5 Август, 2017 07:31 6 712 35

5 август 1998 г. Умира Тодор Живков

  • тодор живков-
  • политик-
  • социализъм

Същият ден властта обяви, че сменя парите

5 август 1998 г. Умира Тодор Живков - 1

На 5 август 1998 г. умира Тодор Живков. Същият ден властта обяви, че сменя парите.

Той е председател на Държавния съвет на НРБ (1971-1989), първи секретар (от 1954 г.) и ген.секретар (1981-1989) на ЦК на БКП. С решение на ЦК на БКП е изваден от състава на ЦК на БКП (8 декември 1989 г.); изключен от БКП (13 декември 1989 г.).

На 4 септември 1992 г. Върховният съд на България му налага 7 години затвор за незаконно раздаване на пари за представителни нужди на държавния апарат, за жилища, коли и др. Осъден да върне на държавата 21 010 380 лв.

На 9 февруари 1996 г. Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд признават на Живков статут на бивш държавен глава и прекратяват делото срещу него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 filo

    9 37 Отговор
    Престъпник!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Колко ли

    14 0 Отговор
    трябва да връщат сегашните,когато ги осъдят?
  • 4 Бай Тошо

    22 6 Отговор
    Не знам кой какво знае за тоя човек, но повечето сякаш са слушали негативни разкази или са си патили заради дяволъка си от него, и как няма да са негативни след като не позволяваше да се правят далавери, каквито сега стават с фалити на банки, крадене на държавни пари по всякакви схеми и др. Хора натикани в Белене заради тая си слабост към държавните пари няма и как да го харесват. Някой от вас да е чувал от 90г на сам да е приеман някой нов закон който да е в полза на народа ?? Но нали сме си дупедавци пардон европейци та сме сложили на кормилото един от най "умните" управници в момента( това говори много добре и за населението ) Държавата ни е слаба сега защото по голямата част от народа ни е прост, колкото и дипломи и образования да има българина това не значи че е умен, по скоро смята че е, и от там сме на тоя си хал. Коя нормална държава би направила избора с властта която правим ние сега, а след това негодуваме разбира се, при положение че е ясно какво може да се очаква от "месията"
  • 5 Пазарен Либерализатор

    10 23 Отговор
    Народа си заслужава съдбата - нищетата, мизерията и бедността, в която живее, защото е прост.
    Т.Живков беше овчар, неграмотен. Не е бил дори партизанин. Пълен л@йнар и нещастник, заедно с обкръжението му водят страната до няколко фалита.
    Сега след демокрацията и реституцията се живее много по-добре. Може да се ходи където искаш без да те дърпат милиционери. Може да си купиш нов автомобил без да чакаш. Има качествени вносни стоки на всякъде!
    БКП, тоталитаризма, Т.Живков и малоумната му рода бяха пагубни за България.
    И нищо не е построил - построиха го дедите и родителите ви, без да получат справедливо заплащане за труда си.

    Коментиран от #6

  • 6 Въййййй

    22 6 Отговор

    До коментар #5 от "Пазарен Либерализатор":

    И да го плюеш, хората си обичат бай Тошо, а ти ще си останеш същия лузър. Него още го помнят, а ти като умреш, на третия ден ще са те забравили!

    Коментиран от #22

  • 7 qqqqq

    26 6 Отговор
    Който не е живял и работил по негово време, да не коментира. Слушате и четете някаква пропаганда срещу него която изобщо не е вярна. По негово време за всички имаше работа, всеки можеше да си купи или построи дом, да си купи чисто нов автомобил от магазина макар че се чакаше по 5-6год. (10 - 15 са измишльотини.), никой не гладуваше, ходех ме по два пъти в годината по 14 дена на почивка, всички имаха респект от милицията, циганите нямаха права, нямаше престъпност защото ги изяждаха прасетата в Беляне, животът беше спокоен за добросъвестните и чесни хора. Който кавото ще да разправя, тогава се живееше много добре, но този живот никога няма да се върне. Имал е и грешки но на фона на това което беше изградил са капка в морето.

    Коментиран от #15

  • 8 Иво

    8 18 Отговор
    Истината за онова време, ама не прочетена като дявола как чете евангелието.
    1.Заплати - 220 - 240 лв. - инженер , чистач, учител -все тая. Големите пари вземаха бачкатори по мини и пр.
    2.По магазините луканка само ако си приятел с магазинера - иначе празни рафтове. И да, банани по показните магазини около коледа.
    3.За кола се чакаше 15 години - след 1500 лв вноска - вие си правете сметката при тези заплати колко бяха 1500 лв.Демек даваш безлихвен заем на държавата и ако доживееш, караш москвич или жигула. Волга само за "средната класа" Демек от местен партиен лидер нагоре.
    Плюсове - 'безнплатни образование и медицински" Пиша в кавички, защото всички сега си плащаме за "безплатните" работи от онова време.
    Това за парите , раздавани в куфарчета е вярно - знам го от човек , получил такова. И е престъпление. А кой лелее за онова време - само дъртите комунисти, дето още не са под земята и чаветата им дето и сега блажат от съшите...

    Коментиран от #9

  • 9 aaaaaa

    22 5 Отговор

    До коментар #8 от "Иво":

    Чул си нещо но дали е вярно незнаеш. По негово време индустрията и икономиката бяха на световно ниво. Парите бяха в държавата и се разпределяха равномерно по отрасли. Обикновенните хора имаха пари. Куфарчетата с парите ги раздадоха по време на демокрацията. В момента народа плаща за кражбите на демократите.

    Коментиран от #11

  • 10 no name no face no number

    17 5 Отговор
    Стига сте си бърсали краката с комунизма, комунизъм никога не е имало беше в строеж. Както и никога няма да има демокрация тя винаги ще си остане в процес на изграждане. И все пак беше с пъти по добре от това шибано време в което живеем сега.
  • 11 Иво

    5 15 Отговор

    До коментар #9 от "aaaaaa":

    Колега,не ми обяснявай какво съм чул,защото го помня онова време.Не съм на 15 и не съм с промит мозък! Истината боли,нали?

    Коментиран от #12

  • 12 aaaaaa

    15 5 Отговор

    До коментар #11 от "Иво":

    Демокрацията доста ти е промила мозъка щом не виждаш положителните неща на социализма.

    Коментиран от #23

  • 13 filo

    4 11 Отговор
    Кой каквото иска да говори, важното е , че соца няма да се върне. На тези, които се кланят на Тодор Живков им желая лека нощ. Много от тях на десети ноември викаха по площадите срещу него, а сега ми обясняват, че лъжата наречена социализъм било нещо хубаво. Като е хубаво защо рухна? Въпросът е риторичен.
  • 14 ................

    13 5 Отговор
    ПОКЛОН!!!
  • 15 Алфата

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "qqqqq":

    Я пак за 15-те год., че били глупости!!! Не говирим за АЗЛК, ЗАЗ, Вартбург и др. подобия на тогавашен автомобил, а за Лада - единствения ставащ за времето си лек автомобил! Баш толкова се чакаше за нея - 1500 лв. вноска и половин трудов стаж чакане! Освен, ако не си минимум тираджия, за да ти ПОЗВОЛЯТ да си я купиш от Кореком на 2.5 пъти по-висока цена във валута! Апропо, същото беше положението и за жилищата. Така че ай сиктир на посткомунистическите Ви "мечти"!
  • 16 filo

    5 10 Отговор
    Напълно съм сигурен, че много от тези, които сега възхваляват Тодор Живков няма да изкарат и един месец, ако сега се върне неговият режим.
  • 17 no name no face no number

    12 4 Отговор
    Aaa забравих и водата беше годна за пиене и имаше нормален вкус не както тази днес.
  • 18 no name no face no number

    10 5 Отговор
    Със сигурност соца няма да се върне и не трябва. Трябва нещо много по справедливо за всички решение в бъдеще. Защото скоро тази фалшива демокрация ще умре.

    Коментиран от #20

  • 19 Различен

    10 5 Отговор
    Да видим едни 28 години до какво доведоха България?
    От мечта за 9 милионният българин, сега нямаме 6,5 милиона!
    В КОЯ ВОЙНА България е губила толкова много младо, работоспособно и прекрасно младо, а и не дотам младо население??
    Циганите от 30-50 хиляди, вече са над 1,5 милиона, а турците над 2,5 милиона!
    Какво правим след само едни 20 години, когато циганите станат над 5 милиона, а турците над 4 милиона????
    Или тогава по тези ширини българи няма да има, щото всичките ще са измрели или изпобягали из чужбина!
    Какво става със селата и градовете ни?
    Цели региони са обезлюдени, а процъфтяващи някога градове, вече не мязат и на села!
    След 28 години "демокрация", България е най-бедната държава в Европа, северозападният регион е най беден в цяла Европа, след него е североизточният, след това един румънски регион, и след това северен централен регион!
    Това ли ви е демокрацията??
    Ами вземете си я и си я наврете някъде!!!!

    Коментиран от #21, #26

  • 20 ААА

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "no name no face no number":

    Е нали за това говорим, но ни наричат-соц. носталгици, путинофили ,русофили,комунисти. И преди 10 ноември хранихме много "търтеи" ,но сега търтеите са вече милиони.Само да се замислим колко хора вземат пари ,за непроизводствена дейност. Колко хора се въоръжиха с власт,подпис ,печат, и чакат на твоя гръб. Аз не се оплаквам, борил съм се , трудил съм се , мислил съм ,с честен труд толкова-Берекет Версин, но ми се иска ,моите деца да останат в България. Системата трябва да може да избутва , най-умните и най-можещите колкото е възможно по-нагоре , иначе сме последни и горко ни. На десети ноември ,трябваше да изхвърлим "легена с мръсната вода", но заедно с него изхвърлихме и детето.
  • 21 filo

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "Различен":

    При Живков границите бяха затворени, иначе отдавна да бяха избягали хората,защото никой нормален не иска да живее в комунистическия рай.

    Коментиран от #24

  • 22 filo

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Въййййй":

    Обичат го някои. Едните, които са били на хранилка при него и дебилите, които не стават за нищо друго освен да крадат денонощно от някой соц коптор. Голяма част от хората не искат и да чуят за соца, особено 28 години след края му. Много хора дори не си го и спомнят, така че най-добре е да гледаме напред, а не само да се ровим в тъмното ни минало.
  • 23 Иво

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "aaaaaa":

    С дърти номенклатурчици (комунисти) да се спори е като да се спори с радиото. Вие сте се доказали , че сте бетонни глави. Айде, със здраве и си признай ти от какво се блажиш, та толкова ги жалееш...
  • 24 Иван

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "filo":

    Границите не само бяха затворени ,ами и се стреляше по бягащите от ком. рай.Да не говорим ,че никой не написа нещо за уседналостта.Това ще рече-там където си роден (град,село) ,там и ще умреш.Да си смениш населеното място ставаше само чрез брак или специално разрешение от партийните органи.Така спираха емиграцията тогава.Харесва ли ви това носталгици.
  • 25 ХАСАН

    0 5 Отговор
    Имаше насилствена смяна на имената,потъпкване на човешки права,..години наред в Кърджали и Шумен имаше военно положение,милиционерски безчинстаа,нямаше съд,нямаше правова държааа..хора безследно изчезваха,бяха пребити до смърт.....имаше изселване..хора станаха насилствено "екскурзианти"..парите,имотите,животните,въщите им бяха плячкосани от червения башибозук

    Коментиран от #31

  • 26 ХАСАН

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Различен":

    Ами то има начин и за това...България да бъде държава не само на етническите българи но и на всички хора родени в нея -било то турци,помаци,роми,арменци...
  • 27 Българин

    5 0 Отговор
    Хасане, опищяхте България с вашето изселване. Ами да бяхте заминали доброволно в Турция. Една бразда е това. Искаш да живееш в България, но да се живее по турски. НЯМА ДА МИНЕ! Колко трудно е било на българите след 1878 година да станем европейци, а вие ни дърпате назад. Винаги ви симпатизирах, но вие не заслужавате любезност от наша страна. Дедите ви не трябваше да остават в България след 22.09.1908 г. - обявяването на независимостта на България от Турция. Живейте в България, но се интегрирайте с българите, а не се старайте да интегрирате българското население с Турция.

    Коментиран от #28, #30, #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 незнайко

    3 0 Отговор
    Тодор Живков бе осъден а ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ избяга от присъдата ! Бай Тошо не си е присвоил парита а ВАСИЛЕВ да ! Хора не виждате по далеко, от това което се случва само днес ! Защо Корнелия Нинова не обелва и думо против Тодор Живков ? Замисляте ли се ?
  • 30 ХАСАН

    0 4 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Какво значи да се интегрираме с вас? Да станем гейове и пияници??мерси не...ние ще спасим младото българско поколение...и те ще имат морал и семейни ценности...

    Коментиран от #34

  • 31 999

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "ХАСАН":

    Хасане ако не бе голямата екскурзия в България бе приготвен сценария които се изигра в Сърбия.Може да е овчар и селянин но е последният политик милеел за България. Същият този селянин ви даваше предимство да ставате инженери, доктори и образовани хора а за благодарност вие искахте отцепване на Кърджали от България.

    Коментиран от #33

  • 32 туту

    0 2 Отговор
    жигула за държавата струваше 1050 лв за хората 7500
  • 33 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "999":

    Турция никога не е искала да нападне България доколкото знам...по време на Студената война бяхме врагове..и това е нормално ..двама братя немци си бяха врагове
  • 34 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "ХАСАН":

    Тоя Хасан не е съм аз...някой комунист провокатор
  • 35 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    През 1908 имаше Османска Империя а не Турция...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове