25 Август, 2017 14:50 3 426 18

Наказват учителката, нарекла деца със СОП „зверски опасни”

  • учителка-
  • детска градина-
  • соп
Наказват учителката, нарекла деца със СОП „зверски опасни” - 1
Снимката е илюстративна

Учителката, която в коментар в социалната мрежа нарече децата със специални потребности „зверски опасни”, днес ще бъде извикана в детската градина във Варна, в която работи, съобщи бТВ.

Очаква се отпускът на Христина Шиндова да бъде прекратен и да бъде свикан педагогически съвет и етична комисия към детското заведение, която да реши какво ще бъде наказанието за учителката.

Общинските власти във Варна проверяват случая, а от образователното министерство заявиха, че смятат за недопустимо изразяването на мнения, които дискриминират хората с увреждания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Но е така

    18 3 Отговор
    Хората с увреждания са вече дискриминирани. Те имат нужда от специални грижи, които обикновеното образование не може да им даде. Както е във филма Код Меркурий се вижда и в САЩ тези деца са в специални заведения, където им се обръща специално внимание и се успява да бъдат научени на нещо. В обикновен клас, с обикновени деца тормозът ще се бъде в двете посоки и вместо да се приобщават, по-скоро ще бъдат отхвърляни, тормозени или ако са агресивни може и да са опасни. Като знаем нивото на обществото в България, без какпа толеранс, то нещата са и много зле. И точно, защото са хора с увреждания, то трябва да им се обръща специално внимание в специализирани училища. По-скъпо е, но по-полено за децата, за родителите им и след това за обществото.
  • 2 антиобразователно министерство

    29 2 Отговор
    "Деца със СОП“ е доста широко понятие и включва и случаи, които наистина са „зверски опасни”. Тази учителка е човек, който познава проблема отблизо и казва просто истината. Това не може да се класифицира като дискриминация на хората с увреждания, защото няма претенциите да е обобщение за всички случаи.Истината е, че "приобщаващото образование" е една безумица, която дискриминира често обикновените деца и създава притеснения на родителите им. В резултат на това възникват конфликти между родителите на нормалните деца и децата със СОП, а директорите са между чука и наковалнята и трябва да взимат трудни решения, които винаги ощетяват една от страните в конфликта. Дискриминация е отношонието на "оговорните лица" към жената, която си е позволила да каже истината за проблема. Пречи им да го заметат под килима и да си измият ръцете с дежурното понятие "дискриминация".
  • 3 Лена

    24 2 Отговор
    Изказът на учителката можеше да бъде по - мек, но по същество е ПРАВА.Става дума само за децата с метален дефицит и то за някои,но наистина могат да бъдат опасни и съм имала не един такъв случай...За самите деца със СОП понякога е опасна училищната среда.Чиновниците се активизираха и намериха виновник в лицето на учителката за решаване на проблема.По сталински няма човек- няма проблем.А истината е специални условия в специална среда!

    Коментиран от #11

  • 4 Лена

    2 4 Отговор
    Метален дефицит
  • 5 Лена

    8 2 Отговор
    Явно авторедактор ми поправя ментален на метален аман
  • 6 Лена

    10 1 Отговор
    И трябва да сме много внимателни при термини или квалификации на деца със СОП,защото родителите са много чувствителни, и с право.Какво значи нормални деца!Аз бих казала обикновени и деца със СОП.

    Коментиран от #8

  • 7 Истината боли

    22 2 Отговор
    Напълно съм съгласна с младата учителка, специализираното обучение не значи по-лошо за децата със СОП, напротив, само специализираното и индивидуално насоченото обучение може да дръпне интелектуалното им развитие по-близо до това на връсниците им.В общообразователния клас всички деца имат право на еднакво внимание от учителя и защо дете със СОП трябва да имат претенции за повече внимание и да дърпат класа назад.
  • 8 до Лена

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лена":

    Лена, Вие хубаво бихте казали "обикновени деца", но знаете ли, че има родители, които и за такъв израз биха скочили срещу Вас - как така ще наричате техните необикновени, гениални деца "обикновени"? Така че... езикът е много разтегливо понятие. Включително и на въпросната учителка. А аз от опит знам, че на учителите не се препоръчва да имат мнение и да изразяват позиция. Не сте ли го забелязали?

    Коментиран от #9

  • 9 Лена

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "до Лена":

    Е ,стандартни ли да ги наричаме ?Нормални- значи другите са ненормални.Аз самата съм учителка и защитавам колежката.Просто това,че от неопитност си позволи да използва по-силни думи,възбуди тази реакция.И даде възможност на МОН да си измие ръцете!Колежката е права!

    Коментиран от #13

  • 10 Пешо

    9 0 Отговор
    Много странно ми се вижда това с интеграцията на деца с проблеми!
    Децата мислят първосигнално и едно дете с някакви увреждания за тях е различно и отношението към него също е различно. Така се получава напрежение и за двете страни.
  • 11 Някой си

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лена":

    Цитирам думи от друг неин коментар, който не се отрази никъде-"........Акцентирах върху проблема за недостатъчното и адекватно обръщане на внимание към тези деца със СОП.Ако не се направи така, че да се работи с тях и да им се помага, не ни очаква нищо добро.Написах го по-остро, защото по този начин предизвиках това....да се обърне внимание.Ако го бях поднесла нежно и внимателно, вероятно никой нямаше да го отрази......"
  • 12 по темата

    8 1 Отговор
    Кой по-добре може да познава тези деца, ако не учителката, която е с тях от години, а сега щели да я наказват защото била казала истината!

    Не е ли по добре да накажат малоумните тъпанари, решили това с бързината, с която винаги действат преди да помислят.
    Та тези ако са съдии ще екзекутират човека преди да са го осъдили, само за да угодят на тълпата.
  • 13 Адолф

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лена":

    Да, напълно правилно. Едните са нормални, а другите ненормални. Така е и в научната литература, само че вместо думата "ненормални" се използват други термини със същото значение. Едното развитие е в норма, а другото е патология. Псевдотолерантността, която води до масова глупост, напоследък сътворява какви ли не квалификации и определения, като "специални деца" например. Няма нищо специално в тези деца, те просто са деца с увреждания от всякакъв тип. Нуждаят се от квалифицирани грижи и терапии, но в специализирани заведения, с необходимите специалисти, които могат да осигурят най-добрите грижи и да развият максимално потенциала им. Със сигурност, поне 80 процента от тях, нямат място в масово училище.

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    7 0 Отговор
    Сега е момента за стачка на учителите...
  • 15 Абсолютно правилно

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Адолф":

    Точно така! Само МОН се прави на ударени, т.к истината боли. Цялата политина на МОН от години е грешна. Но тяхната цел не е образованието, а д асе намалят парите. Затова закриха помощните училища. Прехвърлиха тази тежка задача на обикновените учители и деца, които нямат подготовката (учителите) и мотивацията (децата) да се се справят с този проблем. И така както и другите дейности: тръгване на училище на 4 години, целодневно обучение и други, които са неосигурени материално и с подходящи кадри, така и тук нещата не се получават. Докога образованието ще бъде изнасилвано от псевдо специалисти в МОН?
  • 16 МАК

    6 1 Отговор
    Я тези министерски боклуци да оставят жената, че казала грозната истина! Майка ми е детска учителка и им наввират в групатс деца съд СОП. Нямат място сред нормалните деца! Трудно се владеят тези деца и буйстват некотролируемо! Аман от боклуците некадърни който приемат такива работи! Това само в парцаландия може да стане!!!
  • 17 Гост

    4 0 Отговор
    Много се говори за приобщаващо образование, но като стане въпрос да се прави кесията се стяга, а това без допълнителни пари не става. Работя с деца със СОП, но във чужбина. Там те са в класа, но заедно с асистент до себе си, който гу учи по индивидуалната им програма и се занимава с тях, когато имат пристъпи на агресия или тревожност. Когато е възможно, детето със СОП участва в дейностите на целия клас. Така никой на никого не пречи, а всички са заедно.
    Приобщаването по нашенски е глупавшо и опасно и няма как да работи.
  • 18 Биоложка

    6 2 Отговор
    Таралежите се раждат без бодли, а учителите - без зъби! Тази учителка не е без зъба и здраво захапа проблема.Адмирации!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове