Last news in Fakti

18 Октомври, 2017 14:42 2 027 10

Социолози: Шуробаджанащината се приема за нещо нормално

  • кмет-
  • власт-
  • власт-
  • изследване

Шуробаджанащината се приема за нещо нормално. Тя не е притеснителна, защото обществото ни не се е модернизирало, са на мнение социолози.

Над 2,2 милиона са пълнолетните българи, които казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община.

Това са данните от последното социологическо проучване на „Галъп”, проведено на 12 и 13 октомври сред 800 души.

Това е много висок дял, хората толкова много са свикнали с назначаването на „наши хора”, че вече го приемат по дефиниция за вярно, коментира по bTV социологът Първан Симеонов от „Галъп”.

Шуробаджанащината се приема за нещо нормално, в смисъл широкоразпространено, допълни той. Именно за това хората вярват повече на Елена Йончева, която обвинява в шуробаджанащина, отколкото на Делян Добрев, който се оправдава, уточни социологът.

Заради последните скандали ГЕРБ е изправена пред риск от загуба на подкрепа, но това ще го покажат проучванията през следващите месеци, каза още Симеонов.

"Шуробаджанащината не е притеснителна, тъй като обществото ни не се е модернизирало все още. Това е нормалната етика в племенното общество, която се превръща в корупция в модерния свят. Това е разбирането, че трябва да уредиш своите роднини. Не е неестествено да свиеш доверието до кръга на близките си. У нас се очаква овластеният човек да слага роднините си на длъжности", коментира социалният антрополог Харалан Александров в Bulgaria ON AIR .

Той е на мнение, че драмата е, че се опитваме постоянно да надхитрим себе си и сънародниците си, а накрая оставаме самите ние измамените.

"Тези скандали не звучат приятно за пред външния свят, а именно всички други освен нашия род. Фактът, че управляващите се избират с гласовете на народа, ги кара да смятат, че законите не се прилагат за тях. Огромна част от хората вярват, че редът в България е да се прикрепиш към "скритата власт", посочи PR експертът Арман Бабикян пред Bulgaria ON AIR.

Според Александров в момента се бият 2 етики – традиционната и модерната. Сега се налага да се правим, че следваме европейската модерна етика, но ни е много трудно, допълни още той.

"Трябва да отгледаме следващото поколение по модерен начин и по по-малко традиционен. Имаме силна корпоративна идентичност, пример за това е реакцията на медиите към колегата си Виктор Николаев. Позволиш ли си да атакуваш медиите – веднага получаваш шамари, а това е много поучително", уточни социалният антрополог.

В края на краищата, онова, с което сме свикнали, трудно може да се впише там, на където сме тръгнали, заключи PR експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шовинист

    3 2 Отговор
    Точно споменатите социолози трябва да ядат мнооооого бой, че и с "екстри", а след това да чукат камъни за по една постна чорба до откат. Как не видях слугите на потомците на сатана от т.нар. калъп инт. някога да напишат нещо хубаво за България. Къде по света няма шуробаджанащина? Пък и по-добре шуробаджанащина отколкото узаконен инцест и зоофилия. Господ ни обича и всички врагове на българите ще гинат дълго в страшни мъки!!!
  • 2 Ганьо Говнарев Говньо

    2 4 Отговор
    Тя шуробаджанащината се е нормална, мене много си ме кефи, всичко що съм постигнал е благодарения на нея! Накъде сме тръгнали все на шурето и на баджанака звъним! Стига вече преструвки, да си ги кажем нещата - АЗ СЪМ ШУРОБАДЖАНАК!
  • 3 Ганьо Говнарев Говньо

    2 2 Отговор
    Шуре ако четеш това мое съобщение - ОБИЧАМ ТЕ, вярвам на тебе, на тебе разчитам! Ти също разчитай на мене, ти за мен си над другите, колкото и да си некадърен и некомпетентен - тебе ще избера, каквото и да ми коства това! БАДЖАНАК да си ми жив и здрав, и тебе те ОБИЧАМ! Земята ще обърна ти да си добре!!!
  • 4 Гого

    3 1 Отговор
    Шуробаджанавщината е със епицентър Банкя от там започва всичко картели контрабанда корупция и за всичко каквото се сетите. А после селянина се сърди защо не ни иска в Шенген хората са прави няма да допуснат закоравял мафиот!
  • 5 Олигарха

    4 1 Отговор
    Шуробаджанащина има из целия Свят и не сме я измислили ние, обаче... само у нас шуробаджанащината е гарнирана с адската простотия, мързел, наглост и некадърност. Това е проблема. В развитите държави, когато се назначава твой кадър от срам да не сгафиш тоя кадър е обучен и подходящ за позицията си. В Германия има шуробаджанащина ама там баджанаците са достатъчно квалифицирани, че да не правят разлика с другите. Не е проблем в шуробаджанащината, проблема е в матриала!
    Паметник за великия Тодор!

    Коментиран от #6

  • 6 гюро

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Олигарха":

    батко, като чета кви го пишеш, на запад явно пик. аят лимонада и всичките са доктори на науките :) ха се дръж сериозно, а
  • 7 Ян Бибиян

    0 0 Отговор
    Ако искате да видите шуробажанащина проверете в едно държавно дружество - ЕСО ЕАД, там управлява Плевенската мафия, цели роди са назначени там, мъж с жена му, децата , сестрите и тн. Ако не си тъп, арогантен и прост и не си от село Плевен не вървиш там.
  • 8 qqqqq

    6 0 Отговор
    Добро утро свате, му се вика на това. Това върти цялата държава, и една от причините, специалисти да бягат на вън.
  • 9 Дедо ви

    4 0 Отговор
    СЕЛЯНДУРИЗАЦИЯ е терминът. Държавата и обществото са дълбоко СЕЛЯНДУРИЗИРАНИ. И затова никой не ще официално да си го признае...
  • 10 Гого

    0 0 Отговор
    Приема се нормално защото ни управляват Чоковци&Боковци и суджуци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове