Last news in Fakti

8 Октомври, 2017 17:56 1 446 8

Проф. Божидар Димитров: Доволен съм, че македонизмът рухна

  • божидар димитров-
  • македонизъм-
  • ним

За оттеглянето си от НИМ той отрича да има натиск от страна на ГЕРБ

Доволен съм, че след толкова години борба македонизмът рухна. Тази борба не е срещу Македония и срещу македонците, а срещу една обществена идеология – македонизма, измислена от Сърбия. Това обяви пред бТВ историкът проф. Божидар Димитров.

По думите му македонски историци няма, защото в историята или има документ или няма, а не съществува нито един документ между VI и XIX век, в който да се споменава македонец и македонско.

В края на септември проф. Димитров обяви, че се пенсионира и се оттегля от поста директор на Националния исторически музей (НИМ). Той отрича да има натиск от страна на ГЕРБ, а депутата от БСП Стоян Мирчев ще съди за твърденията за шуробаджанащина. Причината да се оттегли е фактът, че през август се е почувствал зле, докато е инспектирал крепостите в страната.

"НИМ аз го направих, той е мое дете", каза още историкът.

Той не се срамува от работата си за „Държавна сигурност”, където е регистриран под псевдонимите Кардам и Тервел. "Публикувал съм цялото си досие в книга", уточни Божидар Димитров.

"Напуснах БСП, защото не е лява, а дясна партия", коментира още професорът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    3 12 Отговор
    Има нещо което не мога да разбера..щом македонизма е измислица ,значи ли че и сърбите ...и словените ..ако хан Аспарух говореше на диалектен български ..сръбския,македонския,словенския що толкова приличат на българския...

    Коментиран от #2

  • 2 CrossFire

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Защото всичките са от един корен - стар църковно славянски език. Славяните са лингвистична група. По същия начин са романските езици - италиански, испански и т.н. Славянските езици са толкова близки защото много по-късно са се разделили в сравнение на западно-европейските. До Средновековието и падането на Константинопол на практика славянския езика е бил един. След това поради изолация, формиране на държави, вътрешна политика и т.н се оформят различните езици.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "CrossFire":

    Прабългарите не бяха ли асимилирани от славяните???прабългарите не са ли тюркски или хуни...западните историци това твърдят...

    Коментиран от #5

  • 5 CrossFire

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Всъщност това са абсолютни глупости измислени само и единствено на база на един прабългарски писмен източник където е използван тюркски език и донатъманено да става въпрос за Тангра. Реално няма никакво доказателство да сме тюрки - нито на база генетичните изследвания, нито като език и култура. Реално няма как да сме претопени от славяните, тъй като както казах те са просто много народи с един език и ние сме го приели за официален. Все едно италианците и мексиканците да са един народ. Единствената смислена теория е че сме следвали хуните и сме се възползвали от опустошението след тях за да се заселим в Крим. Преди това има само откъслечни записи за българи около Иран и Китай (много преди да дойдат арабите), но там вече е трудно да се говори за нация.
  • 6 МАКЕДОНСКИ

    0 9 Отговор
    Глей го, ми той е жив . За него светът е само с българи, и нема други народи. Руснаците са българи, Силвестър е наш , Тръмп е от трънско , демек и той е наш . Абе цял свят е българско.
    Да Ама. Не.
    Добре че не е тъй, колко клошари щеше да има в света сега.
  • 7 Няма македонска нация ! Няма !

    1 1 Отговор
    КОЙ ТЕ БУТА ЧЕ СЕ КЛАТИШ ? КОЙТО ТИ Е ДАЛ ТИТЛАТА И ТОЙ Е ПЪЛЕН ГАЛОШ И ЦЪРВУЛ. КАК МОЖЕ НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ГЕОГРАФСКИ РАЙОН ДА Е НАЦИЯ ? КУХА ЛЕЙКА, ЯЛ СИ БАДЕВА ХЛЯБА НАРОДЕН. ПИРИНСКА НАЦИЯ ИМА ЛИ, РОДОПСКА, ШОПСКА, СТРАНДЖАНСКА, И Т.Н. ПЪПЕШ ПРАЗНОГЛАВ. ТУЙ ЧЕ СИ ЧЕЛ КНИЖКИ НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ СИ УЗРЯЛ ДА ДАВАШ ЛИЧНА ОЦЕНКА НА ФАКТИТЕ А ТЕ СА - ТАМ В РАЙОНА МАКЕДОНИЯ ИМА ЧИСТИ НАШИ, РОДНИ КРЪВНИ БРАТЯ БЪЛГАРИ ! СЛЯП ЛИ СИ ? ИМЕНА, ЕЗИК, ПИСМО, РЕЛИГИЯ, КУЛТУРА /ОБИЧАЙ , ТРАДИЦИИ/ Е ЕДНО И СЪЩО. ИСТОРИЯТА СА Я ОГЕЛПИЛИ ВСИЧКИ НАШИ ЦАРЕ СА И ТЯХНИ, ПРИЕМАТ ЧЕ СА БРАТСКИ НАРОД С РУСКИЯ НО НЕ БИЛИ БЪЛГАРИ. КВО ГО ПРАВИШ ТАКВОЗ. БИЛ БРАТ С РУСИТЕ НО НЕ Е БЪЛГАРИН ! ЗИКА САМО ЗИКА ПАТОЛОГИЧНО ЗАСЕГНАТИ МУХЛЯСАЛИ МЕЖДУ УШИТЕ, МОГАТ ДА ТВЪРДЯТ ЧЕ НЕ СА БЪЛГАРИ. КАК ЩЕ СИ МАКЕДОНЕЦ, КОГАТО МАКЕДОНСКАТА ИМПЕРИЯ Я НЯМА НА ЗЕМЯТА НИ, НАШАТА ЗЕМЯ, БЪЛГАРСКАТА 10 ВЕКА, ПРЕДИ ДА Е ПРЕКОДИЛ КУБРАТ И АСПАРУХ НА ЮГ ОТ ДУНАВА С ДВЕТЕ ЕТНОСТНИ ГРУПИ СЛАВЯНИ И ПРАБЪЛГАРИ 681 г. ОТ НОВИЯ ВЕК. И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ САМИ ТВЪРДЯТ ЧЕ СА СЛАВЯНИ, ЧЕ КИРИЛ И МЕТОДИ СА ТЯХНА ИСТОРИЯ И ЗА ДА НИ ЗАЛИЧАТ КАТО ЧАСТ ОТ ЕДИН НАРОД СЕ ПРЕВЪЗВАТ КЪМ МАКЕДОНСАТА ИМПЕРИЯ, ИЗЧЕЗНАЛА ПРЕДИ 1,000 ГОДИНИ. Е ПРОФЕСОРЕ КАК БАБИТЕ НА ТЕЗИ ЗИКА ЗАБОЛЕЛЕ МАКЕДОНЦИ УСПЯХА ДА НАЧЕНАТ И ДА РОДЯТ ДЕЦА ОТ ХОРА ДЕТО СА ИЗМРЕЛИ ПРЕДИ 1,000 ГОДИНИ ? ПРОФЕСОР ЛИ СИ ИЛИ И ТИ СИ ЗИКА ПОРАЗЕНО И ТАКА РОДЕНО ? ЧОБАНИНА ДЖЕНДО Е ПО- НАХОДЧИВ ОТ ТЕБ. ТОЙ УСПЯ ДО ЗАМ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАР. СЪБРАНИЕ ДА ДТИГНЕ А ТИ ДО ТИТЛ
  • 8 Няма как да НАЧЕНАТ баби те им от Македонски

    0 2 Отговор
    Сурогати майки има днес, но чак до такава НАПРЕДНАЛА ТЕХНОЛОГИЯ ЩОТО БАБАТА на ЛюПчо Георгиевски да е породила яйцеклетката си със МАКЕДОНСКО СЕМЕ ОТ ПРИДИ 1,000 ГОДИНИ. Аз не съм ПРОФЕСОР а ти като такъв - напиши нещо, щото да ме опровергаеш, може и ЛАУРЕАТ НА НОБЕЛОВА НАГРАДА ДА СТАНЕШ. Професар, ми бил, канавки ще копаш като вземем властта задно с декана на СУ " КИРИЛ И МЕТОДИ". НЕ ВИ Е СРАМ - ПРЕДАТЕЛИ С ТИТЛИ И ЗАПЛАТИ И СЪС МОЗЪЦИ БОЛНАВИ. НЕКАДЪРНИЦИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове