14 Октомври, 2017 19:40 1 283 2

Ремонтират АМ Тракия между Пловдив и Стара Загора

  • тракия-
  • магистрала-
  • ремонт-
  • пловдив-
  • стара загора

700 000 лв. е индикативната стойност за изграждане на водопровод за Мулдавския манастир „Св. Петка“

Ремонтират АМ Тракия между Пловдив и Стара Загора - 1
Снимка: МРРБ

До началото на месец ноември, ако времето позволи, ще започне текущ ремонт на деформираната активна лента на АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора в посока Бургас. Предвижда се дейностите по 17-километровия участък да бъдат изпълнени в срок от три седмици, при въвеждане на временна организация и реверсивно движение. Очакваната стойност на предвидените за строителни дейности по трасето е 4,5 млн. лв. Те не стартираха през летния сезон, защото опашките, задръстванията и тапите са неизбежни, когато се извършва ремонт.

Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Област Пловдив. Там той провери изпълнението на строително-монтажните работи по проекта за рехабилитация и реконструкция на пътя Пловдив - Асеновград.

Пред представители на медиите министърът съобщи, че има огромен напредък в реалното изпълнение на обекта, който е пример как трябва да се изпълнява пътен участък като ново строителство. Работи се поетапно. Първо ще се трасира и изгради новото платно, а след това ще се рехабилитира съществуващото, като изпълнението на дейностите изпреварва определения график, информира той.

Очаква се финансираната със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 реконструкция на пътя да приключи до края на 2018 г. За добра пропускливост на пътя, сигурност и безопасност на придвижване, е необходимо да бъдат изградени локални платна и кръгови кръстовища, които не са включени в проекта по ОПРР. Изграждането им, което ще се финансира със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, ще зависи от провеждането на необходимите за изпълнение процедури, обясни Николай Нанков

Спорен е броят на кръговите движения, които трябва да се изградят. Три са безспорните кръгови кръстовища – при Асеновград, на летището и при околовръстното шосе на Пловдив, което в последствие ще прерасне в пътен възел. Останалите ще ги коментираме с областния управител и кметовете на база анализ на трафика, за да запазим характеристиките на пътя като скоростен и да облекчим жителите на по-малките населени места, коментира министърът, но подчерта, че дискусионните въпроси се изчистват в движение. Цената на тези допълнителни съоръжения ще зависи от проектните им характеристики. За изграждането им ще е необходимо и отчуждаване на частни терени. По думите на областния управител на Пловдив Здравко Димитров процедурите за тях вече са в ход.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството потвърди поетия ангажимент към жителите на Област Пловдив да бъде завършено околовръстното шосе на административния център.

Днес Николай Нанков се включи в храмовия празник на Мулдавския манастир „Св. Петка“. Литургията по случай Петковден бе отслужена от Пловдивски митрополит Николай.

Работи се по захранването на светата обител с вода, което е трудно поради голямата денивелация на терена. Заради разликата във височината на най-ниската и най-високата точка от него от 300 м. е необходимо да бъдат изградени две помпени станции. За тях ще трябва да се осигури и електрозахранване, като най-близката точка е на около 1 км.

Министърът напомни, че липсата на вода е била една от причините за големите щети от пожара в манастира преди седем години, при който изгаря източното му крило.

Срокът за изпълнение на водопровода е близо една година, като дейностите по него ще се изпълняват поетапно. Индикативната стойност на съоръжението, което е на етап идеен проект, е 700 000 хил. лв. След реализацията му ще бъде ремонтиран и пътят до манастира.

Николай Нанков огледа дейностите по възстановяване на пострадалото от пожара крило на манастирската сграда, които се финансират от държавния бюджет.

При посещението си днес министър Нанков бе придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и директора на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дикембе Мутомбо

    2 1 Отговор
    Да. Все гледам да не се оплаквам, ама този участък е пълен т...к. Налага се да карам на ръба на ограничението, само и само да съм в лявата лента, че дясната е съвсем зле.

    И само да напомним кога беше построен - към 2005-та или 6-та. Да живее тройната коалиция!
  • 2 Алфата

    3 1 Отговор
    А какво правим с участъка м/у 133 и 165 км! Той е завършен по време - Виденово! 1995 г. И там, по лентата със "сложното активно" наименование, могат да ти изпаднат пломби, зъби, камъни, телесни висулки, а и успешно да ти се разглоби МПС-то! Ама викате да се заяждате в по-близко историческо време, че хората помнят, а?! Смешници. Пак заигравка с паметта и народната пара, ама спокойно - никаква няма да я свършите. Пак! Детелината на карловско шосе вече е разбита, а я ремонтирахте преди година. Ама какво да се прави - българска ти му работа. Режем ленти!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове