23 Октомври, 2017 21:29 1 225 7

Нинова: Бюджетът на БСП е алтернатива на политики. Сменяме модела

  • бюджет-
  • бсп-
  • корнелия нинова
Нинова: Бюджетът на БСП е алтернатива на политики. Сменяме модела - 1

„За пръв път правим нещо различно – като съдържание и като технология по подготовка на бюджета. Това не е алтернатива на числа, а на програми и на политики, изразени през бюджета“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция, на която представи проект на бюджет на БСП за 2018 година. Тя подчерта, че досега БСП обикновено чака правителството да предложи бюджет, внесен в последния момент- не се прави съществена обществена дискусия, приема се на бързо в парламента, а левицата ги следва, като между първо и второ четене прави свои предложения. „Няма да чакаме правителствения бюджет, а в изготвянето на нашия, стъпваме на две неща - програмата на партията и предизборната платформа. Т.е. да предложим бюджет, който изпълнява нашите политики, а да не чакаме политиките на ГЕРБ“, обясни тя. Според нея прибързано и притеснено, управляващите са извадили, уж независими, експерти да обясняват, че бюджетът на БСП няма как да е алтернативен след като техният още не е публикуван. „Такова твърдение отива на някой лаик, но не и на хора, които са правили бюджети, дори са били и министри на финансите, защото стъпваме на тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през месец юни“, подчерта Нинова.

Като втора разлика председателят на БСП посочи, че обикновено правителството приема бюджета, качва го на страницата, започва някаква обществена дискусия и откъдето дойде натиск – те там променят, на принципа „проба-грешка“. „Ние подходихме точно обратното – от месец насам започнахме обсъжданията от страната, с експерти и по сектори. Стъпихме на мнението, експертизата и очакванията на хората и ги облякохме в бюджета, а не обратното“, каза още тя. Нинова изтъкна: по образование - един от приоритетите в бюджета на левицата, са проведени 24 регионални срещи в цялата страна; Съветът по финанси и икономика е направил обсъждане във Варна, Съветът по духовност, култура и медии във Велико Търново и Стара Загора, Съветът по социална политика – Хасково, Съветът по младежка политика – София област, Съветът по екология е проведен в Монтана, Съветът по етническа политика, вероизповедания и права на човека в Пазарджик, Съветът по местна власт с две национални срещи с кметове и общински съветници. Корнелия Нинова благодари за огромния труд на целия екип, работил по проекта.

Като трета разлика председателят на БСП посочи съдържанието. „Нашият бюджет е на промяната на моделите“, каза още тя. По нейните думи досега правителството намалява или увеличава финансирането на определени сектори. „Наливат се милиарди в здравеопазването години наред, милиони в образованието, но здравеопазването не става по-добро, а все повече деца напускат училище и се закриват такива. Значи този модел не работи“, категорична е Нинова. Тя е на мнение, че трябва да се подходи по различен начин. „В този бюджет предлагаме не лечение на последиците, а отстраняване на причините на проблема“, допълни тя. Според нея все по-малко хора имат достъп до здравеопазване, а общински и областни болници фалират. „Причината е в модела „болниците-търговски дружества“. В нашия бюджет предлагаме смяната на този модел и болниците да са регистрирани по Закона за лечебните заведения“, обясни председателят на БСП. Като пример посочи- болен пациент, преди няколко седмици, разкарван от болница в болница, докато е починал. „Защото една болница преценява, че неговото лечение е твърде скъпо и ако го приеме, Здравната каса няма да му покрие разходите и болница ще натрупа дълг. На здравето на този човек се гледа като печалба, загуба, пари, дълг. Докато тази система функционира, няма да се решат проблемите в здравеопазването“, подчерта Нинова. Според нея не са виновни лекарите, а политиците са ги принудили да мислят по този начин, за да си спасяват болниците. „Колкото и милиарди да налеем, докато съществува този принцип, няма да се реши нито един проблем“, допълни тя.

Нинова заяви, че образованието е втори приоритет. „Приветстваме отпускане на повече пари за образование и увеличение на заплатите на учителите, но това не решава проблемите. Няма да спре закриването на малките училища в малките общини, няма да увеличи децата, които трябва да се образоват и няма да подобри качеството на образованието“, обясни тя. Според нея проблемът е в сбъркания модел „парите следват ученика“. „В политиките, които сме заложили, предлагаме отмяната на този модел“, каза още Нинова. Тя уточни, че принудени от тази система, директорите на училища водят на списък и на статистика ученици, които не ходят на училище, но по този начин осигуряват бюджета на училището.

Председателят на БСП, като следващ акцент в бюджета, посочи доходите. Тя е на мнение, че проблемите са огромната бедност и неравенствата. „Една малка част български граждани са с много високи доходи и една все по-голяма- с ниски доходи. Милиони хора живеят на границата на бедността. Приветстваме увеличението на минималната пенсия и заплата, но това няма да реши проблема с бедността и неравенствата“, заяви тя. Нинова попита справедливо ли е над 2 млн. души да получават увеличение 40 лв. на пенсията и 50 на минималната заплата, а политическите кабинети и зам.-министрите да получават над 600 до 2000 лв. „Предлагаме коренно различна данъчна система и данъчно облагане, резултатът от което ще е необлагаем минимум и прогресивен данък за физическите лица – от това 2 млн. 850 хил. работещи българи ще плащат по-малко данък отколкото досега. Не променяме корпоративния данък на фирмите. Предлагаме да си остане 10%, но предлагаме промяна в данък дивидент“, посочи тя. Според нея не е справедливо един работещ българин да плаща 10% данък върху доходите си, а един българин, който има фирма, не си изплаща заплата, а си я изписва през дивидент от фирмата, да плаща 5% за същите доходи. „Заставайки на страната на работещите българи, предлагаме увеличението на данък дивидент да стане 10%. Смятаме, че е справедливо и тази данъчна реформа, която предлагаме, може реално да доведе до увеличаване на доходите, които не зависят от благоволението на едно или друго правителство с по 10 или 20 лв, а дават възможност повече средства да останат у хората през данъчното облагане и реформа, което да увеличи потреблението и да даде стимул на икономиката“, заключи Корнелия Нинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутраландец

    3 0 Отговор
    За този ферман,доста пари са платени на някой ????
  • 2 Я. Петров

    3 0 Отговор
    Имало едно време една червена шапчица...... И накрая всички яли, пили и се веселили..
  • 3 месара

    2 0 Отговор
    ква алтернатива, къв модел бе другарко лъжа, кой те слуша, кой ти вярва?! от тия катастрофи напълно изтреще, собствената ти партия не те иска, ти държава се опитваш да оправяш, на зле са за теб нещата другаркооооо!
  • 4 3395

    2 0 Отговор
    Дрън дрън ярина.
  • 5 И вълка си сменя козината !

    2 0 Отговор
    НО МЕНЮТО ? НИКОГА ! ТА И ВЪЛЧИЦА НИНАВА ЗОВЕ ЛИ ЗАВЕ, - А И Б, за новата тактика на БСП , но МЕНЮТО , НЕ !
  • 6 Европеец

    1 0 Отговор
    То бива наглост,бива,ама чак толкова не бива!По тази Крушовска логика всеки може да си прави бюджет,както му изнася на него!1во бюджет,ще правите,когато спечелите избори 2ро смотани БСП лидери,думата ПОЛИТИКА,няма множествено число,престанете с този популизъм и лъжи,за да подхлъзвате неграмотния си електорат.По мое мнение с тези евтини,слугински номера,правителство ще направите около 3032 година,но и тогава ще ви е рано!
  • 7 Morgoth

    0 0 Отговор
    Има една малка разлика между бюджета на ГЕРБ и този на БСП - на едните ще им се наложи да го изпълняват, докато другите може да си пишат и обещават в него каквото искат.
    Бюджета на БСП последно го гледахме при Орешарски - човека каза, че парите които не достигат ще дойдат от борбата с контрабандата, след което събра 1 млрд. по-МАЛКО от същата тази контрабанда. И аз мога да направа един бюджет в който за всички има всичко, а приходната част, че не стига майната и, нали никой няма да го изпълнява.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове