28 Септември, 2017 17:44 714 0

И последното заседание на този ВСС не мина без скандал

  • съд-
  • всс-
  • магистрати-
  • заплати

Кадровиците отхвърлиха предложение да отчетат мандата си

Този състав на Висшия съдебен съвет не проведе без скандал и последното си заседание. Повод за него стана участието на представляващия ВСС Димитър Узунов в сутрешния блок на бТВ. Основна тема на коментара му пред медията беше привилегията, която ВСС си гласува през март - че членовете му може след края на мандата си да вземат обезщетение от - до 20 заплати и позицията на Найденова и Калин Калпакчиев, че това е незаконосъобразно и те няма да се възползват от подобен бонус. Това разкрива сайтът Правен свят.

Пред бТВ Узунов заяви, че получава около 7000 лв. заплата, като посочи, че има 24 години стаж и изтъкна, че Соня Найденова вече е взела по-голямата част от максимума от 20 брутни възнаграждения. "Тя е получила е 98% от обезщетението си, и сега продънва ушите ни, че се отказва!", заяви той.

И каза, че иска специално да обърне внимание на нещо, свързано със Соня Найденова. "Смятах да не го казвам, но с оглед поведението ѝ ще го споделя пред вас. Когато тя беше представляваща, по решение на ВСС, облечено в правило, тя получаваше 35% повече като възнаграждение от останалите членове на ВСС. Излиза, че когато тя получава повече, решението на ВСС е било правилно и законосъобразно. Нека г-жа Найденова се откаже и от тези 35%".

Димитър Узунов каза още: "Като представляваща не ѝ виждахме очите във ВСС. Тя обикаляше Европа повече, отколкото Апостола на свободата България през османското робство".

Участието му в сутрешния блок накара Соня Найденова да поиска думата на днешното официално последно заседание на този Висш съдебен съвет.

"Никога не съм си позволявала да казвам публично неща, които не съм споделяла с вас предварително . Днес Узунов прекрачи границата на добрия тон, не знам в израз на какво. Не следя медийния поток рано сутрин, но ме информираха", започна тя.

И продължи: "Не искам да превръщам днешното заседание в нещо различно от това, което трябва да бъде, но явно фрустриращата тема за парите е особено актуална. Когато някой каже факти, трябва да е точен, а не да ги преиначава или интерпретира погрешно. Ако някои от вас смята, че до промяната в Закона за съдебната власт от пролетта на миналата година е получавал допълнително трудово възнаграждение, различно от останалите - да го каже. До забраната членовете на ВСС да получават допълнително възнаграждение за участие в комисии, всички, включително и представляващият, получаваха допълнително в размер до 35%. Ако някой твърди, че съм получавала повече, моля да го каже сега и тук пред всички".

Найденова посочи, че за всичко има правила на ВСС, документи, включително и счетоводни. И добави: "Когато някой иска да каже нещо спрямо колега, с който работи, е хубаво да го каже тук, а не да спекулира в публичното пространство и после да не се чудим защо институцията е попаднала в някаква криза".

"Аз разполагам с достатъчно правни средства, за да защитя доброто си име", заяви тя.

Тогава думата взе Димитър Узунов и я попита дали тези 35% допълнително възнаграждение са били регламентирани в ЗСВ или са получавани на базата на решение на ВСС.

"Ще отговоря в рамките на добрия тон", каза Найденова. "По решение на предходния състав на ВСС от 2007 г., с което са били утвърдени вътрешни правила за възнаграждение на изборните членове на ВСС, което Узунов прекрасно познава, всички получаваха, включително и представляващият, допълнително възнаграждение в размер на 35%. Еднакво за всички. През 2012 г. имаше медийни коментари дали нашият състав ще отмени това решение, всички знаем, че той не го направи и те действаха до промените в ЗСВ от април 2016 г., с които изрично се забрани на членовете на съвета да получават допълнително възнаграждение за работа в комисии", обясни тя. Найденова каза, че до 21 януари 2016 г., до когато беше представляваща на ВСС, е участвала в две комисии и не е получава повече пари за това. "Спекулации по тази тема повече са излишни", заяви Найденова.

Последва гласуване по една от точките в дневния ред и Димитър Узунов поиска думата "Изчаках да мине гласуването, но така и не разбрах 35-те процента дописване на закона ли е или не?", попита отново той.

Но министърът на правосъдието Цецка Цачев сложи край на дискусията по темата. "Въпросът ви е извън дневния ред. Ако сте искали да има дебат по тази тема, да го бяхте въвели в нарочна точка", каза тя.

Без отчет на последното заседание

Извън това, последното заседание на този ВСС вървеше почти без дискусии и за по-малко от два часа кадровиците гласуваха над 60 решения.

Още в началото му членовете на съвета отхвърлиха предложението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов ВСС и комисиите му да направят отчет за свършеното през последните 5 години.

"Един такъв отчет е добър знак към колегите, може и да не е в писмена форма, а всеки от председателите на комисиите да отчете устно", каза Панов. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев обаче се противопостави на това предложение. "Нямаме готовност за такова нещо, все пак не се намираме на кръгла маса", заяви той. И мнозинството от ВСС гласува против включването на подобна точка в дневния ред на заседанието.

Номинация за Кристални везни на правосъдието

Юлиана Колева опита да внесе дух на позитивизъм и докладва, че ВСС е номиниран за наградата Кристални везни на правосъдието на Европейската комисията за ефективност на правосъдието (CEPEJ).

"ВСС не е само скандали, пленумите не са само отношения между отделни негови членове", каза тя. Колева съобщи, че номинацията на ВСС е заради проекта му заедно с Министерството на образованието, по който съдии и прокурори обучиха хиляди ученици от цялата страна. "Само миналата година 12 000 ученици участваха в обученията, а сега продължаваме с нов 5-годишен договор с Министерството на образованието", посочи тя. И подчерта, че основен двигател на проекта е била Магдалена Лазарова.

Соня Найденова изтъкна, че CEPEJ номинира инициативи, които не само допринасят за качеството и ефективността на правосъдието, но са насочени специално към неговите потребители и са иновативни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове