5 Септември, 2017 16:49 2 533 7

Частните охранители обвиниха МВР в нелоялна конкуренция

  • охранителни фирми-
  • мвр-
  • закон
Частните охранители обвиниха МВР в нелоялна конкуренция - 1

В проекта за нов Закон за частната охранителна дейност са заложени множество нарушения на българското и на европейското законодателство, заяви пред БНР изпълнителният директор на Индустриален клъстер "Сигурност" Татяна Иванова.

Проектът е внесен от Министерския съвет на 2 август в Народното събрание. Той урежда условията и реда за частна охранителна дейност, административното регулиране и контрол.

Със законопроекта, както и досега, се установява лицензионен режим за частната охранителна дейност.

Проектът предвижда ново видово разделение на сектора. Предвидено е разработване на подзаконов нормативен акт, с който детайлно за всеки един вид дейност да се регламентират минимални изисквания за сигурност и безопасност на охраняваните обекти, включително за техническо оборудване, моторни превозни средства и персонал с професионална квалификация.

Татяна Иванова коментира, че проектът „е объркан още във философията си“. Тя изтъкна, че е използвана терминология, която според нея не съответства на термините, използвани в изключенията на Директивата за услугите, в Закона за Евростат и от НСИ.

Секторът е против министърът с наредба да определя минимални изисквания за сигурност и безопасност.

Иванова не е съгласна и със записаното задължителното изискване за принадлежност на охранителната фирма към професионално сдружение на лица, извършващи частна охранителна дейност.

„Правото на сдружаване е също регламент на Конституцията и на Конвенцията на международната организация на труда. По този начин се ограничава и правото на стопанска дейност, защото без лиценз не можеш да извършваш тази дейност“, смята директорът на Индустриален клъстер "Сигурност".

„Охранителните фирми не са звено в МВР, за да бъде дейността им регламентирана с наредба на министъра“, смята Иванова. Тя подчерта, че правомощията на охранителите не са увеличени с новия закон, но административната тежест е.

„Опасността от наказателна процедура срещу България, защото ще сезираме Европейската комисия, ще е много голяма“, предупреди тя.

Около 700 са компаниите в сектора, а издадените лицензи – над 3000. Заедно с администрацията, заетите са над 120 хил.

„Ние сме изпратили нашето становище в комисиите в Народното събрание. Ако не се приеме, следващата процедура е сезиране на Европейската комисия и наказателна процедура срещу България“, коментира тя.

Междувременно представители на сектора коментираха проекта на пресконференция в БСК.

Проектът на нов Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД) не е подложен на оценка на въздействието и на задължителното обществено обсъждане, твърдят компаниите, цитирани от пресцентъра на работодателската организация.

Те се опасяват, че дейността им се засяга и от Проекта за изменения в Закона за МВР, тъй като се въвежда възможност за извършване на дейности по охрана и на лица, работещи по трудово правоотношение, се изтъкнали участниците.

Според тях МВР ще стане пряк пазарен конкурент на частните фирми и тази конкуренция е нелоялна, тъй като МВР лицензира и контролира дейността на фирмите за охрана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъка

    11 0 Отговор
    По комунизма нямаше охранителни фирми, полицията сигурно беше наполовина и нямаше почти никакви престъпления. Някъде нещо не е в ред ама каде.....??????
  • 2 охранен

    1 2 Отговор
    Понятие ЧАСТЕН охранител няма. Всички охранители са били в МВР.... Бивши полицаи няма.....МВР охранява всичко в т.ч. и охранителните фирми.
  • 3 моник

    1 1 Отговор
    Идеята за прогесионални сдружения никак не е излишна .Тя енеобходима вдвустранно отношение
  • 4 Полицай до Мъка

    2 3 Отговор
    Полицаите бяха навремето 3 пъти повече. Отделно в условия на диктатура има ред. Виж Северна корея. Тава ли искаш?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Колю

    0 0 Отговор
    А нещо за качествата на 100 000 заети със основна най-ниска за страната заплата .Подготвят 6-7 документа и още изисквания за да започнат работа изобщо ,а се водят " неквалифициран труд " когато стане въпрос за мин.заплата. Наравно с чистачката на която ни диплома искат с най-малко 4 ,ни документи от следствие ,нито задължителни курсове с разните му отценки за подготовка и съответен изпит. Този документ не е ли квалификационен щом го изискват и плащаш 40 лв за него -дето са те изпитвали. Ами психото във някои градове си е също цифра. Да не говорим за придобиване на оръжие. Същото е като в туризма ни- пенсии дето мълчат за 350 лв чисто които да добавят към пенсията и незнайно колко часа на работа . Младежи които не знаят какво искат и нямат шанс за друга работа към момента. Мутреят и се радват колко са велики.

    Коментиран от #7

  • 7 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Колю":

    Напълно прав си, но да не забравим и охраната на държавни обекти. Държавата плаща 900-1000лв на калпак, а до калпака достигат 500лв. Че някъде се водят и взимат парица за 12 човека примерно калпака, а реалните са само 10.
    Останалот се прибира от робовладелеца, той пък се отчита някъде нагоре да не го закачат.
    И така работиш рискова работа, а заплатата 500лв.
    Защо не те преориентират тези предприемачи към друга сфера след като са такива крупни бизнесмени?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове