1 Септември, 2017 22:01 928 3

MO се фокусира на бойните способности

  • мо-
  • отбрана-
  • красимир каракачанов
MO се фокусира на бойните способности - 1

Фокусът на усилията на Министерството на отбраната е насочен към бойните способности, пренебрегвани през последните 20 години

Променената среда за сигурност поставя нови и по-високи изисквания към отбранителните способности на държавата ни в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това е предизвикателство към системата за национална сигурност като цяло. Ето защо от сега нататък е необходимо единство в действията на всички нейни елементи. Междуведомствената координация и ефективното взаимодействие, включително обединяването на усилия и споделяне на ресурси, са без алтернатива. Това се посочва в програмната лекция на министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред командно-преподавателския и слушателския състав при откриването днес, 1 септември, на новата учебна година във Военна академия „Г. Раковски“.

Лекцията, представена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, посочва, че е наложително интегрирано развитие на целия сектор „Сигурност“ и координиран подход при неговото финансиране. Подчертава се необходимостта от взаимодействие и координиране на действията не само в оперативен порядък, но и при реализирането на големи инвестиционни проекти за придобиване на въоръжение, техника и оборудване. Това, от една страна, ще намали цената за придобиване, поради по-добрата координация при преговорите с доставчиците, а от друга – ще ангажира нашия национален отбранително-промишлен потенциал.

Отделено е специално внимание на въпросите, свързани с предизвикателствата пред сигурността и на приоритетите в реализиране на отбранителната политика, чиято главна цел е осигуряване на изграждането и развитието на българските въоръжени сили като надежден гарант за националната сигурност. Подчертава се, че фокусът на усилията са насочени към бойните способности, пренебрегвани през последните 20 години. „Решени сме да стартираме основните проекти за модернизацията и на трите вида въоръжени сили, така че да осигурим балансирано развитие на способностите“, се посочва в лекцията.

Основният извод, който се прави е, че българските въоръжени сили са в състояние със затруднения и повишен риск да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Посочва се, че Министерството на отбраната през 2017 г. ще предложи на правителството и Народното събрание конкретни действия в рамките на Бюджет 2018, насочени към стартирането на политики за решаване на най-сериозните проблеми на въоръжените сили, както и за планомерното изпълнение на целите от Програма 2020 и мероприятията от първата фаза на План 2020. „Необходимо е да се вземат спешни мерки за предотвратяване на очертаващия се кадрови колапс, като спешно се актуализират заплатите на военнослужещите и се подобри системата за кариерно развитие“.

По случай новата учебна година във Военна академия „Г. С. Раковски“, открита от президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Република България Румен Радев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев изнесе лекция на тема „Развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България в контекста на изпълнението на План 2020 и приноса към операциите на НАТО и ЕС. Основни направления за модернизация и превъоръжаване на Българската армия”.

Като член на НАТО и на ЕС сме изправени пред отговорността да изградим съвременни и модерни въоръжени сили и да поддържаме образа на страната ни като надежден съюзник, посочи генерал-лейтенант Боцев и допълни, че изпълнението на ангажиментите по целите за способности и развитието на отбранителните способности е основа за осигуряване на адекватен принос на страната ни към колективната отбрана на НАТО и към процеса на изграждане на отбранителни способности в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана.

Генерал-лейтенант Боцев заяви, че в съответствие с Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г., фокусът на усилията в краткосрочен период е поставен върху модернизацията на Българската армия. Той подчерта, че придобиването на материални средства по който и да е от проектите за модернизация само по себе си не води автоматично до придобиването на способност.

Без високо подготвен състав, който да поддържа и използва съответното оборудване, то е безполезно. Ръководството на Щаба на отбраната си дава ясна сметка, че независимо от комплексния характер на способностите, хората са основен техен елемент, а формированията от Въоръжените сили – техният носител, подчерта още началникът на отбраната.

Пълният текст на лекциите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев при откриването на учебната година във Военна академия „Г. С. Раковски“ са публикувани в интернет страницата на Министерството на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    1 2 Отговор
    Каракачана мн.се е взел на сириозно виж Бойко е др.нащо
  • 2 Неганьо

    0 0 Отговор
    Разликата е в кокала който се държи!
  • 3 граница

    3 0 Отговор
    Стягай войската ,трябва да се пази граница,че много гаджал напира към Европа.Оня мустакат маймун взе да гони и собствените си хора и ще се наводним с чалми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове