Last news in Fakti

3 Септември, 2017 20:39 5 842 15

Заплашена от изгонване майка на три деца: Ще запаля децата и себе си

  • събаряне-
  • къщи-
  • варна
Заплашена от изгонване майка на три деца: Ще запаля децата и себе си - 1

Оставаме на пътя. Казаха само: "Търсете си алтернатива"." Това сподели майка на три деца, която живее в една от 10-те къщи, които скоро трябва да бъдат съборени, заради разширението на бул. "Левски" във Варна, съобщава "Петел".

В къщите живеят и роми и българи.

Жената иска да организира протест, но тъй като никой от съседите й не пожелал да я подкрепи, тя си помислила, че на тях са им обещали нещо, а на нея и 5-членното й семейство - не. За това жената вижда само един изход - да се самозапали. А за да спаси децата си - да запали и тях.

Жената е прекарала инсулт и не може да работи какво да е.

"Тези къщи ги имаме от 1993 година, дадоха ни ги с настанителна заповед. Имаха само стени, не и покрив. Направихме си всичко сами. През годините плащахме ток, наем, всичко. А сега ни гонят и не ни дават нищо. Поне една боксониерка да получим. Имам три деца. Големи са, едното не живее при нас, но другите две са тук. Ако трябва ще се самозапаля с децата. Както си стоим вкъщи можем да се запалим и да се свършва и без друго няма къде да отидем."

Новите платна и ленти, които ще облекчат трафика на града, ще лишат от дом близо 10 семейства с малки деца. Новият проект на стойност 75 млн. лв., който представлява продължение на булевард "Левски", преминаващ под булевардите "Владислав Варненчик", "Сливница" и "Цар Освободител" ще сложи край на задръстванията. Това, обаче ще лиши от покрив не малко хора, настанени в общински жилища на улица "Струга".

Семействата са получили писма, в които им се заявява, че имат 30-дневен срок да напуснат постройките, в които в момента живеят, тъй като от там ще минава транзитната линия и те ще бъдат съборени.

"Настанени сме тук от 1992 година, нямаме къде да отидем. Ходихме до общината да питаме дали ще ни пренастанят в други, но казаха, че нямало свободни места никъде във Варна. Ние нямаме претенции къде ще сме, дори и във фургони както сега да живеем. В СУПЦ-то казаха, че настанявали хора, потърпевши от наводнението в Аспарухово. В другите общински блокове живеят служители от общината, командировани и тукашни", коментира Силвия Маринова, която е от български произход, майка на четири деца, едното, от които бебе.

"Едното ми дете е на 4 години, предстои да го пусна на градина, а не мога, защото не знам къде ще живея", допълни още тя. В момента тя не работи, защото гледа най-малкото детенце, на годинка. Другите й две деца са в тинейджърска възраст и ходят на училище.

"Правихме ремонт на постройките, които ни предоставиха, защото живеенето в тях е ад - плъхове, змии, таванът течеше, всичко за наша сметка. А сега ни гонят, без да ги интересува, че оставаме на улицата", коментират настанените на ул. "Струга". В документите издадени от общината се пояснява, че те са настанени временно, до събаряне на постройките.

"Ние не сме длъжни да ги пренастянаваме, ако има места, ще ги настаним, ако няма - не", това каза кметът на район "Младост" Христо Христов, цитиран от регионалната медия.

До момента живеещите временно в общинските жилища плащат наем в размер на 35 лв, плюс сметки за ток и вода.

По техни думи не могат да си позволят наеми от по 200 лв., тъй като много от тях работят почасово, заради заболеваемост или други причини.

Ремонтът в участъка на улица "Струга" и изграждането на новия транзитен път вече е стартирал. Къде, обаче, ще отидат хората не е ясно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АГЕНТ ТЕНЕВ

    11 6 Отговор
    БЕЗРАЗЛИЧИЕТО ЩЕ НИ ПОГУБИ КАТО НАЦИЯ.....
    НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА.....
    ОЩЕ ПОВЕЧЕ ...НА ИНСТИТУЦИИТЕ....
  • 3 МАК

    10 7 Отговор
    Това може да стане само в тази държава , която съм нарекъл Парцаландия!!! Абсолютна посредственост и безразличие към хората от страна на държавните институций!! Затова младите ще бягат в другите държави просто тука оправия скоро няма да има!! Боклучава държава!!!
  • 4 Иван Господинов

    35 4 Отговор
    Тия пък все някой да им дава нещо. На мен някой даде ли ми апартамент във Варна? На другите варналии някой подари или им жилищата? Напротив - плащаме си ги от собствените джобове и то на едни от най-високите цени в България. Хората цял живот бачкат да придобият собственост тия все наредени на някаква хранилка. Без нито един работен ден ще живеят в центъра на града. На всичко отгоре цялата Максуда са незаконно самонастанили се в чужди частни имоти. Хората не могат да влязат във владение на собствените си имоти защото няма държавна инситуция която може да изгони мангалите или на никой не му се занимава. Така че ако иска да се пали просто да се пали. Може да запали и комшиите. Това са едни паразити и изобщо не ме интересуват скапаните им проблеми. Ще се научат да работят и да си плащат сметките. Нищо там не е законно нито сградите нито комуналните услуги към които са се прикачили. Отдавна там трябваше да минат булдозерите и всичко да се застрои. Цените на тая земя са огромни и тя вече в центъра на града. Не може тия безработни мърши да се възползват даром от труда и имотите на хората а всички ние да им плащаме тока, водата, социалните помощи, че даже и да им гледаме гнидите а те само да се размножават защото това им е бизнеса. Така че ако искате да се палете действайте - всички това чакаме .
  • 5 ко ма ко не

    23 3 Отговор
    от 1993 до 2017 как па не успя да си стъпи на краката тая жена че да излезе я на квартира , я да си купи малко нейно апартаментче?

    по лесно е на общинско жилище и да зарежда фурната през 2-3 години и да цоца майчински и без един работен ден

    Коментиран от #6

  • 6 хахо

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "ко ма ко не":

    Е как да си стъпи на краката като те са били 24 години у въздуха.
  • 7 Спиро

    24 1 Отговор
    Живей във фургон и прави 4 деца....
    Спокойно можем да допуснем, че това са само първите 4 и ще има още. Ако проверят семейният статус на жената, ще се окаже "самотна майка". Това вече си е бизнес модел по цигански.
    На тези не им е държавата виновна.
  • 8 критика

    15 1 Отговор
    не можела това,не можела онова...а да ги роди 4-5 може,и да хленчи може...всеки може така,да реве и да чака някой да му даде нещо.НЕ става с мрънкане.за толкова години как не се стегна малко тая,има квартири и за по 100-150,след като не била толкова претенциозна.всичките бараки там да събарят,това там не са къщи,там са бараки.живея наблизо и всеки ден виждам как една жена която живее там,идва до магазина да си купува цигари и бира,това всеки ден.А иначе нямали пари....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    8 0 Отговор
    Всички къщи по този проект са отчуждени отдавна.
  • 11 Viva Varna

    8 1 Отговор
    От 1993 г. до днес са 24 години.
    Каквито и сметки да им правим няма да са полезни. Те не са мислили толкова години за себе си, та ние и общината ли?
    На нас да не би да ни е лесно?
    И от къде ще вземе гориво?
    Ей го къде е морето. Тъкмо ще нахрани рибите.
  • 12 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 2 Отговор
    Да са палат нема да липсват на никои
  • 13 един обикновен българин

    4 2 Отговор
    Стига завист и злоба за някакви си мизерни общински "жилища". Аз си предпочитам моя стандарт и не искам да ми се налага да плащам само 35лв/м. А на тези хора трябва да им се помогне и трябва да им се осигури заетост, а който не може да работи нека има социална подкрепа. Аз не искам да ми се налага да чакам на социална подкрепа. Причини много за попадане в една или друга социална прослойка. Нека не ги съдим само. Можем да помислим дали не зависи от предприемчивите представители да развиват икономика и индустрия и да създават работници и служители, а не безработни, отчаяни и болни или гастербайтери, хукнали по чужбината да вършат чуждата черна работа... Навън изтичат и доста български умове... и т.н. размисли за окаяната ни, но не и "боклукчава" родна мила страна.
  • 14 aАСЦ

    2 1 Отговор
    там преди няколко седмици изнасилиха една жена, такъв материал живее там. на мен никой не ми е дал жилище, защо на тези да се дава? 25 години са живели на наемн под пазарните цени, стига толкова, да са си спестили за жилище. по селата има много къщи за без пари, ама друго е да си във варна.
  • 15 ББС

    3 1 Отговор
    Всички семейства са уведомени от преди 8 години , повечето от тях получиха апартаменти в широкия център на Варна , където в момента цените вървят между 750 и 900 евро/квадрата . Тези хора не знаят от вчера , че ше почва ремонт .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове