4 Август, 2017 12:57 3 033 14

Българка и зелените са забъркани в скандала със забраните в Калиакра

  • зелени-
  • калиакра-
  • каварна-
  • птици

ЕК наложи пълна забрана за строителство, туризъм, земеделие и риболов в защитената територия

Българка и зелените са забъркани в скандала със забраните в Калиакра - 1
Снимка: БТА/АР

Семейство Силвия и Борис Бърови са топлата връзка на Зелените в Брюксел. Силвия Бърова е отговорник за България в Генерална дирекция „Околна среда“ в ЕК, а съпругът й работи по програма LIFE. Според протестиращите днес в Каварна, Силвия Бърова е виновна за ситуацията в Калиакра и наложените забрани за местните жители в Каварна, Балчик и Шабла.

ЕК наложи пълна забрана за строителство, туризъм, земеделие и риболов в защитената територия. Бърова отговаря точно за България и пуснатите жалби срещу страната ни в Европейската комисия от Българското дружество за защита на птиците. Тя е била служител на тази природозащитна организация преди да отиде да работи в Брюксел. По този начин Силвия Бърова е в конфликт на интереси и им защитава жалбата, обясняват каварненци. Тя работи срещу България и народа си и остава местните хора без доходи. Според тях тя трябва да бъде разследвана от прокуратурата у нас и в Брюксел. Освен това ОЛАФ да разплете нейните схеми, на мъжа й, както и на зелените.

Благодарение на тяхната дейност и лобиране Българското дружество за защита на птиците, на което и двамата са били служители, е получило почти 40 милиона лева по европейски проекти.

Mалко след техните назначения започва лавина от траншове към неправителствените организации от Коалиция „За да остане природа в България“. Парите отиват основно в Българско дружество за защита на птиците. Част от одобрените проекти са следните:

1. 3.5 милиона лева за броене на пеликани в Атанасовско езеро.

2. 2.6 милиона лева за броене на лешояди във Врачанско и Сливенско

3. 5.2 милиона лева за план за опазване на червеногуша гъска

4. 5.2 милиона лева за броене и строене на гнезда на египетски лешояди около Ивайловград

5. 4 милиона лева да се заплождат пеликани, кокилобегачи и саблеклюни по Атанасовско езеро

6. 8 милиона лева да броят орли в бургаско

7. 3.5 милиона лева да правят гнезда на орли в Ивайловградско

От 15 отпуснати проекта за България, напусналата БДЗП Силвия Бърова насочва към бившата си неправителствена организация милиони лева за броене, заплождане и строене на гнезда на птици. Всичко се случва с подкрепата на Министерството на околната среда и водите.

Други неправителствени организации от зелената коалиция също получават огромни пари от програма LIFE:

8. Българският филиал на частната швейцарска офшорка WWF International – WWF-България, печели 2.5 милиона лева, за засаждане на храсти в няколко природни парка. Част от парите са насочени към Природен парк „Витоша“.

9. 2.8 милиона лева отиват при Зелени Балкани-Стара Загора за броене на керкенези по странджанско.

10. 800 000 лева печели Фондът за дива природа и фауна за броене на ветрушки около Кресна.

11. Още 800 000 лева отиват в WWF-България.

12. 600 000 лева получава Фондацията за информация и опазване на природата да учи билкарите на Витоша как да броят билки.

13. 1.2 милиона за събиране на генетичен материал от гори в Софийско получава Изпълнителна агенция по горите заедно с Инициативна група Витоша.

С други думи, от общо 15 проекта за България, чрез лобирането на г-жа Силвия Бърова успешно са насочени 13 към бившата й неправителствена организация и НПО-та от Коалиция „За да остане природа в България“. Общата стойност на проектите надхвърля 40 милиона лева, като на всичкото отгоре, написаният план за червеногуша гъска изисква от МОСВ и Министерство на земеделието да отпуснат още 50 милиона лева на същите организации.

По много от проектите има основателни съмнения за дублиране на дейности и финансиране, което е закононарушение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    18 2 Отговор
    Някой няма ли да ми даде едно милионче и на мен. Обещавам да се грижа за врабчето което гнези под покрива ми.
  • 2 болата

    6 1 Отговор
    това значи ли,че плажа Болата е затворен за мпс и по този начин за плажуващи?
  • 3 ЗЕлената ИЗМАМА

    12 1 Отговор
    СЯ ША ПРИНУДЯТ СЕКИ ДА СИ ПРОДАДЕ ЗЕМЯТА НА ПРАВИЛНИТЕ ХОРА ЩОТ ТАМ Е РАЙСКО МЯСТО С НЕЗЕМЕН ИЗГЛЕД КЪМ МОРЕТО .
  • 4 Пазарен Либерализатор

    14 4 Отговор
    Подобно на великия комбинатор Остап Бендер, знаещ „400 сравнително честни начина за измъкване на пари”, най-различни "зелени" фондации, организации и прочее водят охолно, бохемско съществуване под разветите байраци на благородните си идеи и намерения.
  • 5 Иван

    15 4 Отговор
    Аман от тези зелени мошеници!
  • 6 Azazel

    5 8 Отговор
    Хахаха, ще ме сбъркате с неграмотните си ПР-публикации срещу природозащитниците - "частната швейцарска офшорка WWF International"... WWF (Световен фонд за дива природа - World Wide Fund for Nature) нито е частен, нито е швейцарски, нито е офшорка, а международна неправителствена организация, създадена в Швейцария през 1961 г. и днес е най-голямата в света природозащитна организация, с над 5 милиона членове, и дейност в повече от 100 държави... Е, да, един от основните ви рекламодатели - този, заради, който перидично ги публикувате тези пасквили, много ги мрази, че му пречат да изсече Витоша и Пирин, но това не променя фактите (нали уж държите на "Факти"?) и не ви прави по-малко смешни и жалки в очите на читателите ви...
  • 7 дос

    6 0 Отговор
    тук става въпрос за много пари и кой е заинтересован ми едрите земевладелци
  • 8 Ширков

    4 5 Отговор
    Какво ревете бе. Парите все пак са влезли в БЪЛГАРИЯ и се харчат ТУКА. Ако не беше тая оправна госпожа, същите пари щяха да заминат за Гърция Италия. Айде престанете с тесногръдите си вопли.

    Коментиран от #9

  • 9 Azazel

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ширков":

    Е, как, знаеш - за българина най-лошо е съседът му да вземе пари, а той да не вземе. Ако стане така, той е сигурен, че става въпрос за някаква далавера, измама, шурубаджанащина, предаване на националните интереси и т.н. Щото, как той - най-умният и прекрасен човек на света няма да вземе пари, а ще ги вземе някоя си Силвия Бърова, някой си Тома Белев и някакви си Соросоиди?! Какво като те са разработили проект, кандидатствали са и са били одобрени от екип от международни експерти, докато той цял ден е седял пред блока и е пил бира от пластмасова бутилка, а после се е качил вкъщи да хейти из разни форуми?...

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Светльо Чернев

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Azazel":

    Ти на ощипана булка ли се правиш или просто си. Тези поръчки се получават от не случайни хора и не по случаен начин. В тази статия има много истина.
    Нали не си от БДЗП!?
  • 12 Тихомир

    0 1 Отговор
    зелените във всичко са намесени, естествено. те са едни зелени, колкото аз съм трамвай
  • 13 Свилен

    0 0 Отговор
    Ми че освен зелените кой друг може да забърка българия в такъв хубав скандал и то до такава степен, че не само да ни спрат финансирането, ами и да ни глобят!
  • 14 Фамилия

    1 0 Отговор
    Тези хора трябва да бъдат изправени пред съда. Не може който му платят и да отива и да руши интересите на България. Трябва да отговарят за деянията си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове