатите са напълно неизвестни, избрани са просто защото са издигнати от партията на Макрон, т.е. възползват се от неговата популярност. Така че и мажортарния вот не означава винаги, че се гласува за личности. Всеки депутат от партията на Макрон, не би бил депутат, ако е издигнат от друга партия или е независим. Макар че си една и съща личност.
    Погледнато в нашата история, и Симеон, и Бойко Борисов през 2009 имаха същия ефект и ако бяхме с мажоритарна избирателна система щяха да имат много голямо мнозинство и да правят каквото си искат. През 2009 се избираше мажоритарно един кандидат от всеки многомандатен избирателен район. Почти всички ги спечелиха ГЕРБ и то не защото са издигнали много силни кандидати, а защото те са ги издигнали.
    Така че си задайте въпроса искате ли с 30% процента от гласовете ГЕРБ да имат квалифицирано мнозинство, т.е. да могат сами да променят и конституцията и ако отговора е "не", спрете да ревете за мажоритарна избирателна система.

    Коментиран от #21

  • 4 Къртев

    5 0 Отговор
    Я, каква изненада!
  • 5 Фарс

    15 3 Отговор
    Всичките партии, включително и ГЕРБ, са против, т.к. мажоритарният им бърка в здравето. Сега могат да си вкарат и магаре в парламента (случая бат Сали, ако сте забравили) и не ми говорете за представителност на хората. Няма такава. Не ми говорете и за другите държави. Там няма мафия, която е проникнала в цялата държава на всички нива. А щом партиите ги е страх от мажоритарната система, значи е добре за народа. Партийците сменят партиите, но не и нрава си. Такива бяха при БКП, такива са и сега.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Без Марежки

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "мига":

    Има едно изключение :)
  • 8 Vulpes

    0 1 Отговор
    Нормално е от ДПС да са против,защо няма да могат да влязат с толкова много места в парламента.
  • 9 АСК

    8 0 Отговор
    Мажоритарния вот наистина крие много проблеми, но за съжаление и пропорционалния се издъни тотално в България.

    Кандидатите се редят от партийните централи. И персоналната отговорност се размива колективната безотговорност.

    Реално в момента колко избрани(а не отцепили се в последствие) като независими депутати има в последните няколко парламента има. До колкото помня нито един.

    Всичко лелеят за демокрация създадена от гърците, но я разглеждат, като дявола евангелието. Забравят най важното при гръцката демокрация, че накрая на мандата заставаш пред хората и ако не одобрят управлението ти може и да не успееш да стигнеш градската порта жив.
  • 10 Гост

    1 0 Отговор
    Vasik няма ли да разястни как стоят нещата?

    Коментиран от #11

  • 11 Vulpes

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Аз чакам Гост 2,тя е по веща в нещата,все пак е адвокат с 17г стаж....

    Коментиран от #12

  • 12 Не комунист

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Vulpes":

    много чакаш в нета, по-добре прави нещо в живота.

    Коментиран от #13

  • 13 Vulpes

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Не комунист":

    Аз го правя като Гост 2....в движение! Нета е за убиване на скуката ;)
  • 14 Сергей Станишев

    2 0 Отговор
    Абе хора това са крадците България
    Трябва ново правителство те продадоха България

    Коментиран от #15

  • 15 Боико

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сергей Станишев":

    И 100 години да минат България
    Нияма да се оправи
  • 16 статистика

    1 0 Отговор
    Не е проблема в системата на избор, а в контрола на изборите и "политиците".
    Мажоритарните избори облагодетелстват НАЙ-ГОЛЯМАТА ПАРТИЯ, ТОВА Е ФАКТ!
    Значи, кой е най на далавера?
    Герб!
  • 17 слави спаси ни моля те

    1 0 Отговор
    Слави няма ли да излиза да рИве пред Парламента?????
    Къде си Слави, ти народен трибуне, човека от народа, хъша, Робин худ на най-бедната и малоумна територия?????
  • 18 Култоровед

    0 0 Отговор
    Аз на следващите избори няма да гласувам.Вече ми е през шпековия салам.
  • 19 Българин

    0 1 Отговор
    Както вика шишо бакшишо днеска отхвърляш мажоритарния вот на другите избори те отхвърля народът и съм сигурен,че народът ще се сети на следващите избори да попита защо не се съобразяват с мнението на хората добро,лошо няма значение важното е,че народът е суверенът и той решава какво ще стане.Няма да гласувам на следващите избори и съм сигурен,че избирателната активност ще бъде ниска защото все повече им писва на хората или примерно ако Слави направи партия ще гласувам за него е така простестно.

    Коментиран от #20

  • 20 диването

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Къв суверен си, като нямаш 5 лв в джоба? Суверенът са олигарсите, за които работиш и плащаш данъци, да им е готино на тях. С изборите избираш, който ти сложат и после ти го слагат.
    Германия с тая пропорционална система са я закъсали здраво, как не са се сетили за мажоритарните избори.
    Мажоритарните избори са поредните простотии сътворени от ЕТ"Гроб".
  • 21 Сретан

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "dragula":

    Хайде бе Ти за канарчета ли ни вземаш Много от кандидатите били напълно непознати .ТАКА БЕШЕ ДОСЕГА ....МАЖОРИТАРНЯ ВОТ Е ЗА ПОЗНАТИ И ИЗБРАНИ ОТ ХОРАТА А НЕ ОТ ПАРТИЙНИТЕ ЛИДЕРИ И ТЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ПРЕД ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове