12 Октомври, 2017 19:25 2 991 22

Румен Радев: Хвърлиха цяла парламентарна комисия срещу мен

  • румен радев-
  • управляващи-
  • антикорупционен закон-
  • изтребител-
  • комисия

Държавният глава заяви, че напрежението между президентската институция и управляващите трудно може да се скрие

Румен Радев: Хвърлиха цяла парламентарна комисия срещу мен - 1
Снимка: Архив

Самият факт, че политици напуснаха преждевременно заседанието на форум, където трябва да участват по закон, е показателен. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за БНТ в отговор на въпрос за разпуснатото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ след загубата на кворум.

„Допълнително важността на темата, която е чувствителна за нашето общество, подсилва подозренията за бойкот у много наблюдатели. След като темата за борбата с корупцията е приоритет на нашето общество, тя трябва да бъде приоритет и на нашите политици, независимо от ангажиментите им“, категоричен беше Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че неговата роля като оглавяващ КСНС не е да търси механично обединение на два проектозакона – на управляващи и на опозиция, а обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото.

„Аз слагам акцента на всеобхватни ефективни мерки за борба с корупцията. Тук трябва да има и превенция, трябва да има и разследване. Не може да се пренебрегва една от тези страни“, заяви Румен Радев.

По думите на президента, за да има ефективна борба с корупцията, трябва да има наказателно преследване на сегашни и бивши корупционни деяния и не може да се разчита на самопризнания в имуществени декларации. Това няма как да пресече корупционните престъпления, които се вършат сега, нито да разкрие моделите, схемите и гейтовете.

Президентът отново заяви, че не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на антикорупционния орган. „Ще разследва ли това мнозинство собствените си министри? Очевидно това ще стане много трудно“, посочи държавният глава.

Румен Радев добави, че назначаването на ръководството на антикорупционния орган за него не е самоцел и би приел да носи тази отговорност само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.

Попитан за напрежението между президентската институция и управляващите, държавният глава заяви, че това напрежение трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента.

„Срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция. Но виждате, че никой не смее да излезе и открито да предяви обвинения, защото знае, че те ще бъдат развенчани в съда“, коментира още Румен Радев.

Президентът подчерта, че оценява посредническите усилия на министър-председателя, но е очевидно, че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци.

Според държавния глава, атаките срещу президентската институция са се изострили в момента, в който е заявил, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта и е било направено предложение президентът да назначава ръководството на антикорупционния орган.

„Както виждате, с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара - милиард и половина лева за самолети. Забележете, неизхарчени. И логично си задаваме въпроса: защо същите борци, защитници на парите на народа, не направиха една анкетна комисия за 2 млрд. лева похарчени за саниране, при множество сигнали за нередности, не от вчера. И, както се оказа в последните дни от одита на Сметната палата, при грубо нарушение на финансовата дисциплина, на Закона за публичните финанси“, посочи Румен Радев.

Президентът припомни и сигналите за три до четири пъти завишени цени, липсата на контрол на вложените материали, на сключваните договори, на качеството. „Никога не е късно да се направи една такава комисия. Аз го очаквам. Мисля, че не само аз“, добави още държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалист

    59 19 Отговор
    Един достоен ЧОВЕК , с чувство за отговорност ! За съжаление в BG такива хора не срещат разбиране и уважение ! За съжаление !

    Коментиран от #9, #13

  • 3 Румен Пинокиов

    19 52 Отговор
    Румене, Румене много си прозрачен. Ясно се вижда че Корнелия ти дърпа конците , и че си издялкан на Позитано. Много ще е интерено когато вече не им трябваш на БСП-то как ще ти палнат дръвцето.

    Коментиран от #4

  • 4 681

    45 14 Отговор

    До коментар #3 от "Румен Пинокиов":

    Когато някой казва истината и се опитва да направи нещо по най наболялата тема, трябва да бъде подкрепен, независимо коя политичека сила му е помогнала да се добере до поста.
  • 5 гост

    0 4 Отговор
    😯😁😐😉😊😮😣😤😐😑😥😕
  • 6 вътре,вътре,вътре

    26 8 Отговор
    Какъв им го сложи(букета) на Цвинокио и компания,направо не им се вярва.
  • 7 Гост✓

    39 9 Отговор
    Президентска република.
    Това е спасението!
  • 8 Све

    34 11 Отговор
    Изглежда много вероятно и най-добре за хората е около президента да се създаде нова формация от истински българи, които да сменят тези престъпници.
    Свестни хора има много…..

    Коментиран от #12, #21

  • 9 севастократър Олеле

    26 8 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Как да не срещат разбиране, такива хора, ве? Нали затова го вотирахме, че да имаме поне един достоен Президент, щото ирландската пастирка преди това ни сюрпризира сговорчиво с Баце под логото на куп корпоративни диктати, предния архароубиец ни дозатри с бездействие и сънливост, предния адвокат ни нокаутира с демагогия и дупене пред външни, а философа като му убиха щерката и клекна закозирува и ни довършиха още в началото. Този е практик, има съветници и е наистина достоен Тате на нацията. ГЕРБерите го оплюха, но яко пръскат пари в ремонти строителство, смяна на здрави плочки и където най-много може да се скрият реални разходи и да се налапа НЯКОЙ.... За Грипени няма пари, а за куп простотии джамии параклиси тротоари и други има? Е, с такива министри и партии на власт нема Бългериън... Има мафия лапачница и милионери и милиардери на ен Мъней. За сгърчени Еф16 от употреба има пари, а за нов шведски самолет няма? Поне Тайфун дда бяха купили добри са, а и това не класираха? Гърбавите яко лапкат.
  • 10 Чичо

    16 3 Отговор
    Достоен мъж но "демокрацията" много пречи . По Чичово време правеха Месершмит, Телефункен , Фолксваген, Круп..................
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СссереМ

    9 22 Отговор

    До коментар #8 от "Све":

    Комунистите вече са на преклонна възраст,трябва да си внесете нови от КНДР.
  • 13 555

    12 23 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    То е Серго Станишев беше честен и достоен ама едно тротоарче не направи, ако ти се слушат банални приказки на един достоен тъпанар значи се кефиш максимално на Радев
  • 14 ТнТ

    11 10 Отговор
    Да бе, аре стига с тия номера. В миналия парламент БСП и компания щом се докопа до власта първото което си гласуваха беше промяна в правата на президента - считайте надолу, ограничиха ги. След това, хората които се избираха от президента си ги гласуваха от парламента. Само ще напомня и друг факт, как бяха намалени изискванията са шеф на ДАНС за да може Пеевски да я оглави. Там не ставаше ли дума за корупция, за далавери, за зависимости или сега Радев ще се прави на росна китка и не знае как стават нещата. Много бързо дадоха назаден, че дори искат и още права и комисии към него. Колкото и да се пъне за никого не остава скрито кой му дърпа конците и как така нещата отиват към все повече власт за него и вицето му (явно независими, ъхъм).
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Kиро

    16 2 Отговор
    Най добре се е доказало че цялата власт в България не трябва да бъде в една партия това води до еднолично монополизиране, недемократичност, репресий върху населението, култ към личноста. Ами ако другарката-ренегат цоцка станеше президент . Мисля че настоящия президент е един вид баланс сред властите в България което гарантира така нужната ни демокрация.
  • 17 ШмъркАн

    16 3 Отговор
    С напускането на Съвета за национална сигурност Борисов ясно показа, че за него не е важна Националната сигурност, страната дори. За него се оказа по-важно да целува европейски задници. А за борба с корупцията не иска дори и да чуе, камо ли да направи нещо по въпроса.
  • 18 Магията Тракия

    14 1 Отговор
    Не е лошо да се провери и строежа на магистрала Тракия, която в частта си от Нова Загора до Бургас е на бабуни и с коловози
  • 19 дани

    2 3 Отговор
    наш мунчо
  • 20 Пеньо

    1 1 Отговор
    Путлерастите не спират да ме удивляват в постоянството си да пишат глупости и лъжи. Фатмака-достоен човек!!! Това някакъв тъп виц ли е? И милион пъти да го напишете няма пак да стане достоен. И не забравяйте, че Боко го избра! Да точно така, предлагайки абсолютно неизбираем субект за опонент! И бе избран с по-малко от 30% от имащите право на глас българи.
  • 21 в86щ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Све":

    Е ТО ТАЯ РАБОТА СИ Е В ХОД !

    РЕШЕТНИКОВ ОТДАВНА / ПРЕДИ ОЩЕ ДА ГО ИЗБЕРАТ РАДЕВ / СИ Е ОКОЛО НЕГО !!! НАГЛЕЖДА ГО ПО ЗАРЪКА НО ПУТИН!!!
  • 22 Русенец

    1 1 Отговор
    Браво на Радев !
    Истински мъж , а не като страхливеца Бойко !
    Той е единствената надежда за честните българи !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове