Last news in Fakti

8 Юли, 2017 13:45, обновена 8 Юли, 2017 14:06 3 634 18

Борисов отговори на "незапознатата" Нинова

  • борисов-
  • нинова-
  • писмо-
  • македония-
  • добросъседство

От ГЕРБ върнаха отговор до лидера на БСП относно Договора за добросъседство с Македония

Борисов отговори на "незапознатата" Нинова - 1
Снимка: БТА

От ГЕРБ обявиха позицията си по повод вчерашното писмо на Корнелия Нинова до Бойко Борисов. Във връзка с дискусиите за подписването на Договора за добросъседство между България и Република Македония председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до министър-председателя, в което заяви, че социалистите не са запознати със споразумението и клаузите му. Тя предложи Договорът за добросъседство да бъде обсъден с всички в парламента преди да бъде подписан.

Ето какво отговориха от ГЕРБ:

По повод писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов от председателя на БСП Корнелия Нинова, относно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония и нейното твърдение, че не може да се запознае с клаузите му, защото той не е предоставен на народните представители и че има необходимост от обсъждането му в НС.

От ГЕРБ заявяваме, че:

1. Министърът на външните работи Екатерина Захариева инициира разглеждане и обсъждане на договора в Комисията по външна политика и чрез нейно писмо, адресирано до председателя на комисията Джема Грозданова, Договорът постъпи в секретно деловодство на Народното събрание на 03 юли - понеделник в следобедните часове.

2. На 04 юли народните представители от Комисията бяха информирани, че могат да се запознаят с постъпилия текст преди заседанието на външната комисия на 05 юли - сряда.

3. Проектът на Договор е достъпен за всеки народен представител в секретното деловодство на Народното събрание.

4. Членовете на външната комисия изслушаха министъра на външните работи за достигнатия етап на договаряне към 5 юли 2017 г. и изразиха мнение и предложения по текста.

Договорът е достигнал финален етап. Фактически такъв договор се обсъжда от 2008 година, когато е подписан Меморандум за сътрудничество между двете държави по въпросите на европейската интеграция. Всички правителства и външни министри от 2008 година до сега са работили по въпроса. Предстои последният 12-ти кръг преговори, като се очаква финализиране на текстовете. С финалния вариант на Договора парламентът ще бъде запознат след приключване на преговорите отново в заседание на Комисията по външна политика.

Важно е да се отбележи, че не бива да се очаква възможност за промяна в договорените текстове, тъй като това е дълъг процес на договаряне на двете страни на ниво изпълнителна власт. Целта на правителството е да финализира текста и да пристъпи към подписване на Договора, като не отстъпваме от българските предложения. След това предстои ратификация от двата парламента, като това е възможността за обсъждане на Договора на ниво Народно събрание. Възможността този дълъг процес да приключи преди българското председателството на Съвета на ЕС, за което с всички партии в НС сме се обединили специалния фокус да се постави върху европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и ролята на България в региона, ни дава основание да вярваме, че ще стигнем до съгласие и ще успеем да подпомогнем Република Македония в нейния път към НАТО и ЕС. Всичко това е с цел стабилност и сигурност в региона.

Ето и вчерашното писмо на Корнелия Нинова, изпратено до премиера Бойко Борисов:

"Външната политика на България изисква национално съгласие. Предстои подписване на Договор за добросъседство с Република Македония. Последната седмица се изразиха различни позиции за съдържанието и формата на Договора. Ние не сме запознати с клаузите му.

За да бъде нашата позиция аргументирана и отчитаща националния интерес на България, моля да ни предоставите проекта на Договора.

Предлагаме той да бъде обсъден в Народното събрание и заедно да изготвим позицията на България", заявява Нинова в писмото си до премиера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквата

    26 19 Отговор
    Проектът за договор е достъпен за всеки народен представител в СЕКРЕТНОТО деловодство на народното събрание..Какво му е толкова СЕКРЕТНО ТИКВО и ще стане ли известен на обикновенния Българин ...
  • 2 една офца от стадото

    24 12 Отговор
    ...А защо да е секретен,жалки нещастници??!
    Или-казано по друг начин-от какви клаузи в него ви е страх,продажници??!...
  • 3 Gost

    17 21 Отговор
    Трябва да спрем руската хибридна война срещу България и Македония за да бъдем заедно в НАТО и ЕС !!!

    Коментиран от #16

  • 4 Тиквата с магнолиите

    6 15 Отговор
    СЕкретен е може би по заповед на Брюксел и вашингтон за да объркат Руснаците макар че те имат хора навсякъде... а нас обикновенните никой не ни бръсне за с...а
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Све

    23 0 Отговор
    Ако не се засекретяват докладите за КТБ, БТК, БУЛГАРТАБАК, Унищожението на армията и ЕНЕРГЕТИКАТА…… ,, ЕЛИТЪТ,, НИ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ЛИНЧУВАН
  • 8 Глава

    8 7 Отговор
    Главата и пак Главата ние пеем само за Главата ............
  • 9 Варна

    16 7 Отговор
    "Борисов отговори"...
    Всички знаем, че изреченията му са пълноценни на нагонно ниво!
    - Ако трябва веднага да посоча, еталон за неговият речитатив, то без колебание ще посоча гениалната му мисъл:
    - " Вие сте прости, аз съм прост и за това се разбираме"!
    Та като изключим фалшиво вменените му мисли, на приятелят на Олд Шетър Хендь аз лично мисля, че не би трябвало такъв договор да е в секретна секция на Народно Събрание! - Най- малкото защото той трябва да бъде обсъден от парламента, а не от шепа идиоти с професионална квалификация на физкултурник и пожарникар.

    .
  • 10 Борис

    13 5 Отговор
    По точка 3 от изнесеното от ГЕРБ,защо този проекто договор е в секретното деловодство на народното събрание?И докога разни подобни договори касаещи целия Български народ ще се договарят и потписват под сурдинка?Ако е за благото на народа защо трябва да е тайна?Защо трябва народа да разбира колко е пре..ан винаги в послетствие?
  • 11 маке

    5 2 Отговор
    Вие знаяте ли бе, адиоти шопски за тъз работа що е следвало да направи Иван Михайлов. Директо пуща Владо Черноземски.............
  • 12 onq s kofa

    3 8 Отговор
    Evala bate boiko!
  • 13 Све

    11 6 Отговор
    ТЕЗИ НЕ БЪДАТ ЛИ СВАЛЕНИ ОТ ВЛАСТ , ЩЕ ЗАКОПАТ БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ
    АКО НЯКОЙ ОРГАНИЗИРА ДЕМОНСТРАЦИИ ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, СИГУРЕН СЪМ, ХИЛЯДИ ЩЕ ДОЛЕТИМ ОТ ЧУЖБИНА
  • 14 7777

    6 2 Отговор
    Македония е независима държава от 27 г. и могат да си изберат да говорят и пишат и на патагонски. Както румънците до 19 век са говорили и пишели на български, но след това стават франкофони с латиница.

    Коментиран от #18

  • 15 Мммхммм

    7 0 Отговор
    Слушах парламентарния контрол и въпросите на Христов. За отговор не чух обаче, конкретни отговори, а само препратки и обяснения за отстъпки от предишни правителства (през 1991г. и 1999г.)
    Тия трябва някой да ги "скине" за поука на следващи управници!
  • 16 Само?!

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Gost":

    А ше кайш за ЦРУ-то и лубителите на разделена Бугариа?!
  • 17 Ето ви отговора

    8 2 Отговор
    Секретен е заради сърбите. Или искате сърбите от отново да ни разделят, а ? Мислете с тия глави преди да пишете, защо е секретен.
  • 18 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "7777":

    Не на български ,а на кирилица ,сърбите пишат и на двете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове