16 Юли, 2017 18:44 6 564 21

Гърция ни краде киселото мляко и сиренето

  • кисело мляко-
  • сирене-
  • ес-
  • гърция

Заради европейски регламент от 2012 година страната ни трябва доброволно да премахне националната защита

Гърция ни краде киселото мляко и сиренето - 1

Гърция е на път да ни открадне киселото мляко и бялото саламурено сирене. За това предупреждава шефът на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, пише "Телеграф".

Заради европейски регламент от 2012 година страната ни трябва доброволно да премахне националната защита на географските обозначения на десетки земеделски продукти и храни, сред които киселото мляко и бялото саламурено сирене. Европейската комисия е припомнила в писмо, че регламентът още не е приложен у нас. Затова от патентното ведомство са разработили проект за промени в Закона за марките и географските означения, с които от датата на влизане в закона в сила се заличава националната регистрация на емблематични за България продукти.

След отпадане на националната защита българските производители могат да поискат да регистрират киселото мляко и сиренето в регистъра на Европейската комисия и така да получат защита на географските означения.

Междувременно, обаче, някой може да ни превари и така да ни ги открадне. „Освен това ако някой възрази, тези продукти няма да бъдат защитени. Гърция ще пледира, че там също имат такива продукти.

Гърците започват кампания да регистрират киселото мляко. Те дори няма да ни го откраднат – ние доброволно ще им го дадем”, коментира Зоров. Юристи коментират, че наименованието за произход може да се защити на три места.

Това са патентното ведомство, службата на ЕС по интелектуална собственост и Световната организация по интелектуална собственост.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    59 3 Отговор
    Палмовото сирене най-хубавото сирене! Искам си кривите краставици, българския домат и истинското мляко!
  • 2 БЪЛГАРИН

    57 21 Отговор
    Мразя гърците и не ходя по каменистите им курорти ! Искам парите ми да останат в България.

    Коментиран от #9, #11

  • 3 Све

    61 5 Отговор
    Небългарските ни правителства вече 25г унищожават народа и държавата ни.
    Чудо е, че още ни има
  • 4 ???

    44 4 Отговор
    Аз да попитам т.н. производители, какво точно искат да защитават при положение, че не остана истинско кисело мляко и сирене с изключение на 1-2 марки, но тях до кога ли, ще ги бъде ???
  • 5 Пазарен Либерализатор

    28 10 Отговор
    Гърците правят и продават В ПЪТИ по-хубаво сирене, краве и козе. Проблема е на нашенските производители, които продават боклук под името "сирене". За киселото мляко не е така, съседите продават "йогурт", което е нещо като лека подквасена сметана и е далеч от вкуса на нашенското кисело мляко.

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    11 8 Отговор
    Ква гърция ква българия?вижте в турция какви неща има
  • 7 Чавдар войвода

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пазарен Либерализатор":

    Ако беше поне малко в час щеше да знаеш, че гръцкото сирене е българско. Хайде поинтересувай се и попрочети.
  • 8 Емил

    23 2 Отговор
    Зоров, какво българско кисело мляко и сирене става от украинско сухо мляко?! Вместо да ревете, вземете произвеждайте от БЪЛГАСКО пясно мляко, а не от сурогати!
  • 9 БГ чалга гръцко и пияници

    21 7 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН":

    То и аз ги мразя ама на БГ мутра-чалгар протеже на депутат или партия не давам и лев - Винаги в Гърция или Турция за почивка!
    Между другото тази практика с българското сирене е от 2004-та година. Гърците купуват тенекии Бг сирене - преопаковат си го у тях и го продават като техен продукт за двойно повече!
    Недей да подвждаш хората, че в БГ черноморието има нещо хубаво - чалга и гръцко денонощно, мръсен плаж с въргалящи се вестници, дамски превръзки, фасове и т.н., водата с фекалии и петна от мазут, храната с близък до изтичане срок на годност купена с 50% намаление от МЕТРО и всичкото това задръстено от денонощно пияни чужденци, викащи и пикаещи, където им падне!! Остани си алергиите и натравянията у нас, ние ходим "навънка", за да не храном МУТРИТЕ!!!
  • 10 Све

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пазарен Либерализатор":

    В Бг не се говори, ДОТАЦИИТЕ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОДУКТИ СА МНОГО ПО-НИЗКИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ В ЕС.
    Затова нашите са скъпи… и БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НЕ МОГАТ ДА ЕКСПОРТИРАТ НИЩО.
    Веригите супермаркети в Европа НЕПРОДАВАТ БГ ПРОДУКТИ.
    ДОШЪЛ Е РЕД НА УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ !!!!!!!!!
    С ПОМОЩТА НА ПРОДАЖНИЦИТЕ НИ.
    Трайте си и гласувайте за ГЕРБ
  • 11 Шпек Салам Народен

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН":

    Евала,пич!Такива,като теб ,за радост,все още се срещат,макар и все по-рядко!
    С каква наслада само обиждат курортите ни нашенските парвенюта,отишли един път зад граница...
    И там мажат филиите с лютеница ,ама нали са в чужбина,си мислят,че не са същите Ганьовци.
    Няма лошо да почиваш зад граница,но да говориш с ненавист за България и българското, това е много гнъсно и само хора с ограничен капацитет си го позволяват.С нищо не сте по-добри от хората почиващи тук,искам да ви кажа аз,плювачи на българското!
  • 12 ΖΝΑΙΤΣΟ

    11 8 Отговор
    Гръцкото сиренце е мн хубаво и скъпо, 10-тина евро и малко.
    Нашето го продават по 3€. Щото все пак не може да се нарече сирене
  • 13 Наблюдател

    17 1 Отговор
    Ми ще го откраднат, то в разгадено село така става. Чиновници-калинки от всички партийни цветове пият кафета по цял ден и нищо не правят. А гърците са активни. Сега в Европа върви гръцка реклама за кисело мляко и го обявява за най-доброто в света. След 10 години и десетина такива реклами всеки ще го вярва. Ама то с динковци и викове "булгар" ,"булгар"не става. Нужни са компетентни хора, които да се заемат с реклама, патентно право и т. н.
  • 14 Гост

    12 3 Отговор
    Те отдавна са ни откраднали киселото мляко. По цял свят се нарича гръцки йогурт.
  • 15 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    Мола Ви се,излезе една"умна" кака по телевизията и вика: Купувайте по-малко, но от скъпото сирене - то е качествено ! Ама що не ме пита колко хилядарки ми е пенсията за 5 години и какво мога да си позволя въобще да купувам, за да преживявам някакси ? Защо трябва да ни "краде" някой продуктите, които ние отдавна не произвеждаме. Че те не са наши ! При наличието на държавни контролни органи , в които има камара добре платени чиновници, не е ли срамота, че имаме отвратителна по качество продукция и цъкаме с язик от удивление : Как могат турци и гърци да правят такива хубави и качествени неща ? Кой ни докара до тук г-н Зоров?
  • 16 СТЕНЛИ

    3 0 Отговор
    Г-н Зоров вие сте човека който трябва да се заеме по въпроса,а не да го отбележи само в медийното пространство...
  • 17 Темида

    10 3 Отговор
    Гърците са нация а ние сме "сбирщина хора" които протестират само срещу небостъргачи (защото лично ги засяга). Никой последните 27години не е протестирал в името на националния интерес. Протести имаше само за цената на тока (личен интерес), заплатите (учители, полицай и тн) и платени протести и контрапоротести с по 1000 души без мин образование. (асеновград е изключение ама и там се спешиха за 5 дни и вече е забравено)........ФАКТ нация нямаме, ако имахме щеше да има поне 50 000души пред съдебна палата да протестират срещу тоталното беззаконие и безнаказаност.
  • 18 TENZO

    1 2 Отговор
    Сърбите правят истинско сирене и кисело мляко както и гърците
  • 19 Tsetsko Petkov

    0 0 Отговор
    Всичките ни продукти бяха номер едно в целият свят.сега всичко е химия.по добре да е Турска и Гръцка химия ане Българска.Трябва първо да си извоюваме авторитета ,които го сасипаха като И.Костов,Доган и др.
  • 20 1234

    0 0 Отговор
    Тя историята ни окраде ,че какво остана за киселото мляко,НО ще дойде ВИДЬОВ ДЕН,и всичко ще се разбере,кой какво е откраднал от нас.Така е по лесно,да откраднеш изобретеното от другите и да го представиш за свое.
  • 21 Христо Петров

    0 0 Отговор
    Както на нас откраднаха киселото мляко и сиренето и обявиха чистата Българска област Македония за Гръцка , така ние Българите ще им откраднем маслините, зехтина и узуто и ще ги обявим за Български
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове