Last news in Fakti

19 Август, 2017 18:05 4 771 11

Малката ракия за българското председателство става 25 грама

  • ракия-
  • ес-
  • председателство

България се отказва от стандарта “Балкантурист”

Малката ракия за българското председателство става 25 грама - 1

25 гр. ще е малката ракия за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Това се разбира от обявената обществена поръчка за кетъринг на членовете на делегациите по време на мащабното събитие, на което страната ни ще е домакин в първата половина на 2018-та година, предаде БГНЕС.

С новия стандарт за количеството високоалкохолен аперитив, България се приближава до страните от Западна Европа и се отказва от стандарта “Балкантурист”, според който малката ракия е 50 гр. 1,4 млн. лв. с ДДС толкова ще струва на бюджета осигуряването на кетъринг за председателството на ЕС от България. В тази сума влиза – по две кафе паузи на ден за участниците във форумите в НДК, обеди на блок маси и работни обеди, коктейл по откриването, който ще се проведе в Народния театър “Иван Вазов” и официални вечери за ръководителите на делегациите, които ще се провеждат в зала “Джон Атанасов” в София Тех Парк.

В сумата влиза, както доставката и обработката на храната и напитките, при спазване на всички хигиенни изисквания, сервизното обслужване – сервитьори, посуда, маси, столове, покривки и друго, както и цветна декорация.

Поръчката за кетъринг е с две обособени позиции. От Техническата спецификация се разбира, че по обособена позиция №1 “Кафе-паузи, обеди на блок-маси и работни обеди в НДК” се планира изхранването на общо 23 790 души. Това включва – по две кафе-паузи и един обяд на блок-маса на ден – за между 40 и 1000 души, както и работни обеди – за между 14 и 70 души.

Доставчикът трябва да осигури кафе еспресо, както и шварц кафе, безкофеиново кафе, чай, бутилирана минерална вода, домашно приготвени сладки, мъфини и соленки, сметана, захар – кафява и бяла, два вида 100% натурални сокове.

За обедите на блок-маси, трябва да има пет вида салати, поне два вида супа, едната от които да е без месо, пет вида ястия (пилешко, риба, свинско, телешко), едно от които да е без месо, поне два вида паста, една от които да е без месо, поне три вида гарнитури. Хлябът също трябва да е три вида прясно изпечен – бял, черен и пълнозърнест. За работните обеди е предвидено и вино – като 1/3 трябва да е бяло и 2/3 червено, в бутилки от 185 гр., както и минерална вода в стъклени бутилки. 902 917 лв. без ДДС е допустимата максимална цена по тази обособена позиция.

По обособена позиция №2 “Официален коктейл и официални вечери за ръководителите на делегации” бюджетът е значително по-скромен, но и количеството храна и напитки е значително по-малко - 263 500 лв. без ДДС. Срещу тази сума ще трябва да се осигури коктейл по случай откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, който ще е за около 720 участника и ще се проведе в Народния театър “Иван Вазов”.

За него е предвидено бяло и червено вино, както и шампанско. Осем вида студени хапки – със сирена, филе от месо, риба, скариди и зеленчуци, шест вида топли хапки, както и шест вида десерти. Официалните вечери за ръководителите на делегации на страните-членки на ЕС, които ще се провеждат в София Тех Парк, е предвидено четиристепенно меню.

Във всяка официална вечеря се очаква да взимат участие между 130 и 350 души, а прогнозният брой на участниците в официалните вечери за целия шестмесечен период на председателството се очаква да бъде 2630 души. Менюто трябва да включва – салата, топло или студено предястие, като трябва да е предвидено и безмесно, основното ястие да е от телешко или агнешко, като трябва да е предвидено и безмесно.

Специални изисквания има към десерта – той не трябва да има алкохол, както и да не се топи и “да се яде лесно”. За всеки от гостите на официалните вечери, които ще са за сметка на българското председателство на ЕС е предвидено и по една малка ракия, която обаче няма да е от 50 гр., а от 25 гр. От документацията се разбира, че според практиката на председателствата на Европейския съюз, български производители на минерална вода, безалкохолни напитки, вина, бира и хранителни продукти, могат да предоставят своя продукция под формата на спонсорство.

В такъв случай, фирмата, която осигурява кетъринга, следва да постави табелка, на която да е налична информация на български и на английски език за вида на продукта и на съответния производител. Извън кафе-паузите, обедите на блок-маси, работните обеди, официалните вечери на ръководителите на делегации и коктейла по откриването на председателство, останалите разходи на представителите на европейските институции, страните-членки и други, свързани с изхранването им, докато са в България, ще са за тяхна сметка.

В настоящата документация няма информация за кетъринга, който държавата ще осигури за събитията от председателството, които ще се провеждат в резиденция “Бояна”.

Това е така, защото разходите за там се осигуряват от Администрацията на Министерския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    14 3 Отговор
    Дълбоката мисъл на идеята е,че вероятността гостите да се напият чрез двойно намаляване на грамажа е ТОЧНО ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКА,което пък ще избави персонала да влачи консумиращите по стаите им и да бърше повръщаното.Освен това ще икономисаме и средства на хазната,щото целия тоя масраф около мероприятието си е за наша сметка.Е да,ама ако някой от гостите си поръча 10 МАЛКИ в желанието си да се направи на английски турист на "Слънчака" ,кой ще му откаже?А иначе и менте-алкохол ще се пробута/макар и нежно/,и силна музика ще звучи до зори,ама Валери и полицията тоя път няма да разгонват,а ЩЕ ОХРАНЯВАТ!
  • 2 да сипем на толерастите

    22 1 Отговор
    "За работните обеди е предвидено и вино... "
    Че от кога е въведено на работа, че и от обяд да се пиянства !?!?
    Затова ли ЕС заприличва на кочина ?
  • 3

    9 0 Отговор
    Значи 10 малки обръщам всеки ден.Е както са казвали навремето баба изпила сутринта 7 ракии и отишла да работи на полето.
  • 4 Роги

    15 0 Отговор
    Супер,това е ли най важното за България сега,25 или 50 голяма дилема за държавните мъже.
  • 5 ИЦО

    17 0 Отговор
    От кво ли не се отказахте м... ви подлагарска,срам ме е,че съм българин!
  • 6 босе

    14 1 Отговор
    Ако евентуално се случи да пия алкохол в кръчма,поръчваме бутилка ракия(неотворена)...иначе само висококачествена домашна ракия,втора фракция-преварка.Относно грамажа(25)-това за българина е за джабуркане за зъб,100 грама е като за начало да пробваме салатата,ако е добра....200-300 грама е нормално....компанията е важна.
  • 7 BG looser

    15 1 Отговор
    Това наистина е най - голямото приклякване, щом унижават гордостта на Българина - РАКИЯТА, че дай да показваме Ботев обръснат и Вазов гелосан.....г.зоблизци чуждопоклоннически, четете Паисиевата История славянобългарска, там в увода е написано всичко за Вас....
  • 8 Ловеца на поршета

    10 1 Отговор
    Те сега с тези 25 грама ще пият или ще се жабурят.
  • 9 Plovdiv

    15 1 Отговор
    Не знам греша ли, ама такова сервилничене, такова втелясване и такива маймуноподобности, както покрай тоя Порнографски съюз, не помня даже от времената на СИВ, ВД и Великия СССР, с който дружбата беше като водата и въздуха...
  • 10 незнайко

    1 0 Отговор
    Вече не сме независима ДЪРЖАВА ! Каквото кажат от ЕС това правим ! Ще минат още много години, докато младите разберат истината ! СВОБОДА В ЕВРОПА НЯМА !!! Демокрацията е най доброто прикритие !!!
  • 11 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    пияниците се разреваха .нарушен ни бил сувернитета с тва че вече щяло да има ракии по 25 грама.убавци мамини ненагледни ,няма страшно!!!всяка кръчма може сама да си прави политиката колко да сипва и сега в големите дискотеки малкото е 40 грама,а като го посъкръти и бармана отива на въпросната доза.та споко поръчаш си бутилка правиш се на маимуна и готово.този филм сте го гледали и участвали предполагам многократно и не намесваите традициите ,ботев левски ...българина до преди идването на руснаците не е пил .тва е статистиката ,да видиш пияница в българско село или град е било като сега да видиш бяла лястовица.след идването на ткзс то и подходящите му ръководители се създаде сегашния стандарт на пияници и утрепки дето преобладават сред малкото останали по селата българи.та споко ще имате ракия дето била българската традиция.всъщност българина пие ракия научен от турчина ,а тои от арабина,а именно арак,раки,ракия!преди идването на турците на балканите българите не сме пиели концентрат ,само вино и ракия от мляко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове