Last news in Fakti

19 Юни, 2017 09:59 4 010 17

Анатолий Карпов: В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия

  • анатолий карпов-
  • кирилица-
  • скандал
Анатолий Карпов: В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия - 1
Снимка бТВ

В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия. Това обяви пред бТВ шахматистът и депутат от руската Дума Анатолий Карпов по повод скандала около изказването на Владимир Путин. На 24 май руският президент обяви, че славянската писменост идва от македонските земи.

Карпов уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

Анатолий Карпов е в България по покана на партия „Атака”, а из страната го развежда бившият главен секретар на МВР, а сега национален координатор на „Атака” Светлозар Лазаров.

"Преди „Атака” имаха връзка с партията на Владимир Жириновски, но преди три години оглавих една делегация на руската дума и оттогава отношенията ни се развиха", коментира шахматистът.

Той обяви, че познава руският президент Владимир Путин, не би определил отношенията им като близки, но го подкрепя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алекс

    21 1 Отговор
    Каква Византия азбуката на всички славянски народи е създадена по искане на БЪЛГАРСКИ владетел. Да си преглътнат егото и да го признаят вече.

    Коментиран от #5, #13

  • 2 Мозъчна кухина

    8 1 Отговор
    "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме" Пьотр Толстой 19.09.2016 г
  • 3 Гост

    9 0 Отговор
    Тоя шахматист е случил на гид. Само да не си пререже вените преди да се завърне в Русия.
  • 4 misli posle govori

    5 1 Отговор
    Лъже- патриотите от АТАКА са го довели. мх.. нищо ново.
    А на Карпов не му се сърдете очите му бяха червени, тая сутрин.

    Тия букви са на база гръцката азбука, като са добавени някои букви за означаване на типични славянски звукове.
    На езика на старите българи сме имали звукове, "йен" и "йон"(впоследствие те са се втвърдили в "Ъ"), други са "з", "дз", "ж", "дж",. Буквата "Ъ" тя пък е типичен звук привнесен от прабългарския език и оставил траен отпечатък в българския език, в албанския и румънският съвременни езици.

    Историята е такава, след като овладяват Североизточната част на България след похода на Светослав 968-971г., и преименуването на Йоанопол на Преслав, през 988г. и през следващите години от Наличните и неразграбени от киевските руснаци богатства, са изпратени към новопокръстените руснаци от Московската Рус.
    Та книгите и писмеността са си абсолютно от българските земи, докато на югозапад Самуил и Гаврил Радомир се установяват в Преспа, като опит да водят борба с Византия.Има един период в който Самуил изгонва византийците от Североизточна България, но за кратко докъм 1001г.вероятно там отново са пренесени книжовни книги от Охридксата книжовна школа.
    ..и тъй нататък...

    Коментиран от #9

  • 5 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алекс":

    По искане на Великоморавският Княз Ростислав , а от там нататък....................Византия ...............Политика.............Славянски Народи............Защита на Славянската Азбука , от кои? на Великият Събор , НЕ Е ОТ България , Великоморавия или Русия , А ОТ ВИЗАНТИЯ. България е благодатната почва в която покълват семената и дават плод.Но Византия не е могла да ни асимилира , кораво племе сме били .
  • 6 ЖЖЖ

    13 1 Отговор
    Как ми писна от неграмотни ушанки! Кой ги пуска тея въобще да припарят до Българска територия, не знам.
  • 7 Тъпаци

    15 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Карпов уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена. >> То и рашката не е била рашка,ама си мълчи

    Коментиран от #11

  • 8 Господинов

    19 1 Отговор
    Ние пък знаем че руснаците винаги са се отнасяли подло към българския народ!!!
  • 9 Варна

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "misli posle govori":

    В същност можем да говорим, че Кирилицата не произлиза точно от гръцката, а по- скоро от Коптската.
    Иначе за останалото съгласен! - Руснаците вземат православието то Византия, но гърчолята не им дават нито книги нито свещенници.
    - Така от България им изпращаме църковни книги и свещенници и Руснаците започват да говорят нашият - църковно- българският език

    Коментиран от #10

  • 10 misli posle govori

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Варна":

    Аз това съм учил, за коптска буква нищо не съм чувал да се говори.
    Ползват 24 гръцки букви, но се оказва, че не всяка буква има фонетично означение спрямо славянската реч.
    в един исторически източник се казва:
    .."изнамериха се по ясни писмена".(До тогава се е ползвала глаголицата и солунския диалект на славянското население)

    Това се отнася за събития по времето на Симеон в новата столица Преслав, само че се налага да се търсят фонетични означения към липсващите звукове.Нали обясних един път, един грък и да научи български език ще ти цъцка и съска, докато търси фонетично означение на славянски фонеми като "ч", "з" и "ж", а буква "ъ" се досещате, че просто нямат.

    Коментиран от #12

  • 11 VMORO

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тъпаци":

    Прав е другарят Карпов. България по времето на Симеон Велики е била се е миела на три морета.
  • 12 Варна

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "misli posle govori":

    Съвсем случайно попаднах на тази информация преди около 2 години. Тогава взех че написах в Гугъл "Коптска Азбука" и останах "леко изненадан".
    - За всеки, който проявява интерес мисля, че ще обърне сериозно внимание на въпроса.
    А иначе след всичките писания, които съм чел през годините ... - Май в повечето случаи нашите т.нар. историци са се изказвали "политически коректно" към Славянската общност в Европа защото някак на всички май не им е харесало бедната и съсипана държава като България да им е дала културата. - Което в крайна сметка е чист факт!
    - А ако беше така както им се иска на Руснаците, към които като цяло храня добри чувства то със сигурност щяха да говорят Гръцки или някакъв техен диалект. Е да ама ... - колкото и да им се иска около 50% от думите им имат Български корен. Това няма как да го скрият дори и след заповедта на Руския Цар към Ломоносов за създаването на Руската Писменост.
    Утре може да се опитат и Цамблак да направят Руснак от Сибир, но... Историята си е история и тя много трудно се крие! - Истината като цяло винаги излиза на яве!
  • 13 семи проф

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алекс":

    5 е напълно прав ...по искане на княз Ростислав ..кой то се е опасявал от немското духовенство...Кирил и Методи нямат нищо общо с българите ...До колкото ...те май умират в Чехия или в Рим ...Техните ученици Климент Наум и Ангеларий побягват към България преследвани от немското духовенство и тук цар Борис ги посреща радушно и ги насърчава да разпостраняват славянската азбука..открива много училища ....Така или иначе за да просъществува славянската азбука и то в вид като днешния т. е. кирилицата заслуга имаме само ние бългаерите
  • 14 георгиев

    3 2 Отговор
    Византия не е гръцка държава , а Римска империя и нейните поданици се наричат ромеи .Светите братя Кирил и Методий са ромеи , гърци по произход от Македония създатели на славянската , а не на татаробугарската писменост на която днес пишат руснаците.6

    Коментиран от #15

  • 15 misli posle govori

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "георгиев":

    Георгиев ти от македонското ли си.
    Слушай сега, като виждам как пишеш направо това си мисля.
    Византия си конгломерат от народностти, например свинарят и военачалник Роман Лакапин(арменец по произход става император, съвременник му нашия Симеон).
    Да смятат се за ромеи, но тяхната култура се елинизира и грецизира и е доста различно образование в сравнение със Западната Римска империя.
    В Охрид днешна Македония има намерени каменни барелефи в които пише, че Кирил и Методий са по род българи.Сръбската пропаганда и сърбомани систематично унищожават всичко, което говори или напомня за произхода на хората живеещи там.
    (Днес гледай по БТВ и БНТ проф. Божидар Димитров, който ще Ви покаже на ВАС в Македония истината).Бащата на тези двата братя е управител на Солунската област и се говори че е грък, и на гръцка служба, но с тези намерени артефакти се изяснява произхода му.Във Византия е можело да заемаш длъжностти независимо от произхода си.Политика с която се асимилират народностти и се забравя родовата памет.
  • 16 misli posle govori

    1 0 Отговор
    Аз ще Ви обърна внимание на нещо друго.
    Чували ли сте за "Руническото писмо".?

    Така това е писмеността на прабългарите, това се свързва с т.н "кръгло глаголическо писмо" или кръгла глаголица.В старите извори се пише за тази азбука дословно: "Българите гадаеха и чертаеха с резки и черти", но "се измислиха по ясни писмена"( това е кирилицата).Най- много намерени "руни" издялани върху камък има в Албания град Берат, имаше и доста в Македония, но се унищожава всичко свързано с българите и споменът за тях.
    Такива надписи има в Украйна, Кримския п/в т.е там където са били заселвани.

    Татарите Георгиев го измислиха комунистичестите чутури от Сърбия и СССР, българите имат индоевропейски произход, а не монголотатарски.Византийците описват българите така:
    "Те живееха на конете си и никога не оставаха там където се раждат децата им"Необходимо им беше да пият малко кобилешко мляко, за да се нахранят и с лекота понасят студ и жега."
    Те живееха с остригани глави 30 години при Кубрат и създадоха много градове( това са т.н "Бели градове").Т.е българите не са диваци, а строят и градове и не са само номади и са носители на цивилизация.
    Има сведения, че още преди 681г. Когато се създава Българска държава на Балканите, славяните и българите са се смесили в предните 2 столетия.със сигурност не сме татари и представители на жълтата раса.Прабългарите са смесени с Иранските племена(сарматите), имаме думи с ирански произход (тава, тиган)..има и куп други интересни неща.

    Коментиран от #17

  • 17 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "misli posle govori":

    Да се обясняваш на македонец или по- точно на сърбоман е загубена кауза.
    Така или иначе сърбите умират от яд и повече от столетие се опитват да унищожат всичко свързано с България и да ни го върнат.
    - Добре знаеш, че векове са били Българска територия и смяната на азбуката им пак не е в състояние да изтрие взетият език и култура.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове