Last news in Fakti

23 Август, 2017 06:30 13 481 45

Българите се връщат в селата

  • села-
  • българи-
  • обезлюдяване
Българите се връщат в селата - 1
Изглед от село Делчево Снимка: Shutterstock

Все повече хора се връщат в българските села през последните 5-6 години. Това каза в интервю за Фокус председателят на Асоциацията на българските села (АБС) Борислав Борисов.

„Темата за обезлюдяването на българските села беше актуална някъде до 2010 г. Тогава имаше една постоянно негативна тенденция на обезлюдяване на селата, особено в някои региони. През последните 5-6 години може да се каже, че вече имаме и позитивна тенденция, която е свързана и с възвръщането на доста хора към селата. Тук не става въпрос за хора, които са в пенсионна възраст, а такива в активна трудова възраст“, коментира Борисов.

По думите му това е свързано с увеличаването на различни инвестиции в селата и с това, че хората искат нов тип начин на живот, различен от този, който градовете предоставят.

„Има една засилена вътрешна потребност на все повече хора да избягат от големите и пренаселени градове и да се завърнат и към корените, и към традициите, и да живеят по-спокойно на село“, допълни Борисов.

Той обясни, че най-обезлюден е регионът на Северозападна България, както и части от Централна Стара планина. „На места има и в Югоизточна България трайно обезлюдени села, но на практика броят им представлява един сравнително малък процент. Аз като председател на Асоциацията на българските села многократно съм акцентирал на това, че не трябва чак толкова негативно да се гледа по отношение на процеса на обезлюдяване“, добави Борисов и уточни, че това, че тези около 170-190 села през последните 10 години са се обезлюдили е нормален процес и на места дори има оздравителен ефект.

Борисов отбеляза, че селата в област Пловдив напоследък се развиват доста добре. По думите му това е свързано с големите инвестиции в неземеделски дейности, в различни предприятия и услуги. На второ място той постави тези села от област София, а след тях в Ямбол, Стара Загора, Сливен, Русе, Благоевград и Пазарджик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Почитател

    52 7 Отговор
    През социалистическо време западняците намираха живота в България зя бавен и спокоен, такъв какъвто е необходим на старите хора. Да виждате сега западняците да са населили селата на България? Е, има няколко англичани, но то е заради малките им пенсии в Англия.
  • 2 Дядо поп

    36 3 Отговор
    Каква е тази асоциация на селата,такова животно няма.
    Някой за да си придаде тежест отива в съда регистрира
    нещо и почва да бълва простотии.
  • 3 ддд

    25 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: обезлюдили е нормален процес и на места дори има оздравителен ефект.
    ще оздравим държавата скоро струва ми се
  • 4 Гост 2

    39 0 Отговор
    Пълни глупости и демагогия , ела да живееш в добруджанските села да видиш че приличат на старчески домове.

    Коментиран от #5

  • 5 JEEP

    40 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост 2":

    Така е, но тенденцията не е от хубаво.
    Страната е със прогресивно застаряващо население. Хората се пенсионират и животът в голям град с малка пенсия става тегав. В резултат се връщат на село да си копаят градинките, а малцинствата да ги обират и т.н.
  • 6 Софиянец

    22 10 Отговор
    Отлична новина - на поне половината "софиянци" и текезесари там им е мястото в родните им села !

    Коментиран от #10

  • 7 сМътеница

    29 0 Отговор
    Това за Пловдивските села съм съгласен. Доста по-оживени са от тези в западна и северозападна България. Моето село, с население от ~50 човека, за последните 2-3 години има 4-5 новородени. Построи се детска площадка. А сега и параклис. Няма нито един циганин. И младите семейства не разчитат на помощи, а работят здраво !

    Коментиран от #45

  • 8 Bossman

    18 0 Отговор
    Пълни глупости че хората се връщали по селата.Вижте как са се върнали хората в Странджа,Видинско и така наречените населени места в планините където я има,я няма 1-2-ма пенсионери.
  • 9 Гост

    28 3 Отговор
    Селата вече не са опция за живеене заради тъмнозелените.
  • 10 321

    18 6 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Абсолютно си прав. София е пълна със селяни, които дори не могат да говорят правилно. Така нареченият софийски диалект всъщност е на хората от селата на софийското равно поле. мързеливи, завистливи шопи от села като Мрамор, Мировяне, Чепинци, Петърч, Опицвет, Банкя и други, които вече са квартали на града. Те за съжаление наложиха този си манталитет в столичния град и в управлението на държавата. Ако се разходите по споменатите села и други в западна посока ще видите пълна разруха и безхаберие, разхвърляни дворове и неподдържани сгради и пътища и тротоари. Същото за съжаление в момента е и София.

    Коментиран от #19

  • 11 Лупи

    19 1 Отговор
    Статията е вярна и написаното е така, но с едно уточнение. Увеличение има спрямо база 0 която беше до 2010-та т.е. увеличението е някакво и го има наистина, но на целия фон на преселени към София и чужбина е нищожно. Също така това важи за селата разположени на главен и около главен път и в радиус не повече от 30 км от голям областен град - села около София, Пловдив, Варна, В.Търново, Плевен и т.н. разположени около магистралите и международните пътища, по които можеш за 15 до 30 мин да отидеш в града. Те наистина са актуални дестинации. Разбира се Видинския край, Странджанския край, Добруджанския край са изключения първо защото обласните градове там са малки и бедни и второ защото има много малцинствено население, което скоро няма да е такова. Аз живея от няколко месеца в едно село до В. Търново и мога да заявя, че наистина има връщане на млади семейства с бебета, но това е само защото комуникациите от и към града са добри и със съвременен автомобил е по-добре да си на село отколкото в панелка или апартамент тип "ново строителство". Скоро истинските селяни ще останат в бетонните гета по градските крайни квартали.

    Коментиран от #12

  • 12 гостенин

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лупи":

    Абсолютно верно! Това е истината! Вилички и къщи в близост до града, това е.
  • 13 юрист

    11 3 Отговор
    За да се завърнат хората по селата, е необходима отлична инфраструктура на тези села, добри комуникации с тях. И палат да си построи човек на село, когато в УПИ-то му няма кладенец и се налага да ползва ВиК мрежата, ще си има проблеми. Да не говорим, че в доста обезлюдени села има проблеми със захранването им с елток- жиците се късат при една по-силна вихрушка, което пък означава, че човек трябва да мисли за собствено и независимо производство на еленергия за лично своя консумация и то така, че да е независим от атмосферните условия- т.е. за да се ползва геотермалната енергия, пак е наложително в УПИ-то да има наличен кладенец. За това трябва задължително да мисли по-комплексно и концептуално, което пък води до многократно увеличаване на инвестицията за строителство на жилище във въпросното село. Ако до него не достига и нет, положението е отчайващо, защото хората с високи доходи като ИТ спецове няма как да работят почасово, ако нямат добра оптична интернет връзка. В селото трябва да има поне медицински пукт и денонощна или обикновена аптека- нали се сещате, че 20 годишните деца нямат финансите, които да инвестират в издигане на собствена палат на село. Нещата не са толкова розови, колкото се представят и съвсем не опират само до желанието на хората да живеят на спокойно и тихо място!
  • 14 юрист

    17 1 Отговор
    Също така- фактът, че някой е решил да живее на село, съвсем не означава, че той ще се заеме с животновъдство или със земеделие.

    Коментиран от #15

  • 15 гостенин

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "юрист":

    Да да, всички знаем клишето-инфраструктура, но понякога не е само то, или въпреки него се получават нещата.

    Коментиран от #16

  • 16 юрист

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "гостенин":

    Ясно съм написала, че не е самоп инфраструктура. Когато завеят зимните виелици в планинските селца, всяка зима ен брой български села остават без ток и то точно по Коледа и Нова година, заради скъсани от натежалия мокър сняг далекопроводи. При това положение няма никакво значение, че гражданинът си е бил съвестен и коректен платец на чез, евн или енергопро- фактът си е факт- на ВСЯКА Коледа и Нова година той няма доставено електричество! Е- кой нормален човек с деца би рискувал такова нещо?
  • 17 досев

    3 0 Отговор
    Тоз' пък! Затова има бум на строителството в големите градове...
  • 18 гого

    7 3 Отговор
    в добруджа всички села са обезлюдени а землищата им се обработват от арендатори от саседните градове всеки арендатор е или изкупил земята на безценица или е принудил хората да си дадат земята с обвързващ договор за 10 или повече години къде ще работят хората няма фабрики е затова не могат да се върнат на село млади хора

    Коментиран от #22

  • 19 диалектика

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "321":

    Точно така, шопският диалект го използват селяните от крайните квартали, иначе, кореняците софиянци, макар и малко говорят правилно!
    Не съм от София, но признавам, че е така, освен в София се говори и в други градове правилно, всичко е въпрос на индивидуална култура и образование.
  • 20 диалектика

    7 2 Отговор
    Проблемите да се живее на село са много, но основно са липсата на инфраструктура, високата престъпност, не само циганската, липсата на транспорт и комуникации.
  • 21 Софиянец

    10 8 Отговор
    Хе хе...открихте топлата вода :-)

    Аз съм роден на ул. Лайош Кошут в Сф, израстнах около х. Плиска, но София отдавна не е това, което беше. Всякакви тъпи селтаци се домъкнаха тук да си подбиват взаимно цената на труда, хубаво поне, че са селските пръчки, сервитьорки, продавачки и прочее, че хем са лесни, хем са евтини и тъпи, та да ги сменяме всяка вечер.

    Не съм младеж, над 50 год. съм, но всяка вечер, ако поискам, мога да си тръгвам с различна мастия от дискотеката. Разбира се, трябват и кинти, а т 19-20 годишните глупачки нямам намерение да си говоря, гледам да фърля хайвера и да я пускам да си ходи...

    Тъкмо си довършвам вилата в Кюстендилско, на 2 и половина етажа е, с 4 декара място, в единия край на селото, няма кьорав циганин, тук ще си давам 3 жилища под наем на селяците, и ще си живея живота около Струма, при мренките.

    Коментиран от #29, #32

  • 22 Софиянец

    3 9 Отговор

    До коментар #18 от "гого":

    Въобще не е вярно !
    Добружанските села са красиви и богати. Имам земеделска земя там (наследствена), братовчеда е един от най-големите арендатори, сключваме договори година за година и дава по 100 лв. на декар....

    Селата около морето са ми любими - Камен бряг, Чунчево, Българево, Тюленово, Крапец... Наесен, да съм жив и здрав, съм планувал 10-тина дни риболов около Тюленово, Балчик и Шабла....

    Аре чао, че нещо много се смесих с простолюдието.

    Коментиран от #27

  • 23 гост

    6 0 Отговор
    Когато имаш семейство и искаш да живееш спокойно, мобилен си и не ти пречи да караш всеки ден до града и обратно, то китно селце в радиус от 5-15км от града е напълно реален вариант. Една селска къща струва малка част от цената на градска такава, например 30х.лв срещу 130х.лв за едно и също нещо. Та тези 100х.лв ако ги нямате или не искате да ги давате тогава се насочете към селото. Сутрин и вечер пътувате. Жена ви също задължително трябва да има книжка и кола, за да прибира децата.
  • 24 Зорлем

    7 0 Отговор
    Просто най-после и в България откриваме истинското значение и смисъл на думата "предградие". В това число вкюлчвам и себе си, тъй като се мъча да строя в село до София с тенденция като (ако!) го завърша този пуст строеж да се изнесем изцяло там с жената и децата.

    Коментиран от #26

  • 25 дос

    6 1 Отговор
    до ком 22 такива като вас убиха боквално селяните в бг твоят братовчет е голям арендатор и сигорно е така ада попитам бил ли е комуняга сигурно защото обикновенни хора не могат да станат арендатори та тези арендатори не плащат никакви данъци работят от 20 000-150 000декара с по5 човека и им плащат наи много до 1000 лв а печалбата от земята отива на половина в арендатора там има и милиони субсидииа другата половина естественно отива в софия е сега софиянецо ила ти да работиш в селата
  • 26 юрист

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Зорлем":

    “...Публикувано във факти.бг: с тенденция като (ако!) го завърша този пуст строеж да се изнесем изцяло там с жената и децата....“ Казус- до тогава децата Ви стават в 1ви или 8ми клас. Има ли учебно заведение в самото селце и какво обучение може да им предостави то? Както виждате- тук наистина има да се мисли много...Осигуряване на собствен комфорт / само за 2ма съпрузи, както е положението в моето семейство/ е едно нещо, но когато децата трябва да учат в София и всеки ден да сте ангажирани с прибирането им от училище до селището, където живеете, не е лесна и лека работа....Изисква се наличието на много условия, които трябва да са налице едновременно- напр. съпругата Ви да не работи на 8 часов работен ден в София, а да има възможност да ги прибира от училище с личното си МПС. При този трафик и натоварване в София е под въпрос меко казано нормалното шофиране в града- винаги може да се случи инцидент, дори съпругата Ви да спазва изключително стриктно ПДП.Аз умишлено не желая съпругът ми да шофира в София и за това за рамките на София ползваме и двамата такси.

    Коментиран от #30

  • 27 дос

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Софиянец":

    ТИ СИ ОТ СТРАНАТА НА БОГАТИТЕ И ДОБРЕ СИ ЖИВЕЕШ В СОФИЯ ЕЛА ДА ЖИВЕЕШ И РАБОТИШ НА СЕЛО СЪС СИГОРНОСТ НЯМА ДА ИЗКАРАШ 6 МЕСЕЦА

    Коментиран от #28

  • 28 юрист

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "дос":

    Хайде, стига сте се заяждал! В крайна сметка- всеки е имал избор дали да си остане в родното място или да учи/ работи и да създава семейство в друго място! Докато някои сме се скъсвали от учене и работа едновременно по време на втората си магистратура, други сте гонели момите и сте си живели абсолютно безгрижно младините и сте си казвали“ За какво ми е да уча и да се товаря 5-6 години с учене, да си развалям спокойствието- в момента има много безработни висшисти и завършване на висше образование не ми гарантира никакви стабилни приходи- само ми губи младостта и времето“, нали? За това в по-зряла възраст е нормално нещата да се променят...Никой не Ви задължава да живеете свръхнатоварено на село и да кОпате нонстоп на полето! Всеки прави своя собствен избор и си носи последиците от него, независимо дали иска или не иска.

    Коментиран от #31, #43

  • 29 дос

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Софиянец":

    КВО да очакваме от тази мутренска държава такива като този мястото им е в панделата с какви пари строи вила няма нап и няма даржава която да го проверява е ми такъв ни е премиера такава ни е даржавата
  • 30 Зорлем

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "юрист":

    Е, ти сериозно ли мислиш, че не сме помислили за всички тези неща? Старата поговорка, "Когато има желание, има и начин" е приложима и в този случай.

    Целодневните занимания в училище и 30-45 мин. шофиране в едната посока отварят доста възможности. Естествено, че ситуацията е "танто за кукуригу", но всичко е въпрос на вкус и приоритети.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 софаянеца

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "дос":

    Кво му обясняваш на тоя трол, повечето въобще не знаят, какво е положението със селското стопанство и земеделието.
    Идеята е да се източват субсидиите, но и те няма да са вечни.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гоуст

    4 2 Отговор
    Тая статия е някаква реклама да се опита да върне хората по селата ли е?

    Всеки може да си отвори статистичеки сайт и да види, че статията е абсолютна глупост и всеки изминал ден, населението по селата става все по-малко!
  • 37 дос

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "юрист":

    ако си български адвокат ще си на страната на обикновенните българи ане на страната на червени мутри които ограбват и унищожават тази държава .аз също съм българин и то много по чист и затова ме боли много а обидите г и оставям на ниско интилигентните
  • 38 Ганьо

    2 0 Отговор
    Светослава само да те набарам на мегданя на село.....ще ти сбъдна мечтите...
  • 39 Mutlek

    8 1 Отговор
    Има една засилена вътрешна потребност на все повече хора да избягат от големите и пренаселени градове и да се завърнат и към корените, и към традициите, и да живеят по-спокойно на село“, допълни Борисов.Не е за това господин Борисов.От глад е!!!!!Та кой може да живее със 150лв.пенсийка,пък там това онова ще засееш и комбинирано с далеч по ниските цени в хоремага ще оцелееш някак.
  • 40 Bocho

    9 1 Отговор
    Съгласен съм , че се завръщат , но съм по- склонен да кажа , че се завръщат в селата , които са в близост до големите градове до 30км.
  • 41 гост

    4 1 Отговор
    На цената на една тясна панелка може да имаш голяма къща в близкото селце. Добре свързаните с града села са много по-развити. Говоря за железопътен транспорт, за автобусен такъв и добри пътища. Тогава може да си позволиш живописен живот и добро заплащане в града. Парите ги даваш така или инак, но ти си избираш за какво жилище и къде. Моята жена например не може да кара кола, няма добри връзки до селото и няма как да се изнесем там, основно заради децата.
  • 42 nathan ex

    2 1 Отговор
    Светослава айде с мен на село.Имам 20 декара ранчо , хубава къща, има бърз интернет може да работиш от вкъщи.Градът е наблизо ще ти взема една колица и ще може да ходиш до него когато си искаш.Аз съм здрав и корав млад мъж който макар и с груб вид може да мине и за хубав.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Интересуващ се

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "сМътеница":

    Кое е това село , и аз да се преместа със моето семейство
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове