Last news in Fakti

10 Август, 2017 07:29 6 584 21

10 август 1913 г. Букурещкият мирен договор

  • букурещ-
  • мир-
  • договор-
  • война
10 август 1913 г. Букурещкият мирен договор - 1

На 10 август 1913 г. е сключен Букурещкият мирен договор между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция, от една страна, и България, от друга. С документа се слага край на Втората балканска война.

Под натиска на румънските войски, достигнали околностите на София, България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния и да се откаже от претенциите си за Македония. Съгласно договора Сърбия получава Вардарския, а Гърция – Егейския дял на областта. За България остават Пиринският край и Западна Тракия. Тя отказва да приеме тези условия за окончателни и по време на Първата световна война се присъединява към Централните сили, за да потърси реванш от Сърбия.

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци, заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.

На 5 юли правителството на Васил Радославов обявява, че е съгласно да отстъпи на Румъния Южна Добруджа, и иска примирие. В отговор румънският премиер Титу Майореску отправя покана към воюващите страни за мирни преговори в Букурещ. България откликва първа и изпраща свои представители в румънската столица на 13 юли. Три дни по-късно в Букурещ пристигат и делегациите на бившите български съюзници – Гърция, Сърбия и Черна гора.

Букурещката конференция започва на 17 юли. В това време военните действия продължават, защото Сърбия и Гърция настояват за уговаряне на мирните условия преди огънят да бъде прекратен. Успешният отпор на българите край Кресненския пролом обаче склонява Гърция на примирие (18 юли). На 21 юли е постигнато споразумение за новата граница между България и Румъния, но усилията на българските дипломати да спечелят румънска подкрепа срещу сърби и гърци остават безуспешни.

Българо-сръбските и българо-гръцките гранични въпроси са уредени до 24 юли. Първоначално Пашич предлага за граница река Струма. Това предложение не е прието, но българите са принудени да се откажат от Щип, Радовиш и Кочани, които владеят до войната. Венизелос поисква цялото егейско крайбрежие до село Макри (няколко километра западно от Дедеагач), но под натиска на останалите участници в конференцията намалява претенциите си. Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала, но Венизелос си издейства подкрепа от други две велики европейски сили – Франция и Германия. В крайна сметка българските делегати отстъпват Кавала под заплахата на Майореску, че румънските войски ще окупират София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил

    7 2 Отговор
    пример за българската глупост извършена под натиск на софийските македонци за безумна война без оглед съдбата на тракия и добруджа.за тях най важни са били македонските чукари,въпреки че с гърция и сърбия сме можели да се споразумеем източна и част от егейска македония да са български
  • 2 панов

    3 2 Отговор
    и без румъния резултатът щеше да е същият.армиите на сърбия гърция и турция са били достатъчни. пиянските блянове по солунската митница се оказват фатални
  • 3 мсимов

    3 2 Отговор
    ситуацията е била,кой ми .ра в гащите
  • 4 Варна

    14 1 Отговор
    Въпреки тежките загуби и причините за това, мисля, че извода който трябва да се направи е един! - Всеки един от съседите ни би ни забил нож и сега стига да има възможност! - Това е истината! Повечето млади дори не знаят, че над 100 хил. кв. километра са ни отнети и това е благодарение на бивши и настоящи съюзници!
    Ние нямаме приятели! - Имаме врагове и това трябва да се помни!
    И другият Важен извод, е че избирането на София за столица и пускането на това население там в управлението е най- голямата ни грешка. Вече гледаме повече от 130 години тежка простотия!
    - Явно малоумието на онзи край на държавата е характерна, ендемична черта на за региона
  • 5 Знаещ

    13 2 Отговор
    ''Русия и Австро-Унгария се намесват в полза на България в преговорите за Кавала, но Венизелос си издейства подкрепа от други две велики европейски сили – Франция и Германия.'' Странно защо няма коментари от диди, юрист и другите соросоиди.

    Коментиран от #6

  • 6 кроко

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "Знаещ":

    А теб защо те няма под статията за еврейските приятели на Путин, да защитиш "честните" им имена де ??

    Коментиран от #7

  • 7 Знаещ

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    Приятелите на Путин нямат отношение към България, а Русия в тази новина има и то положителна. Пак са искали да ни помогнат.

    Коментиран от #8

  • 8 кроко

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Знаещ":

    Ясно, но понеже си на всяко гърне мирудия, на темата : Путин и Русия=слава, а и си му стар идолопоклонник, та си помислих, че нямаше да е лошо да се опиташ да го оправдаеш за да запазиш името му неопетнено. Чудно ми е, че още не си застанал на амбразурата !

    Коментиран от #9, #10

  • 9 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "кроко":

    А ти на чия амбразура си застанал, защото "Знаещ" си е абсолютно прав? Имаш много да се учиш ама като чета коментарите ти се съмнявам в успеха ти.

    Коментиран от #14

  • 10 Знаещ

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "кроко":

    И ти ако някой ден имаш възможност да по обиколиш Европа, но за повече от седмица във всеки град и ти ще заобичаш Путин и Орбан. Аз съм сигурен, че няма управник по света, който под една или друга форма да не се облажва и да не помага на неговите приближени. Ако обаче си върши работата и се грижи за интересите на народа си това не е толкова фатално. Не може да очакваш, че президент на велика страна ще живее с 10000 долара месечно. Нито, че Бойко седи за 3000 лева. Това е супер наивно. Аз не бих имал нищо против Бойко да прибира по няколко милиона годишно, но да отстоява интересите на България и да спре изтичането на мозъци от страната ни. Например моята лична позиция за южен поток е, че трябваше да стане и то при най-изгодни за България условия. Което значи тропане по руската маса за по-изгодни цени и опълчване на европейците. Трябваше да им каже, че както за тях е изгоден северен поток така за нас е изгоден южен.

    Коментиран от #13

  • 11 jambazina

    8 1 Отговор
    Господа няма смисъл да спорите, България не е била независима държава от 1396 г.

    Коментиран от #17

  • 12 Асенчо

    8 1 Отговор
    тва е благодарение на немци френци и англичани- упс новите ни партньори :)
  • 13 кроко

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Знаещ":

    Значи, страшна логика извади ти, опитвайки се да оправдаеш кумира си ! ! Щом западните управници и тяхните приближени и наш Боко се облажават с милиони долари и бла, бла...) Защо пък тогава великият Путин и неговите близки приятели да не гушнат от руската хазна няколко, меко казано, милиарда долара, нали така ? От къде на къде, царят на най богатата и велика в света държава, ще живее на една нищенска президентска заплата, така ли ?? Нек си крадне, човека, няма само Трамп да краде я !?
  • 14 кроко

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Аз не стоя на ничия амбразура, понеже не защитавам и не възхвалявам никой, аз само питам ! Когато видиш, че въздигам някой до небесата, както правите вие, путиноидите с вашият велик и неповторим цар, тогава може да ме упрекваш !

    Коментиран от #15

  • 15 ВЕЛИКАЯ РОССИЯ

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "кроко":

    ПФУ. Даже не смятам и да те удостоя с отговор. Не си струваш.

    Коментиран от #20

  • 16 VMORO

    2 3 Отговор
    При подобни грешки на българската дипломация при подписването на съюзните договори от 1912 година резултатите от Балканските войни не са особена изненада.
    И все пак изходът от Втората Балканска война е непредвидим до 28 юни 1913 година. Ситуацията е равностойна, почти "патова". Някои стратези дори и днес твърдят, че сме имали немалки шансове за крайна победа. Но вероломната намеса на Румъния, впоследствие и на Османската империя, не ни оставят никакви шансове.
    Всякакви опити за проруска пропаганда са смешни и отчайващо нелепи. Още на 25 септември 1912 Русия и Австро-Унгария се обявяват против териториални промени на Балканите. Което означава стотици хиляди християни да продължат да влачат турския ярем. Гледайте си темите за Северна Корея, Сирия, Афганистан и там си спорете с колегите ви американофили.
  • 17 VMORO

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "jambazina":

    До голяма степен си прав! Единствено в периода 1878-1944 година Царство България се опитва да води самостоятелна и националноотговорна политика. С какъв успех е тема на отделен разговор.
  • 18 misli posle govori

    2 3 Отговор
    Чудя се да търся ли пак написаното от Академик Марков за събитията на дипломатическия фронт с линкове.
    Оня руски император Николай 1, ни упреква, че "неслушаме", а сами не спазават предварителните договорки за подялбата на Македония на "спорна" и "безспорна зона".
    Само по спорната е трябвало руският цар да направи арбитраж, а накрая цялата Македония е окупирана и поделена между сърби и гърци.По-важното е, че руснаците знаят за тайните договорки да не се допусне България да има граници там с Гърция и Сърбия.Истина е, че ни предупреждават да преглътнем загубата на Македония и да не се въвличаме в провокации, който сръбските и гръцки части извъшват с населението в Македония и в пограничните райони в продължение на месец два.За тези провокации, руснаците също си затварят очите.Фердинант затова изпраща нота до Сазонов, че се извършват враждебни действия срещу съюзник,(България) и показва двуличието на руската политика да не спазва предварителните и подписани официални договори в общата война срещу Османската империя
  • 19 анализатор

    2 2 Отговор
    АКО СИ БЕ МИРНО СЕДЯЛО НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО-казваше баба ми
  • 20 кроко

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Много ясно, че няма да ми отговориш, просто няиаш козове.
  • 21 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    за съжаление не русия е виновна за загубата на македония ,а фердинант,чиято цел е била българия да изпадне в положение на конфликт със съюзниците си.тои умишлено провокира военните деиствия срещу съюзниците ни за да се разбие малката антанта с цел да се мине в австрииския лагер,което и става.подпомага го и неадекватния български политически елит ,дето до последно не разбира кво се случва.дори разгрома ни в междусъюзническата воина е умишлено предизвикан от кобурга.другото са подробности или лъжи.тва е българската трагедия слаби политици,предатели и никви визионери.след левски българия няма ни един български визионер ,до иван костов,но костов се компрометира във вътрешнополитически план за съжаление ,макар да да даде адекватните за българския интерес външнополитически параметри.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове