23 Юни, 2017 13:33 4 033 38

Премиерът: Преговаряме с Швеция за „Грипен“

  • грипен-
  • изтребители-
  • авиация-
  • бойко борисов

Офертата за F16 – скъпа за стари изтребители

Премиерът: Преговаряме с Швеция за „Грипен“ - 1

Следващата седмица започваме преговори с Швеция за закупуването на нов изтребител. Новината обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

"Грипените, шведските самолети, са предопределени", не пропусна да отбелжи от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че експертите, заедно с президента Румен Радев, са направили класиране.

"С Каракачанов се разбрахме следващата или по-следващата сряда да започнем преговори", добави премиерът.

Той посочи, че ще иска Швеция да направи и инвестиция в българската икономика. Само преди две седмици премиерът смяташе, че купуването на изтребител не е на дневен ред.

България е отказала изтребителите F16, защото офертата не отговаряла на условията за плащане, обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

По думите на Каракачанов, предложението е било за плащане на суми, "на които няма как да отговорим", защото предвижда първата част от плащането да започне още през първите две години.

Основното изискване на нашата страна обаче е за разсрочване. Разчетът е да бъде увеличен срокът от първоначално предвидените пет години на минимум осем или девет години.

Възможно е в хода на преговорите да се стигне и до повече от 10 години, разясни Каракачанов. Той допусна през втората или трета година след началото на плащанията изтребителите да бъдат доставени у нас.

Вчера министърът е внесъл в МС доклад, който, по думите му, е съобразен с решението на комисията, определена от служебното правителство.

Тогава е извършено и самото класиране на офертите за изтребителите и съответно е отпаднал вариантът за F16. Остават другите две и съм направил предложение, освен проекта за нов изтребител и проекта за патрулните кораби, да се включи и проектът за сухопътната бойна машина, съобщи вицепремиерът.

Трите разгледани предложения са: от Италия (самолети "Юрофайтер"), Португалия - с логистичен пакет от САЩ (F-16), и Швеция ("Грипен").

Преговорите започват, след одобрението на НС и след като то даде мандат на министъра на отбраната. Разсрочили сме тези плащания /за изтребителите/, за да може да бъде включен и проектът за бронираната машина и със средствата, предвидени от предишното НС, да започнем едновременно и трите проекта, подчерта Каракачанов.

Предвиденото разсрочване за бронираната машина е 10 години, така парите на данъкоплатеца ще са разделени на по-малки суми за по-дълъг период.

Вицепремиерът съобщи, че за корабите (за нов многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС - б.р.) има постъпили осем оферти, сред които две на немски фирми, френска, италианска, една българска, една холандска.

Военният министър е убеден, че основно българският военнопромишлен комплекс и фирми трябва да участват в превъоръжаването на БА. Става въпрос за поддръжка и ремонт, след като бъдат закупени изтребителите, разясни той.

За кораба и бронираната машина българските фирми могат да имат много по-голямо участие в строителството, а защо не и в част от въоръжението им, смята Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛХАрия

    21 12 Отговор
    ЦЕЛИЯ СВЯТ СИГУР НИ СА СМЕЙ ЗАТУЙ КЪК РАЗБИХМЕ ТУЙ ДЕТ БЕШЕ СТРОЕНО И ПОСТИГНАТО А СЯ СА МОЛИМ ЗА САМОЛЕТЧЕ ИЛИ БОЙНА МАШИНКА НА ОТСРОЧЕНО ПЛАЩАНЕ. ТЮЮЮЮЮ
  • 2 Лупи

    18 9 Отговор
    Самолетите добре, поне за патрул да имаме ама да дадете почти милиард на Домусата и/или друг мафиот за направа на допотопни катери в техните фабрики за сметка на националната сигурност вече е прекалено нагло! Не стига, че ги захранвате с асфалт ежегодно за стотици милиони ами и сега флота ще жертвате в името на далаверата. Срам!

    Коментиран от #17

  • 3 шведска горчивка

    21 10 Отговор
    Боко пак за пореден път се отмята от приказките си, уж сме дали 30-50 милиона за завод за ремонт на МИГ-29, какво ще щели да го правим, а пък сега съгласен за новите самолети.
    Като каже Боко "добър ден" винаги гледам, къде е слънцето. Днес едно, утре друго, единствената последователност при "политиците" в Бълхария е бъркането по джобовете на хората и източването на средства. Всичко останало е за 3 дена.
    А шапкарите не се наядоха, летни Кугъри ли беше, огради ли не беше, сега ще се нагушат с комисионните за самолетите и не само те, явно.
  • 4 Бесен съм!

    29 10 Отговор
    А имахме всичко.
    Няма по-прост народ от нашия!
    Кога ще се потърси сметка от отговорните за това да се разруши цялата икономика на страната.
    Да се избесят всички предатели и да висят по уличните лампи с години, та да се знае и помни!
    Мамицата им!

    Коментиран от #6

  • 5 Реалист

    12 23 Отговор
    Браво! Разумен подход. А исказалите се ушанки ще попитам - Какво лошо има ако се строи военен кораб в България? Или е по-добре първо да се опитате да плюете по българското.
    Бойко и ГЕРБ израстнаха политически и вече са реална управляваща партия БЕЗ АЛТЕРНАТИВА. Не бих гласувал никога за КурНин защото зад гърба и стоят хора като РОвч и Гергов. Копейкаджии, колкото и да не ви харесва, политиката на ГЕРБ/България е проевропейска и (относително) самостоятелна. България е за българите!!!

    Коментиран от #7, #9, #10, #13, #14, #21

  • 6 шведска горчивка

    16 11 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен съм!":

    Нищо не сме имали, всичко идваше от СССР за жълти стинки, падна СССР и си отиде и цоциализъма в Бълхаристан.
    Цялата държава си беше и си остава жива пародия, няма такъв цирк.

    Коментиран от #11

  • 7 Ммм дааа...

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    много си заблуден. Потвърждаваш казаното от мен... за простия народ...
  • 8 БайМанаф

    9 9 Отговор
    И към всеки аероплан ще имали по една-две руси шведки за шибана 3-йка?! Май и трите бройки ще стават само за таковане ако се срещнат със СУ и МИГ!
  • 9 Лупи

    16 6 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Маймунка, ти какво си строил в България след падането на държавата? Кое отговаря на някакъв стандарт и има качество и възможност за безпроблемна експлоатация? Пътища ли, сгради ли, техника ли, автомобили ли? При доказани далавери с власта последните 20 години, където се правят фирми специално за да участват в конкурса и после го печелят, а после построеното е под всякаква критика, при откраднати милиарди от КТБ и покрити после от нашите пари, при разпродадени природни залежи и всичко дето е ценно как може да си помислиш с орехчето си, че това дето ще излезе от фирма на ТИМ или Домуса Ага ще е качествено и ще е конкурентно на френски или немски продукт при сходни цени?
    Добре, че нямаме фабрика за самлети, че щяхте да видите самолет с перка за 1 милиард.
  • 10 шведска горчивка

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Лошото е, като почнем да плащаме дълговете, тогава става лошо, щото тези кораби ще излезнат поне 10 пъти над пазарната им стойност, а "държавата" тегли дългове за да ги изплати, дълговете ще плащат нашите деца.
    Стана ли ясно, къде е лошото?
    Да ти дам един пример: Грейт Уол, "българските коли", резултата е милиони дългове(70 и кусур милиона), които другарят Ганчев не желае да връща, кой плати според теб и кой е на далавера?
    Ако ни е такова "производството" по добре без него.
  • 11 Бесен съм!

    18 6 Отговор

    До коментар #6 от "шведска горчивка":

    от град съм в който правехме няколко модификации МТЛБ-та плюс самоходна гаубица. С всички закупени права с най-модерно оборудване. Всичко се окраде. Питам защо?
  • 12 шведска горчивка

    21 1 Отговор
    Имаме нужда от ПРОИЗВОДСТВО, но СЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО!!!!!!!
  • 13 Козлодуй 90

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Обаче пълничкия му съдружник го е клепал за редица афери включително фалита на КТБ , за тайни сметки и подкупи.
    Така че пред Бойко се очертават не малки главоболия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 дядо Любен

    15 17 Отговор
    Колкото и да не ви се иска,московски мекерета,Грипени тук ще летят...!!!По същият мизерен начин,чехските комунистически мекерета опитваха да саботират покупката на нови бойни самолети...само че,австрийското лоби си тежи на местото!КУПИХА ГРИПЕН!Преди два месеца,чехите патрулираха над Исландия в продължение на два месеца и на русите това въобще не им харесваше...неможеха да си фъркат както преди години над Исландия!!!Така че,Боен самолет,натовско производство ще има!Напишете си го на калпаците до черената петолъчка!

    Коментиран от #19, #20, #28

  • 16 миг29

    3 6 Отговор
    http://www.otbrana.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_5307
    Я, вижте какво казва за миговете нашия президент
  • 17 Варна

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Лупи":

    Сългасен! -Домусчиев няма фабрика и няма опит в стоенето на кораби, камоли на бойни! Той се нарежда на опашката защото обичат да крадат пари съвместно с Бойко Борисов.
    Има 2-3 фирми във Варна, които са единствените които имат възможностите да ги построят. са Булярд, , вторият е МТГ, третият е КРЗ и накрая Флотски Арсенал. Има и още една Бургаска фирма, която може да строи мънички катери, а Русенска корабостроителница не е в състояние да прави вече каквото и да е!
  • 18 Обобщител

    13 12 Отговор
    Чебурашки, застинали на технологично ниво 80-те не биха могли да водят държавата към бъдещето. До края на житейския път ще смърдят колко е било хубаво и ще са основна пречка България да продължи напред.
  • 19 Различен

    9 8 Отговор

    До коментар #15 от "дядо Любен":

    Бравос! А така!
    Я сега специалисте, дай едни сравнителни характеристики на Грипена и един смотан МИГ 29, от новото поколение, доста по-еФтин от Грипена!
  • 20 Трол

    10 5 Отговор

    До коментар #15 от "дядо Любен":

    Че няма да е МиГ,няма да е, в НАТО сме! Грипена е май най-удачния за нас. Но как се написал чеХСКите комунистически мекерета! Е дядя , положи малко усилия и в граматиката а не само да гониш призраците на комунизма. Няма ги вече комунистите, измряха или се пребоядисаха. Стига си ни плашил с таласъми!

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 дядо Любен

    4 8 Отговор

    До коментар #20 от "Трол":

    Тролчо...искаш да пиша ЧЕШКИТЕ...до колкото знам,в Европа нямя държава ЧЕШИЯ...!На граматика не ме учи,добър съм...на времето, учителката по гаматика не беше член на БКП(една от малкото)!

    Коментиран от #26, #38

  • 23 дядо Любен

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Трол":

    Що се отнася до това,има ли ги комунистите...тези старите,може би измряха,но народиха много копелета,които сега решават,как да живееш!Замисли се малко...!На мен,не ми е все едно!Върнах се в БГ за да доживея старините си.От 3години съм тук,и натина ме е жал за това,на какво са подложени хората тук!Ако искаи диалог,отговори ми,защо не искат хората да живеят по добре?!Защо са се оставили на това,да бъдат лъгани и водени за ръчичка в погрешна посока!?Иначе,като чета форумите,всички му знаят реда...!Срамота!Съвземете се!
  • 24 Vasik Atanasova

    7 2 Отговор
    за какво са ни тези самолети ве Борисов
    за какво
    нали пари няма
    нали колани затягаме
  • 25 Vasik Atanasova

    6 5 Отговор
    ако ще КУПУВАШ КУПИ ПОНЕ ЕДНИ РУСКИ СУ 27 ТА ДА РАЗБЕРЕМ ИСТИНАТА ТОВА Е САМОЛЕТ
    ВИДЯ КВО СТАВА С Ф 16 КАТО ГО ДОБЛИЖИ И РАЗМЪРДА 4 ТЕ КРИЛА
    НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО КАТО ДАВАШ ПАРИ ПОНЕ КУПИ РУСКИЯ СУ 27
  • 26 Трол

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "дядо Любен":

    Правилно е да се пише чешки, също и чешка, чешко. Когато наставката -ски се свързва с основа, завършваща на х, съгласната с от наставката изпада, а съгласната х се променя в ш: чех + -ски > чеш-(с)ки > чешки.

    Коментиран от #27

  • 27 дядо Любен

    4 9 Отговор

    До коментар #26 от "Трол":

    :))) опита да ме убедиш...един от малкото със мнение и становище!Поздравления...в правотата ти се съмнявам!Ето,това са различията между хората...няма лошо!Малко пояснение:занимавам се със преводи...владея чехският език като роден!!!! :)))
  • 28 СЛУГА

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "дядо Любен":

    ДЯДО ЛЮБУН ТИ ВАФЛИ ЛИ ПРАЙШЕ ИЛИ ЕВРО ЛОКУМИ.
  • 29 Скорпион29

    4 5 Отговор
    Господин 50% преговаря майтап
  • 30 руски пенсионер с червени прашки

    4 4 Отговор
    Их хохоох вечером с бутилка ром
    пока неть деньнег
    ну погоди, ну водку
  • 31 Бачо Киро

    9 1 Отговор
    Интересно, много интересно! Изборът далеч не е предопределен, както и самият Радев каза. Това е само класиране на офертите, няма спогодби, договори и/или каквато и да е конкретика. Преди време в ефира на БНТ някой от патриотите, мисля самият Каракачанов, каза, че изборът "не е само технически, но и политически"! Усещате ли къде е уловката? Ф-ките са "хамерикански", а Португалия ги продава, за да финансира превъоръжаване, отново с "хамериканско" оръжие! Корабите няма да ги коментирам, НО относно БМП-тата, у нас до преди 15-ина години се произвеждаха бронирани машини (поне поточните линии стояха). Т.е. имаме и базата, имаме и опита, имаме и възможността сами да си произведем тези машини, вместо да си ги купим втора ръка от някой "партньор" в НАТО! Но го нямаме желанието. Далеч по-скъпо е да си ги купим, някое джобче да понапълним... Кой изобщо гледа националния интетес днес...
  • 32 АНДРО

    2 5 Отговор
    На туй се казва, нашенска работа. Тези самолети са икономично на са трабанти . Те не могат да развиват 2 хиляди километри , не могат да догонятн F 16 . никога. А щом ще инвестират в България е може би добър вариант на избор.

    Коментиран от #35

  • 33 стоян георгиев

    3 4 Отговор
    напълно излишна покупка.със и без самолети няма никаква разлика а парите можеха да идат при младите семеиства за поне още едно дете.жалко.

    Коментиран от #34

  • 34 Той

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Аз мога да ти направя едно, даже няма и да ти взема пари.

    Коментиран от #36

  • 35 Трол

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "АНДРО":

    Що пишеш глупости,Грипена развива 2410 км/ч.С почти 300 повече от Ф16! Ми отвори си Уикипедията, пък даже специализираните форуми, прочети и тогава ръси мозък.
  • 36 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Той":

    става идваи .
  • 37 misli posle govori

    3 1 Отговор
    Можеха да купят един два самолета за борба с пожари и борба с дунавските комари да го ева...
    Този Стоян, човек ако искаш бебета, не ти трябват помощи за деца, а икономика и хубави заплати, иначе се въдят циганите, стига с тия леви идеи..
    Виж, как живеят във трите скандинавски страни- хората имат по три деца повечето семейства
  • 38 Spider

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "дядо Любен":

    А ЧЕХИЯ има ли в Европа или така е само на Български? А ХОЛАНДИЯ има ли, господин преводач? Е от такива преводачи не се разбираме с чужденците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове