17 Юли, 2017 07:32 5 524 10

17 юли 1393 г. Османците превземат Търново

  • османци-
  • турци-
  • превземат

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала

17 юли 1393 г. Османците превземат Търново - 1

На 17 юли 1393 г. след тримесечна обсада турците превземат българската столица Търново.

Градът бил разположен на хълмовете Царевец, Трапезица и Момина крепост. Царевец и Трапезица поради своите природни дадености са два труднодостъпни хълма, а допълнителното им укрепяване правело изключително трудно превземането им с щурм. Между двата хълма бил разположен Новия град, който днес се нарича Асенова махала. Този квартал също бил защитен с крепостни стени. Той се разделял от река Янтра, като мостът вероятно също е бил укрепен, както в периода на турското робство. На хълма „Момина крепост” се намирало третия укрепен квартал – Девинград. Склоновете между Царевец и Девинград също представлявали квартал на Търново, но той бил извън градските стени и там живеела най-бедната част от населението. В участъка между Царевец и извивката на река Янтра бил разположен латинския квартал, наричан в периода на турското робство Френкхисар. Северно от Трапезица се намирал също неукрепения еврейски квартал. Според преданието Търново се е състоял от 4 укрепени квартала: първият бил Трапезица и разположената под хълма Долна махала, вторият бил Царевец, третият бил Френкхисар и четвъртия обхващал района около днешната черква „Успение Богородично”. Последният квартал бил най-слабо укрепен и първо той бил превзет от турците. Пробивът станал в участъка между Сечената скала и Каябаша.

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала в посока към Каябаша. Мястото, което е било сочено като негов гроб се е намирало при бабукчийската чершия, където имало железен прозорец и каменна глава, обозначаваща мястото, където е бил убит.

Превземането на Търново на 17 юли 1393г. нанесло съкрушителен удар на Второто българско царство. Две години по-късно цар Иван Шишман бил посечен, на следващата 1396 година турците разбили кръстоносния поход организиран за тяхното прогонване, след което пленили цар Иван Страцимир и го изпратили в Бурса, а през 1413г. окончателно завладели българските земи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руслан

    14 0 Отговор
    Нещо подобно се случва и сега с българската държава...

    Коментиран от #10

  • 2 misli posle govori

    5 0 Отговор
    Последното завладяно място е Велбъждският (Кюстендил)регион през 1421г.Всъщност, след тази дата повече не се споменава в историческите документи с това име, затова се смята за последната завладяна от османците българска територия, макар да няма сведения за сражения там.
    А Срацимир, той си е техен васал, назначен на турска служба, тактика с която(васалитета) се приема исляма и си запазваш привилегиите, практикувана и от други балкански владетели.Например Крали Марко(сърбин по произход) също е бил такъв васал)
  • 3 молец

    15 2 Отговор
    Един продажен евреин от фамилията Паси отваря една малка порта през която проникваат турците и превземат иначе непревземаемата крепост,срещу щедро заплащане разбира се!
  • 4 mediator37

    10 1 Отговор
    Евреите още от византийско-арабските воини с това се занимават основно- да отварят портите на християнските крепости през нощта.
    В случая евреинът отворил тайния вход на турците се казва Лазар. А около Търново има местност наречена Жидов гроб, където е трупът на предателя. Но не се приказва много по този въпрос.
    Мачът е свирен предварително. Нашето смешно царче Иван Шишман- евреин по майка (Сара) през същия таен изход избягва от обсадената си столица. За мен това е феноменален случай в световната история. Да обсадят столицата и царят подло да избяга, да изостави народа си. Тъжно! Всичко се е знаело отнапред. Уговорено отнапред е отварянето на тайния вход за турците от другия евреин Лазар.

    Коментиран от #6

  • 5 misli posle govori

    1 1 Отговор
    Има легенди....
    Фактите са:
    -През 2009г. студенти(без мен) от моя курс, бяха на разкопки на обект "Трапезица", където има следи от опожаряване.
    -Писал съм Реферат за "Царевец", като задача ми е дадена.Същото нещо.По цялото протежение до царският Дворец има следи от опожаряване.Достигането до Царският Дворец е ставало по много тесен път, същото опожаряване.
    Там определено се е водила битка, защото има следи от разтопена смола/катран.Намерени са монети сред овъглени останки.Ако града беше, предаден щеше да бъде тотално разграбен и оплячкосан, а не да намираме доста монети, златни, сребърни медни.Това е, там е имало битки и то сериозни.
    И в древността е имало инфлация, след Иван Асен ІІ, има намерени останки от преполовени монети....? това е любопитното нещо.

    Отива в Никопол, защото чака Сигизмунд, който се забавя между другото.Другото нещо е, че Никопол е по-добре укрепен град, можещ да разчита на Влашките воеводи за подкрепа.
    За да напусне град Търново означава, че е нямал достатъчно сили да се противопостави.Фактът е, че през 1395г. заловеният Шишман е екзекутиран, факт е също неучастието на Шишман срещу сърбите въпреки че, е васал на Баязид(за Косово поле).
    Факт е наказателната акция на Али паша през 1388г. в Североизточна България, поради неизпълнение на васалните си задължения да се бие срещу сърбите.
    Османското завоевание се дели на два етапа.В първия България има сили да се протипоставя от 1345-1371г., след битката при Черномен и втората ф
  • 6 Пресиян

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Точно така е,евреинът отключил портите се казва Лазар Коен,има стихотворение за предателя от Иван Вазов-жидов гроб,за съжаление не се изучава и не се отпечатва никъде
  • 7 misli posle govori

    1 0 Отговор
    По принцип са три отделни съоражения.
    Царевец, Трапезица и Света гора.Ако е имало предателство, то това означава само един обект да овладеят по този начин.
    Сега си погледнах за Царевец някои материали.
    Този обект е имал 5 врати.По- интересното е, че на Главния вход имате три врати, всяка врата се охранявала от 3кули(т.н бойници).Площта на целия обект е 7000кв.м по средата между Чантепе и Лобната скала.
    Вътре в Царевец е имало отделни крепостни стени на самия Царски Дворец и Патриаршията.През 1962г. са открити крепостни съоражения- четвъртити кули, които са ограждали двореца от север, юг и запад.Така, портите- едната се е намирала под северната монументална кула, другата се е намирала на южната страна, охранявана от още по-висока кула.
    Оказва се, че вътре в Царевец е имало и обикновено градско население, защото са намерени жилищни постройки на занаятчии и търговци.А защо царската цитадела се е пазела от собствения си народ, това е хубав въпрос???
  • 8 misli posle govori

    2 0 Отговор
    Мнението на тези археолози от 1900-1962г. е, че не е имало сериозна съпротива, т.е както казвате може би е имало предателство, но ето фактите.
    -Макар крепостта да е изградена от лимонитен пячсъчник(ломен камък), споен с хоросан, ширико се използвал дървения материал, намерени са гвоздеи с дължина 6-7см и втори размер 21-22см, като някои са с изкривени върхове.На фона на това са намерени много остатъци от пепел и овъглени греди, почернели са и от висока температура и лицевите камъни на зидовете дори в крепостните кули и дълбоките избени помещения.
    -Намерени са овъглени остатъци от жито и кости от животни в избените помещения
    -Намерени са малко монети от Комнините и Палеолозите, най-много от Иван Александър и Иван Шишман.В избено помещение на т.н жилищен блок ІІ бяха открити в един от ъглите над 1300 сребърни монети на Иван Александър.Т.е паднали са от по-горен етаж в стаята на долния етаж и са се разпръснали
    ..... и тъй нататък
  • 9 misli posle govori

    1 0 Отговор
    Уточнение: на всяка порта, една бойна кула.

    А в Цариград са се охранявали, като на една порта е имало 2 бойни кули. Личи си се, че в Търновския вариант причината е просто силно пресечения релеф и невъзможност да се построи още една бойна кула
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове