Last news in Fakti

15 Август, 2017 15:00 35 629 31

Без бележка за платен данък при технически преглед

  • годишни прегледи-
  • коли

Изменението ще засегне 3.8 млн. собственици на автомобили

Без бележка за платен данък при технически преглед - 1
Снимка: СБА

В пунктовете за технически преглед собствениците на коли занапред няма да се налага да доказват, че са платили данъка си. Това предвижда проект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Документът е качен на интернет страницата на Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Изменението ще засегне 3.8 млн. собственици на автомобили. Сега трудности възникват в пунктовете, които нямат връзка с общинските администрации и собственикът трябва да носи бележката за платения данък на ръка. Ако е превел парите за данъка онлайн пък се налага да ходи в общината, за да вземе платежния документ.

Министерството предлага също по-лесно да става и издаването на разрешение за търговия с тютюневи изделия. За целта трябва да бъдат променени текстове в Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове. Предвижда се да отпадне изискването за лицата, които са вписани в Търговския регистър и искат от митническите органи разрешение за търговия с тютюневи изделия, да прилагат и декларация, че не са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Такава ще се изисква само от невписаните в Търговския регистър. Ще отпадне и декларацията пред митницата, че кандидатът да търгува с цигари не го е правил нелегално в продължение на последните 24 месеца.

Близо 189 хил. собственици на нефункциониращи търговски дружества пък вече няма да бъдат принудени да подават годишна данъчна декларация, предвижда друго изменение в кодекса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    15 35 Отговор
    Още миналата година при тех. преглед не се налагаше да "доказвам" че съм платил данъка,защото си имаше връзка с данъчното.Истинският проблем обаче не е в това че ще ми паднат ръцете ако нося бележката за платен данък на колата,а че данъкът е безбожно висок-284лв е моят конкретно.И още нещо-Нямам намерение да нося колата си на тех.преглед тая година,защото не виждам абсолютно никакъв смисъл след като е в топ-състояние.Верно че има глоба "за просрочен тех.прегле",но тя е 50лв.Не го правя заради някакви си 35лв колкото е прегледа,а ЗАРАДИ ПРИНЦИПА ДА НЕ ГИ ГУША ТИЯ!

    Коментиран от #2, #3, #11, #13, #14, #20, #22

  • 2 До оня с коня

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Епа джиткай си коня

    Коментиран от #4, #24

  • 3 smeh

    51 7 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Това накрая за Не-минаването на ГТП се надявам да е майтап. Защото не знам дали си запознат, но за кола без ГТП не важи Гражданска отговорност и Каско. И недай боже да удариш някоя по-скъпа кола ще ти вземат и гащите. А данъка го махат, защото пак се навъдиха тарикати ГТП-та, където можеш да минеш без платен такъв и хората които не плащат ги научиха, та така.
    Винаги е било така - има си "балъци" като мен и останалите хора, които са изрядни платци и "тарикати", които изобщо не ги интересува и не искат да са солидарни. На всички им е ясно, че голяма част от парите не отиват по предназначение, но за да станем като белите страни трябва да се почне от някъде и това е именно от манталитета.
  • 4 Гоуст

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "До оня с коня":

    Еми така е. Сеното е къде къде по-евтино от дизела за бе-еН-ве-то
  • 5 Alfaman

    31 4 Отговор
    Нито една застраховка не важи без технически! Не го подценявайте
  • 6 Зорлем

    40 1 Отговор
    Тъпотията настава тогава, когато решиш да го платиш по електронен или банков път, но въпреки това трябва да отидеш до касата на данъчното, за да получиш "специална" бележка с прословутата холограмна лепенка. Ама иначе предлагаме електронни услуги, да ви е...!
  • 7 оня

    21 2 Отговор
    така като гледам няма да искат бележка, а не че няма да искат платен данък. Предполагам ще си правят електронна справка
  • 8 ГоУст

    28 1 Отговор
    Аз съм си плащал данъка по банков път преди 2-3 години.
    И чичката вика - ми аз от къде да знам че си го платил...то тука няма печат на общината...е минах все пак де..направи ми "компромис".
    В много объркана държава живеем. Виреят най - вече тарикатите.
    Те са тия които развалят малкото останала дисциплина.
    А този ГТП е пълен....та*ак!! Тя и цената е та*ак...
    Абе цялата държава май е та*ак...

    Коментиран от #12

  • 9 ПРЕДСЕДАТЕЛ В ПУНКТ ЗА ГТП

    5 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: в пунктовете, които нямат връзка с общинските администрации
    НЯМА такива пунктове, всички имат абсолютно еднаква връзка, проблема е, че някои ОБЩИНИ нямат връзка с електронната система, и хората от такива места винаги трябва да са с бележка. Също ако на дадена община се повреди сървъра за известно време, и точно тогава вие искате даминете- трябва ви бележка...
    Не знам какво е това предложение, но едва ли ще се приеме. Тъкмо научиха хората навреме да си плащат данъците, да не са луди да се откажат от това??? Допускам, че ако бъде прието това, то със сигурност е с някоя долна и подмолна цел- например ние вече по пунктовете да не се интересуваме от данъци, но пък ако не ги платите, да ви пратят съдия-изпълнител веднага след като дълга ви надхвърли определена сума.... Просто веднъж докопани пари от бедния народ не се изтърват така лесно.... А в момента така или иначе не е никакъв проблем да се мине без платен данък, само ви трябва фалшива бележка. Всеки хакер може да си я направи, с нея се минава без проблем и отговорността остава у лицето, представило автомобила на преглед, тъй като ние не сме компетентни да различаваме умело направен фалшификат от истински документ. За целта само се прилага копие от бележката за последваша проверка.... Проблемът обаче за клиентът-собственик си остава, тъй като той не може да продаде тази кола пред нотариус без истинска бележка. Ако пък реши да я бракува- няма изискване за данък в КАТ, но те веднага
  • 10 ПРЕДСЕДАТЕЛ В ПУНКТ ЗА ГТП

    7 2 Отговор
    КАТ, но те веднага автоматично подават информация в "Местни Данъци" за целият срок, в който лицето е притежавало дадения автомобил и за точната дата, в която го е бракувало. Така ако автомобила е бил незачислен, данъците стават дължими за целия период на собственост заедно с лихвите. В този случай може да не ги платите само ако междувременно умрете- например от инфаркт като раберете всичко това... Иначе имате право на амнистия само за данъците , по-стари от 5 години, останалите ги дължите и ако сумата надхвърля 2000лв, директно отивате на съдия-изпълнител и запор на сметки и имущество.
    Единствената вратичка е следната- пререгистрирате колата , след което до 6 месеца я продавате. В този случай има нотариуси, които тълкуват закона по особен начин и не ви искат бележка. Така ако колата не е била зачислена, се отървате от стари задължения, а новият собственик започва добросъвестно да си ги плаща и няма проблем.
  • 11 ПРЕДСЕДАТЕЛ В ПУНКТ ЗА ГТП

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Автомобил с изтекъл срок на периодичния технически преглед, подлежи на глоба от 50 до 150 лв ако няма други нарушения! Ако обаче е участник в ПТП, водача на такъв автомобил автоматично става виновен, или съпричинител, което автоматично води до отказ от всеки застраховател за изплащане на каквито и да било щети- по гражданска, каско, злополука и т.н.... От там нататък ако водачът на потърпевшият автомобил не получи обезщетение от неговият застраховател, има право да ви съди и да го получи от вас. Обикновено обаче ако става дума за автокаско, те изплащат сумата, а после гаранцинонният фонд предявява регресен иск срещу виновния и пак си взема всичко рано или късно с лихвите и хонорарите за съдии и адвокати.....
  • 12 ПРЕДСЕДАТЕЛ В ПУНКТ ЗА ГТП

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГоУст":

    ГТП може да ви изглежда пълен т-шак, но това е защото такива са негласните директиви в момента. Много скоро това ще се промени, тъй като вносителите на автомобили имат огромно лоби, освен това от еврогейския съюз постоянно натискат за вредните емисии.... Затова нещата ще се влошат и ще трябва някой таралясници да почнем да ги спираме, ама да видим кога ще е... Както всички бяха свидетели, много бързо научиха хората да се явяват в пунктовете, а не само да носят талони. Сега ги научиха да плащат и данъците навреме, ще дойде и следващия етап. Радвайте се на прозорците на толерантност във времето докато още ги има. Нека никой не си мисли, че това са случайности. На всеки му е ясно, че не може от веднъж да станем стриктни като в ТЮФ- теста в Германия, но не са пожелали, не са го направили....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тихо

    14 1 Отговор
    Не знам на какво основание изобщо се вменяваше досега на пункта за ГТП да проверява за платен данък, нещо да не са НАП , данъчни , инспектори, всеки трябва да си знае работата, като гледаш техническата изправност на автомобила - това трябва и да ти е задължението
  • 16 1234

    22 2 Отговор
    Аман от калпави управници вече.Един път ще искат бележки,след една година няма да искат бележки,абе вижте как е уредено в другите държави като не ви стига акъла да направите нещо.За какъв чеп ходите на посещения,само заради обядите ли?Като отидете вижте как са им уредени административните отношения с населението и го направете като тях,сега ще измисляте топлата вода ли?Все за Европа говорите продънихте ушите на хората ,пък нищо европейско не правите у нас,освен високите цени.Нито пътищата ни пътища,нито заплатите ни заплати,имам чувствата,че от там вземате само най лошите неща и ако ви отпуснат някой лев ,че да откраднете от него нещо.Просто нищо европейско не виждам у нас освен най лошите работи,гей паради,престъпности най вече слободия и безхаберие на властта какво става у нас.И ако това са ви европейските ,,ценности"...благодаря те за нищо не стават,само разлагат морала на нашето общество.Или вий това искате населението да оглупява прогресивно за да можете по лесно да го лъжете и командвате.
  • 17 1234

    11 1 Отговор
    Към председател...№9/10 да наистина проверяват,ама мене оня ден ме спираха за проверка и като нямаше покритие на таблета на полицая чаках 30 мин.,че се обажда в полицията от там правиха справка,полицая се изприщи и се притесни,че ме бави толкова време,накрая се обадиха на телефона му,че ме пусна да си върша работата.Въвеждаме разни уж подобрения но по вечето са само на книга и нищо не излиза на практика.Пак ви повтарям тая управляваща администрация за нищо не става нищо не се случва у нас защото никой не си гледа работата или по точно не си разбира от работата.
  • 18 Scania R580

    4 3 Отговор
    В тая държава само трикати има и малко хора останаха съвестни граждани.Тарикатчето е дал 15-20к за А8,S-klasse,BMW 7 или нещо от тоя клас,да гъзарее на мегдана у село,а няма и лев да си купи читави гуми и да я поддържа тази кола както трябва,пък пари за данъци да дава, Ъпсурт.
    Така,че докато има такива недуразомения на природата,ще има и тарикати на всички нива в държавата.
    Щото,ако има желание и воля от страна на държавата,в частност на административните органи,има и начин да се спре ТАРИКАТЩИНАТА
    Айде със здраве и да си знаете,че живеем в страната на неограничените възможности.
  • 19 Колю

    17 7 Отговор
    И на всяко тенекиено хале дето пише ,че е за прегледи имат личните ти данни и знаят как вървиш с парата. Дали си плащаш данъците. А кой е собственика. Неговите данни аз що не ги знам а има едно лепнато Еоод или нещо от сорта. Той как е с данъците аджеба и защо пуска зда минават преглед примерно камиони за дърва на 50 години които така пушат ,че не знаеш хората дето ги карат от тях ли са се опушили или така са си родени. Ама са платили.Какво и на кого само те си знаят. Справка малките градчета като Долни чифлик,Вълчи дол, Старооряхово и т.н. родна картинка. Забелязвам ,че най-много взеха да ме плашат от поредна секира хубавите вести. Не звучи зле статията ,но...сме в България и никога вълната ни не е пораснала. Все я стрижат и стрижат докато ни резнат главите. Кога ще махнат Винетките и кой колкото ползва хубавите пътища да си плаща ? Не от всяко село до село и дай колкото оня с Майбаха дето не слиза от магистралата. Пътища хубави 5 броя и винетки на общо основание. Тъп народ сме си. Даже на оная дето вдигна цените и ново министерство и направиха . И там да на оправят . Хак да ни е .

    Коментиран от #30

  • 20 Morgoth

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Не е въпроса дали ще ти паднат ръцете, а това, че за щяло и нещяло трябва да вадиш документи от една институция и да ги носиш на хартия на друга във века на компютрите. Някои забравят бележката и трябва да са връщат, други са я загубили, трети не са я имали изобщо, аз пък трябва да я искам от лизингодателя, защото не плащам данъка директно и т.н.
    284 не е особено висок данък ;) Но определено начина му на изчисляване е неправилен. На запад за нова, безопасна и екологично чиста кола е по-нисък, тук сме на принципа "Имал си бол пари за нова кола, значи имаш и за висок данък".
  • 21 МФФФФ

    5 4 Отговор
    Така е, платих данъка през изи пей, в Кауфланд, после за една лепенка на фактурата от общината, ми взеха 10лв..?! Иначе не го признавали... ?!?!? Това в Дупница!
  • 22 Vasik Atanasova

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    КОНЧЕ НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ
    НАПРАВО ЩЕ ТЕ СПРАТ ОТ ДВИЖЕНИЕ
    БЕШЕ ТО ЕДНО ВРЕМЕ 50 ЛВ ГЛОБА
    ЧЕ И ЩЕ ТИ Е КОНФИСКУВАТ
    А НЕ ДАЙ СЕ БОЖЕ ДА НАПРАВИШ ПТП И ДА НЯМАШ ПРЕГЛЕД
    НОМЕРА Е ДРУГ
    НО НЕ Е ЗА ПИСАНЕ ТУКА

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Черноризец храбър

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "До оня с коня":

    Живях 15 го. в съседна Гърция там смених 3.коли вярно на старо но това, е без значение. Та там нещата са много и простено 1) явяват се на преглед с предварително уговорен час 2) колите минават преглед на 2 год четни и нечетни 3)можеш да платиш всички плащания там на. место имаш достатъчно време за всичко няма. Бягане напред-назад като улавя да те прехвърлят от гище на гише да ти губят времето няма разправии няма олилии. Та питам аз нашите мислители потъпи ли са от гръцките или...
  • 25 оня

    5 3 Отговор
    както се оказа просто няма да се иска бележка, проверката за данък се случва онлайн.
  • 26 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 0 Отговор
    Я пари за данък не давам и си карам и без данък хахахха
  • 27 АЛЕКСАНДЪР

    3 2 Отговор
    Ако имаме връзка с данъчните във всички общинските администрации, този проблем с бележките ще отпадне! Но връзка за съжаление с някои от тях НЯМА! Да не говоря че се получават проблеми и със собственици с увреждания /инвалиди/- не за всички е отразено че са освободени и системата ни изисква документ. Проблем е и когато в дан.служба автомобилът все още се води със старите номера /има доста такива/ - също изисква документ системата. За лизинговите да не говоря - автомобилът е регистриран в дадена община но лизингодателя плаща в друга община дължиматата сума и се получава недоразумение.
    Има и още много случаи .
    За мен като председател на комисия за ГТП най-важно е тех. състояния на автомобила, но Наредба Н-32 изисква наличието и на платени данъци.
    Едно добро решение според мен е общ национален сървър с данни, в който да се отразява абсолютна всяка промяна в статута на автомобилите и техните собственици. Аз като служител в даден пункт влизам с индентификационната си карта и парола, вкарвам рег. номер и ЕГН и всичко излиза на монитора. Ако има неплатени суми не започвам преглед.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 АЛЕКСАНДЪР

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Нещо си объркал човека!!! Явно така си се "оправял" при преглед, а може и балет да си им играл. При мене обаче си отрязан като кисела краставица. Така че, "бегай бързо, щото мачкам яко "! Не бих си позволил НИКОГА да бъда причина за загубата на нечий живот.
  • 30 ккк

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Колю":

    Евала,сякаш аз съм го писал!
  • 31 гост

    0 0 Отговор
    Добре, няма да носят. А как се решава проблема с това, че нямат доказан, платен данък щом пункта няма достъп до тази общинска информация? Кое ще различи платилия от неплатилия? И дали няма да спрат всички да си плащат щом не се изисква и има начин да се мине, без да си платил? Това някой обяснява ли го?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове