10 Август, 2017 14:07 1 530 3

Глоба от 500 лв за хвърляне на тор в контейнер

  • глоба-
  • хвърляне-
  • тор-
  • контейнер-
  • камери-
  • проверка

В момента тече проверка на фирмите изпълнители за разделно събиране на битови отпадъци в София

В интервю за в."Монитор" инж. Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат коментира, че в момента тече проверка на фирмите изпълнители за разделно събиране на битови отпадъци в София.
На въпрос до къде е стигнала тази проверка, Георгиева обясни, че по разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова проверката ще продължи месец – от 17 юли до 18 август.

"След като излязат резултатите, ще се реши дали да бъде продължена. Проверката е ежегодна и се изразява в това да се провери дали сметосъбиращите фирми спазват своите времеви и маршрутни графици. Това се следи и през останалото време на година чрез GPS система. Сегашната проверка се извършва от мобилни екипи, които следят избирателно сметосъбиращите фирми. Другите екипи са стационарни по 12 часа, за да обхванат денонощието на територията на Завода за механично биологично третиране. Следим и какво изхвърлят гражданите в съдовете за битови отпадъци. В България и София битува мнението, че разделно събиране е събиране само на хартия, картон и пластмаса. То означава събиране на различни други видове отпадък, които не трябва да попадат по никой начин в сивите съдове за отпадъци", категорична е Георгиева.


За видовете отпадъци, които не трябва да попадат в тези контейнери са опасните лекарства, бои, термометри, опаковки от домашни препарати. Те трябва да се предават на лицензирана фирма.
Тя не е изключва и факта, че е актуално изхвърлянето на разни треви, стебла и други градински които отиват на Хан Богров, и пръст и почва, които са за депо „Враждебна“. Тя подчерта, че тези отпадъци трябва да бъдат оставяни в найлонови торбички до контейнерите. Тяхното място не е в завода при твърдите битови отпадъци. Когато такъв вид отпадък попадне в кофите, сметосъбиращата фирма е длъжна да остави контейнера на място, а не да я прибира в сметосъбиращия автомобил.
Освен това няколко фирми са глобени с по 1500 лв, предимно от "Нови Искър".

За неспазващите реда също ще има глоби, които ще са в размер от 10 лв. до 500 лв.

"Основната ни цел е да се обърне внимание на гражданите да събират разделно. Лекарства, бои, лакове и домакински препарати са опасни и не трябва да бъдат в контейнерите. Те се събират от лицензирана фирма, която има договор с общината и също така има и мобилен пункт, който по график обикаля районите. Графикът се публикува на сайта на СО и СИ. Също така и промишленият боклук не трябва да се изхвърля безразборно. Само от Столичния инспекторат следим на живо над 80 камери, в обсега им попадат много контейнери и е лесно да се установят нарушенията", поясни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шофьор

    1 0 Отговор
    Добре се справя отдела ! А Веска е истински ръководител ! Ще бъде идеален КМЕТ на София !!!
  • 2 Георги Измирлиев

    0 0 Отговор
    Не знам какво следите, но виждам, че Драгалевци и Киноцентъра са потънали в боклук от неокосени и неподържани улици, счупени неподходящи пластмасови контейнери,от които се е е пръснал боклук на десетки метри, поради недостатъчно контейнери около тях е вонящо сметище и е само въпрос на време да пламне някоя епидемия, пълно с бездомни кучета и такива пуснати от собственици без каишка и наморник,разнасящи фекалии и зарази навсякъде и представляващи постоянна опасност за хора и деца. А за улиците да не говорим, те са като след война. Не може да се отделя бюджет всяка година само за бул.Витоша и още няколко булеварди, а другите кучета ги яли. А и това което е направено в Драгалевци е само за отбиване на номера. Канализация няма, а водопроводите в преобладаващата част са етернитови в 21 век. А ние с GPS-и и 80 камери следим контейнерите

    Коментиран от #3

  • 3 шофьор

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Георги Измирлиев":

    Това го кажи на Фандъкова ! Затова казвам-и не само аз. че В.Георгиева ще бъде в пъти по-добър кмет от Фандъкова ! А канализация в Драгалевци никога не е имало !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове