31 Август, 2017 11:40 1 228 11

Курумбашев за Макрон: Какъв триумф?! Отстъпление от националния интерес

  • петър курумбашев-
  • макрон-
  • национален интерес
Курумбашев за Макрон: Какъв триумф?! Отстъпление от националния интерес - 1
Кадър бТВ

„Какво поражение сме нанесли на тези, с които сме преговаряли и какъв триумф сме постигнали в нашите разговори във външната ни политика? Интересно е какво е постигнато в разговорите с Макрон. Там по-скоро видяхме отстъпление от националния ни интерес по отношение на директивата за командированите работници“. Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев в сутрешния блок на бТВ.

„Не смятам, че ние трябва да отстъпваме и срокът, който в момента е 3 години за командировани работници, трябва да се намалява“, допълни той. Според него това е мярка, която защитава определени национални пазари – в случая на Франция, и очевидно ограничава едно основно правило в ЕС – свободното движение на хора, стоки и услуги. Евродепутатът обясни, че Макрон е подложен на много сериозен вътрешно-политически натиск и се опитва да решава проблеми на Франция чрез правото на ЕС.

Курумбашев подчерта, че предложението не е в интерес на редица държави, включително и България. „Аз съм единственият български евродепутат, който е член на комисията по транспорт и туризъм. Заплащането на българските международни шофьори отдавна се е изравнило с останалите, защото пазарът е един“, каза още той. Българският евродепутат обърна внимание на мантрата, която непрекъснато се повтаря: „Едно и също заплащане, за една и съща работа“.

„Можем да попитаме защо международни вериги в България за същата работа не плащат същите пари, като в Австрия или Франция? Защо тези вериги имат оборот над милиард, а плащат данъци, колкото за „Бог да прости“?“, попита той. Курумбашев зададе и въпроса, ако Макрон е толкова загрижен за българските работници във Франция, защо не се загрижи френските работодатели в България да плащат същите заплати, каквито плащат на запад. „Ако един български работник тук получава 1000 евро, а не 700 лв, той въобще няма да има желание за емигрира“, допълни той.

По неговите думи Франция, Германия и Австрия имат промени в своето национално законодателство, които са в посока на разваляне на общия пазар. Като пример посочи изисквания да има агент във всяка държава, договорът да е преведен на всеки език. „Един шофьор трябва да пътува с четири асистенти, които да му превеждат договорите. Друго изискване е да не се спи в кабините, но има оплакване от наши превозвачи, че над 200% са нараснали застрахователните искания поради грабежи“, уточни евродепутатът.

Петър Курумбашев коментира и предложението - ако ние подкрепим Франция за командированите работници, те да ни подкрепят за Шенген. „Ние или сме изпълнили изискванията, или не. България от 5 години е изпълнила изискванията за Шенген и не мисля, че този въпрос, както и въпросът за приемане на България в еврозоната, трябва да бъдат обвързани с конкретни вътрешно-политически интереси на една или друга страна-членка“, категоричен е той. Според него от посещението на Макрон сме си издействали няколко снимки на морето. „Много внимателно ще следя как ще гласува България, като страна в Съвета на ЕС. Да бъде категорично изваден транспортният сектор от тази директива“, каза още Курумбашев.

По повод изминалите 100 дни на правителството, евродепутатът от левицата заяви, че „Борисов-3“ не се различава от предишните две, като правителство на статуквото. „Не се правят сериозни промени в сфери, в които трябва да има реформи. Съжалявам за това, защото в кабинета има много хора с опит“, каза още Петър Курумбашев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Патриот

    8 1 Отговор
    Потвърждавам. В случая обаче е ПРАВ БОКЛУК... в по-голямата си част.
    Това, което правят българските международни шофьори за 1500-1700 евро месечно (кой месец ги взимат, кой месец пропускат и няма демократична сила, която да накара шефа да ги плати, ако не е на кеф) европейците за 2500 няма да си мръднат пръста.
  • 3 Българин

    13 4 Отговор
    Големи моралисти и много загрижени за българския народ ама само когато са в опозиция. Иначе като са на власт винаги се ос.рат яко и хората с камъни ги гонят.

    Коментиран от #5

  • 4 Mmmm

    5 1 Отговор
    Шофьорската заплата е 460 лева или 230 €.и командировки,и върху тази минимална заплата ни осигуряват!Немската заплата която започва от 2000 €.нето, осигуровките са варху 3250 €.плюс командировка ако само кара в Германия е 24 €.на ден,ако излезе примерно до Дания са 45€.плюс медецински застраховки и др.Като сте направили такива заплати как да платят повече на касиерките и до колкото знам зимат много по малко от 700 лева!
  • 5 Шпек Салам Народен

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ако ги гоним с камъни(политиците),ще работят за държава и народ.Те обаче работят само за себе си.Следователно не ги гоним.
  • 6 onq s konq

    3 12 Отговор
    Комуниста пак сипе микс от истини и лъжи и интересното е че има хора които му се вързват.Заплатите на Запад били големи,а в БГ -малки.Да,така е...до тук.Каква част от тия големи заплати обаче реално остават в джоба на западния работник?Само да споменем,че ДАНЪКЪТ ВЪРХУ ЗАПЛАТАТА ТАМ Е МЕЖДУ 35 И 45%!...в България е доста по-различен.А да споменаваме ли какви са цените на отделните стоки и услуги в сравнение с нашите?А ако стойността на заплатите беше еднакво,ЩЯХА ЛИ ДА ИНВЕСТИРАТ ЗАПАДНЯЦИТЕ В БГ,ИЛИ ЩЯХА ДА ПРЕДПОЧЕТАТ ДРУГА ДЪРЖАВА?И нека да уточним: Истинските българи в България са тия които печелят добре със квалифицирания си труд и те са пример за децата ни,а не необразованите бедняцикоито в немалката си част са пословично мързеливи и висят на врата на държавата за "социал" и помощи .Куриозното обаче е,че точно тоя "некачествен матриал" чрез вота си ИСКА ДА ИЗМАЙСТОРИ ДЪРЖАВА САМО И ЕДИНСТВЕНО В СВОЯ ПОЛЗА,в която всички да са еднакви и да получават еднакво,пък от къде ще дойдат парите-няма значение!

    Коментиран от #7

  • 7 на коня под опашката

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Че Б.Б. не беше ли член на БКП? Що си трайкате за този факт?

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    6 10 Отговор

    До коментар #7 от "на коня под опашката":

    Аве "подопашкин " буден,КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ДАЛИ Е БИЛ ЧЛЕН НА БКП,НА КПСС ИЛИ НА "ХИТЛЕР ЮГЕНД" след като мен ме интересуват ЕДИНСТВЕНО делата му относно външната и вътрешна политика на БГ ,т.е. дали води страната в ПРЕДПОЧИТАНА ОТ МЕН ПОСОКА?И съм го казвал не веднъж-НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА СТОИ КОМУНИСТ,ФАШИСТ ИЛИ МАРСИАНЕЦ-ВАЖНОТО Е ДА МЕ УСТРОЙВАТ ДИЙСТВИЯТА МУ!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 на коня под опашката

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Кобилкин, не ми се обяснявай комуниста си е комунист. Няма ги такива твоя комунист-лош, моя-доообър! Кой знае какво комсомолче неизявено си и ти. Делата гледал, слушал си по соца радиопредаването по Хоризонт-"Дела и документи" ся ми развиваш демократични теории. Айде в люцерната!

    Коментиран от #11

  • 10 Да го тура на Катъра

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Както винаги се правиш на интересен без да си даваш сметка че изглеждаш невеж!
    И как твоята ХХХХ кратуна определя политиката да подкрепи Макрон? - Понеже си всезнаещ я ме светни как ще стане изчисляването и прехвълянето на осигурителните суми от 27 членки на ЕС към нашата осигурителна система при условие, че имаме поне за сега точно 28 модела в ЕС на изчисляване на сумите за социално, здравно и пенсионно осигуряване.
    Моля те Кобилке, Добруджанска дай от твоята светла мисъл !

    А иначе като спелуваш от Немски Хитлеровата Младеж е редно да знаеш, че е юНге - сиреч млад, младеж
    Ама нали си ХХХХ ! Уикипедията понякога дава грешни отговори понеже все се намира някой неграмотен като теб да я попълва
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове