27 Септември, 2017 08:12 1 429 12

Антон Кутев: Искаме да ударим корупцията по високите етажи

  • корупция

Един орган, избиран от парламента, който се отчита пред парламента, не може да се бори с политическата корупция

„Един орган, избиран от парламента, който се отчита пред парламента, не може да се бори с политическата корупция“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по БНТ. По думите му основната разлика между двата законопроекта за борба с корупцията на ГЕРБ и БСП е, че този, на БСП, има ясно заявена цел. „Януари месец, всички политически партии ясно заявиха, че нов орган за борба с корупцията е нужен. Органът, който се предлага от правителството не е нов, и най-вече не си поставя за цел борбата с корупцията. Нашият законопроект е фокусиран върху определен кръг хора, върху определени правомощия. Ние предлагаме група от професионалисти, които да разследват евентуалните престъпления на хората от високите нива на властта“, обясни Зарков.

„Бил съм свидетел на корупция. И този случай е, когато седях в Народното събрание, премиерът Борисов стоеше срещу мен и стана известен случаят с Мишо Бирата – случаят, в който премиерът Борисов се обажда на шефа на митниците, за да му каже да спре една митническа проверка. Ето това, ако не е случай на корупция, не знам какво е тогава“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по БНТ. Той обясни, че целта на законопроекта на левицата е корупцията по високите етажи. „Целта на законопроекта на ГЕРБ обаче не е такава“, категоричен бе той.

Антон Кутев даде пример как би работила агенцията, предлагана от левицата, например по случая с апартаментите на Цветан Цветанов. „Ако разследването и основните доказателства не бяха паднали върху НАП, чиито председател се назначава от НС и правителството, ако нашият закон работеше и имаше агенция, която няма нищо общо с парламента и не е подчинена нито на правителството, нито на парламента, тогава с този председател на най-голямата партия, просто нямаше да се стигне до третата инстанция, която да го оправдае, защото доказателствата щяха да бъдат надлежно събрани“, категоричен бе Кутев.

„Висшият адвокатски съвет излиза със становище по законопроекта на министерството, в което ясно се казва, че проектът на г-жа Цачева е противоконституционен по концепция, а в частта за отнемане на имущество в полза на държавата, противоречи не само на конкретни конституционни норми, но и на международни европейски правни стандарти и на основни принципи на правото в европейската конвенция"- посочи Антон Кутев. Той обясни, че становището на Висшия адвокатски съвет за техния законопроект е, че се създава един безконтролен орган. Той припомни също, че през месец август и „Прозрачност без граници“ критикува техния законопроект с много подобни доводи.

„Ние сме извели като фокус разследващите функции на предложената от нас агенция „Антикорупция“. Без разследване не става борба с корупцията. Това не се случва с превенция, нито с анализ.“ Това заяви зам.- председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев по БНТ. Той не смята за нормално управляващите да създадат нов орган, като съберат 5 досегашни, неефективно действащи органи. „ГЕРБ искат тези, които избират министрите, тези които определят правителството, тези които разпределят властта и финансовите средства, да си изберат и шефа и органа, който да ги контролира и разследва. Нека си спомним и как Борисов управляваше съдебната система със СМС-и“, заяви Бойчев.

„Когато четем законопроекта на ГЕРБ, се вижда явно противоречие, защото се казва, че трябва да се укрепват институциите, как те трябва да си взаимодействат, а в мотивите пише, че липсва координация, единодействие и системен подход в борбата с корупцията. Кой носи отговорност за този факт?“, попита Жельо Бойчев. Той обясни, че БСП се опитва да предложи реално решение на проблема с корупцията. „Търсене на решение, а не отбиване на номера пред поредния доклад на ЕК“, каза също той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    11 2 Отговор
    Ами един на друг се удряйте комунистите. Намерил кой да говори против корупцията.
  • 3 Демократ

    9 3 Отговор
    Нали тази корупция е още от вашето време, мишки такива.
  • 4 курней

    9 2 Отговор
    По лесно нещо от това да се удари корупцията по висшите етажи няма!!!

    Когато срещнеш по коридорите на "позитано" Курнелка ,веднага и забий два шамара !!! Тя от своя страна няма да ти остане длъжна и така по веригата могат да се включат в борбата всички бесепари дори и бабичките по градинките макар те и да не са помирисвали корупция !!

    Така цялото БСП ще може да спи спокойно че най сетне корупцията по висшите етажи е ударена
  • 5 Пеньо

    8 2 Отговор
    Другарю Кутев, искаш да удариш корупцията? Лесно е, бий си два шамара!
  • 6 Ироник

    5 1 Отговор
    Да започне от себе си и всички на Позитано и после да ръси цинизми!
  • 7 Хуясалия

    2 7 Отговор
    Всички коментари дадени до сега, авторите им ми е интересно, защитавайки една помия като борисов и партията му, която явно води държавата към дъното. Та драги драскачи, какъв ви е стандарта, и какво можете да си позволите вие? Освен да броите жълти стотинки, които в никакъв случай не са жълтици, щото борисов ви е казал, че живеете в приказките и всичко ви е мед и масло! Бийте си вие шамари и се осъзнайте колко сте нагазили в батака заради някой който ви води за носа близо 10 години вече

    Коментиран от #8

  • 8 истината

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хуясалия":

    Никой, никого не защитава, хората не са прости и много добре разбират нещата и знаят, кой какъв е и за какво се бори, не ги подценявай, българина е тръпелив, но е е ПРОСТ, не, че няма прости хора!
    Коментарите са много точни и показват, че хората вече не се връзват на елементарните и популистики лъжи на разни тарикати, което означава, че има бъдеще за България.
    По темата: Първо комунетата трябва да си ударят главите в стената, ако иската да ударят корупцията.
  • 9 истината

    3 0 Отговор
    Никой, никого не защитава, хората не са прости и много добре разбират нещата и знаят, кой какъв е и за какво се бори, не ги подценявай, българина е тръпелив, но НЕ Е ПРОСТ, не, че няма прости хора!
  • 10 Победа

    2 0 Отговор
    Само един путинофил е писал в темата,другите ги е срам че работят за крадци,убийци и национални предатели!Без БСП,България ще е по-добре!:)
  • 11 мираж

    0 1 Отговор
    Ами тогава да се стяга министерски съвет начело с главатаря Борисов и после народното събрание и накуп във затворите. То те са главата на корупцията.
  • 12 Факт

    0 0 Отговор
    всички по високите етажи на властта, един вид да направят харакири,трудна работа за "истински мъже" Те са свикнали да режат глави на народа...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове