Last news in Fakti

30 Септември, 2017 00:31 6 043 25

Влакът стрела потегли от Пловдив с над 130 км/час

  • влак-
  • стрела-
  • пловдив

Влакът стрела потегли днес от жп гара Пловдив с над 130 км/час. Високоскоростната машина потегли към гара Септември по наскоро ремонтираната линия. Модернизацията на железопътните отсечките от Пазарджик до Стамболийски и до Септември приключи в края на август. Това ще позволи влаковете от София до Пловдив да развиват скорост от 200 км/час, съобщи "Трафикнюз".

Бързият влак впечатли пловдивчани и с луксозни купета. Новото трасе обхваща 53 км от линията и 5 гари - Септември, Пазарджик, Огняново, Стамболийски и Тодор Каблешков.

Специално за демонстрацията под тепетата пристигна и зам.-министърът на транспорта Велик Занчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НРБ

    28 3 Отговор
    18.04.2015
    "Японският влак стрела би досегашния световен рекорд за най-бързо движещ се влак като достигна 590 км/ч. "
    ;)))
  • 2 hyperloop

    16 3 Отговор
    Най-високата отчетена скорост на подобен влак е 603 km/h, постигната в Япония през 2015 г МАГЛЕВ
  • 3 Гост

    30 7 Отговор
    До коментиралите преди мен,предвид факта,че досега влаковете по тази линия са се движили със 60км в час и цялостното състояние на БДЖ,скорост от 130+ км/ч си е уникално постижение.Сега остава да постигнат същия успех с линията София-Варна.

    Коментиран от #4

  • 4 Еий

    20 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Не са се движили със 60км.ч.а с 80-90 дори.

    Коментиран от #5

  • 5 Тиквен фен

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Еий":

    Средна скорост!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 незнайко

    18 1 Отговор
    Всички които са писали до тук, са прави по някакъв начин. В БЪЛГАРИЯ скорости по големи не са необходими защото разстоянията са малки между гарите. Няма как влака да премине, през стрелки със скорост 150 км/ч. през малките гари, където няма да спира. Нри нас няма по голямо разстояние от 20-30 километра между гари. За "протокола" скоростния влак МАГЛЕВ има специално трасе !!!

    Коментиран от #13, #20

  • 8 куку руку ку

    35 0 Отговор
    "Влакът стрела потегли от Пловдив с над 130 км/час"
    ГолЕмо въртене на "гуми" е паднало.
  • 9 да питам

    14 1 Отговор
    Дървеници има ли в купетата, пепелниците занитени ли са има ли достатъчно ромляни за споделено пътуване? С други думи - отговаря ли на високите БДЖ стандарти?
  • 10 Гого

    11 1 Отговор
    В Китай биха го нарекли влакът каручка ако им го покажат ще умрат ама ама от смях!!
  • 11 ИЗВЪН

    12 0 Отговор
    Логичният въпрос, който следва е: щом влаковете ни развиват подобни скорости, ще си дадат ли перничаните гоуфовете на "вторични суровини" ?
  • 12 mediator37

    10 0 Отговор
    Той докато ускори и ще трябва да намалява за спиране.
    Всичката пара у свирката.
  • 13 МАК

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "незнайко":

    Що пишеш глупости като нямаш грам понятие, даже малките гари стрелките са тежък тип и са за 200 км/ч а на всяка гара от Септември до Пловдив от страна Пловдив има стрелки за 100 км/ч в отклонение което е уникално за Парцаландия!! Като не разбираш недей писа глупости!!
  • 14 гост

    2 1 Отговор
    На някои да му направи впечетление, влака със 130, а линията за 200!
    Това е така, защото НЯМА подвижен състав за повече! Отдавна участъка Червен Бряг- Горна Оряховица е със скорости 120-130

    Коментиран от #15

  • 15 МАК

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Госте пак глупости пишеш , 5 от машините на снимката серия 46.2хх са до макс. скорост 150 км/ч.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "МАК":

    А, вагони? Влак е най-просто казано локомотив и вагони!
  • 17 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "МАК":

    Работя в този отрасъл, констроктивно серия 40/46 160 км/ч да, но с тази поддръжка няма начин да ги вдигне безопасно!

    Коментиран от #18

  • 18 МАК

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Аз също работя в система и не си наясно от 46 серия оригинална само 2 има в експлоатация 46.124 и 46.125 за 160км/ч, модернизираните 4 или 5 от тях са до макс 150 км/ч. За вагони има за 200 км/ч водят се серия 97!!теса даже със магнито релсова спирачка!!
  • 19 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Успех ще бъде когато редовно влаковете от София до Пловдив стигат за 45 минути.
  • 20 Стойчо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "незнайко":

    Не знам 46.211.9 до колко км/ч са, но си караше бързо от Стара Загора до Бургас с него се прибирахме. Това за стрелките, че не можело да се минава с повече от 100 км/ч са глупости. Могат си на обикновените стрелки дори има такива за отклонение със 100 км/ч. Да, има и такива като английските двата типа беселер (с външни езици) и мисля другите бяха Флейшман профи с вътрешните езици и при двата типа стрелки максималната допостима скорост е 90 км/ч, а при отклонение 40.
  • 21 Ваня Давидкова

    1 0 Отговор
    Това не е влак стрела а е бърз влак. Влак стрела развива до 620 км. Снего градовете в България ще бъдат като различни квартали. За влак стрела трябва нови линий да се изградят с много тунели и мостове за да бъде по изправен маршрута. Влака стрела ни е по необходим от изтребители и бойни кораби. Защото ЕС трябва да пази външните ни граници. Освен това и САЩ трябва да ги пазят защото не им взимаме наем за да се въоръжаваме.
  • 22 Давид Петров

    1 0 Отговор
    Политиците ни трябва да престанат да прахосват държавните заеми и с тях да се изгражда линий за влак стрела който развива до 620 км. Ако искат да се въоръжават; трябва да си намалят заплатите, броят на депутатите, както и всичките им привилегий. Освен това САЩ и ЕС трябва да пазят границата ни. В противен случаи не ни трябват съюзници.
  • 23 Петя Жекова

    1 0 Отговор
    Дано след изборите бъдат избрани достойни политици който ще започнат да изграждат нови линий за истински влак стрела който развива до 620 км. Много държави предпочитат влак стрела пред самолет. Защото при полет със самолет трябва един час да бъде човек на летището. След полета поне час се бави за багажа, дори често багажа липсва. За тези два часа с влак стрела много по бързо се стига и няма да се притеснява за багажа си.
  • 24 Рени Аладжова

    1 0 Отговор
    С най ниски заплати сме на балканите, но на политиците все не им стигат пари. Тогава да сключат междудържавевн договор с Китай: Да инвестират и направят маршрут на ж.п. линийте за влак стрела В страната ни и да ни снабдят с новите влак стрела развиващи до 620 км. Но линийте да бъдат изградени така че да могат да развиват тази скорост. Защото политиците унищожиха Националната ни авиокомпания. Сега искат да унищожат и разграбят и БДЖ. С китайски фирми може да се сключи дългогодишен договор за 50 или 100 години на концесия.
  • 25 Иван Георгиев

    1 0 Отговор
    Предимството на влака стрела пред самолетите е че не му влиае климата и при земетресения спира. Но този бърз влак в България не е влак стрела, защото развива ниска скорост 150 км. Но като за начало е добре. Но трябва да започне спешно изграждане на нови маршрути на линий за скоростни влакове развиващи невероятна скорост до 620 км.За целта трябва да се образуват транспортни войски в партньорство с китайски фирми.Това ще бъде гаранция за най качествения транспорт в страната ни. За това трябва добра воля от политиците и малко патриотизъм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове