19 Октомври, 2017 06:32 1 237 10

Кмет предлага екоданък вместо такса "Смет"

  • такса смет-
  • такса "смет"-
  • екоданък-
  • девин-
  • красимир даскалов

Идеята ни е всеки да плаща по 0,25% такса върху всяка стока, която купува, обяснява Красимир Даскалов

Кмет предлага екоданък вместо такса "Смет" - 1

Екоданък да замени такса "Смет" предлага кметът на Девин Красимир Даскалов. Той, екипът му и браншови организации са намерили начин общините да си събират на 100% парите за почистване на боклука.

200 милиарда лева е годишният скокооборот в България. 500 милиона лева или 0,25% от него е общата сума за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци, нужна на всички 265 общини в България, заяви пред "Стандарт" Даскалов.

"Идеята ни е всеки да плаща по 0,25% такса върху всяка стока, която купува, обясни той. Постъпленията ще се събират във фонд или в специална сметка на финансовото министерство, от които с целеви трансфер ще се превеждат на общините. Сумата за всеки град ще бъде средно аритметична на разходите за почистване през последните 3 години".

Предложението на Девин бе внесено в УС на Националното сдружение на общините в България и представено пред 12-о общо събрание на кметовете в Албена. Ще бъде дадено на Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Срещнахме подкрепа от много колеги кметове, каза Даскалов.

В момента всички общини имат огромен проблем със събирането на такса "Смет". Според действащата методика тя се начислява на база данъчна оценка на имота. Няма град, който да има 100% събираемост. В по-малките общини, където хората са с ниски доходи и не могат да плащат дори на вноски, тя е около 60 на сто, в добрия случай стига до 70%.

"На много места допълнителен проблем са хората, които работят в чужбина и също не плащат. Те подават молби да бъдат освободени от такса "Смет", които няма как да не бъдат признати. Методиката е несправедлива, защото всички правят боклук, а едни плащат, други - не", коментира още кметът на Девин пред "Стандарт". На края разликата винаги покрива общината и така трупа дългове.

"Затова правим предложение за 0,25% екоданък или екотакса - без значение как ще се казва, върху всяка купувана стока, заяви Красимир Даскалов. Предложението има три предимства", категоричен бе той.

"Първо осигурява справедливост за хората - който купува повече, ще плаща повече. Второто предимство, е че общините ще получават 100% нужните им средства за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битови отпадъци".

"Трето - така ще се събира такса "Смет" и от туристите, особено в курортните градчета и комплекси", заяви Красимир Даскалов. 10 милиона чужди туристи са били миналата година в България и нито един от тях не е платил нищо за боклука, който е оставил след себе си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    4 0 Отговор
    Има логика.Така и циганите ще плащат,защото ядът и пазаруват повече от нас.
  • 2 Пазарен Либерализатор

    0 0 Отговор
    "200 милиарда лева е годишният скокооборот в България"
    Много скачаме значи. Кмета Ральо какво мисли?
  • 3 пълни глупости

    1 1 Отговор
    ХАХАХА, значи ще сложат данък върху всяка стока в магазина?????
    Колко пъти си купуваме стоки от магазина? Ще има събираемост на КОЕ БЕ?
    Ами да сложим и данък сгради върху стоките? Примерно 0,5% върху хляба, маслото, салама, киселото мляко и други.
    Да натоварим всички данъци примерно върху стоките от масово потребление?????
    Това е пълен ИДИОТИЗЪМ, няма такова малоумие и е напълно НЕЗАКОННО, как ще слагаш данък на нещо, което вече има данък!?
    Кой е тоя, че ще определя цените в магазина? Кой ще събира отчислява прихода? Как ще се събира? Ей, няма такава държава.
    Общините трябва да си събират таксите СМЕТ, ако искат да ги събират, да наемат фирма, която да събира вземанията, НО не можеш да слагаш ТАКСИ върху стоките, защото това е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА и неможеш да си събираш вземанията чрез нещо, което не е в твоя ресор!
  • 4 ;))))

    1 0 Отговор
    Нямало събираемост. АМИ ВЪРШЕТЕ СИ РАБОТАТА. Не може да седиш на бюрото по цял ден и да чакаш някой да ти дава пари. Да излезе кмета и да си събира данъците.

    Коментиран от #6

  • 5 пълни глупости

    4 0 Отговор
    Аз купувам салам за 8-9 лв, друг купува салам за 3 лв, аз плащам ТРОЙНО за опаковката на салама, която е една и съща, като тази на бабата, дефакто правим един и същи боклук, НО АЗ ПЛАЩАМ повече!?
    Краси, това справедливо ли е?
    Искам спаринг с този Краси, гледам, че бабаит го раздава!
    В тая територия, докато няма гражданска война няма да стане работата, ще има "игрите на глада".

    Коментиран от #8

  • 6 пълни глупости

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от ";))))":

    Ти смяатай ве брат, искат да си слагат данъците върхи стоките, ти колко елементарен и неук трябва да си да ти дойдат такива идеи в главата, откъде на къде държавата ще се меси в търговията, в частния бизнес?????
    Това е малоумна държава, то елементарна икономика да си учил ще знаеш, че така не бива и не може, има си икономически принципи.
    Тия ще погребат тая държава.
    Прост народ, слаба държава! Чета новините и ме заболява главата от простотии, рано сутрин!
  • 7 пълни глупости

    0 0 Отговор
    Краси, дай да сложим и задължителната гражданска отговорност върху цените на стоките, щото някои тарикати не си я правят, тоя Краси голям мозък бе, как е набарал цаката на нещата.
    Примерно всеки ден си купуваме хляб, и така ще плащаме всички данъци на КУП, глобите от КАТ пък могат да ги сложат върху МЕСОТО, а винетките да ги сложат на МЛЯКОТО, МАСЛОТО, може и задължителен кредит с ЛИХВА върху СИРЕНЕТО, какво ще кажеш Краси?
    Яко, А? Седиш си на стола и данъците сами се събират, супер яко.
  • 8 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "пълни глупости":

    А 1 милион м...л и които не плащат и стотинка данъци не са проблем, но бабата е, много си разумен

    Коментиран от #9

  • 9 пълни глупости

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Братле, че те циганите, какво плащат?????
    Не плащат вода, не плащат ток, не плащат данък сгради, не плащат гражданска, карат без книжки, нямат застраховки, не плащат осигуровки.........., да изброявам ли още?
    Данъка за боклука им е най-малкия проблем! Докато държвата не реши проблема с циганите няма да има събираемост, НО проблема е кардинален и иска кардинални решения! Да взмем опит от Германия, как се справя с циганите!? Правят им блокове, вкарват ги в гета и полицията пипа яко, слагат им водомери и електромери и ако крадат ЗАТВОР и ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД, да чукат камъни по магистралите, ТОВА Е РЕШЕНИЕТО, така ще изкарат пари за ток, за вода, за здравноосигуряване! Супер тъпо е да се натоварва данъкоплатеца, за сметка на джагалите, това е против свободната търговия, стоките се облагат и сега с данъци, колко още данъци трябва да се слагат на най-скъпите хранителни и други стоки в целия ЕС! Българите не са богати, те са много бедни, ГОВОРЯ за БЪЛГАРИТЕ, как държавата ще се меси в търговията? Това е пълна глупост и недомислица, това не е социализма брат, има си пазар, не може да си слагаш данъците, върху стоките, това го няма в ЕС никъде, в Англия си има такса смет и тя се събира, въпреки, че в Лондон живеят над 70% чужденци, как го постигат????????
  • 10 гост

    0 0 Отговор
    За ценообразуването на стоките си има ДДС, променят го и си източват парите в сметка за събиране на смет. НО, голямото но, тогава такса смет, която се събира от общините, трябва да отпадне напълно. Не е ясен принципът на разпределение, защото не обхваща покупка на стока на едно място и изхвърляне на друго, както и средноаретмитичната стойност не е надежден и достоверен вариант.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове