19 Октомври, 2017 16:23 991 3

Екатерина Захариева пристигна в Прищина

  • екатерина захариева-
  • косово-
  • ес-
  • нато

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева пристигна на летище „Адем Яшари“ в Прищина. Първият ни дипломат е на двудневно посещение в Република Косово. Това е шестата и последна спирка от балканската обиколка, която българският вицепремиер започна през лятото. Захариева посети последователно Сърбия, Албания, Република Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора, за да представи приоритетите на предстоящото за страната ни Председателство на Съвета на ЕС. Основен фокус в тях е поставен върху европейската перспектива на Западните Балкани. Такава е целта и на работната й визита в Република Косово.

Днес в Прищина вицепремиерът и външен министър на Република България ще се срещне с президента на страната Хашим Тачи. Тя ще разговаря и с министър-председателя Рамуш Харадинай, както и със своя колега - заместник министър-председателят и министър на външните работи на Република Косово Беджет Пацоли.

Захариева ще се срещне и с ръководителя на Офиса на ЕС в Прищина и Специален представител на Европейския Съюз в Косово Наталия Апостолова, както и с ръководителя на мисията на ЕС за върховенството на закона в Косово (ЕУЛЕКС) Александра Пападополу.

На 20 октомври българският вицепремиер ще се срещне със заместник-командващия силите на НАТО в Косово (КФОР) бригаден генерал Янош Чомбок, както и с българския контингент в техния състав.

Република България признава Република Косово с решение на Министерски съвет на 20 март 2008 г. В двустранен план страната ни се стреми да оказва съдействие за изграждането на стабилно, мирно, демократично и мултиетническо Косово, което е от първостепенна важност за сигурността както в региона на Западните Балкани, така и в Европа като цяло. Република България и Република Косово работят за изграждане на нормативно-правната база на двустранните отношения и установяване на практическо работещо сътрудничество между отрасловите министерства в областите от взаимен интерес. Страната ни е готова да оказва съдействие и да споделя своя опит и експертиза в процеса на европейска интеграция.

Политическият диалог между двете страни се активизира през последните години. За това допринасят както посещенията на високо и най-високо ниво, така и срещите в рамките на различни регионални и международни форуми.

На 22 септември 2017 г., по време на 72-та сесия на ОС на ООН президентът на Република България Румен Радев се срещна с президента на Косово Хашим Тачи. На 1 юни 2016 г. президентът Тачи бе на официално посещение в Република България за участие в юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). На 21-22 април 2015 г. президентът на Република България Росен Плевнелиев осъществи първото официално посещение на български държавен глава в Република Косово по покана на косовския президент Атифете Яхияга.

На 30 юни 2017 г. в рамките на срещата на високо равнище на страните-участнички в ПСЮИЕ в Дубровник заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева проведе двустранна среща с тогавашния министър на външните работи на Косово Енвер Ходжай.

Търговските отношения между България и Косово се развиват с положителни тенденции, като в областта на икономическото сътрудничество все още има нереализиран потенциал. Салдото в двустранния стокообмен по традиция е положително. През 2016 г. стокообменът възлиза на 68.38 млн. евро и бележи ръст от 25.2 % в сравнение с 2015г..

Наблюдава се и тенденция на увеличаване на присъствието на български фирми и инвестиции в Република Косово. Над 700 косовски фирми развиват търговско сътрудничество с техни партньори от България. Една от най-големите строителни български фирми завърши през март 2015 г. първия обект от новия административен квартал на Прищина – съдебната палата, който бе открит лично от европейския комисар по разширяването Йоханес Хан.

Туристическият сектор е друга перспективна област за сътрудничество между България и Косово. Разширяването на контактите между туроператорите от двете страни ще допринесе за увеличаването на двустранния туристически поток и по-доброто опознаване на гражданите на двете страни.

На 18 ноември 2016 г. в София бе подписана двустранна Спогодба за сътрудничество в областта на културата.

България има и своя конкретен кадрови и експертен принос към европейския ангажимент за изграждането на Косово чрез значителното участие на български експерти в Мисията на ЕС за върховенството на закона в Косово ЕУЛЕКС. Към момента българските служители в ЕУЛЕКС са 40 души.

От 1 септември 2016 г. именно българин - Наталия Апостолова, заема поста Ръководител на Офиса на ЕС/Специален представител на ЕС (СПЕС) за Косово.

България има своя принос и към мисията на НАТО в Косово КФОР, като нашият контингент в състава на международните сили за сигурност в Косово е 22 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи

    0 0 Отговор
    Министърката да внимава шиптърите да не я надрусат и продадат за проститутка някъде, че на тях доверие не може да им се има! Хихихи
  • 2 Аааа

    2 0 Отговор
    Тази е толкоз куха , че повече няма накъде , но в БГ точно такива трябва да са начело на държавата ! Просто трябва да изпълняват заповедите на работодателите си ! Всички знаем кои да те !

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове